Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Marius Moldovan: Zvonerul anonim la Castelul Peleș

Publicat


În vara aceasta, într-un drum prin țară, am socotit că-i bine să le arătăm celor mici Castelul Peleș din Sinaia. Despre drumuri proaste și rău marcate nu mai vorbim și cât de mult se simte o ”bretea” de autostradă, parcă prinzi aripi de vis!

Se stă cu mașina la coadă, se stă la coada pentru bilete la Peleș și se plătește mult, 80 de lei ambele etaje/adult (în Romania nu-i ieftin să fii adult). Coadă românească.

Apropo, înainte de a ajunge acolo în parcare, un tuciuriu cu vestă fosforescentă înjură pe cine vrea și ia 200 de mii vechi la parcare. Cică-i de la firma prietenă Consiliului Local.

În România nimic nu-i făcut sau plătit fără aceste ”prietenii” care-n veci nu sunt prioritatea ”organelor” și a structurilor anticorupție. Vă amintiți câte asemenea firme prietene au descoperit instituțiile anticorupție în afaceri cu primăriile din România? Reformulăm: Vă imaginați că, în relație cu primăriile din România, se primesc fonduri grase pentru lucrări publice fără să se dea șpagă/mită/ciubuc/comisioane? Bineînțeles că nu se dau, că dacă s-ar da, numeroasele structuri anticorupție le-ar descoperi, ancheta și deferi Justiției.

Rade-l pe turist

La coadă la bilete, o doamnă își exprimă indignarea că statul știe doar să ia bani și nu face nimic, de exemplu aici, la Peleș, nu pune coșuri de gunoi și toalete îndeajuns. Tipic național, rade-l pe turist când îl prinzi fără servicii corespunzătoare în loc! De aceea, sunt atâtea mașini în vacanță cu număr de România prin Bulgaria, Albania, Grecia etc. Nu mai vor să fie rași, tuns frezați de ai lor când e (mult) mai ieftin la alții.

Un domn serios, sigur pe el, din spatele meu sare să explice oamenilor nemulțumiți că nu statul este de vină, ci familia regală, că ea a pus mâna pe Peleș și ne ia banii. Eu sunt emotiv, dar parcă îmi amintesc (timid) că familia regală a dat în administrare Ministerului Culturii acest castel și încerc, timid, să spun asta.

Omul sigur mă pune la punct: ”că nu am citit Hotărârea de Guvern, că el este informat și știe. Și că acest rege Mihai deși, a plecat din țară furând un tren întreg de bunuri din patrimoniu, aur si tablouri,  a luat Peleșul și ne ia atât de mulți bani acum”.

Problema bipezilor

Oamenii timizi nu intră în polemică și nu reușesc să vorbească tare în public. Tac si eu si doamna. Dar încă este voie să îmi amintesc că la Ministerul Culturii a fost cândva un Kelemen care a stabilit condițiile de administrare la Castelul Peleș.

Sigur acesta nu este un subiect atât  de interesant ca mititeii de la Odorhei și nici de ce, în sine, a fost un Kelemen (îi dorim altfel sănătate), ministrul Culturii.

Noroc că mai există jurnaliști ( presă nu prea) care au descoperit că era să fie ministrul Culturii, o ”pisi blondă” UDMR de la Oradea care nu avea în familie copii bipezi.

Parafrazându-l pe dl. Peter Eckstein, chiar și la UDMR, nu numai la noi, ceva nu știe carte.

În tot județul Bihor, după ea, problema copiilor bipezi a fost rezolvată, ei fiind imputati (amputati) așa cum se prevedea legal. Înregistrarea Radio cu enormitățile ei lingvistice a fost făcută publică și doar așa nu a mai ajuns ministru al Culturii în Romania. Se poate revedea pe YouTube.

A apărat țara

La coadă la Peleș tac și tace și doamna nemulțumită. Dar omul sigur pe el nu tace. ”La Duda i-au dat un grad pentru care eu am muncit 25 de ani!”

Sunt  timid, dar măricel și mă trezesc vorbind:

-Oare unde ați lucrat 25 de ani de v-au dat un grad ca lui Radu Duda?

– Domnule, asta nu e grija ta. Eu am apărat țara.

Tac să nu-mi stric ziua. Nu mai tace doamna: ”Oare ăștia chiar nu se mai pensionează niciodată?”

Benzină, de unde

În altă ordine de idei sunt bucuros. Gândesc că după ce plătesc  toate biletele îmi rămân  bani de benzină. Cuvântul rămân cu â din a ca să ne afirmăm latinitatea. Benzina pot să o cumpăr de la MOL, OMV, LUKOIL, Petrom. Adică îmi cumpăr benzina din pământul meu de la unguri, austrieci, ruși, kazahi, turci. De la cine și de unde vreau, că este libertate și democrație!

După ce scot mașina din parcarea țiganului. Prieten cu primăria. La toartă cu toate primăriile! Bine că țara a fost apărată! Aud acea voce prin rând, în spate. S-a depărtat de mine. Pesemne că nu sunt nici frumos , nici simpatic. Si nici mic și pirpiriu, bun de speriat.  Imediat alt anonim: ”Bine i-a făcut Ana de la scrimă, că nu i-a dat mâna ungurului!”.

Alt pensionar voinic cu nasul roșu și burtă de bere care ”a apărat” țara. Îl întreb cu ce grad s-a pensionat și de unde? Se uită foarte urât și pleacă. Există snobi care nu vor să vadă Peleșul (sau Vaticanul), ci doar să se vadă că și-au permis biletul. Întâmplător, am urmărit alți doi care au vizitat Peleșul și au vorbit toată vizita despre mașini, petreceri, dame, imobiliare etc.

Cad țiglele de pe Peleș

Am citit în fugă după aceea, ceva despre Castelul Peleș.  Este dat în administrarea Ministerului Culturii. Statul obține un venit de sute de mii de euro anual. Veniturile sunt mult mai multe decât cele din bilete și obținute din toate chinezăriile – suveniruri cu România, Dracula, cred că și micii ar vrea să fie chinezești.

Cărbunii ungurești. Ungur este și ministrul Sportului care din respect a mers să o salute pe scrimera de argint. Frumos și meritat gest. Bărcile cu motor și debarcaderele de pe Lacul Snagov, din cauza cărora canotorii nu se pot antrena, nu sunt ungurești. Nici autorizațiile pe șest date. Acoperișul Peleșului este ținut cu un năvod special, imens, aproape transparent, să nu se prea vadă și să nu cadă țigle în capul turiștilor.

Asemenea țigle ar putea cădea în capul oricui, indiferent de naționalitate. Chiar și în capetele unor anonimi, cu nașul roșu, voinici, cu burți de bere și impudic de repede și bine pensionați care, analog turnătorilor din anii 90 ( siliți sau mai puțin siliți, dar toți șantajabili),  pot constitui nu numai o masă de manevră, ci zvoneri de opinie. Înainte de apariția rețelelor sociale, doar ei erau oamenii de nădejde!

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ: Primarul Clujului, Emil Boc, pe primele locuri în topul ÎNCREDERII românilor

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană și procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi de liderul USR, Cătălin Drulă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, scrie Hotnews.

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruţa Kovesi cu 34.3% încredere multă şi foarte multă şi Emil Boc cu 32.4%.

SONDAJ: Primarul Clujului, Emil Boc, pe primele locuri în topul ÎNCREDERII românilor

Clasamentul este continuat de premierul Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, Diana Şoşoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% şi George Simion cu 20.7%.

În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 19.1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.

Iohannis, Firea şi Şoşoacă, pe primele trei poziţii ca notorietate

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el.

Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Şoşoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% şi Marcel Ciolacu cu 92%.

86.5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zborurile Munchen – Cluj-Napoca și retur, ANULATE. Sute de pasageri afectați

Publicat

De

Nicio aeronavă nu a zburat marți de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.

De altfel, au fost anulate cursele spre toate aeroporturile din Transilvania, din cauza ploii îngheţate care a afectat sudul Germaniei, asftel că pasagerii nu au nici opțiunea de a ajunge la Sibiu, de exemplu.

Zborurile Munchen – Cluj-Napoca și retur, ANULATE. Sute de pasageri afectați

Astfel, zborul Muchen – Cluj, de marți, de la ora 00.50 a fost anulat, la fel ca și cel care urma să ajungă pe Aeroportul „Avram Iancu” la ora 13.40.

Și zborurile Cluj-Munchen au fost anulate. Este vorba de cele de marți de la ora 6.16 și de la ora 14.20.

Potrivit operatorilor aerieni, este posibil ca zborurile să nu fie reluate nici miercuri. De altfel de la Munchen nu s-a zburat aproape deloc nici în weekend.

Și la finalul săptămânii trecute vremea a dus la perturbarea traficului pe aeroportul din Munchen. Chiar primarul Clujului, Emil Boc, a fost nevoit să doarmă în aeroport, alături de alți zeci de clujeni, după ce aeroportul a fost închis din cauza ninsorii abundente.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj

Acesta trebuia să zboare la Cluj joi, 30 noaiembrie, dar din cauza anulării curselor a ajuns la Cluj doar vineri, în 1 decembrie și înu a putut participa la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României din prima parte a zilei.

 

Aeroportul din Munchen a fost nevoit să îşi suspende din nou operaţiunile de zbor marţi dimineaţă din cauza ploii îngheţate, a transmis agenţia DPA, citată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a confirmat pentru DPA că toate pistele erau acoperite de polei din cauza ploii îngheţate. Prin urmare, nu vor avea loc decolări şi aterizări de la începutul operaţiunilor, la ora locală 06:00 (05:00 GMT), până cel puţin la ora 12:00.

Potrivit programului online cu sosirile şi plecările de pe acest aeroport, toate zborurile listate erau anulate sau amânate pentru o dată ulterioară.

„Zonele de operare vor fi degivrate în prima jumătate a zilei. Planul este de a permite reluarea traficului aerian de la prânz”, au scris reprezentanţii aeroportului pe pagina oficială de internet.

„Cu toate acestea, se poate presupune că majoritatea zborurilor vor trebui, de asemenea, anulate în restul zilei din motive de siguranţă”, au mai precizat aceștia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Jucării pentru COPII, din tribune pe teren, la meciul CFR Cluj-FCSB

Publicat

CFR Cluj va disputa, duminică pe teren propriu, partida cu FCSB din cadrul etapei a 19-a a Superligii de fotbal. Cu ocazia acestui meci, clubul invită suporterii să vină cu o jucărie de pluș pe care s-o arunce în teren, cadou de Moș Crăciun pentru copiii care nu se pot bucura întotdeauna de sărbători.

„Chiar dacă se anunță o vreme bună pe final de săptămână, la meciul cu FCSB ne dorim să plouă cu zâmbete pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.

Jucării pentru COPII, din tribune pe teren, la meciul CFR Cluj-FCSB

În luna decembrie, nu toți copiii au privilegiul unor sărbători cu adevărat fericite. Poate nu conștientizăm pe deplin impactul unor jucării în viața micuților, dar acestea reprezintă poate singura lor ancoră în inocența frumoasei copilării.

Duminică, la derby-ul cu FCSB, fii tu cel care aduce bucuria pe chipul unui copil! Pe lângă bilet, ia cu tine o jucărie de pluș și, la pauză, arunc-o în teren pentru micuții aflați în nevoie.

Biletul îți va asigura accesul în tribună. Jucăria, însă, îți rezervă un loc în sufletul unui copil.
Ne vedem cu toții în Gruia”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori

Publicat

notar 1

Parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă ce vizează modificare la călătoria în străinătate a unor anumite categorii de minori: părintele care deține ordin de protecție va putea călători în străinătate însoțit de copilul minor, fără a fi nevoit să obțină de la părintele agresor declarația notarială, scrie Alba24.ro.

În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declarației.

PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori

Situația este nefirească, cred inițiatorii legii.

Deputata USR Oana Țoiu atrage atenția că o treime din ordinele de protecție sunt încălcate de agresori astfel că victima și copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni.

Pentru multe familii, acest lucru înseamnă și rude sau prieteni în afara granițelor țării.

„Refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare”

„În plus copiii adolescenți efectuează vizite de studiu, participă la competiții sportive sau concursuri educaționale unde excelează, dar au nevoie fix de semnătura părintelui agresor să poată părăsi țara, și refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare.

Schimbăm asta dând mai multă libertate de deplasare exceptând de la cerințe semnătura ambilor părinți dacă există un ordin de protecție emis de instanță”, preciează Oana Țoiu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax