Editorial Opinii
OPINIE. Petru Romoșan: Cu sau fără Georgescu, urmează HAOSUL

După aproape 35 de ani de suferință „democratică” și „capitalistă”, românii și-au găsit în sfârșit, salvatorul. A apărut din spuma mării, deși era bine cunoscut de tot establishmentul, din care făcea de altfel parte, omul providențial, salvatorul, un nou Mesia numai pentru români. Un nou Tudor Vladimirescu, un nou Avram Iancu. Călin Georgescu a fost votat în primul tur al prezidențialelor din 24 noiembrie 2024 de peste două milioane de români (2 120 401 – 22,94 %), a ieșit pe primul loc, deși în octombrie 2024 nu-l băga în seamă serios nici un institut de sondaje.
În octombrie 2024, „salvatorii” de pe televiziuni și din sondaje se numeau Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană sau George Simion.Elena Lasconi, din partea USR, tot un outsider, a ajuns pe locul doi cu 1 772 500 de votanți – 19,10 %, înaintea lui Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL).
OPINIE. Petru Romoșan: Cu sau fără Georgescu, urmează HAOSUL
Odată cu „lovitura de stat” din 6 decembrie 2024, după ce românii votaseră relativ convențional pe 1 decembrie (Ziua Națională) pentru parlamentare, Klaus Iohannis, președinte în ultimele zile de mandat, Serviciile Secrete, CSAT, CCR, cu acordul UE și probabil NATO, în orice caz al Departamentului de Stat al SUA, Anthony Blinken, a început o nouă revoluție românească, una conservatoare, numită de propagandă de „extremă dreaptă”. Care este încă în desfășurare și nu dă semne de oboseală.
Gafele și prostiile Sistemului s-au succedat în cascadă, aproape zilnic, la fel ca și aparițiile pe televiziuni, pe Tik Toc și pe toate rețelele sociale, în ziarele online ale lui Călin Georgescu. În plus, au fost protestele din stradă, manifestațiile, cu sau fără Călin Georgescu (și a Cristelei Georgescu) culminând cu marea Horă a Unirii din 24 ianuarie 2025, ziua unirii Principatelor. Acrive News a devenit, abandonând susținerea lui George Simion și a partidului AUR, platforma de susținere cotidiană a „președintelui ales”.
„Astăzi, Călin Georgescu ar avea între 4 și 7 milioane de susținători”
Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, doi dintre cei mai importanți ziariști din ultimii 35 de ani, l-au susținut consecvent, Ion Cristoiu cotidian pe Tik Toc. Li s-au alăturat intermitent alți ziariști, seniori sau mai tineri.
Dacă în 24 noiembrie 2024, cu doar 2 100 000 de voturi liber exprimate și aparent corect numărate, Călin Georgescu a câștigat primul tur al prezidențialelor, astăzi Călin Georgescu ar avea între 4 și 7 milioane de susținători, de votanți, după diverse aproximări. Dacă nu cumva mai mulți. Între care un puternic nucleu de fideli, de fanatici chiar. Spre groaza lui, Sistemul cunoaște situația mai bine decât orice particular sau institut de sondare. Dacă Georgescu candidează, câștigă. Dacă e împiedicat să candideze, nici un câștigător nu va fi luat în serios de o majoritate de alegători.
„Adversarii lui Georgescu au banii, instituțiile de forță, ministerele”
Adversarii săi, mult mai puțin numeroși, establishmentul, elitele, sunt la fel de hotărâți, și de multe ori la fel de fanatici. Deși mai puțin numeroși, adversarii lui Georgescu au banii, instituțiile de forță, ministerele cu prea numeroșii lor funcționari și sunt teribil de înspăimântați pentru viitorul lor. „Poporul” lui Călin Georgescu e mai degrabă liric, entuziast, patetic, cu cântece patriotice și militare, cu glume groase, dezorganizat.
Sistemul pseudodemocratic instalat la putere de Securitate și de succesorii săi după lovitura de stat din 1989 împotriva lui Nicolae Ceaușescu, a familiei sale, a camarilei, a Partidului Comunist conducător, pare să-și fi epuizat resursele. Conducătorii mitici ai securității în frunte cu Iulian Vlad, au plecat dintre noi iar Securitatea care a controlat discret partidele politice, justiția, massmedia s-a spart în găști conduse de șefi și șefuleți fără viziune, doar cu interese.
Prin ultima garnitură de politicieni de cel mai slab nivel – Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Ludovic Orban, Florin Câțu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Kelemen Hunor, prin șefi de servicii secrete amatori, prim ministri ridicoli, improvizați, prin șefi de întreprinderi de stat incompetenți și corupți, dictatura mascată a Securității a eșuat lamentabil („un stat eșuat” – Klaus Iohannis).
„Contextul internațional e tocmai bun pentru schimbarea de regim, de epocă, și în România”
La confuzia internă s-a adăugat confuzia introdusă de un Factor extern de mâna a doua, a treia. Iar contextul internațional, cu pierderea războiului din Ucraina de SUA, NATO și Occident, cu succesul istoric al lui Donald
Trump din SUA și cu schimbările colosale aduse în viteză de Administrația Trump, cu degringolada economică dar și morală a UE, contextul internațional e tocmai bun pentru schimbarea de regim, de epocă, și în România.
Dar ce poate face Călin Georgescu care e aproape singur? Cel puțin la prima vedere. Călin Georgescu nu are o echipă. Nu are nici măcar zece oameni cu suprafață publică în jurul său, cu atât mai puțin 100 sau 1000 de profesioniști credibili. Și mai ales nu are un partid care să-l susțină organizat și sistematic într-un viitor parlament. Relația sa cu partidul AUR condus cum e condus de George Simion pare să fie după zicerea lui Serge Gainsbourg „Je t’aime… Moi non plus” (Te iubesc… Eu nu te mai iubesc).
„Dacă va fi lăsat să candideze, problema va fi Georgescu”
Cei care l-au susținut din 2010 încoace, nu puțini, l-au abandonat și nu se vor mai întoarce. Motivele pentru care l-au abandonat sunt diverse, de multe ori aceleași, dar sigur e faptul că azi carismaticul Georgescu nu a știut să-i păstreze. Dar fără îndoială se vor găsi destui oportuniști, ca întotdeauna. Cu cine își va pune deci în practică vastul său program de restaurare a României.
Un program pe cât de vast pe atât de confuz adesea. Dacă va fi lăsat să candideze, problema va fi Georgescu, dacă nu va fi lăsat să candideze, problema va fi tot Georgescu. Ceilalți candidați deja anunțați, Crin Antonescu, Nicușor Dan, Victor Ponta, Elena Lasconi, Anca Alexandrescu etc. sunt mai mult sau mai puțin lipsiți de credibilitate, de consistență, unii chiar ridicoli.
Principalul argument al „loviturii de stat” susținută de Serviciile secrete românești, de Klaus Iohannis, de CSAT, de CCR, de Sistem, de partidele politice autointitulate comic „proeuropene”, de media oficială (și prostituată), a fost așa-zisa intervenție în alegerile din România a unui „actor statal” străin. În două luni s-a dovedit pentru toată lumea, internă și externă, că nu a fost Rusia despre care s-a făcut propagandistic vorbire.
„Democrația a venit în România”
O întrebare rămâne totuși. Dacă nu a fost Rusia, a fost amestecat un alt „actor statal” străin pe care serviciile secrete românești au evitat cu grijă să-l numească sau mai grav, deși ar fi fost detectat un „actor statal” străin amestecat nu au reușit încă să-l identifice?
O a doua întrebare obsesivă, adusă în atenția opiniei publice mai ales de generalul în rezervă Silviu Predoiu (SIE), candidat el însuși la prezidențiale (11 246 de voturi – 0,12%) e aceea dacă Georgescu a aparținut (mai aparține?) vreunui serviciu special românesc? Nici CNSAS, nici serviciile secrete și nici Călin Georgescu nu au adus până acum nici o clarificare. Și o întrebare subsecventă încă mai sensibilă.
A intrat într-o „coluziune” cu un serviciu secret străin sau cu o altă organizație de-a lungul ultimilor 30 de ani de activitate desfășurată în mare parte în străinătate? Atât serviciile speciale românești (suprafinanțate, salarii și pensii speciale) cât și candidatul pentru cea mai importantă funcție în stat nu se preocupă să ne lumineze.
„Democracy is coming to the USA” spune Leonard Cohen într-un splendid cântec politic. Putem traduce: Democrația a venit în România. Să vedem ce vom face cu ea, cu democrația.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Două mari lanțuri de magazine au anunțat retragerea de la comercializare a unui aliment. Este vorba de un produs în care s-au identificat reziduuri de produse medicinale veterinare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că două mari lanțuri de magazine din România au decis să retragă de pe rafturi un produs cu mari probleme, scrie Fanatik.
Două mari lanțuri de magazine RETRAG de la vânzare un produs. Care este acesta
Unitățile comerciale sunt Metro și Carrefour. Cele două supermarketuri au hotărât, concomitent, să retragă de la vânzare produsul cu denumirea ”Pui de baltă”. Vorbim de un aliment comercializat în pungi de un kilogram în interiorul căruia au fost depistate reziduuri periculoase.
”Vă informăm că am fost notificaţi de către furnizorul GROENLANDA SERV S.R.L să iniţiem retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolului menţionat mai jos”, a transmis Metro. Magazinul a prezentat și detaliile loturilor vizate.
Reprezentanții unității comerciale au mai explicat că motivul rechemării este ”identificarea de reziduuri de produse medicinale veterinare”. Cei de la Metro au mai transmis că ”în cazul în care aţi cumpărat produsele menţionate mai sus, va rugăm să nu le consumaţi şi să le returnaţi în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 31.03.2025, urmând să primiţi contravaloarea acestora”.
O măsură similară au luat și cei de la Carrefour. Cunoscutul lanț de magazine a anunțat că retragerea a fost inițiată la solicitarea furnizorului GROENLANDA SERV S.R.L. și le recomandă clienților să nu consume produsele afectate.
”Rugăm clienţii care deţin produsul cu unul din loturile menţionate mai sus să nu îl consume, ci să distrugă produsul sau să-l returneze în magazin. Prezentarea bonului fiscal nu este necesara. Contravaloarea produsului va fi returnată”, a transmis Carrefour.

Deprecierea monedei americane, care a pierdut de la începutul lunii circa 4,5% față de cea europeană, a limitat creșterea prețului gramului de aur, în ciuda faptului că uncia a atins vinerea trecută un record de 3.004,90 dolari și se tranzacționa lunea aceasta între 2.982,20 și 3.001,90 dolari. Astfel, gramul de aur a crescut de la 439,0006 lei la 439,7889 lei. Prețul gramului a atins în 20 februarie un maxim istoric de 452,3179 lei.
Analiștii anticipau atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la jumătatea acestui an. Acum, economiștii văd acum pentru acest an un record de 3.300 dolari/uncie, în condițiile în care instabilitate politică și economică domină viața de zi cu zi.
Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari
Evoluția este pusă pe seama politicilor comerciale izolaționiste ale administrației Trump, pe reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană și BCE, dar și pe majorarea achizițiilor de aur realizate de băncile centrale, în special cele din China și India, dar și cea din Polonia, la care se adaugă prelungirea războiului din Ucraina sau a conflictului din Orientul Mijlociu.
BNR continuă să monitorizeze piața valutară și menține cursul euro sub maximul de 4,9783 lei, atins în mai 2023.
Lunea trecută, cursul euro a fost stabilit la 4,9766 lei, însă la începutul acestei săptămâni media a urcat la 4,9773 lei, cu tranzacții în culoarul 4,977 – 4,9775 lei.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR, care se va desfășura în data de 7 aprilie, de la care nu se așteaptă o reducere a ratei de referință, după ce rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, piața monetară s-a adaptat la nivelul mai scăzut al lichidității
De mai bine de o săptămână, dobânzile interbancare nu au mai cunoscut modificări, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor”
Finanţele au redeschis lunea aceasta o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2031. Valoarea programată a emisiunii a fost de 700 milioane lei, însă Trezoreria a profitat de interesul arătat şi a împrumutat 1,18 miliarde lei, la un randament mediu anual de 7,40%.
Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor, inclusiv a celor de peste Ocean, pentru plasamentele în moneda unică și în active europene. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%.
La jumătatea săptămânii trecute, euro a atins un maxim al ultimelor patru luni de 1,1931 dolari. Au urmat două ședințe în care au fost marcate profiturile, pentru ca lunea aceasta cotațiile să fie de 1,0869 – 1,0912 dolari/euro, ceea ce a făcut ca media monedei americane să fie stabilită 4,5636 lei.
Săptămâna trecută, media francului elvețian a alunecat de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, iar cel al lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei. Lunea aceasta, cursurile au fost stabilite la 5,1701 lei, respectiv 5,9180 lei.
Lipsa de consistență a măsurilor luate de administrația de la Casa albă în privința pieței cripto, a provocat ieșiri consistente iar lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 82.536 și 83.848 dolari iar ethereum între 1.880 și 1.921 dolari.
Radu Georgescu

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.
Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor
Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.
Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.

O lupoaică gestantă, urmată de un lup, cel mai probabil perechea ei, au fost surprinși într-o pădure din Apuseni de camerele amplasate acolo de reprezentanții Parcului Natural.
”Lupoaică gestantă: Cu răbdare și precizie, cei doi parteneri își unesc forțele, ghidați de instinct și de legătura ce îi ține împreună. Astăzi vânează pentru doi, dar în curând, vor fi mai mulți.
VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ
În urma ei, veghează lupul – partenerul ei de drum, de luptă, de destin. Curând, pădurea va răsuna de pașii unor pui noi.
Dar pentru ca acea zi să vină, lupii trebuie să continue dansul lor sub stele” scrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.
Datele oficiale indică o populație stabilă de 2.500 până la 2.900 de lupi, în România. Ei sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.
Video: Facebook Parcul Natural Apuseni