Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Marius Moldovan: Știrile de la ora 5 au învins. S-au mutat peste tot

Publicat


tv

Este dimineață îi mulțumim Domnului că în mare mila Lui ne-a mai făcut cadou o zi. Vrem să fim buni și vrednici pentru a-i mulțumi și pentru a-i face fericiți pe cei din jur! O să fie o zi minunată!

În pregătirea pentru plecarea la birou deschidem știrile de la TVR- Televiziunea Națională. Ne vom pregăti pentru o nouă zi minunată și vom fi și la curent cu cele mai importante știri ale zilei. Nefiind televiziune comercială nu vom urmări știri mizerabile, oricum nu se face la prima oră a dimineții! La toate televiziunile sunt o pereche de comentatori – Bărbat și Femeie.

Poate e mai corect să zicem comentator 1 si 1 bis. Comentator 2 înseamnă că am minimaliza unul dintre sexe. Încă nici un conducător de televiziune nu a avut curajul să pună două fete sau doi bărbați. Scuze pentru agresivitatea termenului bărbați.

Comentatorul 1 bis își arată fasolea din gură și nu poate să pronunțe numele prim-ministrului maghiar. Poate spune doar Peter. Al dracului ungurii aceștia! Nu-i mai suportăm! Intenționat și-au pus ministru cu un nume să nu poată fi pronunțat ușor de cititorii de promptere români. Purtătorul de fasole (dinți strălucitori de albi) spune ce a făcut ministrul cu nume greu.

După aceea, comentatorul 1 ne spune că în Moldova un vârstnic a amenajat un loc de joacă pentru copii în care a atras  fetițe de vârstă mică și apoi le-a violentat sexual.

Comentatorul 1 bis ne dă amănunte. Nu se mai încurcă în cuvinte și par amândoi foarte relaxați. Mai mult decât relaxați sunt la a doua știre – starețul Mănăstirii Muntele Rece din Cluj a fost dat afară de la conducerea mănăstirii pentru că a avut o corespondență necuviincioasă pe rețelele sociale cu o tânără ceva peste 30 de ani din București. Plec spre birou gândind la vulnerabilitatea  bucureștencelor de peste 30 de ani, îndeobște ingenue, la avansurile de pe rețelele sociale ale unor călugări ardeleni, în special din Cluj.

Nicio știre despre Mănăstirea Dumbrava

Deloc nu mai am gânduri ingenue și mi se face atât de mare dor de Părintele Vasile de la Mănăstirea Dumbrava dintre Turda și Aiud. Domnia sa crește și îngrijește 120 de copii abandonați și vreo 60 de bătrâni singuri. Câte știri se puteau face cu fiecare dintre sufletele din acea grădină de la Dumbrava!

Construiește și brutării, în special pentru fetițele care împlinesc 18 ani, să nu le arunce în stradă, să le asigure loc de muncă! Oare cine îl poate ajuta? Nu am înțeles cum s-au putut mobiliza atât de repede colegele de la firma mea și au umplut de câteva ori microbuzul cu încălțăminte sau ghiozdane.

Nu sunt priceput să le spun cât am fost de mândri de dânsele. Se pot găsi dacă vrei știri despre oameni si fapte minunate (și) în România. Și la Cluj!

Una dintre televiziunile comerciale din România (A1) a vrut cu ani în urmă să dea o replică a știrilor de la ora 17.00 de la ProTv făcând o emisiune doar cu știri pozitive despre România.

Audiența lor s-a prăbușit, au pierdut imediat bani din publicitate care merge acolo unde este audiență sau tiraj mare și au trebuit să revină la informații grotești sau prăpăstioase.

Există o explicație a faptului că în mod natural/tradițional indivizii sunt atrași mai mult de știri negative. Așa ne-am modelat în sute de mii de ani. De exemplu: ” În jurul focului acum 10.000 de ani, doi oameni își deapănă povestea. Primul spune că aseară, pe culmea dealului vecin, la palida lumină a lunii, o haită de lupi urla la unison. Altul povestește că ieri, o haită de lupi a sfâșiat un copil și pe câinele lui care s-au îndepărtat de tabără”.

Buletine de știri negative

Evident povestea a doua a captat atenția într-o măsură infinit mai mare și mai intens. Aceste ”buletine de știri negative ” ne-au pus în gardă, ne-au alertat, ne-au ajutat în fond să supraviețuim ca specie. Fenomenul a dăinuit și exemplele se pot extrapola peste toate generațiile, în toate domeniile existenței umane. Problema este că se transformă într-un bulgăre de zăpadă care crește încontinuu pe măsură ce se rostogolește. Publicul dorește, caută ”găini care nasc pui vii” precum știrile inventate ale publicațiilor din anii 90 de tip Cristoiu & comp., dar dacă îl asfixiezi cu astfel de informații îl și dopezi.

Istoricul ieșean Mircea Platon, una dintre prezențele marcante ale contemporaneității românești, (marcante, dar nu mediatizate) spunea că postul ProTv a fost/este unul dintre importantele instrumente de sărăcire spirituală a populației.

Din păcate lucrurile s-au perpetuat, amplificat iar ”Știrile de la ora 5” s-au răspândit la toate orele și la mai toate televiziunile, iar ProTv e lider de audiență. Sunt oameni minunați acolo, profesionioști sau dacă vreți mercenari excelenți care se adaptează la orice.

Mult mai grav decât în televiziune, ce se transmite în rețelele internet poate fi mult mai nociv. Indiferent cum ar fi ele, structurile de presă, inclusiv televiziunile, au niște filtre. În rețele este tocmai invers, cu cât sunt mai grotești, bizare, groaznice cu atât știrile sunt difuzate mai frecvent, la mai mulți indivizi.

Orice program/soft/algoritm de distribuire a știrilor în rețele este mai eficient și mai nemilos decât Cristoiu, Diaconescu, Măruță, Capatos, Almășan s.a.m.d.

Dar … oamenii vrednici și cu credință pot schimba lucrurile în bine? Legenda lui Prometeu si Ulise, existența lui Arhimede, Leonardo, Galilei, Newton, Tesla, si a întregii istorii omenești ar spune că da.

Clujeni de seamă

Și la Cluj? Credem că niște nume ar trebui menționate și la Cluj. Prima grădină botanică a Clujului este cea care funcționa deja la începutul secolului al-XIX-lea pe lângă Colegiul Reformat (între actualele străzi Mihail Kogălniceanu și Avram Iancu). Aceasta deținea colecții de plante în aer liber și sere, fiind organizată și susținută financiar de botanistul amator Wolfgang Cserey. Ce să mai spunem de Alexandru Borza, sau despre Iuliu Hațieganu?

Oare în Parcul Iuliu Hațieganu era voie să se construiască o facultate, cămine, hotel, restaurante, chiar dacă sunt proprietatea Universitatii? Nu ne pricepem, dar parcă existau bani să cumpere terenuri și clădiri din alte părți ale orașului sau județului (platforme industriale părăsite) și nu să se diminueze spațiul verde și terenurile de sport ”dedicate tinerimii și studențimii” în mod gratuit.

Prima grădina botanică a Clujului nu mai există nici ea. Aici ne pricepem. Trebuia desființată și cedată ”dezvoltatorilor imobiliari” (ce elegant și doct sună). Adică fosta minunăție a luiWolfgang Cserey a dispărut. Era greu de pronunțat.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan

    aprilie 23, 2023 la 1:02 pm

    premierul Ungariei se numeste Orban Viktor! Peter este prenumele ministrului de Externe Szijjártó

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Publicat

De

Zboruri Cluj-Isanbul

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.

Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul

Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.

Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.

O nouă rută din 20 mai

De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.

Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Publicat

POS autobuze Cluj-Napoca

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.

„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

ctp

Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.

În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Primarul Bogdan Pivariu: Floreștiul este cea mai tânără, educată și vibrantă comunitate urbană din România

Publicat

pivariu

Primarul Bogdan Pivariu consideră că Floreștiul este cea mai tânără și educată comunitate din România, conform studiului făcut de Banca Mondială, dar și cea mai vibrantă comunitate urbană din țară.

Pivariu a declarat în emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că a început și o campanie prin care locuitorii pot să doneze străzile private către primărie dintr-o necesitate, deoarece aceste străzi nu pot fi întreținute sau nu sunt întreținute corespunzător de către cei care locuiesc acolo.

”Am sesizat această problemă și am venit în întâmpinarea lor, prin această platformă, prin această campanie de preluarea străzilor private, pentru că doar când ele sunt în patrimoniul Floreștiului, putem investi banii publici în ele și, de asemenea, să le putem întreține corespunzător, deszăpezit, curățat și așa mai departe.

Când spun modernizat, mă refer inclusiv la rețele edilitare, apă – canal, colectarea sau dirijarea apelor, după caz, iluminat public, asfalt, trotuare și tot ceea ce este nevoie pentru ca să ridicăm calitatea vieții”, a spus Pivariu.

Acesta a dat asigurări că există suficiente fonduri în bugetul local, fiecare stradă cedată Primăriei urmând să fie analizată în parte pentru a inclusă în acest proiect.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Când va fi semnat contractul pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Emil Boc: „Am intrat în linie dreaptă”

Publicat

De

Boc

Contractul de execuție pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane va fi semnat în luna mai, potrivit declarațiilor primarului Emil Boc.

După publicarea în Monitorul Oficial a indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul II al centurii metropolitane, primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi semnat contractul de execuție pentru această lucrare majoră de infrastructură.

„În urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul II al centurii metropolitane – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii, merge înspre Borhanci, intersecția cu Sopor și de la Selgros traversează direct până pe Bulevardul Muncii, sunt în total 42 de kilometri, 35 de kilometri de pistă de biciclete, încă vreo 35 de kilometri de bretele de legături, 20 de noduri rutiere, cinci tuneluri, o lucrare de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă. În luna mai, vom semna contractul de execuție a centurii”, a declarat primarul Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, 17 aprilie, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.

Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate