Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE Petru Romoşan: Cum să ieşim din labirint?

Publicat


Un articol recent pe site-ul francez Réseau international despre vizita secretarului american al Apărării la Tbilisi, în Georgia, este titrat „NATO va intra în Georgia în chip permanent, nu Georgia în NATO”: „Vedem aici o contradicţie gravă în care e pusă Georgia de parteneriatul cu Occidentul, pe de o parte, şi de relaţiile sale cu vecinii imediaţi, pe de altă parte.

Iar Georgia se găseşte într-o situaţie foarte dificilă pentru că trebuie să aleagă. Ce e mai important? Să întreţină relaţii bune cu vecinii imediaţi sau să joace rolul de avanpost al Occidentului în regiune?” (Alexandre Lemoine – „L’OTAN entrera en Géorgie à titre permanent, pas la Géorgie dans l’OTAN”, reseauinternational.net, 29.10.2021).

Dar NATO nu a intrat de facto doar în Georgia, ci şi în Ucraina (din 2014, cu Maidanul) şi chiar în Republica Moldova. Vorbim aici de câteva ţări care nu sunt şi, probabil, nu vor fi niciodată membre NATO. Şi nici membre UE, deşi ele aspiră de mult la aderare.

Dar NATO a intrat la fel, de facto, într-o bună parte a Europei, Europa Occidentală, după cel de-al doilea război mondial. Mai ales în Germania, marea învinsă a războiului. Desigur, numai pentru binele ţărilor europene „partenere”, care prea au avut de-a lungul secolelor, cred americanii, prostul obicei de a se război între ele. Deci, să o scurtăm : nu ţările europene au intrat în NATO, ci NATO (american) a intrat într-o bună parte a Europei, a intrat în fiecare din aceste ţări.

După 1989, NATO a intrat şi în câteva ţări din Estul Europei, „intrate” înainte în Pactul de la Varşovia. De fapt, Pactul de la Varşovia (sovietic) intrase în aceste ţări după cel de-al doilea război mondial. Pentru vreo 45 de ani. O banală formă de ocupaţie militară în realitate. Lucrurile nu stau altfel cu Uniunea Europeană. UE a intrat în România, şi nu România în UE. Cu o lungă listă, o dotă de mireasă, de cereri care au trebuit să fie toate rezolvate. România a trebuit să plătească din greu, să-i îndestuleze pe principalii actori din UE (Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie) pentru ca UE să intre în România. Lista de cadouri e binecunoscută, nu o mai recapitulăm. S-au ocupat de ea Adrian Năstase şi guvernul său între 2001 şi 2004.

Un singur exemplu totuşi : Marii Britanii i s-a dat, la un preţ de nimic, Sidex. În plus, a trebuit inventată şi dotată, la cererea expresă a reginei, o imaginară Casă Regală a României, nişte verişori ai Elisabetei a II-a care trebuiau scoşi din necaz. Într-o ţară cu Constituţie republicană de peste 50 de ani. Regatul Unit a plecat din UE, noi am rămas fără Sidex, dar, bine mersi, cu costisitoarea Casă Regală a României şi cu prinţul Duda. Prinţul Duda nu e verişor decât prin alianţă cu regina Elisabeta, dar se spune că ar fi un „nepot” al Securităţii (vezi Ion Varlam, inpolitics.ro, 30 septembrie 2021). Aşa s-a încuscrit Securitatea română cu Coroana britanică şi, aparent, s-a înnobilat.

Să nu-i uităm totuşi pe politicienii şi pe ziariştii români care ne-au negociat şi ne-au „făcut moară-n cap” prin ziare, radiouri şi televiziuni ca să ne crească până la cer apetitul de NATO şi de UE. Pentru că, altfel, am fi dispărut pur şi simplu. Marea problemă azi pentru noi, românii, e că atât NATO (SUA deci), cât şi UE (o construcţie CIA, de fapt, cu Germania şi Olanda ca stâlpi) se găsesc într-un declin, într-o degringoladă accelerată.

Dar noi îi avem tot pe politicienii inventaţi de NATO şi de UE, avem acelaşi regim presupus democratic şi cam aceeaşi bandă de ziarişti care au băgat NATO şi UE în noi. Klaus Iohannis a putut deveni preşedintele României ca urmare a instalării acestei „clase politice” fantomatice. În condiţii normale, comparabile cu cele din interbelicul românesc, de exemplu, Klaus Iohannis, un inspector mediocru, suspect (corupt?) nu ar fi devenit niciodată nici măcar primarul Sibiului.

Nimic din ceea ce România a oferit, a cedat moca Europei Occidentale, Uniunii Europene nu ni se va mai întoarce vreodată. Nici cele câteva milioane de meseriaşi, ingineri, medici, universitari, savanţi, mulţi foarte tineri, cu familiile lor. Pentru „imperialism”, pentru „colonie” s-au găsit excelente eufemisme care de multe ori spun chiar contrariul a ceea ce se vede cu ochiul liber.

În ultimii 70 de ani, cei mai mari specialişti în eufemisme, în propagandă au fost americanii, marii câştigători ai celui de-al doilea război mondial. Împreună cu sovieticii, cu care au împărţit lumea până în 1989.

Criza politică de azi din România, care se suprapune pe strania criză Covid şi pe criza economică şi energetică, nu are cum să se rezolve de azi pe mâine. Moştenim o istorie, inclusiv una recentă, mult prea încurcată şi mistificată.

Miza imediată sunt banii, miliardele din PNRR. Pe care Germania consideră că-i dă din buzunarul propriu ţărilor UE, inclusiv Franţei. Dar Germania şi Olanda au fost principalii beneficiari ai construcţiei UE şi ai monedei euro. Au aspirat prin euro, prin comerţ banii de la toţi „partenerii” din UE. Mulţi din banii PNRR se vor întoarce în ţările bogate din UE. Prin executorii „profesionişti” de contracte avizate de la centru.

Unde să se întoarcă mai degrabă ? În Franţa macroniană, care îi susţine pe Cioloş şi pe USR ? Să rămână în România, cum vrea „ciuma roşie”, PSD ? Sau mai bine să se întoarcă în Germania, care îşi are „preşedintele său” ? SUA nu are nimic împotrivă. Germania rămâne un protectorat sigur al său, împânzit de zeci de baze militare.

Independenţa, suveranitatea României au fost cedate la vedere, oficial, către NATO şi către UE. Şi mai recent şi către OMS (o temă aproape deloc abordată).

Merită să urmărim şi confruntarea, aparent inegală, dintre UE şi Polonia. Polonia, catolică şi eroică, curajoasă şi demnă. Pentru că până la urmă soarta Poloniei ne priveşte direct şi pe noi. Cei care l-au împins sau doar l-au acceptat pe Klaus Iohannis în postul de preşedinte s-au înşelat istoric. Peste vechile şi mai noile dureri (NATO, UE) ale României, de aproape doi ani ţara noastră a intrat, prin Covid şi vaccinul său, şi în labirintul global.

Cum să ieşim din aceste labirinturi suprapuse? Minotaurul primejdios e înăuntru, dar unde este firul Ariadnei şi cine mai poate juca rolul lui Tezeu?

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Publicat

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite, în Iulius Parc, la o expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters precum Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, dar și alții durează toată luna martie. Programul de vizitare este zilnic, în intervalul orar 10.00-20.00. Așa că, ia cu tine pofta de cunoaștere și hai să pătrunzi în lumea celor mai impresionante creaturi ale tuturor timpurilor.

Iulius Parc devine și primăvara aceasta ținutul celor mai prietenoase animale gigant din toate timpurile pentru că, în luna martie, găzduiește expoziția Dinos and Sea Monsters.

FOTO. Dinos and Sea Monsters: EXPOZIȚIE de animale marine gigant și DINOZAURI animatronici, în Iulius Parc din Cluj-Napoca

Aici veți întâlni 35 de exponate animatronice, printre care:

– Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe;

– Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei;

– Mososaurus, o șopârlă din epoca dinozaurilor care trăia în mare. Avea dinți striați, diferiți de cei ai oricăror reptile cunoscute;

– Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent;

– Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ. Se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă;

– Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele). Se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor.

Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 1 – 31 martie,  în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar taxa de intrare este de 30 lei. De asemenea, princhindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă. Toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil. Însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

În luna martie, Iulius Parc este locul ideal pentru iubitorii de istorie, dinozauri și…. distracție!

Citește mai departe

ECONOMIE

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Publicat

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.

Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.

La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-a întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.

„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”

Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.

„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.

Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.

Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Publicat

autobuz vinerea verde Gilău

Primarul Gelu Topan a anunțat că și comuna Gilău intră în programul „Vinerea verde”, măsură care se aplică în Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida.

”Am propus ca locuitorii din toate localitățile comunei să poată circula gratuit pe mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, iar Consiliul Local a aprobat joi acest lucru.

”Vinerea verde” ajunge și în Gilău. Transport public gratuit de 8 Martie, Ziua Femeii

Ne-am aliniat astfel măsurilor luate la Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida. Practic, vom putea circula fără bilet în toată zona metropolitană a Clujului.
Trebuie să știți că gratis nu e, de fapt, fără bani. Ne-am asumat să acoperim din bugetul local toate costurile programului „Vinerea verde”. Cu alte cuvinte, costul curselor este suportat de Primărie”, a spus Topan.
Acesta a precizat că, în urma negocierilor cu Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, prima vineri în care gilăuanii vor circula gratis pe autobuze va fi de Ziua Femeii, 8 Martie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Publicat

Deputatul AUR Gianina Șerban spune că formațiunea politică din care face parte nu este de acord cu devansarea alegerilor prezidențiale: „Ne batem cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la termen”.

„Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect de lege prin care coaliția e ajutată să devanseze alegerile după bunul plac al coaliției.

Gianina Șerban, deputat AUR: ”Ne BATEM cu ei până la capăt! Alegerile ar trebui să aibă loc la TERMEN”

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un amendament la acest proiect de lege prin care alegerile prezidențiale să aibă loc așa cum prevede legea în vigoare, înainte cu o lună să ajungă la termen mandatul președintelui. Considerăm că intervalul de timp de 30 de zile creează cadrul legal pentru o competiție electorală bazată pe principii corecte, transparente și, mai ales, democratice.

Și, dacă tot vrea coaliția, prin anexa sa UDMR, să modifice legislația electorală, atunci propunem ca data alegerilor prezidențiale să fie anunțată înainte cu cel puțin 6 luni de zile, astfel încât să existe predictibilitate, iar românii să cunoască data alegerilor, fără ca politicienii aflați la putere să o schimbe după propriul interes.

Actul normativ propus și adoptat deja în plenul Senatului este o modificare legislativă care vădit avantajează actuala coaliție de guvernare să-și mențină, să-și faciliteze și să-și consolideze un pol de putere absolut, eliminând orice urmă de democrație”, a comunicat AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax