Editorial Opinii
OPINIE. Petru Romoșan: Cu sau fără Georgescu, urmează HAOSUL

După aproape 35 de ani de suferință „democratică” și „capitalistă”, românii și-au găsit în sfârșit, salvatorul. A apărut din spuma mării, deși era bine cunoscut de tot establishmentul, din care făcea de altfel parte, omul providențial, salvatorul, un nou Mesia numai pentru români. Un nou Tudor Vladimirescu, un nou Avram Iancu. Călin Georgescu a fost votat în primul tur al prezidențialelor din 24 noiembrie 2024 de peste două milioane de români (2 120 401 – 22,94 %), a ieșit pe primul loc, deși în octombrie 2024 nu-l băga în seamă serios nici un institut de sondaje.
În octombrie 2024, „salvatorii” de pe televiziuni și din sondaje se numeau Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană sau George Simion.Elena Lasconi, din partea USR, tot un outsider, a ajuns pe locul doi cu 1 772 500 de votanți – 19,10 %, înaintea lui Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL).
OPINIE. Petru Romoșan: Cu sau fără Georgescu, urmează HAOSUL
Odată cu „lovitura de stat” din 6 decembrie 2024, după ce românii votaseră relativ convențional pe 1 decembrie (Ziua Națională) pentru parlamentare, Klaus Iohannis, președinte în ultimele zile de mandat, Serviciile Secrete, CSAT, CCR, cu acordul UE și probabil NATO, în orice caz al Departamentului de Stat al SUA, Anthony Blinken, a început o nouă revoluție românească, una conservatoare, numită de propagandă de „extremă dreaptă”. Care este încă în desfășurare și nu dă semne de oboseală.
Gafele și prostiile Sistemului s-au succedat în cascadă, aproape zilnic, la fel ca și aparițiile pe televiziuni, pe Tik Toc și pe toate rețelele sociale, în ziarele online ale lui Călin Georgescu. În plus, au fost protestele din stradă, manifestațiile, cu sau fără Călin Georgescu (și a Cristelei Georgescu) culminând cu marea Horă a Unirii din 24 ianuarie 2025, ziua unirii Principatelor. Acrive News a devenit, abandonând susținerea lui George Simion și a partidului AUR, platforma de susținere cotidiană a „președintelui ales”.
„Astăzi, Călin Georgescu ar avea între 4 și 7 milioane de susținători”
Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, doi dintre cei mai importanți ziariști din ultimii 35 de ani, l-au susținut consecvent, Ion Cristoiu cotidian pe Tik Toc. Li s-au alăturat intermitent alți ziariști, seniori sau mai tineri.
Dacă în 24 noiembrie 2024, cu doar 2 100 000 de voturi liber exprimate și aparent corect numărate, Călin Georgescu a câștigat primul tur al prezidențialelor, astăzi Călin Georgescu ar avea între 4 și 7 milioane de susținători, de votanți, după diverse aproximări. Dacă nu cumva mai mulți. Între care un puternic nucleu de fideli, de fanatici chiar. Spre groaza lui, Sistemul cunoaște situația mai bine decât orice particular sau institut de sondare. Dacă Georgescu candidează, câștigă. Dacă e împiedicat să candideze, nici un câștigător nu va fi luat în serios de o majoritate de alegători.
„Adversarii lui Georgescu au banii, instituțiile de forță, ministerele”
Adversarii săi, mult mai puțin numeroși, establishmentul, elitele, sunt la fel de hotărâți, și de multe ori la fel de fanatici. Deși mai puțin numeroși, adversarii lui Georgescu au banii, instituțiile de forță, ministerele cu prea numeroșii lor funcționari și sunt teribil de înspăimântați pentru viitorul lor. „Poporul” lui Călin Georgescu e mai degrabă liric, entuziast, patetic, cu cântece patriotice și militare, cu glume groase, dezorganizat.
Sistemul pseudodemocratic instalat la putere de Securitate și de succesorii săi după lovitura de stat din 1989 împotriva lui Nicolae Ceaușescu, a familiei sale, a camarilei, a Partidului Comunist conducător, pare să-și fi epuizat resursele. Conducătorii mitici ai securității în frunte cu Iulian Vlad, au plecat dintre noi iar Securitatea care a controlat discret partidele politice, justiția, massmedia s-a spart în găști conduse de șefi și șefuleți fără viziune, doar cu interese.
Prin ultima garnitură de politicieni de cel mai slab nivel – Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Ludovic Orban, Florin Câțu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Kelemen Hunor, prin șefi de servicii secrete amatori, prim ministri ridicoli, improvizați, prin șefi de întreprinderi de stat incompetenți și corupți, dictatura mascată a Securității a eșuat lamentabil („un stat eșuat” – Klaus Iohannis).
„Contextul internațional e tocmai bun pentru schimbarea de regim, de epocă, și în România”
La confuzia internă s-a adăugat confuzia introdusă de un Factor extern de mâna a doua, a treia. Iar contextul internațional, cu pierderea războiului din Ucraina de SUA, NATO și Occident, cu succesul istoric al lui Donald
Trump din SUA și cu schimbările colosale aduse în viteză de Administrația Trump, cu degringolada economică dar și morală a UE, contextul internațional e tocmai bun pentru schimbarea de regim, de epocă, și în România.
Dar ce poate face Călin Georgescu care e aproape singur? Cel puțin la prima vedere. Călin Georgescu nu are o echipă. Nu are nici măcar zece oameni cu suprafață publică în jurul său, cu atât mai puțin 100 sau 1000 de profesioniști credibili. Și mai ales nu are un partid care să-l susțină organizat și sistematic într-un viitor parlament. Relația sa cu partidul AUR condus cum e condus de George Simion pare să fie după zicerea lui Serge Gainsbourg „Je t’aime… Moi non plus” (Te iubesc… Eu nu te mai iubesc).
„Dacă va fi lăsat să candideze, problema va fi Georgescu”
Cei care l-au susținut din 2010 încoace, nu puțini, l-au abandonat și nu se vor mai întoarce. Motivele pentru care l-au abandonat sunt diverse, de multe ori aceleași, dar sigur e faptul că azi carismaticul Georgescu nu a știut să-i păstreze. Dar fără îndoială se vor găsi destui oportuniști, ca întotdeauna. Cu cine își va pune deci în practică vastul său program de restaurare a României.
Un program pe cât de vast pe atât de confuz adesea. Dacă va fi lăsat să candideze, problema va fi Georgescu, dacă nu va fi lăsat să candideze, problema va fi tot Georgescu. Ceilalți candidați deja anunțați, Crin Antonescu, Nicușor Dan, Victor Ponta, Elena Lasconi, Anca Alexandrescu etc. sunt mai mult sau mai puțin lipsiți de credibilitate, de consistență, unii chiar ridicoli.
Principalul argument al „loviturii de stat” susținută de Serviciile secrete românești, de Klaus Iohannis, de CSAT, de CCR, de Sistem, de partidele politice autointitulate comic „proeuropene”, de media oficială (și prostituată), a fost așa-zisa intervenție în alegerile din România a unui „actor statal” străin. În două luni s-a dovedit pentru toată lumea, internă și externă, că nu a fost Rusia despre care s-a făcut propagandistic vorbire.
„Democrația a venit în România”
O întrebare rămâne totuși. Dacă nu a fost Rusia, a fost amestecat un alt „actor statal” străin pe care serviciile secrete românești au evitat cu grijă să-l numească sau mai grav, deși ar fi fost detectat un „actor statal” străin amestecat nu au reușit încă să-l identifice?
O a doua întrebare obsesivă, adusă în atenția opiniei publice mai ales de generalul în rezervă Silviu Predoiu (SIE), candidat el însuși la prezidențiale (11 246 de voturi – 0,12%) e aceea dacă Georgescu a aparținut (mai aparține?) vreunui serviciu special românesc? Nici CNSAS, nici serviciile secrete și nici Călin Georgescu nu au adus până acum nici o clarificare. Și o întrebare subsecventă încă mai sensibilă.
A intrat într-o „coluziune” cu un serviciu secret străin sau cu o altă organizație de-a lungul ultimilor 30 de ani de activitate desfășurată în mare parte în străinătate? Atât serviciile speciale românești (suprafinanțate, salarii și pensii speciale) cât și candidatul pentru cea mai importantă funcție în stat nu se preocupă să ne lumineze.
„Democracy is coming to the USA” spune Leonard Cohen într-un splendid cântec politic. Putem traduce: Democrația a venit în România. Să vedem ce vom face cu ea, cu democrația.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.
Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe care le predă studenților săi din Asia.
”Carnea de câine este foarte gustoasă. Este fragedă, mult mai bună decât carnea de vită sau chiar de porc, dar nu este la fel de „neteda” ca și carnea de pui.
Gustul său este, de asemenea, foarte bun, dar nu aș încuraja pe nimeni să experimenteze consumul de carne de câine în Europa. Mie, în Vietnam, mi-au oferit coapsă și o bucată din pielea prăjită.
Păianjenii și insectele sunt foarte gustoși și nutritivi, bogați în proteine.
Din cauza prăjirii pot conține și ulei. În greiere este prea multă chitină; favoritul meu a fost o larvă.
Gustul abdomenului păianjenului uriaș pe care îl consum în mod regulat pentru cina seamănă cu cel al ficatului.
Ouă de crocodil
Împreună cu studenții mei din Cambodgia, am făcut o vizită la o fermă de crocodili. Acolo, numeroși crocodili dormeau cu gurile deschise.
Gazda noastră ne-a oferit ouă ochiuri preparate din ouă de crocodil, al căror gust era foarte asemănător cu celor preparate din ouă de găină”, a spus cercetătorul pentru Cluj24.
Dr. Hantz Peter a avut ocazia să viziteze și piețele din zona Indochinei și a remarcat că acestea sunt foarte interesante și bogate.
”Există atâtea legume, fructe, pește și animale nevertebrate încât o piață europeană pălește în comparație cu ele”, a precizat clujeanul.
EVENIMENT
De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.
Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.
De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?
Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.
„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.
Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.
Poliția s-a sesizat din oficiu
Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.
La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.
Update
Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, bărbatul care se afla la volan era băut.
„Azi, 23 martie, în jurul orei 10.30, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DJ 764B, în localitatea Lunca Vișagului.
Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 68 de ani, din comuna Poieni, care conducea un autoturism în direcția Valea Drăganului, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, părăsind partea carosabilă pe partea dreaptă, ulterior răsturnându-se.
Bărbatul se afla singur în autoturism și a fost evaluat de echipajul medical la fața locului, fără a necesita transport la spital.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.
CULTURA
Ziua Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Vizite în culise, ateliere pentru adolescenți și spectacole

Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, Teatrul Național Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru a 15-a ediție a unui eveniment special dedicat iubitorilor de teatru. Vizitatorii pot să exploreze culisele, să participe la ateliere interactive, spectacole captivante și discuții inspiraționale.
Teatrul Național Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, joi, 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. Începând cu ora 11, clădirea Teatrului își deschide porțile cu evenimente și activități pentru cei mari și pentru cei mici.
Vizite în culise și ateliere pentru copii
Popularele Vizite în culise revin la această ediție o surpriză interactivă, în timp ce actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca vor ține atelierele de teatru pentru adolescenți. De asemenea, va avea loc un atelier de pictură cu actrița Sânziana Tarța, iar cei mici se vor putea reîntâlni cu prietenii de la Tărâmul Fericirii și Magic Puppet, înarmați, ca de obicei, cu activități distractive.
Printre evenimentele speciale ale Zilei Porților Deschise se numără instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, o experiență captivantă pentru iubitorii de teatru sonor. Publicul va putea asista la spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, o piesă ce explorează confruntarea individului cu istoria.
În program se regăsește și spectacolul educațional Extinct, urmat de o discuție despre sustenabilitate. Cei mici vor avea parte de momente speciale cu Tigrișori de Poveste, o producție AnimaArt dedicată copiilor de peste trei ani.
Atelier de improvizație și repetiție cu pulicul
În plus, Dragoș Muscalu va susține un atelier de improvizație pentru copii, urmat de o repetiție cu public a spectacolului Show IMPROgress, pe care îl semnează.
Nu ratați La Famiglia, spectacolul de commedia dell’arte al studenților din anul II Actorie, care se va juca la Sala Radu Stanca de la Facultatea de Litere. Nu în ultimul rând, Editura Presa Universitară Clujeană va aduce o selecție de cărți pentru pasionații de teatru.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.
Programul complet
Evenimente pentru copii și adolescenți:
- 11:00 -11:45, Sala mare: Spectacol de teatru de păpuși TIGRIȘORI DE POVESTE, adaptare și regie: Dana Bonțidean (o producție AnimaArt) (3+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II, bar: ZONA DE CREAȚIE PENTRU COPII (3+)
- 11:30 – 14:00, Rotondă: FACE PAINTING ȘI BALOANE MODELABILE (Tărâmul Fericirii) (3+)
- 12:00 – 13:00, Foaier Rang II, dreapta: ATELIER DE MĂȘTI ȘI ARMURI DE SUPEREROI (Magic Puppet) (5+)
- 12:00 – 13:00, Foaier rang II, stânga: MULTE NU S-AU SPUS de Alexandru Ceban; Coordonator: Răzvan Mureșan; Cu actorii: Petre Băcioiu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Diana-Ioana Licu, Miron Maxim, Angelica Nicoară; Lectură în prezența autorului, sesiune de întrebări și autografe (12+)
- 14:00 – 15:00, Foaier Rang II, dreapta: SCENA E A TA! – TEATRU, EMOȚIE ȘI ÎNCREDERE – Atelier de teatru pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; Participare pe bază de înscriere, în limita a 18 locuri, completând formularul disponibil pe site (14+)
- 14:00 – 16:00, Sala Caragiale: TEATRU ȘI POEZIE: EMOȚIA DIN SPATELE CUVINTELOR – Atelier de interpretare cu actrița Elena Ivanca; Participare pe bază de înscriere, în limita a 15 locuri, completând un formular disponibil pe site (14+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II: AUZIT. TEATRU RADIOFONIC; Instalație audio (12+)
- 15:00 – 16:30, Esplanadă: ANIMAȚII STRADALE (Magic Puppet)
Evenimente speciale
- 11:00 – 19:30, Foaier parter: Stand de carte Editura Presa Universitară Clujeană
- 12:15 – 17:15, Scena mare: VIZITE ÎN CULISE, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca; Vizitele includ și instalația artistică participativă ECOURI DIN CULISE, concept: Mădălina Mânzat;Execuție producție, realizare artistică: Digital Interactive Arts Master, anul I, Facultatea de Teatru și Film, UBB și Mădălina Mânzat (AG)
- 14:00 – 16:00, Rotondă: MĂȘTI ȘI FLORI – Atelier de pictură colaborativă, cu actrița Sânziana Tarța (12+)
- 15:30-17:30, Studio Euphorion: EXTINCT după April de Angelis – Teatru educațional; Coordonator: Mihai-Florian Nițu; Proiect realizat de Școala de teatru Artify Academy; Spectacol urmat de discuții cu realizatorii și Diana Călin, strateg de sustenabilitate (14+)
- 18:00-18:45, Scena mare: JOCURI DE TEATRU DE IMPROVIZAȚIE PENTRU COPII cu Dragoș Muscalu (5+)
- 18:45-19:30, Scena mare: REPETIȚIE CU PUBLIC Show IMPROgress, concept de Dragoș Muscalu (12+)
- 19:00- 20:40, Facultatea de Litere, UBB, Sala Radu Stanca: LA FAMIGLIA, Spectacol de Commedia dell’arte, anul II Actorie, Facultatea de Teatru și Film, UBB; Clasa profesorilor: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea (16+)