Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Marius Moldovan: Știrile de la ora 5 au învins. S-au mutat peste tot

Publicat


tv

Este dimineață îi mulțumim Domnului că în mare mila Lui ne-a mai făcut cadou o zi. Vrem să fim buni și vrednici pentru a-i mulțumi și pentru a-i face fericiți pe cei din jur! O să fie o zi minunată!

În pregătirea pentru plecarea la birou deschidem știrile de la TVR- Televiziunea Națională. Ne vom pregăti pentru o nouă zi minunată și vom fi și la curent cu cele mai importante știri ale zilei. Nefiind televiziune comercială nu vom urmări știri mizerabile, oricum nu se face la prima oră a dimineții! La toate televiziunile sunt o pereche de comentatori – Bărbat și Femeie.

Poate e mai corect să zicem comentator 1 si 1 bis. Comentator 2 înseamnă că am minimaliza unul dintre sexe. Încă nici un conducător de televiziune nu a avut curajul să pună două fete sau doi bărbați. Scuze pentru agresivitatea termenului bărbați.

Comentatorul 1 bis își arată fasolea din gură și nu poate să pronunțe numele prim-ministrului maghiar. Poate spune doar Peter. Al dracului ungurii aceștia! Nu-i mai suportăm! Intenționat și-au pus ministru cu un nume să nu poată fi pronunțat ușor de cititorii de promptere români. Purtătorul de fasole (dinți strălucitori de albi) spune ce a făcut ministrul cu nume greu.

După aceea, comentatorul 1 ne spune că în Moldova un vârstnic a amenajat un loc de joacă pentru copii în care a atras  fetițe de vârstă mică și apoi le-a violentat sexual.

Comentatorul 1 bis ne dă amănunte. Nu se mai încurcă în cuvinte și par amândoi foarte relaxați. Mai mult decât relaxați sunt la a doua știre – starețul Mănăstirii Muntele Rece din Cluj a fost dat afară de la conducerea mănăstirii pentru că a avut o corespondență necuviincioasă pe rețelele sociale cu o tânără ceva peste 30 de ani din București. Plec spre birou gândind la vulnerabilitatea  bucureștencelor de peste 30 de ani, îndeobște ingenue, la avansurile de pe rețelele sociale ale unor călugări ardeleni, în special din Cluj.

Nicio știre despre Mănăstirea Dumbrava

Deloc nu mai am gânduri ingenue și mi se face atât de mare dor de Părintele Vasile de la Mănăstirea Dumbrava dintre Turda și Aiud. Domnia sa crește și îngrijește 120 de copii abandonați și vreo 60 de bătrâni singuri. Câte știri se puteau face cu fiecare dintre sufletele din acea grădină de la Dumbrava!

Construiește și brutării, în special pentru fetițele care împlinesc 18 ani, să nu le arunce în stradă, să le asigure loc de muncă! Oare cine îl poate ajuta? Nu am înțeles cum s-au putut mobiliza atât de repede colegele de la firma mea și au umplut de câteva ori microbuzul cu încălțăminte sau ghiozdane.

Nu sunt priceput să le spun cât am fost de mândri de dânsele. Se pot găsi dacă vrei știri despre oameni si fapte minunate (și) în România. Și la Cluj!

Una dintre televiziunile comerciale din România (A1) a vrut cu ani în urmă să dea o replică a știrilor de la ora 17.00 de la ProTv făcând o emisiune doar cu știri pozitive despre România.

Audiența lor s-a prăbușit, au pierdut imediat bani din publicitate care merge acolo unde este audiență sau tiraj mare și au trebuit să revină la informații grotești sau prăpăstioase.

Există o explicație a faptului că în mod natural/tradițional indivizii sunt atrași mai mult de știri negative. Așa ne-am modelat în sute de mii de ani. De exemplu: ” În jurul focului acum 10.000 de ani, doi oameni își deapănă povestea. Primul spune că aseară, pe culmea dealului vecin, la palida lumină a lunii, o haită de lupi urla la unison. Altul povestește că ieri, o haită de lupi a sfâșiat un copil și pe câinele lui care s-au îndepărtat de tabără”.

Buletine de știri negative

Evident povestea a doua a captat atenția într-o măsură infinit mai mare și mai intens. Aceste ”buletine de știri negative ” ne-au pus în gardă, ne-au alertat, ne-au ajutat în fond să supraviețuim ca specie. Fenomenul a dăinuit și exemplele se pot extrapola peste toate generațiile, în toate domeniile existenței umane. Problema este că se transformă într-un bulgăre de zăpadă care crește încontinuu pe măsură ce se rostogolește. Publicul dorește, caută ”găini care nasc pui vii” precum știrile inventate ale publicațiilor din anii 90 de tip Cristoiu & comp., dar dacă îl asfixiezi cu astfel de informații îl și dopezi.

Istoricul ieșean Mircea Platon, una dintre prezențele marcante ale contemporaneității românești, (marcante, dar nu mediatizate) spunea că postul ProTv a fost/este unul dintre importantele instrumente de sărăcire spirituală a populației.

Din păcate lucrurile s-au perpetuat, amplificat iar ”Știrile de la ora 5” s-au răspândit la toate orele și la mai toate televiziunile, iar ProTv e lider de audiență. Sunt oameni minunați acolo, profesionioști sau dacă vreți mercenari excelenți care se adaptează la orice.

Mult mai grav decât în televiziune, ce se transmite în rețelele internet poate fi mult mai nociv. Indiferent cum ar fi ele, structurile de presă, inclusiv televiziunile, au niște filtre. În rețele este tocmai invers, cu cât sunt mai grotești, bizare, groaznice cu atât știrile sunt difuzate mai frecvent, la mai mulți indivizi.

Orice program/soft/algoritm de distribuire a știrilor în rețele este mai eficient și mai nemilos decât Cristoiu, Diaconescu, Măruță, Capatos, Almășan s.a.m.d.

Dar … oamenii vrednici și cu credință pot schimba lucrurile în bine? Legenda lui Prometeu si Ulise, existența lui Arhimede, Leonardo, Galilei, Newton, Tesla, si a întregii istorii omenești ar spune că da.

Clujeni de seamă

Și la Cluj? Credem că niște nume ar trebui menționate și la Cluj. Prima grădină botanică a Clujului este cea care funcționa deja la începutul secolului al-XIX-lea pe lângă Colegiul Reformat (între actualele străzi Mihail Kogălniceanu și Avram Iancu). Aceasta deținea colecții de plante în aer liber și sere, fiind organizată și susținută financiar de botanistul amator Wolfgang Cserey. Ce să mai spunem de Alexandru Borza, sau despre Iuliu Hațieganu?

Oare în Parcul Iuliu Hațieganu era voie să se construiască o facultate, cămine, hotel, restaurante, chiar dacă sunt proprietatea Universitatii? Nu ne pricepem, dar parcă existau bani să cumpere terenuri și clădiri din alte părți ale orașului sau județului (platforme industriale părăsite) și nu să se diminueze spațiul verde și terenurile de sport ”dedicate tinerimii și studențimii” în mod gratuit.

Prima grădina botanică a Clujului nu mai există nici ea. Aici ne pricepem. Trebuia desființată și cedată ”dezvoltatorilor imobiliari” (ce elegant și doct sună). Adică fosta minunăție a luiWolfgang Cserey a dispărut. Era greu de pronunțat.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan

    aprilie 23, 2023 la 1:02 pm

    premierul Ungariei se numeste Orban Viktor! Peter este prenumele ministrului de Externe Szijjártó

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Aurelia Cristea (PSD): Ca primar, sunt dispusă să am un dialog continuu cu clujenii

Publicat

Cristea

Candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, vorbește la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean despre proiectele sale cu care vine în fața clujenilor, spunând că este dispusă să aibă un dialog continuu cu aceștia dacă va fi aleasă. 

Aurelia Cristea propune, printre altele, înființarea în Primăria Cluj-Napoca a unui centru integrat de urbanism, care să aducă lângă biroul de urbanism și companiile de utilități, dar și să aibă loc o digitalizare coerentă.

CMF: 21240002

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Boc: Dorim să realizăm un CAMPUS Universitar Metropolitan pentru viitorul Clujului

Publicat

emil boc

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, că primăria, în parteneriat cu universitățile clujene, își propune realizarea unui Campus Universitar Metropolitan la Cluj-Napoca.

VIDEO. Boc: Dorim să realizăm un CAMPUS Universitar Metropolitan pentru viitorul Clujului

„Campus Universitar Metropolitan pentru viitorul Clujului, pentru slujbe bine plătite și de calitate aici, acasă. La Cluj, reușim împreună! De ce? Pentru că la Cluj avem 10 universități publice și private, practic cele mai importante și mai performante din România. În al doilea rând, pentru faptul că universitățile clujene au reprezentat și reprezintă cea mai importantă valoare adăugată a Clujului, de ele depinde și prezentul și viitorul Clujului, a slujbelor bine plătite și de calitate”, a spus Emil Boc.

CMF: 21240015

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lungimea rețelei de apă din județ, distanța de la Cluj la Kuweit! Tișe: 90% din populație, racordată la rețea

Publicat

De

strazi sparte apa (1)

Consiliul Județean Cluj a investit masiv în extinderea rețelei de apă, în ultimii ani. Pusă cap la cap, țevăria ar acoperi distanța de la Cluj la Kuweit, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare au fost o prioritate în dezvoltarea județului Cluj, a declarat președintele Consiliul Județean, Alin Tișe.

Investiții de peste 670 milioane de euro

Prin implementarea unor proiecte finanțate majoritar din fonduri europene, județul Cluj a reușit să investească aproape 670 de milioane de euro în extinderea infrastructurii de apă și canalizare, în ultimii ani.

„În programul de dezvoltare a județului am prevăzut extinderea rețelei de apă și canalizare ca principală prioritate, întrucât aceasta era nevoia din acel moment a oamenilor. Am reușit să aducem bani europeni, am găsit cinci programe majore, prin care în ultimii ani am realizat proiecte de extindere a rețelei de apă și canalizare în valoare de aproape 670 de milioane de euro. Recent, am mai semnat un contract de încă 130 de milioane de euro, în completarea proiectului inițial de extindere a infrastructurii de apă în județele Cluj și Sălaj, etapa a doua”, a declarat șeful forului județean, la Napoca Live.

Una dintre realizările impresionante ale acestui proiect este construirea a aproape 4.100 de kilometri de rețele de apă, echivalentul distanței dintre Cluj și Kuweit, potrivit președintelui CJ Cluj.

„Sunt 4.100 de kilometri de rețele de apă introduse în pământ, nu sunt povești, nu ne jucăm cu cifrele. Până în prezent, am lucrat pe 40 de contracte de execuție în ultimii ani”, a arătat Tișe.

1.500 de kilometri de canalizare

De asemenea, județul Cluj a introdus aproape 1.500 de kilometri de canalizare, rezolvând problema în 170 de localități, inclusiv pe mai multe străzi noi din orașe.

„Aceasta este distanța de la Cluj la Frankfurt. Imaginați-vă un drum lung, până la Frankfurt, în care am dus, alături de asfalt, și rețeaua de apă și canalizare. Eu cred că este o realizare importantă pentru clujeni. Vrem să închidem odată acest capitol din dezvoltarea județului nostru și să putem gândi proiectele majore”, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj.

90% dintre clujeni au acces la apă curentă

În prezent, aproape 90% din populația județului este racordată la rețeaua centralizată de apă. Alin Tișe a evidențiat importanța finalizării proiectului „Apă în Apuseni”, care va conecta șase comune cu aproape 10.000 de locuitori la această rețea.

„Odată cu realizarea acestui proiect, ne apropiem de 100% acoperire”, a spus Tișe.

În plus, județul Cluj se poate mândri cu cea mai lungă conductă de apă din România, 160 de kilometri neîntrerupți între Cluj și Sălaj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Terapia își transformă fabrica de la Cluj într-o structură ultramodernă eco-friendly. Dragoș Damian: E o investiție strategică

Publicat

De

Fabrica de medicamente Terapia Cluj

Terapia – o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță demararea lucrărilor de modernizare a sitului de producție din Cluj-Napoca.

Această investiție majoră marchează un alt pas important pentru evoluția companiei, reflectând angajamentul ferm și încrederea în continuarea investițiilor în România.

Terapia își transformă fabrica de la Cluj într-o structură ultramodernă eco-friendly. Dragoș Damian: E o investiție strategică

Astfel, emblematica clădire albastră a fabricii Terapia cunoscută de toți clujenii, construită în urmă cu peste 60 de ani, va fi supusă unui proces de refațadizare pentru a face loc unei construcții ultramoderne, aliniate celor mai exigente standarde de sustenabilitate și eficiență energetică.

Noua fațadă a clădirii de producție Terapia va impresiona prin designul său eco-friendly și arhitectura neoindustrială, dar și prin sisteme de iluminare exterioară dinamice.

Mai mult, proiectul va contribui la revitalizarea urbanistică a orașului Cluj-Napoca, aducând beneficii estetice zonei industriale, potrivit reprezentanților fabricii de medicamente.

Crește capacitatea de producție

Prin acest proiect, Terapia se angajează să reducă impactul asupra mediului și să promoveze practicile sustenabile. Noua clădire de producție va fi acoperită cu panouri care reduc amprenta de carbon și va integra tehnologii avansate de eficiență energetică și utilizarea materialelor eco-friendly.

Regenerarea sitului de fabricație va permite și extinderea capacității de producție pentru a raspunde cererii crescute.

Acest lucru va fi realizat prin înlocuirea tehnologiilor existente cu echipamente de capacitate mai mare și implementarea de noi fluxuri de producție.

Cele mai înalte standarde de eficiență

Prin toate aceste investiții majore în actuala platformă, Terapia va continua să asigure accesul pacienților din România la medicamente de înaltă calitate.

“Acest proiect reprezintă o investiție strategică menită să aducă fabrica de medicamente Terapia la cele mai înalte standarde de eficiență și sustenabilitate.

Modernizarea sitului de fabricație ne va permite să răspundem mai bine cererii crescânde pentru produsele noastre, să reducem impactul asupra mediului prin utilizarea tehnologiilor eco-friendly și să oferim echipei noastre de specialiști un mediu de lucru inovator și plăcut”, a declarat Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia – o companie SUN PHARMA.

Investiții suplimentare de 10 milioane de euro

În plus, Terapia derulează investiții suplimentare în valoare de peste 10 milioane de euro, provenind din finanțări proprii și PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii de producție din Cluj.

Aceste investiții includ extinderea depozitului de produse finite, instalarea unei ferme solare precum și împrejmuirea și amenajarea peisagistică a platformei existente.

Cel mai mare producător de medicamente din România

Terapia – o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România.

Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax