Connect with us

ACTUALITATE

Ordonanță de Urgență privind telemunca. Contractele de muncă ar putea fi semnate electronic

Publicat


Guvernul se va întâlni astăzi pentru a discuta un proiect de Ordonanță de Urgență privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă.

În prezent, potrivit legii 53/2003 privind Codul Muncii, contractele de muncă pot fi semnate doar în formă fizică, în scris.

Documentul oficial de OUG privind telemunca

Semnătura electronică este însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat, iar contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate vor fi arhivate de către angajator cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naționale 16/1996, în condițiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică și care vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă la solicitarea acestora.

Actul normativ mai introduce posibilitatea ca părțile să poată conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Documentul poate fi citit în totalitate mai jos:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

Publicat

catrinel dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit, sâmbătă seara, premiul de excelență, la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie 2024.

catrinel dumitrescu

Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu.

catrinel dumitrescu

FOTO. Catrinel Dumitrescu, fosta actriță a Naționalului clujean, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF23

A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1979 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu.

Între 1979 și 1989, perioadă în care a jucat pe scena Naționalului clujean, Catrinel Dumitrescu a colaborat cu mari actori și regizori, printre care Marcel Iureș, Virgil Andrei Vâță, Mihai Măniuțiu, Sorana Coroamă Stanca ori Andrei Mihalache.

Spectacole la Teatrul Național Lucian Blaga, Cluj Napoca:

Mara – Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu, regia: Virgil Andrei Vâţă, 1989
Lucille – Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuţiu, 1988
Nana – Concurs de împrejurări de Adrian Dohotaru, regia: Marin D. Aurelian, 1987
Hellea – Melodie varşoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa, 1986
Anca – Seară cu dans, scenariul și regia: Sorana Coroamă Stanca, 1985
Marghioliţa – Vreau să mă mărit, musical după Piatra din casă de Vasile Alecsandri, regia: Andrei Mihalache, 1984
Irina – Vânătoarea de raţe de Alexander Vampilov, regia: V.T. Popa, 1984
Ioana Boga – Surorile Boga de Horia Lovinescu, regia: Aureliu Manea, 1983
EA – Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, regia: Andrei Mihalache, 1983
Magda Minu – Ultima oră de Mihail Sebastian, regia: V.T. Popa, 1983
Nina Zarecinaia – Pescăruşul de A.P. Cehov, regia: Timotei Ursu, 1983
Duffy – A cincea lebădă de Paul Everac, regia: Andrei Mihalache, 1983
Catinca – Un os pentru un câine mort de Al. Sever, regia: V.T. Popa, 1981
Nicola Davies – Cum se numeau cei patru Beatles? de Stephen Poljakoff, regia: T.Th. Ciupe, 1980
Irina Ingeborg – Pasărea Shakespeare de D.R. Popescu, regia: Alexandru Tatos, 1974

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Într-o cronică a piesei Melodie varșoviană a lui Leonid Zorin din 1986, criticul Doina Cernica scria: „În rolul Hellei, Catrinel Dumitrescu confirmă valențele unui talent recunoscut. (…) În partea a doua, în care interpretează rolul Hellei la peste 30 și peste40 de ani, Catrinel Dumitrescu îi impune personajului o imagine nouă prin îmbogățire, de o copleșitoare forță dramatică. Ca și pentru Hellea în dragoste, pentru Catrinel Dumitrescu, în teatru, opțiunea își descoperă inepuizabil resursele pentru trăirea ei plenară, până la capăt.”

catrinel dumitrescu

„Regizorul a avut ideea de a colabora cu Catrinel Dumitrescu, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, idee fericită şi pentru spectacol şi pentru interpretă, pentru că structura rolului Doruleţ cerea o distribuţie foarte îngrijită. Catrinel Dumitrescu a răspuns cu sinceritate, disciplină şi pasiune. Ea îşi compune rolul din inocenţă şi jovialitate, pune candoare şi nostalgie, spontaneitate şi mobilitate, în doze precis intuite”, scrie în cronica spectacolului Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu, pusă în scenă în 1981 la Teatrul de Stat din Turda.

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

catrinel dumitrescu

Premii și nominalizări:

Premiul publicului pentru rolul Sheila, în Totul e relativ – Fest(in) pe Bulevard, 2017
Premiul special pentru rolul Maureen, în Un pic prea intim – Fest(in) pe Bulevard, 2013
Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune, Aurora – Premiile Gopo, 2012
Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar, în spectacolul Aniversarea – Gala Premiilor UNITER, 2009
Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, 2002
Premiul de interpretare pentru rolul Hellea, în Melodie varșoviană de Leonid Zorin, regia: V.T. Popa – Festivalul de Teatru, Braşov, 1986

catrinel dumitrescu

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Rezolvarea după barem a subiectelor la Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională

Publicat

Profesoara Manuela Galea de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca a rezolvat conform baremelor subiectele la Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională.

Manuela Galea, profesoară la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, a arătat, în studioul Cluj24, care este rezolvarea corectă a subiectelor de la Evaluarea Națională.

Elevii de clasa a VIII-a au susținut marți proba la Limba și Literatura Română, prima din cadrul Evaluării Naționale 2024. Atât subiectele, cât și baremurile pentru probă sunt disponibile mai jos.

Rezolvarea subiectelor poate fi văzută pe site-ul Cluj24, pe YouTube – Cluj24 și pe Facebook – Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sportivă legitimată la CS Universitatea Cluj, CALIFICATĂ la Jocurile Olimpice de la Paris, la tir cu arcul

Publicat

madalina amaistroaie

Mădălina Amăistroaie, sportivă legitimată și la CS Universitatea Cluj, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba de tir cu arcul.

„Mădălina este prima, și deocamdată, singura sportivă legitimată la un club din Cluj care și-a cîștigat biletul de participare la JO de la Paris.

Sportivă legitimată la CS Universitatea Cluj, CALIFICATĂ la Jocurile Olimpice de la Paris, la tir cu arcul

Mădălina Amăistroaie este originară din Rădăuți și este studentă la Universitatea Babeș-Bolyai, la Facultatea de Matematică și Informatică. Este pentru prima dată cînd un sportiv din Cluj va concura în proba de tir cu arcul la Jocurile Olimpice.

Conform paginii oficiale a Comitetul Olimpic și Sportiv Român este pentru a doua oară consecutiv, cînd Mădălina Amăistroaie va reprezenta Team Romania în competițiile de tir cu arcul de la Jocurile Olimpice. Sportiva legitimată la CSM Suceava și CSU Cluj, antrenată de Viorel Hăbian, a primit loc cotă din partea Federației Internaționale de specialitate și de azi face parte din Echipa Olimpică Team Romania pentru Paris 2024.

Din Cluj mai este o sportivă calificată la JO, atleta Andrea Miklos, de la CSM București.

România are în acest moment 95 de sportivi (47 la feminin, 48 la masculin) calificați la JO de la Paris, care vor concura la 17 sporturi: atletism, box, caiac-canoe, canotaj, ciclism (mountain-bike), gimnastică artistică, gimnastică ritmică, haltere, înot, judo, lupte (libere și greco-romane), polo (singurul sport de echipă cu mingea), scrimă, tenis de masă, tir cu arcul, triathlon, yachting.

Se estimează ca delegația României să participe la JO din această vară cu aproximativ 100 de sportivi.
JO de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august 2024”, scrie pe Facebook Dan Bodea.

Foto: Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Citește mai departe

EDUCATIE

LIVE VIDEO. O profesoară de la C.N. ”Emil Racoviță” REZOLVĂ subiectele la Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională

Publicat

Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională este făcută marți, în studioul TV al Cluj24, de către profesoara Manuela Galea de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Aceasta are la dispoziție atât subiectele, cât și baremurile pentru probă.

Rezolvarea subiectelor poate fi văzută pe site-ul Cluj24, pe YouTube – Cluj24 și pe Facebook – Cluj24.

Subiecte

 


Bareme

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax