Connect with us

Aberații de România

OPINIE. Marius Moldovan: Sporul de OBEZITATE este un spor pentru tăcere

Publicat


Se spune că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită. Este o formă de dispreț la adresa unui popor, o formă de non combat și o mare greșeală, un mod de a te complace, de a face pace cu situația de fapt. Nici o națiune nu merită să aibă conducători răi sau corupți. Incorectitudinea judecății se poate vedea din exemplificări istorice. Românii au avut în aceeași epocă istorică doi regi merituoși cărora le-a urmat unul care s-a dovedit o catastrofă pentru țară.

Există succesiuni de conducători de o calitate si efecte diametral opuse. Pe care dintre ei îi merită acelasi popor? Pe cel rău sau pe cel bun? Fără a ne aroga pretenția de a polemiza peste timp cu cei care au spus că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită repetăm că nici un popor nu merită conducători răi. Nici rușii.

Cum se aleg conducătorii? Cum se selectează o clasă politică? Laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 1953 si cel mai cunoscut premier britanic al istoriei, Winston Churchill, spunea că democrația are o sumedenie de defecte, dar experiența istorică a demonstrat, fără echivoc, că este cea mai bună formă de organizare a statului. Andre Maurois în ”Istoria Angliei” arăta că englezii, oripilati de dezastrul pe care l-a făcut revoluția (lor) , au impus ”un fir roșu” al istoriei (lor) principiul de a face reforme pentru a nu mai fi necesară niciodată revoluție (la ei).

Au dat o limbă planetară și sunt multe lucruri de învățat de la englezi. Inclusiv gestul de a plimba pantofari cu caleașca reginei dacă îți cumpără avioane și creezi locuri de muncă pentru proprii cetățeni. Am involuat. Diferența peste generații este că se cumpără și nici nu ni-i mai urcă în caleașcă. Îi impun în funcții.

„Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal”

Dacă este stabilit că democrația este cea mai de dorit formă de organizare socială este stabilit și că orice altă formă de organizare este mai bună decat Haosul. Recent, ”primăverile arabe” certifică Haosul drept cea mai dezastruoasă formă de existența statală, dacă mai trebuia un exemplu. Un rezultat al domniei străzii. Agențiile de presă au transmis lucruri îngrozitoare de la demonstrațiile de stradă din țările arabe.

Crime, violuri și răzbunări în care au pierit sute și mii de oameni. Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal. Ce este o galerie? Un grup mare și unit de bărbați tineri, energici, combativi. Avem mai nou niște galerii de fotbal în secuime? Concidențe și speculații…

În schimb, ne amintim, deși trece din ce în ce mai mult timp, că la ultimul campionat european de fotbal dintre galeriile prezente, doar românii au reușit să se bată între ei. Ne amintim și acum când la o deplasare a naționalei la Budapesta, polițistii maghiari își făceau cruce când au vazut suporterii de la Steaua si Dinamo că își dau în cap unul la altul.

Oare merităm ca neam o asemenea reclamă internațională? Sigur, nu suntem cel mai agresiv popor. Un politician român spunea după mascarada lui Băse cu jurnaliștii români răpiți în Irak că ”noi românii am reușit să compromitem ideea de terorism internațional”.

„Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute”

Iacă-te se poate aplica și la fotbal. La fotbalul românesc. La rugbyul românesc, generalul (rez) Gabriel Oprea a fost numit de actuala federație președinte de ONOARE al mișcării rugbystice de tineret și ne reprezintă peste hotare (în Uruguay acum). Atât președintele federației de fotbal, Burleanu, cât si al celei de rugby, Petrache, au fost aleși în unanimitate, fără vreo abținere. Realizăm până la ce nivel în teritoriu este corupția și incompetența în sportul românesc? Pentru că oamenii buni nu se implică.

Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute. Marea realizare a unor ”specialiști” de resurse umane din instituțiile statului este să îi determine pe mulți dintre candidați să nu se mai prezinte la examene pentru că oricum sunt ”aranjate”. Chiar dacă ele nu puteau fi corupte, au fost concursuri cu un singur candidat! Ceilalți au fost convinși că nu are rost să te implici!

Implicarea ar trebui să aibă loc în organizații, în partide, în mod serios și organizat. A te implica în demonstrații de stradă înseamnă cel mai adesea nu să te implici, ci să fii manipulat. Apare îndoiala șansei de a structura valoric sau în conținut asemenea demonstrații de masă?

Știm că există manuale de gen ”Tratat de manipulare a gloatelor” în limbi străine, iar unele traduse, sau cu autori români. Termenul de „gloate” e foarte bine nimerit de traducător. Indiferent de termeni, rămâne o nebuloasă modul cum se poate structura după conținut și valoare o manifestație de stradă. Cum apar liderii si cine sunt profitorii? Cine vine mai des? Cine are o voce mai bună? Cine aduce cei mai mulți prieteni? Aș propune schița lui Caragiale ”Tempora…” și personajul Coriolan Drăgănescu.

„Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere”

Cel mai ușor este să critici. Înțelepciunea populară spune că ”orice om poate băga de vină”. Nu ne amintim să fi rămas prea multe presonalități pozitive în toată istoria lumii pe care să le fi impus strada. Sincer să fim, nu ne amintim nici una. Ne amintim și vedem (și) în zilele noastre dezastrele naționale pe care le poate face haosul. Din neimplicare organizată. A fi politician este o meserie. Se învață în timp. Trebuie timp pentru exercițiu, de implicare, pentru că au trecut 32 de ani și nu s-a învățat.

Un președinte american (JFK) îndemna: ”Nu te întreba doar ce face țara pentru tine, întreabă-te și ce poți face tu pentru țară”. În sens invers, țara și o anumită Primărie acordă un sport de obezitate funcționarilor publici. Sporul nu este din respect, din milă sau din vreo considerație. Este ca mita electorală a lui Iliescu după Revoluție. În fabrici nu se lucra nimic, dar măreau salariile declanșând o inflație care a scăpat de sub control.

Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere. Pentru a nu se implica și a nu spune câte și mai câte se întâmplă pe acolo. ”Noi” trăim bine și dacă nu ne implicăm! ”Să fie liniște, tovarăși, să putem lucra!” după cum spuneau oamenii lui Iliescu în 90. Nici la vot nu are rost să mergem! Ei (ne) lucrează dacă ne implicăm.

Marius MoldovanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Andrei

  iulie 10, 2022 la 11:25 pm

  Excelent. Putea fi putin mai clar pentru toti cititorii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

VIDEO. Castelul Banffy Bonţida. Proprietarul decapitat. Răzbunarea nemţilor. Ars în film. La pas prin istoria Clujului (RO-EN)

Publicat

foto castelul banffy bontida

Pe lângă Festivalul Electric Castle, care a dus numele Bonţidei în lume, un alt reper important al localităţii clujene este Castelul Banffy. Supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei, castelul din Bonţida a avut o istorie zbucuimată. În treacăt spus, primul său proprietar a fost decapitat. Pe lângă serbările fastuoase de odinioară, Castelul Banffy a trecut şi prin câteva distrugeri importante. Una, dintr-o răzbunare a armatei germane. Alta, probabil dintr-o neatenţie, un incendiu izbucnit în timpul filămărilor unei producţii cinematografice. Istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici ne oferă o serie de amănunte importante.

Proprietarul decapitat

„Suntem în faţa celebrului Castel Banffy. Numele îi şi spune proprietarul pe care l-a avut, familia Banffy, o familie renumită în Transilvania. Mă refer din punct de vedere al contribuţiei la viaţa politică a Transilvaniei şi nu numai.

ALTE ARTICOLE DIN

LA PAS PIN ISTORA JUDEŢULUI CLUJ

 

Construcţia castelului este începută sub patronarea lui Dionisie sau Denes Banffy, în secolul al XVII-lea, care era un apropiat al principelui Mihail sau Mihaly Apafi I. Acest reprezentant al familiei este decapitat, iar construcţia este continuată de un urmaş al său, Gyorgy sau Gheorghe Banffy al III-lea.

Între timp, la începutul secolului al XVIII-lea, castelul este devastat, în timpul războiului între curuţi şi lobonţi, acea mişcare a lui Francisc Rakoczi al II-lea împotriva habsburgilor. Ulterior, castelul va fi construit într-un mod apropiat de ceea ce vedem acum de către Denes Banffy al V-lea. Acest Denes Banffy era tatăl lui Gyorgy Banffy, care va construi Castelul Banffy din Cluj, unde este Palatul de Cultură.

Ceea ce ste remarcabil pentru această construcţie este că are un stil baroc, o curte imensă în formă de U. Aici au lucrat arhirecţi celebri, începând cu Agostino Serena, continuând -deşi nu e cert- cu celebrul arhitect Blaumann, Anton Kagerbauer, un alt arhitect celebru în istoria Clujului.

Aici erau organizate baluri anuale, cu diverse ocazii, familiile aritocrate veneau cu trăsurile. Era o modă a secolului XVII, mai ales, dar şi XVIII şi XIX. Vreau să amintesc că, în general, familiile aristocratice îşi aveau reşedinţa la ţară, vara, mai puţin în oraş, unde stăteau iarna.

E cunoscut acest loc, acest castel important, numit şi Versailles-ul Transilvaniei.

Ultimul proprietar este Miklos Banffy, de fapt este al treilea proprietar, pentru că bunicul său a cumpărat această proprietate de la altă ramură a familiei Banffy. Erau patru ramuri importante ale familiei”, explică istoricul clujean.

Răzbunarea nemţilor. Ars în film

„În timpul Celui de al doilea război mondial, în 1944, deoarece Miklos Banffy a negociat cu aliaţii pentru ca oraşul Cluj să nu fie bombardat, armata germană s-a răzbunat şi i-a jefuit acest castel.

VEZI ŞI:

ISTORIA PLIMBATĂ A CLUJULUI

O altă distrugere a avut loc în timpul unor filmări a unui celebru film din cinematografia românească, „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei. Aici a fost regizat un incendiu, iar incendiul respectiv a distrus multe imobile şi din cadrul acestui perimetru.

Astăzi, castelul este proprietatea lui Katalin Banffy, fiica romancierului şi fostului ministru Miklos Banffy, dar este dat spre folosinţă publicului, iar din punct de vedere al protejării sale culturale, patron spiritual este principesa Margareta a României, custodele Coroanei”, mai arată Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

*Asociația Cluj24 derulează proiectul „La pas prin istoria judeţului Cluj”, realizat în colaborare cu profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și co-finanțat de Consiliul Judeţean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

1.400 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru alimente

Publicat

De

Guvernul va acorda în anul 2023 sprijin pentru plata facturilor la energie. Aproximativ 2,8 milioane de gospădării vor beneficia de acest ajutor care este în valoare de 1.400 de lei.

Banii pentru plata facturilor la energie provin din fonduri europene și vor fi alocați de guvern în două tranșe, anul viitor.

1.400 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii acestul ajutor de 1.400 de lei sunt familiile și persoanele vulnerabile. Astfel, sprijinul va merge către
pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, persoanele cu handicap, cei care primesc alocații de susținere a familiei, respectiv familiile și persoanele care au drept de ajutor social.

Vocherele pentru alimente vor ajunge la cei nevoiași și în 2023, în șase tranșe

De asemenea, executivul va continua acordarea ajutorului de 250 lei pentru alimente. Voucherele sociale vor fi încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, urmînd ca în anul 2023 beneficiarii să primească de șase ori acest ajutor.

Cine sunt beneficiarii:

 • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
 • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
 • Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cei 250 de lei pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente de baza ca făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez sau conserve.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

„Sărbătorim România”. Spectacol dedicat Zilei Naționale la Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca. Intrare liberă

Publicat

De

spectacol

Un spectacol dedidat Zilei Naționale a României va avea loc la Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca. În program va fi recutal de poezie și muzică folclorică și dansuri. Intrarea este liberă.

Spectacolul „Sărbătorim România” va cuprinde momente poetice în cadrul Cenaclului ,,Pro Poem” cu membrii trupei de teatru ,,Scena”, iar cursanții claselor de canto muzică populară, împreună cu solistele de muzică populară Mariana Morcan și Ana Branea vor susține recitaluri folclorice. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de orchestra ,,Rapsozii Ardealului”.

„Sărbătorim România”. Spectacol dedicat Zilei Naționale

De asemenea, Ansamblul Folcloric ,,Vatră de dor” va aduce în fața publicului spectator frumusețea jocului popular prin prezentarea câtorva suite de dansuri.

Amfitrionul evenimentului va fi Iuliu Praja. Intrarea la spectacol este liberă.

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României va avea loc marți, 29 noiembrie 2022, de la ora 18.00, la sediul școlii de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, din Cluj-Napoca, în sala ,,Tudor Jarda”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Victorie dramatică pentru campioana U-BT Cluj cu Rapid. Duel între singurele neînvinse. Clujenii sunt lideri la baschet masculin

Publicat

De

u bt

Campioana ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a învins-o dramatic pe CS Rapid Bucureşti cu scorul de 79-77 (17-26, 22-19, 22-20, 18-12), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 7-a a Ligii Naţionale de baschet masculin, care a opus singurele echipe neînvinse din campionat.

Rapid conducea cu 76-74 când mai erau trei minute de joc, dar în cele din urmă ”U” a obţinut victoria după un coş reuşit de Bircevic când mai erau patru secunde.

Cei mai buni de la clujeni au fost Karel Guzman Abreu, 18 puncte, 8 recuperări, Stefan Bircevic, cu 13 p, 8 rec, Nemanja Gordic, 13 p, 3 rec, 4 pase decisive, Patrick Neal Richard, 11 p, 4 rec, 5 pd, şi Emanuel Căţe, 10 p, 8 rec.

De la Rapid s-au remarcat Tyler Xavier Stone, 28 p, 6 rec, şi Mladen Jeremic, 19 p.

Conferinţa A
1. ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 12 puncte (6 jocuri)
2. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 12 (7)
3. CS Rapid Bucureşti 11 (6). AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax