Connect with us

Aberații de România

OPINIE. Marius Moldovan: Sporul de OBEZITATE este un spor pentru tăcere

Publicat


Se spune că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită. Este o formă de dispreț la adresa unui popor, o formă de non combat și o mare greșeală, un mod de a te complace, de a face pace cu situația de fapt. Nici o națiune nu merită să aibă conducători răi sau corupți. Incorectitudinea judecății se poate vedea din exemplificări istorice. Românii au avut în aceeași epocă istorică doi regi merituoși cărora le-a urmat unul care s-a dovedit o catastrofă pentru țară.

Există succesiuni de conducători de o calitate si efecte diametral opuse. Pe care dintre ei îi merită acelasi popor? Pe cel rău sau pe cel bun? Fără a ne aroga pretenția de a polemiza peste timp cu cei care au spus că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită repetăm că nici un popor nu merită conducători răi. Nici rușii.

Cum se aleg conducătorii? Cum se selectează o clasă politică? Laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 1953 si cel mai cunoscut premier britanic al istoriei, Winston Churchill, spunea că democrația are o sumedenie de defecte, dar experiența istorică a demonstrat, fără echivoc, că este cea mai bună formă de organizare a statului. Andre Maurois în ”Istoria Angliei” arăta că englezii, oripilati de dezastrul pe care l-a făcut revoluția (lor) , au impus ”un fir roșu” al istoriei (lor) principiul de a face reforme pentru a nu mai fi necesară niciodată revoluție (la ei).

Au dat o limbă planetară și sunt multe lucruri de învățat de la englezi. Inclusiv gestul de a plimba pantofari cu caleașca reginei dacă îți cumpără avioane și creezi locuri de muncă pentru proprii cetățeni. Am involuat. Diferența peste generații este că se cumpără și nici nu ni-i mai urcă în caleașcă. Îi impun în funcții.

„Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal”

Dacă este stabilit că democrația este cea mai de dorit formă de organizare socială este stabilit și că orice altă formă de organizare este mai bună decat Haosul. Recent, ”primăverile arabe” certifică Haosul drept cea mai dezastruoasă formă de existența statală, dacă mai trebuia un exemplu. Un rezultat al domniei străzii. Agențiile de presă au transmis lucruri îngrozitoare de la demonstrațiile de stradă din țările arabe.

Crime, violuri și răzbunări în care au pierit sute și mii de oameni. Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal. Ce este o galerie? Un grup mare și unit de bărbați tineri, energici, combativi. Avem mai nou niște galerii de fotbal în secuime? Concidențe și speculații…

În schimb, ne amintim, deși trece din ce în ce mai mult timp, că la ultimul campionat european de fotbal dintre galeriile prezente, doar românii au reușit să se bată între ei. Ne amintim și acum când la o deplasare a naționalei la Budapesta, polițistii maghiari își făceau cruce când au vazut suporterii de la Steaua si Dinamo că își dau în cap unul la altul.

Oare merităm ca neam o asemenea reclamă internațională? Sigur, nu suntem cel mai agresiv popor. Un politician român spunea după mascarada lui Băse cu jurnaliștii români răpiți în Irak că ”noi românii am reușit să compromitem ideea de terorism internațional”.

„Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute”

Iacă-te se poate aplica și la fotbal. La fotbalul românesc. La rugbyul românesc, generalul (rez) Gabriel Oprea a fost numit de actuala federație președinte de ONOARE al mișcării rugbystice de tineret și ne reprezintă peste hotare (în Uruguay acum). Atât președintele federației de fotbal, Burleanu, cât si al celei de rugby, Petrache, au fost aleși în unanimitate, fără vreo abținere. Realizăm până la ce nivel în teritoriu este corupția și incompetența în sportul românesc? Pentru că oamenii buni nu se implică.

Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute. Marea realizare a unor ”specialiști” de resurse umane din instituțiile statului este să îi determine pe mulți dintre candidați să nu se mai prezinte la examene pentru că oricum sunt ”aranjate”. Chiar dacă ele nu puteau fi corupte, au fost concursuri cu un singur candidat! Ceilalți au fost convinși că nu are rost să te implici!

Implicarea ar trebui să aibă loc în organizații, în partide, în mod serios și organizat. A te implica în demonstrații de stradă înseamnă cel mai adesea nu să te implici, ci să fii manipulat. Apare îndoiala șansei de a structura valoric sau în conținut asemenea demonstrații de masă?

Știm că există manuale de gen ”Tratat de manipulare a gloatelor” în limbi străine, iar unele traduse, sau cu autori români. Termenul de „gloate” e foarte bine nimerit de traducător. Indiferent de termeni, rămâne o nebuloasă modul cum se poate structura după conținut și valoare o manifestație de stradă. Cum apar liderii si cine sunt profitorii? Cine vine mai des? Cine are o voce mai bună? Cine aduce cei mai mulți prieteni? Aș propune schița lui Caragiale ”Tempora…” și personajul Coriolan Drăgănescu.

„Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere”

Cel mai ușor este să critici. Înțelepciunea populară spune că ”orice om poate băga de vină”. Nu ne amintim să fi rămas prea multe presonalități pozitive în toată istoria lumii pe care să le fi impus strada. Sincer să fim, nu ne amintim nici una. Ne amintim și vedem (și) în zilele noastre dezastrele naționale pe care le poate face haosul. Din neimplicare organizată. A fi politician este o meserie. Se învață în timp. Trebuie timp pentru exercițiu, de implicare, pentru că au trecut 32 de ani și nu s-a învățat.

Un președinte american (JFK) îndemna: ”Nu te întreba doar ce face țara pentru tine, întreabă-te și ce poți face tu pentru țară”. În sens invers, țara și o anumită Primărie acordă un sport de obezitate funcționarilor publici. Sporul nu este din respect, din milă sau din vreo considerație. Este ca mita electorală a lui Iliescu după Revoluție. În fabrici nu se lucra nimic, dar măreau salariile declanșând o inflație care a scăpat de sub control.

Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere. Pentru a nu se implica și a nu spune câte și mai câte se întâmplă pe acolo. ”Noi” trăim bine și dacă nu ne implicăm! ”Să fie liniște, tovarăși, să putem lucra!” după cum spuneau oamenii lui Iliescu în 90. Nici la vot nu are rost să mergem! Ei (ne) lucrează dacă ne implicăm.

Marius MoldovanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei

    iulie 10, 2022 la 11:25 pm

    Excelent. Putea fi putin mai clar pentru toti cititorii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia Cluj): Un plan de guvernare care a ÎNTÂRZIAT 10 ani. Să fie primit

Publicat

dragos damian

Marcel Ciolacu si PSD lanseaza o strategie nationala de tranzitie spre o economie bazata pe productia industriala – fabrici si uzine – asta inseamand o schimbare de 180 de grade fata de directia gresita si nesustenabila in care ne aflam in prezent, de economie bazata pe consum din import.

Productia industriala in formele ei – industria extractiva, manufactura sub contract (in lohn), industria de asamblare, industria de prelucrare, etc. – este o sursa sigura pentru progres si crestere economica. Marile puteri economice ale lumii sunt mari puteri economice tocmai pentru ca au fabrici si uzine din care pot sa exporte in toata lumea.

Insa trecerea de la economie de consum la economie de productie nu este asa usoara. Nu banii lipsesc, nu este vorba doar de a da ajutor de stat, facilitati financiare sau de a promova o politica de tip “cumpara romaneste”, cum isi propun Marcel Ciolacu si PSD. Aici este vorba de a reconstrui o intreaga cultura a muncii in productia industriala, care a disparut odata cu inchiderea nedreapta a mii de fabrici si cu disparitia invatamantului de resort.

Sa luam doar un exemplu. Industria chimica, la sfarsitul lui 1990: 72 de combinate (nu mai ineficiente decat cele din alte tari din Europa de Est, care s-au salvat si internationalizat in marea majoritate), un sistem performant de invatamant (12 scoli profesionale, 23 licee, 17 facultati si 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din productia industriala de atunci. Industria chimica, la sfarsitul lui 2022: daca a mai ramas un sfert din capacitatile de productie si din cele din invatamant, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro si aproape jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei. Am dat jos supercombinatele de la Pitesti, Rm Valcea, Fagaras, Copsa Mica, Tarnaveni, Savinesti, Lugoj si multe, multe altele, fara a construi nimic in loc.

Marile corporatii internationale stau pe munti de cash, nu au nevoie de bani pentru a decide unde sa investeasca. Au nevoie ca tara pe care o aleg pentru o fabrica noua sa garanteze ca mediul de afaceri este predictibil si, mai ales in criza de resursa umana din Europa de Est, ca sistemul de invatamant sa produca ingineri si operatori pentru activitati industriale. Astfel incat Marcel Ciolacu si PSD trebuie sa investeasca in scoli profesionale, invatamant dual, facultati de inginerie, parteneriate intre producatorii industriali si facultati, totul pentru a crea o noua generatie de ingineri specialisti in echipamente industriale si operatori specializati in masinile de productie care sunt din ce in mai tehnologizate. Astazi fabricile si uzinele din Romania, cate au ramas sau cate se mai construiesc, isi fura inginerii si operatorii pentru ca sistemul de invatamant produce prea putini sau deloc absolventi specializati in productia industriala. O fabrica nou deschisa poate duce la inchiderea uneia existente din cauza lipsei de angajati calificati in productia industriala.

Romania Educata de dupa 2024 trebuie sa fie aliniata la obiectivul de guvernare de a construi o economie bazata pe productia industriala si de a forma si retine in tara ingineri si operatori specializati in productia industriala.

Am mai spus-o, Presedintele si Primul Ministru trebuie sa aiba in fisa postului obligatia de a batea la usa marilor corporatii industriale si a le invita sa investeasca in Romania.

Citește mai departe

ECONOMIE

A demarat sesiunea de ÎNSCRIERE a persoanelor fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord-Vest

Publicat

Marți, 06 iunie 2023, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Vest – județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

„Bugetul de 240.020.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.001 persoane fizice.

”Până astăzi, inclusiv, s-au derulat înscrierile în program pentru jumătate din regiunile țării și avem înscrise peste 43.000 de persoane fizice care doresc să devină prosumatori cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile vor continua conform calendarului și pentru celelalte regiuni”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Înscrierile persoanelor fizice în cadrul programului, prin intermediul aplicației informatice, vor continua conform calendarului.

Pentru toate regiunile, în prima zi programată, înscrierea în aplicație începe la ora 10:00.

Pentru regiunile în care înscrierea se va realiza în 3 zile lucrătoare consecutive, înscrierea începe la ora 10:00 în prima zi și continuă până în cea de a treia zi, la ora 23:59.

Pentru regiunile în care cele 3 zile lucrătoare programate pentru înscrierea solicitanților sunt separate de zile nelucrătoare, orele de începere/încheiere a înscrierii sunt: În prima zi: 10:00 – 23:59, a doua zi: 0:00 – 23:59 și a treia zi: 0:00 – 23:59”, scrie pe pagina de Facebook a Administrației Fondului pentru Mediu.

Citește mai departe

EVENIMENT

SPECULAȚII. A antrenat Naționala și acum e dorit pe bancă la CFR Cluj

Publicat

boloni

După ce s-au vehiculat nume ca Bergodi sau Lucescu, lista cu posibilii antrenori care l-ar putea înlocui pe Dan Petrescu dacă acesta decide să plece de la CFR Cluj s-a lungit cu o variantă-șoc: Ladislau Boloni, proaspăt promovat cu Metz în Ligue 1, scrie GSP

Conform unor surse din anturajul celor de la CFR Cluj, discuția finală dintre Dan Petrescu și Nelu Varga s-a amânat în mini-vacanța din ultimele zile. Negocierile ar putea să aibă loc marți.

Ardelenii sunt pregătiți pentru orice situație, mai ales că cele mai multe indicii duc către despărțirea de antrenorul în vârstă de 55 de ani.

Ardelenii și-au pregătit din timp lista cu posibili înlocuitori. Sunt informații că ar fi luat legătura cu Ladislau Boloni (70 de ani), tehnicianul care tocmai a promovat cu Metz în Ligue 1. Pe listă s-ar afla și Răzvan Lucescu (54 de ani).

Sursele Gazetei susțin că este vorba despre „un antrenor român de nivel înalt” cu care se tratează pentru a-l înlocui pe Dan Petrescu.

Contractul lui Boloni cu Metz expiră în această vară. Președintele grupării francez a transmis că antrenorul va continua în eventualitatea promovării, dar nimic nu a fost parafat.

Boloni a mai fost dorit de Ioan Varga și în trecut. În octombrie 2021, cei doi aproape bătuseră palma, într-un moment în care Dan Petrescu era pe picior de plecare.

Boloni nu a antrenat nicio formație din Liga 1 în carieră. Cel mai aproape a fost în 2013. Paszkany, finanțatorul lui CFR Cluj din acel moment, reușise să îl convingă. În ultima clipă, antrenorul a ales salariul uriaș oferit de Al Khor, în Qatar.

Ladislau și-a început cariera managerială în 1994, la Nancy. A mai antrenat naționala României, Sporting, Rennes, Monaco, Al-Jazeera, Standard Liege, Al-Wahda, Lens, PAOK, Al Khor, Antwerp, Al-Ittihad, Gent, Panathinaikos și Metz.

Tehnicianul spune că deocamdată nu a fost contractat de cei din conducerea lui CFR Cluj, dar precizează că el nu ar spune „nu” unor eventuale negocieri cu formația patronată de Ioan Varga.

„Eu nu pot să confirm ce gânduri au domnii de la CFR Cluj. Eu nu am fost contactat de absolut nimeni. Dacă aș fi contactat de cineva, aș sta de vorbă cu cei de acolo, pentru că sunt un om politicos.

Eu sunt un antrenor profesionist și respect pe toată lumea”, a declarat Ladislau Boloni.

Foto: GSP

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce ZILE LIBERE mai au românii până la finalul anului 2023. Vezi când e următoarea MINIVACANȚĂ

Publicat

zile libere

A fost minivacanța de Rusalii, următoarea perioadă cu mai multe zile libere pentru bugetari și alte categorii de angajați va fi în august. Vor fi patru zile libere, scrie Alba24.ro.

În 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, este zi liberă legală. În acest an, este într-o zi de marți, astfel că Guvernul a decis zi-punte și luni, 14 august. Alături de zilele de sâmbătă și duminică, anterior sărbătorii, va fi o minivacanță de patru zile.

Apoi va mai fi minivacanță abia de Sfântul Andrei, Ziua Națională și de Crăciun.

ZILE LIBERE până la finalul anului 2023. Minivacanțe pentru români

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
– 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Drepturi pentru salariați

Salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii.

Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax