ACTUALITATE
ORDONANȚA MILITARĂ 9: Prevederile cele mai importante

Ministrul de interne Marcel Vela a prezentat astăzi Ordonanța Militară cu numărul 9. Două dintre cele mai importante măsuri sunt aprobarea exportului de cereale și renunțarea la carantina obligatorie pentru persoanele ce intră în România din Bulgaria.
Printre cele mai importante măsuri se numără:
– Prelungirea suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România
– Muncitorii transfrontalieri ce intră în România din Bulgaria (vama Giurgiu-Ruse și vama Calafat- Vidin) nu vor mai fi obligați să stea în carantină dacă nu prezintă simptome de infectare cu Coronavirus
– Exportul de cereale este din nou permis
– Piețele agroalimentare rămân deschise
Măsurile complete se regăsesc mai jos:
Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.
(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.
(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.
(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.
Art. 2. – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.
(2) Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.
(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite
intrarea în România în condițiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse și Calafat-
Vidin.
(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin. (3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje agricole.
(5) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 3. – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la
Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale -C(2020) 1897 din 23.03.2020.
(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor
individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.
(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acestaprovine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.
(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să foloseascăechipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.
(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele:
a) testarea pentru COVID-19;
b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul
transportului prevăzut la alin.(4);
c) certificatul prevăzut la alin.(1).
(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.
(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 4. – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 și ale articolului 9 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.
Art. 5. – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Pe perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise, cu obligația administratorilor de a organiza activitățile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, care să se refere cel puțin la purtarea de mănuși și măști, precum și la păstrarea distanței sociale, atât la intrarea în piață, cât și în interiorul acesteia.”
Art. 6. – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 și 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum și anexa nr.2 la Ordonanța militară nr.8/2020privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, își încetează aplicabilitatea.
Art. 7. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin
Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art.1;
b) Poliția de Frontieră Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.2;
c) Autoritatea Navală Română şi direcțiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzută la art.3;
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 8. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.
Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.
În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.
Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai
Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.
Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.
Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci
O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.
„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.
Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome
Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.
Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.
De neratat
– O impresionantă colecție de trufe:
- amareto și nucleu de amarene;
- lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
- ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
- grand marniere și nucleu de mandarină;
- fistic cu nucleu de zmeură;
– Dulceață de ciocolată cu zmeură;
– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.
– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii
Program și acces
- Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
- Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
- Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
- Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca
Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.
Ce este Chocolate Saga?
Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.
Andreea Paparuș
Andreea Ungur
EVENIMENT
Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.
”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.
27 de transplanturi de la începutul anului
Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.
Foto: Arhivă

Nu este o noutate faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România. Lună de lună au fost atinse noi recorduri pe plan local, iar unele dintre proprietățile scoase în piață au ajuns deja să aibă costuri atât de ridicate în comparație cu valoarea pe care ar avea-o în orice alt oraș din țară.
Apartamentele din Cluj-Napoca au fost scoase la vânzare pe parcursul lunii trecute cu un preț mediu de 3.157 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Cumpărătorii care au făcut în martie pasul spre achiziție au achitat cu aproximativ 17% mai mult decât cei care și-au luat o locuință la începutul primăverii trecute. Prețul mediu solicitat în orașul de pe Someș a ajuns să depășească media națională cu 74% și este, la ora actuală, cu 58% mai mare decât cel înregistrat în Capitală.
STUDIU. De ce sunt atât de SCUMPE locuințele la Cluj-Napoca
Apartamentele noi sunt disponibile cumpărătorilor cu un cost mediu de 3.203 euro/mp util, iar cele vechi pot fi achiziționate cu 3.150 euro/mp util.
Pe tot parcursul anului 2024, locuințele s-au scumpit cu 15% în Cluj-Napoca, de fiecare proprietate disponibilă fiind interesați aproximativ 2 cumpărători. În cele mai scumpe zone din oraș – centru, Andrei Mureșanu, Bună Ziua – prețurile apartamentelor s-au majorat într-un an cu până la 10%, conform datelor Imobiliare.ro.
În primul trimestru al anului în curs, creditul ipotecar mediu accesat de clujeni prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance a ajuns la 95.373 euro, o valoare cu 22% mai mare față de cea înregistrată în perioada similară din 2024.
În același timp, rata medie achitată lunar de noii proprietari la bancă a fost mai mică decât cea pe care ar fi plătit-o anul trecut, mai exact de 2.611 lei, echivalentul a circa 525 euro.
„În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca”
Un chiriaș din Cluj-Napoca trebuie să achite lunar, în medie, 550 euro pentru un apartament cu 2 camere. Aceasta este cea mai căutată tipologie de locuință în rândul celor care stau cu chirie și cea mai larg întâlnită în oferta de pe piața locală. Un preț similar este solicitat și de către proprietarii din București.
Dacă în cazul prețurilor de vânzare am văzut o majorare cu 15% pe parcursul anului trecut, în cazul chiriilor avansul a fost cu doar 6%. Și de această dată, pentru fiecare proprietate listată pe Imobiliare.ro la închiriere au existat aproximativ doi potențiali chiriași interesați de ea. Centrul orașului și cartierele Andrei Mureșanu și Mărăști se mențin cele mai scumpe pentru chiriași, chiriile medii putând fi încadrate în cazul apartamentelor în intervalul 600-700 euro/lună, cu creșteri chiar și de 10% în ritm anual.
În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca. Discutăm despre o sumă medie solicitată de doar 1.664 euro/mp util în 2024, cu doar 7% mai mare față de cea aferentă anului 2023, arată datele Imobiliare.ro.
Chiriile sunt și ele semnificativ mai mici față de cele solicitate de proprietarii din Cluj-Napoca. Un chiriaș plătea lunar anul trecut, în medie, 390 de euro pentru un apartament.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri, la Parlament

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.
„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.
Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului
Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.
„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.
Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.
UPDATE
După circa două ore, George Simion l-a luat pe scenă și pe fiul său, Radu, de aproape un an, într-o apariție care amintește de stilul promovat de Elon Musk, apropiat de administrația Trump, cunoscut pentru aparițiile publice alături de copiii săi.