Connect with us

Aberații de România

OPINIE. Marius Moldovan: Sporul de OBEZITATE este un spor pentru tăcere

Publicat


Se spune că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită. Este o formă de dispreț la adresa unui popor, o formă de non combat și o mare greșeală, un mod de a te complace, de a face pace cu situația de fapt. Nici o națiune nu merită să aibă conducători răi sau corupți. Incorectitudinea judecății se poate vedea din exemplificări istorice. Românii au avut în aceeași epocă istorică doi regi merituoși cărora le-a urmat unul care s-a dovedit o catastrofă pentru țară.

Există succesiuni de conducători de o calitate si efecte diametral opuse. Pe care dintre ei îi merită acelasi popor? Pe cel rău sau pe cel bun? Fără a ne aroga pretenția de a polemiza peste timp cu cei care au spus că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită repetăm că nici un popor nu merită conducători răi. Nici rușii.

Cum se aleg conducătorii? Cum se selectează o clasă politică? Laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 1953 si cel mai cunoscut premier britanic al istoriei, Winston Churchill, spunea că democrația are o sumedenie de defecte, dar experiența istorică a demonstrat, fără echivoc, că este cea mai bună formă de organizare a statului. Andre Maurois în ”Istoria Angliei” arăta că englezii, oripilati de dezastrul pe care l-a făcut revoluția (lor) , au impus ”un fir roșu” al istoriei (lor) principiul de a face reforme pentru a nu mai fi necesară niciodată revoluție (la ei).

Au dat o limbă planetară și sunt multe lucruri de învățat de la englezi. Inclusiv gestul de a plimba pantofari cu caleașca reginei dacă îți cumpără avioane și creezi locuri de muncă pentru proprii cetățeni. Am involuat. Diferența peste generații este că se cumpără și nici nu ni-i mai urcă în caleașcă. Îi impun în funcții.

„Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal”

Dacă este stabilit că democrația este cea mai de dorit formă de organizare socială este stabilit și că orice altă formă de organizare este mai bună decat Haosul. Recent, ”primăverile arabe” certifică Haosul drept cea mai dezastruoasă formă de existența statală, dacă mai trebuia un exemplu. Un rezultat al domniei străzii. Agențiile de presă au transmis lucruri îngrozitoare de la demonstrațiile de stradă din țările arabe.

Crime, violuri și răzbunări în care au pierit sute și mii de oameni. Foarte eficient pentru manipulatorii demonstrațiilor a fost folosirea galeriilor de la fotbal. Ce este o galerie? Un grup mare și unit de bărbați tineri, energici, combativi. Avem mai nou niște galerii de fotbal în secuime? Concidențe și speculații…

În schimb, ne amintim, deși trece din ce în ce mai mult timp, că la ultimul campionat european de fotbal dintre galeriile prezente, doar românii au reușit să se bată între ei. Ne amintim și acum când la o deplasare a naționalei la Budapesta, polițistii maghiari își făceau cruce când au vazut suporterii de la Steaua si Dinamo că își dau în cap unul la altul.

Oare merităm ca neam o asemenea reclamă internațională? Sigur, nu suntem cel mai agresiv popor. Un politician român spunea după mascarada lui Băse cu jurnaliștii români răpiți în Irak că ”noi românii am reușit să compromitem ideea de terorism internațional”.

„Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute”

Iacă-te se poate aplica și la fotbal. La fotbalul românesc. La rugbyul românesc, generalul (rez) Gabriel Oprea a fost numit de actuala federație președinte de ONOARE al mișcării rugbystice de tineret și ne reprezintă peste hotare (în Uruguay acum). Atât președintele federației de fotbal, Burleanu, cât si al celei de rugby, Petrache, au fost aleși în unanimitate, fără vreo abținere. Realizăm până la ce nivel în teritoriu este corupția și incompetența în sportul românesc? Pentru că oamenii buni nu se implică.

Este o mare capcană a spune că nu are rost să te implici pentru că jocurile sunt făcute. Marea realizare a unor ”specialiști” de resurse umane din instituțiile statului este să îi determine pe mulți dintre candidați să nu se mai prezinte la examene pentru că oricum sunt ”aranjate”. Chiar dacă ele nu puteau fi corupte, au fost concursuri cu un singur candidat! Ceilalți au fost convinși că nu are rost să te implici!

Implicarea ar trebui să aibă loc în organizații, în partide, în mod serios și organizat. A te implica în demonstrații de stradă înseamnă cel mai adesea nu să te implici, ci să fii manipulat. Apare îndoiala șansei de a structura valoric sau în conținut asemenea demonstrații de masă?

Știm că există manuale de gen ”Tratat de manipulare a gloatelor” în limbi străine, iar unele traduse, sau cu autori români. Termenul de „gloate” e foarte bine nimerit de traducător. Indiferent de termeni, rămâne o nebuloasă modul cum se poate structura după conținut și valoare o manifestație de stradă. Cum apar liderii si cine sunt profitorii? Cine vine mai des? Cine are o voce mai bună? Cine aduce cei mai mulți prieteni? Aș propune schița lui Caragiale ”Tempora…” și personajul Coriolan Drăgănescu.

„Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere”

Cel mai ușor este să critici. Înțelepciunea populară spune că ”orice om poate băga de vină”. Nu ne amintim să fi rămas prea multe presonalități pozitive în toată istoria lumii pe care să le fi impus strada. Sincer să fim, nu ne amintim nici una. Ne amintim și vedem (și) în zilele noastre dezastrele naționale pe care le poate face haosul. Din neimplicare organizată. A fi politician este o meserie. Se învață în timp. Trebuie timp pentru exercițiu, de implicare, pentru că au trecut 32 de ani și nu s-a învățat.

Un președinte american (JFK) îndemna: ”Nu te întreba doar ce face țara pentru tine, întreabă-te și ce poți face tu pentru țară”. În sens invers, țara și o anumită Primărie acordă un sport de obezitate funcționarilor publici. Sporul nu este din respect, din milă sau din vreo considerație. Este ca mita electorală a lui Iliescu după Revoluție. În fabrici nu se lucra nimic, dar măreau salariile declanșând o inflație care a scăpat de sub control.

Sporul pentru obezitate este un spor de tăcere. Pentru a nu se implica și a nu spune câte și mai câte se întâmplă pe acolo. ”Noi” trăim bine și dacă nu ne implicăm! ”Să fie liniște, tovarăși, să putem lucra!” după cum spuneau oamenii lui Iliescu în 90. Nici la vot nu are rost să mergem! Ei (ne) lucrează dacă ne implicăm.

Marius MoldovanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andrei

    iulie 10, 2022 la 11:25 pm

    Excelent. Putea fi putin mai clar pentru toti cititorii !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Radu Lupaș (PSD): Avem proiecte pe termen scurt pentru mobilitate urbană

Publicat

radu lupas

Radu Lupaș, candidat pe lista PSD pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, vorbește în podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean că actuala administrație locală are o concepție greșită privind mobilitatea urbană, astfel că PSD propune mai multe proiecte pe termen scurt, de 4 ani, pentru mobilitate urbană.

Un alt proiect prezentat de Radu Lupaș privește dezvoltarea centrelor de cartier din Cluj-Napoca.

CMF: 21240002

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș promite construirea de parkinguri subterane cu 5.000 de locuri în 5 ani în Cluj-Napoca

Publicat

Sărmaș parking

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, propune construirea de parkinguri subterane pe trei niveluri în oraș cu spații verzi deasupra cu un total de 5.000 de locuri într-o perioadă de 5 ani.

Acesta a precizat, vineri, că din toate studiile reiese că problema cea mai mare în Cluj este traficul, urmată de una conexă, cea a parcărilor.

”Sunt propuneri primite de la clujeni și validate de specialiști”, a afirmat Sărmaș.

Cele mai multe, în Gheorgheni

Astfel, în Mănăștur ar putea fi înființate 1070 locuri, în Gheorgheni 1310 locuri, Mărăști – 1200 de locuri, Zorilor – 1000 de locuri, Grigorescu – 200 de locuri și Între Lacuri – 200 de locuri.

”Are sens să faci parkinguri subterane pe 3 niveluri, chiar dacă prețul este puțin mai mare, fiind un concept implementat în alte orașe din Europa”, a mai spus candidatul independent la Primărie.

Alt proiect al său prevede înființarea de parcări supraterane peste depourile CTP, care ar mai crea 3030 de locuri de parcare, pentru locuitorii din zonele respective.

”Sursele de finanțare pentru acest proiect ar fi emisiuni de obligațiuni, împrumuturi bancare și venituri din exploatarea parcărilor municipiului. Costul parcărilor subterane se ridică la 125 de milioane de euro și 53 de milioane de euro pentru parcări supraterane peste depourile CTP.

Ar fi un cost de 25.000 de euro pentru un loc de parcare în parcări subterane și 17.000 de euro pentru parcări supraterane”, a explicat Sabin Sărmaș.

Acesta a menționat că într-un top al orașelor după numărul de parcări publice, Cluj-Napoca ocupă locul 5 cu 41.415 și locul 1 la număr de garaje, 4921.

CMF: 24240078

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Tur virtual în casa unde a trăit „Crăișorul Munților”. Emil Boc: Avram Iancu suntem toți

Publicat

De

Primarul Emil Boc i-a dus pe clujeni într-o „plimbare” virtuală în casa unde a locuit Avram Iancu la Cluj pe vremea când era student. Aici, Primăria amenajează un centru memorial dedicat „Crăișorului Munților”.

Primăria Cluj-Napoca va inaugura la toamnă Centrul Memorial Avram Iancu, amenajat într-o casă de pe strada cu același nume, unde revoluționarul român a locuit în timpul studenției.


„Mă aflu pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca la numărul 17. Aici a locuit Avram Iancu în perioada studiilor pe care le-a făcut la Facultatea de Drept.

Noi, Primăria municipiului Cluj-Napoca, amenajăm aici un centru memorial Avram Iancu pentru a arăta tuturor românilor locul în care a studiat la Cluj, locul unde marele erou al neamului românesc, Crăișorul munților, cu pașii lui pe această stradă a pregătit de fapt idealurile românilor care au fost afirmate cu ocazia Revoluției de la 1848.

Fără Avram Iancu, noi nu am fi avut 1918, nu am fi avut Marea Unire a tuturor românilor”, a arătat primarul Emil Boc, într-un video postat pe rețelele de socializare.

Muzeu și sală de conferințe

Centrul de pe strada Avram Iancu numărul 17 va fi compusă din două încăperi: una va fi amenajată cu mobilier specific vremurilor în care Avram Iancu a trăit, iar cealaltă va fi o sală de conferințe.

„Primăria a reușit să achiziționeze și să obțină acest două încăperi de la numărul 17, unde, începând cu luna septembrie, vom deschide centrul memorial.

Prima încăpere va fi o replică a vremurilor în care a trăit Avram Iancu. Cel mai probabil, aici, a avut Avram Iancu camera unde a locuit în această locație. O vom amenaja ținând cont de vremurile în care a trăit, cu mobilier specific.

Știm că pe acest perete a avut tabloul lui Horea și al lui Cloșca, mărturiile vremii ne spun acest lucru. Le vom amplasa și noi, pentru că fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea, aceste date istorice sunt confirmate.

În cealaltă încăpere, noi vom amenaja o sală de conferințe, inclusiv dotare cu Wi-Fi, posibilitatea de a organiza expoziții, posibilitatea de a face mese rotunde, vom colabora cu Asociația Cultural Patriotică Avram Iancu pentru lansări de carte. Va fi un loc unde putem să discutăm așezat, echilibrat despre Avram Iancu, despre spiritul lui”, a mai afrimat edilul.

2024, anul memorial Avram Iancu

Anul 2024 este dedicat revoluționarului Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa. Clujul va celebra activitatea eroului transilvănean prin evenimente culturale, artistice și educaționale.

„Anul acesta este un an special pentru că avem anul memorial Avram Iancu, cu 200 de ani de la nașterea lui. Se spune că s-a născut pe vremea cireșelor. E mai, sunt cireșe, este posibil ca în mai 1824 să se fi născut Avram Iancu. Știm data certă a decesului, 10 septembrie 1872.

De aceea, noi, aici la Cluj, în anul memorial Avram Iancu, deschidem acest centru memorial în toamnă, unde într-o încăpere, unde a locuit Avram Iancu, o vom mobila cu mobilier specific vremurilor în care a trăit, iar aici, un centru memorial, pentru a putea lăsa o moștenire prezentului, viitorului, tuturor celor care trăiesc pe acest pământ românesc, să știe cine a fost și cine este Avram Iancu, pentru că Avram Iancu suntem toți”, a mai spus Emil Boc.

Cele două imobile, cu o suprafață totală de circa 128 mp, au o valoare însumată de inventar de 758.000 lei.

Primarul Emil Boc a afirmat în repetate rânduri că și Piața Avram Iancu va fi modernizată în curând, dând asigurări că statuia lui Avram Iancu va rămâne intactă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului. A fost semnată autorizația de construcție

Publicat

De

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului

Vineri, 24 mai, încep primele lucrări la centura metropolitană a Clujului.

Autorizația de construcție a centurii metropolitane fost semnată joi de primarul comunei Florești, unde vor începe practic lucrările. 

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului. A fost semnată autorizația de construcție

Modernizarea drumului DN1 de la kilometrul 481+500 la kilometrul 483+655 – ieșirea din Cluj Napoca până la Spitalul Regional de Urgență – va aduce o serie de îmbunătățiri importante, inclusiv extinderea la trei benzi pe sens.

Dintre acestea, una va fi dedicată transportului public și vehiculelor speciale, precum poliția, salvarea și pompierii.

Citește și: Moment ISTORIC pentru Cluj-Napoca: Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență. STARTUL la centura metropolitană, pe 24 mai

De asemenea, se vor realiza lucrări impresionante, precum podul peste Valea Gârbăului și pasajele pentru pietoni și accesul la giratoriu, a transmis primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.

Proiectul include și facilități pentru bicicliști și pietoni, cu piste dedicate și trotuare pe ambele părți ale drumului.

De asemenea, se va reloca o serie de rețele importante, precum cele de telecomunicații, electrice, gaze naturale și apă și canalizare, pentru a asigura o infrastructură modernă și durabilă.

Vineri se dă stratul lucrărilor

Lucrările la centura metropolitană vor începe cu relocarea rețelelor între kilometrul 483+280 și kilometrul 483+655.

Această etapă esențială pentru pregătirea terenului pentru modernizarea drumului și va include relocarea rețelelor de gaze naturale, telecomunicații, electricitate și apa canal.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax