Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: Trenul datoriei publice merge mai departe

Publicat


Într-un comunicat al Agerpres, din 28 martie a.c. ni se spune că Datoria guvernamentală a României, potrivit Ministerului Finanțelor, a ajuns la 47,8% din PIB. Imediat, site-urile, rețelele sociale și mass media au distribuit informația. Unele luări de poziție au fost vehemente și chiar catastrofice. Altele opinii sunt mai puțin îngrijorătoare. Tema în discuție am abordat-o în mai multe articole. Informațiile din comunicatul Agerpres trebuie analizate cu multă cumpătare, prin comparații în timp și spațiu, prin urmărirea efectelor în economia reală și în abordările teoretice. Consider că dincolo de impactul emoțional al momentului, trebuie să mai așteptăm puțin, să vedem comportamentul piețelor de pe toate meridianele globului. Până atunci putem să adâncim introspecția în istoria datoriei publice, prin exemple și analize succinte.

În secolul XX, în timpul războaielor mondiale și după aceea, până în zilele noastre, statele au continuat să se îndatoreze și să funcționeze cu datoria publică „în sânge”. Cu o particularitate mai particulară. Au intrat în joc și centrele de putere și instituțiile economice internaționale și europene: Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană. O succintă radiografie a relației dintre acestea și statele care au trecut prin astfel de experiențe: Mexicul (1994) și Grecia (2004-2015). Mai întâi despre Mexic.

Sub presiunea datoriilor și reparațiilor de război

Inevitabil, trebuie să ne întoarcem în vremea și la sfârșitul Primului Război Mondial. Statele s-au antrenat în marea aventură distructivă, irațional și fără nici o cumpătare pentru resursele umane, materiale și pecuniare. După război, pacea dezarticulată impusă de aliați a generat criza datoriilor și reparațiilor de război. Învinșii trebuiau să plătească tot.

O uriașă criză economică a urmat, iar pericolul basculării sociale spre bolșevism a condus la încercări de reglementare și reeșalonare a datoriilor. Nu s-a ajuns la cea mai bună soluție și unele obligații (decontabile până în anii 1970) s-au reportat, compensat, iertat, uitat.  Însă, pe acest trend a fost înființată, în 1930, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), cu sediul la Basel, în Elveția. Nu era întâmplător. Țara cantoanelor nu fusese implicată în război, era neutră și se bucura de prestigiul suportului și secretului bancar încă din timpul războiului de treizeci de anii (1618-1648). În 1934, prin lege, secretul bancar elvețian a fost consemnat în textul Constituției.

Țări fondatoare BRI: Belgia, Marea Britanie, Elveția, Franța, Germania și Italia. România a subscris la acest proiect. În fapt, BRI este o bancă a băncilor centrale cu scopul colaborării internaționale în domeniile de interes comun. În perioada interbelică a reușit și nu prea a reușit să realizeze acest deziderat. A rămas, însă, ca un exemplu/model pentru decidenții politici postbelici pentru a preveni și corecta derapajele economice.

După Al Doilea Război Mondial,  în organizarea păcii,  s-a impus și înființarea în cadrul sau în afara ONU și mai apoi a Comunității Economice Europene/Uniune Europene a unor instituții economico-financiare care sunt mai mult sau mai puțin prezente și active în serviciul datoriei publice a statelor.

Când Pesosul mexican strică liniștea Crăciunului

Se știe că Mexicul este o țară din America de Nord, dar cu mentalități și comportamente specifice Americii centrale și sudice. Este icul latin înfipt în corpul continentului nord-american. Și americanii și mexicanii nu pot unii fără alții, cu toate conflictele și ciocnirile de civilizație prin care au trecut. Este o temă extrem de vastă și complicată.

Dornici să aibă o viață mai bună, mexicanii s-au întrecut în copierea modelului american. Mai mult la și înspre consum. Unii dintre ei au lucrat și lucrează sau viețuiesc în statele sudice ale SUA. S-au împrumutat și au cheltuit mai mult decât le-a „permis punga”. Au și fost îndemnați să o facă, pe o piață spraabundentă conectată la releele comerciale nord-americane. A făcut aceasta și statul mexican, prin exuberanța împrumuturilor publice, interne și externe.

Dar cum „ulciorul nu merge multă vreme la apă”, înainte cu cinci zile de Crăciunul din 1994, guvernul a anunțat devalorizarea monedei naționale cu 15% față de dolar, iar după trei zile, cu 30%. A fost o lovitură puternică care s-a transmis ca un tsunami în întreg sistemul financiar internațional. Oficialii și bancherii de pe toate meridianele nu și-au mai găsit liniștea. Pentru ei, sărbătorile și concediile de iarnă au devenit greu respirabile. Oamenii obișnuiți, cu gândul și preocuparea cotidiană a Crăciunului și Anului Nou, nu știau și nici nu prea au înțeles ce se întâmplă, chiar dacă știrile agențiilor de presă se rostogoleau și spre ei. Și-au dat seama mai târziu, când au trebuit să accepte și să suporte măsurile de austeritate economică!!!

Declanșatorul crizei… alegerile generale

La 21 august 1994, în Mexic au avut loc alegeri generale. În primăvara și vara anului respectiv, președintele Carlos Salimas de Gorati, „pentru că atunci erau alegeri” (cum s-a exprimat și la noi un fost ministru de finanțe) a deschis larg „baierele pungii”. Au fost crescute salariile și pensiile, au fost acordate bonusuri.  Alegerile au fost însă pierdute. S-a întâmplat și se întâmplă și la alții!!!

Noul președinte, Ernesto Zedillo, a decis să controleze strict cursul valutar. O măsură bruscă, de factură monetaristă, fără alte măsuri structurale, care a dus la o altă devalorizare, de data aceasta cu 80% a pesosului față de dolar. Fuga monedei americane spre locuri mai sigure, prin schimb monetar și  retrageri masive de lichidități a amplifica criza.

Psihoza neîncrederii putea să destabilizeze nu numai economia mexicană, ci și pe cea a vecinilor, nordici și sudici. Mulți oameni, cu banii și valorile lor, s-au pus în mișcare spre SUA, mai ales că nu era un drum nou și necunoscut. Totdeauna, în istorie s-a întâmplat și se întâmplă astfel de situații. Oamenii merg acolo unde este „cald și bine”, acolo unde se vede lumina speranței. Gardurile și paznicii pot să încetinească acest uriaș flux uman, dar nu pot să-l oprească.

Un împrumut cum nu mai fusese acordat până atunci

Înainte de 1994, Mexicul era considerată o țară/piață stabilă. Circulația oamenilor, mărfurilor și banilor era asigurată de Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), semnat la 17 decembrie 1992, de Canada, SUA și Mexic. S-a format o piață uriașă cu o suprafață de 21,3 km² și aproape 400 milioane de consumatori. Se părea că toate „mergeau ca pe roate”.

Economia mexicană a cunoscut o puternică creștere. Uneori, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, creșterea nu asigură, obligatoriu, dezvoltarea, ci, dimpotrivă, poate duce și spre sărăcie. Este așa-zisa creștere săracă sau creșterea care sărăcește!!!

Aceasta poate să devină explozivă și dezarticulată printr-un consum excesiv de resurse și bani. Cei mai mulți bani sunt pe datorie, până când generatorii de bani/credite nu mai vreau sau nu mai pot să-i ofere. Elasticitatea cererii și a ofertei se rigidizează, cu efecte nebănuite și imprevizibile la nivel micro și macro economic. Contagiunea regională și continentală este inevitabilă. Circuitele economice și fiscale nu mai asigură resursele bugetare, iar statele sunt în pragul insolvabilității. Soluția cea mai la îndemână: noi credite și noi împrumuturi. Dacă ai de unde și cum să le contractezi.

Capitalul privat devine, însă, mai circumspect și se uită, cu mare atenție, la toți indicatorii care reflectă starea economică a statului  împrumutat. În acea „iarnă fierbinte”, singura posibilitate era pentru Mexic: Fondul Monetar Internațional. Numai că și aici era o problemă. Suma solicitată nu putea să încalce statutul de organizare, funcționare și creditare a organizației. Mai trebuiau alte credite și garanții ca banii să ajungă în Mexic.

Cine putea să îndeplinească aceste cerințe? Statele Unite, cu uriașul lor potențial economic, financiar și militar. dar și cu marile sale interese geoeconomice, geodemografice și geopolitice. Însă și în această situație problemele erau încâlcite.

Executivul american trebuia să ceară acordul legislativului pentru activizarea linilor de creditare. În SUA, democrația, care a statuat și asigurat existența și prosperitatea nord-americană, trebuia respectată.  S-a trecut și peste acest impediment.

În 1994, fără acordul Congresului, fără respectarea statutului FMI, peste 50 de miliarde de dolari au luat drumul spre Mexic. S-au asociat acestui efort Fondul Monetar Internațional, Banca Reglementărilor Internaționale, SUA și Canada. Președintele Bill Clinton a declarat sus și tare că Mexicul își va putea plăti datoriile, iar președintele FMI, francezul Michel Camdessus, susținea că s-a evitat o catastrofă financiară mondială.

Au existat și păreri contrare. Un reputat profesor de economie, Willem Buiter, de la Cambridge și de la alte universități renumite din lume, precum și director la BERD, spunea că toată acțiunea nu a fost altceva decât „un cadou al contribuabilului pentru cei bogați”!!!

Un cadou sau nu, trenul datoriei publice a mers mai departe. Alte țări l-au oprit în gările lor în Asia (1997-1999),  Rusia (1998), Argentina (1999-2001) și în Grecia (2009-2017).  Criza grecească a fost cea mai dură. Se risca nu numai destabilizarea economică a țării mediteranene, ci chiar disoluția Uniunii Europene.  Poate fi pilduitoare și pentru criza din zilele noastre. Cred că se impune un text distinct. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe

CULTURA

Organizatorii Jazz in the Park au primit Premiul pentru Rezistență în Cultură

Publicat

Administrația Fondului Cultural Național a acordat Premiul pentru Rezistență în Cultură organizatorilor festivalului Jazz in the Park.

Asociația Fapte, cunoscută pentru organizarea festivalului Jazz in the Park, dar și a altor evenimente culturale semnificative, a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru Rezistență în Cultură. Acest premiu a fost acordat în cadrul galei organizate luni seara, 20 mai.

Peste un deceniu de promovare a culturii prin muzică

De peste un deceniu, Asociația Fapte s-a dedicat misiunii de a promova cultura prin muzică în rândul publicului larg, dând o nouă semnificație spațiilor publice și private cu însemnătate și promovând valorile pozitive.

„Pe măsură ce Fapte, organizația pe care o reprezentăm, a acumulat tot mai multă vechime și experiență, am început să înțeleg tot mai mult de ce e valoros să reziști în cultură, iar în ultimii ani de pandemie, a devenit o realizare în sine. Așadar, mulțumim AFCN pentru recunoaștere, dar mai ales, mulțumim pentru tot sprijinul și efortul pe care-l depuneți an de an pentru întreg sectorul cultural. Contribuiți de adevăratelea la rezistența multor organizații, inclusiv a noastră.

Cât despre Fapte, promit că efortul nostru nu se va opri aici. Avem deja anul acesta niște proiecte foarte ambițioase și atât eu cât și colegii mei, avem încă multă energie, multă răbdare și multă ambiție și dedicare să trăim din proiectele noastre și să le vedem pe toate împlinite. Nu în ultimul rând, dedicăm acest premiu tuturor colegilor și colaboratorilor noștri, care fac această rezistență în cultură frumoasă și plăcută. De multe ori simțim că ce facem noi e mai degrabă un stil de viață decât un job”, a transmis Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.

Trei evenimente majore în 2024

Asociația Fapte își propune să continue să inspire și să susțină comunitatea prin evenimente culturale de înaltă calitate. Anul 2024 aduce proiecte culturale majore, printre care:

  • International Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august – 1 septembrie
  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Despre Asociația Fapte

Asociația Fapte dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale.

De la înființare, în 2012, Fapte a organizat peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali, fiind astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul „Best Small European Festival” la European Festival Awards.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Președintele PSD Turda, Răzvan Iulian CIORTEA, AGRESAT de un consilier local PNL

Publicat

Am vrut să credem că trăim într-un oraș în care democrația contează. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea unei comunități solidare și elegante, demnă de istoria sa bimilenară… dar cu Matei și gorilele lui este imposibil.

Astăzi, în cartierul Oprișani s-au petrecut niște scene care ne-au adus aminte de felul în care niște oameni cu bâte în mâini au plantat panseluțe în Piața Constituției din București. Am fost, efectiv, atacați, înjurați, agresați fizic de cei care susțin că sunt „liberali”.


Am vrut să profităm de faptul că, după 4 ani în care a ignorat cartierul Oprișani, „tătuțul Matei” a venit să facă „baie de mulțime” și am vrut să-l întrebăm, cu eleganță și spirit democratic, pe acest lider de clan interlop, ce planuri are pentru Turda, moment în care consilierul local, Lucian Varo, l-a îmbrâncit, în cel mai josnic și mojic mod, pe președintele PSD Turda, Răzvan Iulian CIORTEA.

De asemenea, ginerele-director, Bobic, a înjurat întreaga organizație PSD Turda, iar colegii săi ne-au scuipat și ne-au adus amenințări!

Dragi turdeni, acesta ne-a fost nouă primar 8 ani de zile?

Cum am reușit să agreem pe cineva care nici măcar un dialog cu cetățenii lui nu poate duce?

Din 9 iunie avem unica șansă să salvăm Turda și să ne scăpăm de asemenea specimene!

Pe 9 iunie votați PSD Turda pe buletinele de vot! Votați Răzvan Iulian Ciortea pentru funcția de Primar și echipa de candidați PSD la Consiliul Local!

NOI suntem schimbarea de care Turda are nevoie!

CMF: 21240002

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Publicat

alimentare apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș va întrerupe furnizarea apei potabile.

În continuare, străzile afectate și data efectuarii lucrărilor:

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Data efectuarii lucrarii: 22 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Academician David Prodan si str. Closca; str. Emil Petrovici;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Decebal intre str. Emil Petrovici si str. Dacia; str. Closca; str. Albert Einstein;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Data efectuarii lucrarii: 23 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Marisel (partial); str. Cernauti; str. Galbenelelor;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00

Data efectuarii lucrarii: 27 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 20:00 – 00:00

Data efectuarii lucrarii: 28 Mai 2024
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dacia; str. Albert Einstein; str. Closca; str. Decebal intre str. Closca si str. Dacia;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 00:00 – 06:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax