Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: Trenul datoriei publice merge mai departe

Publicat


Într-un comunicat al Agerpres, din 28 martie a.c. ni se spune că Datoria guvernamentală a României, potrivit Ministerului Finanțelor, a ajuns la 47,8% din PIB. Imediat, site-urile, rețelele sociale și mass media au distribuit informația. Unele luări de poziție au fost vehemente și chiar catastrofice. Altele opinii sunt mai puțin îngrijorătoare. Tema în discuție am abordat-o în mai multe articole. Informațiile din comunicatul Agerpres trebuie analizate cu multă cumpătare, prin comparații în timp și spațiu, prin urmărirea efectelor în economia reală și în abordările teoretice. Consider că dincolo de impactul emoțional al momentului, trebuie să mai așteptăm puțin, să vedem comportamentul piețelor de pe toate meridianele globului. Până atunci putem să adâncim introspecția în istoria datoriei publice, prin exemple și analize succinte.

În secolul XX, în timpul războaielor mondiale și după aceea, până în zilele noastre, statele au continuat să se îndatoreze și să funcționeze cu datoria publică „în sânge”. Cu o particularitate mai particulară. Au intrat în joc și centrele de putere și instituțiile economice internaționale și europene: Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană. O succintă radiografie a relației dintre acestea și statele care au trecut prin astfel de experiențe: Mexicul (1994) și Grecia (2004-2015). Mai întâi despre Mexic.

Sub presiunea datoriilor și reparațiilor de război

Inevitabil, trebuie să ne întoarcem în vremea și la sfârșitul Primului Război Mondial. Statele s-au antrenat în marea aventură distructivă, irațional și fără nici o cumpătare pentru resursele umane, materiale și pecuniare. După război, pacea dezarticulată impusă de aliați a generat criza datoriilor și reparațiilor de război. Învinșii trebuiau să plătească tot.

O uriașă criză economică a urmat, iar pericolul basculării sociale spre bolșevism a condus la încercări de reglementare și reeșalonare a datoriilor. Nu s-a ajuns la cea mai bună soluție și unele obligații (decontabile până în anii 1970) s-au reportat, compensat, iertat, uitat.  Însă, pe acest trend a fost înființată, în 1930, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), cu sediul la Basel, în Elveția. Nu era întâmplător. Țara cantoanelor nu fusese implicată în război, era neutră și se bucura de prestigiul suportului și secretului bancar încă din timpul războiului de treizeci de anii (1618-1648). În 1934, prin lege, secretul bancar elvețian a fost consemnat în textul Constituției.

Țări fondatoare BRI: Belgia, Marea Britanie, Elveția, Franța, Germania și Italia. România a subscris la acest proiect. În fapt, BRI este o bancă a băncilor centrale cu scopul colaborării internaționale în domeniile de interes comun. În perioada interbelică a reușit și nu prea a reușit să realizeze acest deziderat. A rămas, însă, ca un exemplu/model pentru decidenții politici postbelici pentru a preveni și corecta derapajele economice.

După Al Doilea Război Mondial,  în organizarea păcii,  s-a impus și înființarea în cadrul sau în afara ONU și mai apoi a Comunității Economice Europene/Uniune Europene a unor instituții economico-financiare care sunt mai mult sau mai puțin prezente și active în serviciul datoriei publice a statelor.

Când Pesosul mexican strică liniștea Crăciunului

Se știe că Mexicul este o țară din America de Nord, dar cu mentalități și comportamente specifice Americii centrale și sudice. Este icul latin înfipt în corpul continentului nord-american. Și americanii și mexicanii nu pot unii fără alții, cu toate conflictele și ciocnirile de civilizație prin care au trecut. Este o temă extrem de vastă și complicată.

Dornici să aibă o viață mai bună, mexicanii s-au întrecut în copierea modelului american. Mai mult la și înspre consum. Unii dintre ei au lucrat și lucrează sau viețuiesc în statele sudice ale SUA. S-au împrumutat și au cheltuit mai mult decât le-a „permis punga”. Au și fost îndemnați să o facă, pe o piață spraabundentă conectată la releele comerciale nord-americane. A făcut aceasta și statul mexican, prin exuberanța împrumuturilor publice, interne și externe.

Dar cum „ulciorul nu merge multă vreme la apă”, înainte cu cinci zile de Crăciunul din 1994, guvernul a anunțat devalorizarea monedei naționale cu 15% față de dolar, iar după trei zile, cu 30%. A fost o lovitură puternică care s-a transmis ca un tsunami în întreg sistemul financiar internațional. Oficialii și bancherii de pe toate meridianele nu și-au mai găsit liniștea. Pentru ei, sărbătorile și concediile de iarnă au devenit greu respirabile. Oamenii obișnuiți, cu gândul și preocuparea cotidiană a Crăciunului și Anului Nou, nu știau și nici nu prea au înțeles ce se întâmplă, chiar dacă știrile agențiilor de presă se rostogoleau și spre ei. Și-au dat seama mai târziu, când au trebuit să accepte și să suporte măsurile de austeritate economică!!!

Declanșatorul crizei… alegerile generale

La 21 august 1994, în Mexic au avut loc alegeri generale. În primăvara și vara anului respectiv, președintele Carlos Salimas de Gorati, „pentru că atunci erau alegeri” (cum s-a exprimat și la noi un fost ministru de finanțe) a deschis larg „baierele pungii”. Au fost crescute salariile și pensiile, au fost acordate bonusuri.  Alegerile au fost însă pierdute. S-a întâmplat și se întâmplă și la alții!!!

Noul președinte, Ernesto Zedillo, a decis să controleze strict cursul valutar. O măsură bruscă, de factură monetaristă, fără alte măsuri structurale, care a dus la o altă devalorizare, de data aceasta cu 80% a pesosului față de dolar. Fuga monedei americane spre locuri mai sigure, prin schimb monetar și  retrageri masive de lichidități a amplifica criza.

Psihoza neîncrederii putea să destabilizeze nu numai economia mexicană, ci și pe cea a vecinilor, nordici și sudici. Mulți oameni, cu banii și valorile lor, s-au pus în mișcare spre SUA, mai ales că nu era un drum nou și necunoscut. Totdeauna, în istorie s-a întâmplat și se întâmplă astfel de situații. Oamenii merg acolo unde este „cald și bine”, acolo unde se vede lumina speranței. Gardurile și paznicii pot să încetinească acest uriaș flux uman, dar nu pot să-l oprească.

Un împrumut cum nu mai fusese acordat până atunci

Înainte de 1994, Mexicul era considerată o țară/piață stabilă. Circulația oamenilor, mărfurilor și banilor era asigurată de Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), semnat la 17 decembrie 1992, de Canada, SUA și Mexic. S-a format o piață uriașă cu o suprafață de 21,3 km² și aproape 400 milioane de consumatori. Se părea că toate „mergeau ca pe roate”.

Economia mexicană a cunoscut o puternică creștere. Uneori, așa cum s-a mai întâmplat în istorie, creșterea nu asigură, obligatoriu, dezvoltarea, ci, dimpotrivă, poate duce și spre sărăcie. Este așa-zisa creștere săracă sau creșterea care sărăcește!!!

Aceasta poate să devină explozivă și dezarticulată printr-un consum excesiv de resurse și bani. Cei mai mulți bani sunt pe datorie, până când generatorii de bani/credite nu mai vreau sau nu mai pot să-i ofere. Elasticitatea cererii și a ofertei se rigidizează, cu efecte nebănuite și imprevizibile la nivel micro și macro economic. Contagiunea regională și continentală este inevitabilă. Circuitele economice și fiscale nu mai asigură resursele bugetare, iar statele sunt în pragul insolvabilității. Soluția cea mai la îndemână: noi credite și noi împrumuturi. Dacă ai de unde și cum să le contractezi.

Capitalul privat devine, însă, mai circumspect și se uită, cu mare atenție, la toți indicatorii care reflectă starea economică a statului  împrumutat. În acea „iarnă fierbinte”, singura posibilitate era pentru Mexic: Fondul Monetar Internațional. Numai că și aici era o problemă. Suma solicitată nu putea să încalce statutul de organizare, funcționare și creditare a organizației. Mai trebuiau alte credite și garanții ca banii să ajungă în Mexic.

Cine putea să îndeplinească aceste cerințe? Statele Unite, cu uriașul lor potențial economic, financiar și militar. dar și cu marile sale interese geoeconomice, geodemografice și geopolitice. Însă și în această situație problemele erau încâlcite.

Executivul american trebuia să ceară acordul legislativului pentru activizarea linilor de creditare. În SUA, democrația, care a statuat și asigurat existența și prosperitatea nord-americană, trebuia respectată.  S-a trecut și peste acest impediment.

În 1994, fără acordul Congresului, fără respectarea statutului FMI, peste 50 de miliarde de dolari au luat drumul spre Mexic. S-au asociat acestui efort Fondul Monetar Internațional, Banca Reglementărilor Internaționale, SUA și Canada. Președintele Bill Clinton a declarat sus și tare că Mexicul își va putea plăti datoriile, iar președintele FMI, francezul Michel Camdessus, susținea că s-a evitat o catastrofă financiară mondială.

Au existat și păreri contrare. Un reputat profesor de economie, Willem Buiter, de la Cambridge și de la alte universități renumite din lume, precum și director la BERD, spunea că toată acțiunea nu a fost altceva decât „un cadou al contribuabilului pentru cei bogați”!!!

Un cadou sau nu, trenul datoriei publice a mers mai departe. Alte țări l-au oprit în gările lor în Asia (1997-1999),  Rusia (1998), Argentina (1999-2001) și în Grecia (2009-2017).  Criza grecească a fost cea mai dură. Se risca nu numai destabilizarea economică a țării mediteranene, ci chiar disoluția Uniunii Europene.  Poate fi pilduitoare și pentru criza din zilele noastre. Cred că se impune un text distinct. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

Publicat

De

Poliția Cluj

În primele șase luni ale acestui an, în județul Cluj au fost sesizate cele mai multe acte de violență domestică de până acum.

Tot în primele 6 luni ale anului au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violențelor în familie.

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

909 cazuri de violență domestică au fost sesizate în primele șase luni din anul 2024, cele mai multe, potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliție Cluj.

Dintre acestea 537 au fost infracţiuni de lovirea sau alte violenţe.

De asemenea, în 57 de cazuri a fost vorbade abandon de familie şi au fost înregistrate și 83 de infracţiuni de ameninţare.

Peste 400 de ordine de protecție emise la Cluj

În șase luni, au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violenței domestice, conform IPJ Cluj.

Este vorba de 215 ordine de protecție provizorii și de 187 de ordine de protecţie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Publicat

De

Sandvișuri expirate

Zeci de pasageri, care sunt blocați pentru mai bine de 10 ore pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri expirate.

Oamenii veniți de peste tot din țară trebuiau să fie deja în Cipru, dar zborul a fost amânat de două ori.

REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Oamenii, care trebuia să fie acum pe plajă sunt revoltați, dar nu atât de mult pentru faptul că avionul spre Larnaca întâziere, cât pentru acela că au primit câte o sticlă de apă și sandvișuri expirate de câteva zile.

“Trebuia să plecăm la ora 11.35. Eu nu sunt din Cluj, am venit la aeroport la ora 8.35 așa cum ni s-a spus. Am făcut check-in-ul, dar apoi am fost informați că avionul are întârziere până la ora 16.35”, a declarat pentru Cluj.24.ro unul dintre pasageri.

După ce au sunat la agenția de turism, au aflat că zborul a fost întârziat a doua oară, iar ora de plecare spre Larnaca este 21.40.

Pentru că trebuie să stea în aeroport atâtea ore, oamenii au primit apă și sandvișuri, însă mâncarea e expirată.

“Pe eticheta sanvișului pe care l-am primit eu scrie că expiră în data de 20 iulie. La alți pasageri era lipit peste o altă etichetă pe care scria 26 iulie.

E incredibil. Este aici o doamnă cu 4 copii mici. Sunt și alți oameni cu copii”, a mai spus pasagerul.

Au sesizat protecția consumatorilor

Oamenii s-au revoltat, dar tot ce au putut afla de la personalul aroportului este că responsabilă pentru mâncare e firma de catering.

Pasagerii au sunat la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și li s-a trransmis să facă o sesizare online, și să atașeze și poze.

Turiștii, care plecă în vacanțe prin mai multe agenții de turism speră acum ca avionul companiei High Sky să plece măcar la ora 21.40.

Din informațiile turiștilor care așteptă în aeroport, sunt două aeronave care zboară pe această rută, iar una ar fi defectă.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

Publicat

cfrr

CFR Cluj revine în Europa. Primul meci în turul 2 preliminar al Conference League e cu Neman Grodno din Belarus, joi, de la 20.30, în Gruia.

„EUROPA, NE-AM ÎNTORS!

CFRiști, ne revedem în Gruia pentru meciul din Turul 2 preliminar al UEFA Conference League! Vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți pe băieții noștri în duelul cu Neman Grodno de joi, 25 iulie, de la ora 20:30”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

În cazul în care va trece de Neman, CFR va da piept cu pierzătoarea din „dubla” de Europa League dintre Braga și Maccabi Petach Tikva.

La fel ca și în cazul Craiovei, „feroviarii” speră să evite un „blockbuster” cu lusitanii, cei care au un lot cotat la aproximativ 130 milioane de euro, stabilindu-se a fi de ani buni, a patra cea mai bună echipă a Portugaliei, după triumviratul Benfica-Porto-Sporting. Cu toate acestea, nici israelienii nu sunt de neglijat. Aceștia au pierdut Supercupa chiar în fața adversarilor celor de la FCSB din turul doi preliminar de Champions League, Maccabi Tel Aviv, scor 0-2.

Au un lot cotat la 8 milioane de euro, însă au câștigat Cupa în sezonul trecut, deci pot pune probleme, ținând cont că respectivul parcurs, au eliminat Maccabi Tel Aviv sau Hapoel Beer Sheva.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Medicamentele viitorului, create în noul Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului al UMFIH Cluj

Publicat

De

Centrul dezvoltarea medicamentului

Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului a fost inaugurat, marți, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, instituție care a modernizat și transformat clădirea Farmaciei B.

Rectorul UMFIH Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că valoarea investiției a fost de peste 30 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene și din fonduri proprii ale universității.

Clădirea datează din anul 1913

”Inaugurăm Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, un proiect pe care fiecare dintre noi l-a avut în suflet, cu care mi-am început primul mandat de rector. Proiectul nu a fost ușor, dar a fost finalizat acum cu succes.

Edificiul este unul emblematic pentru UMFIH, clădirea Farmacia B fiind construită în anul 1913, iar lucrările de modernizare au început în anul 2020. Investiția este una semnificativă, de 30,2 milioane de lei.

Aici au fost amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice și 10 birouri pentru doctoranzi, asistenți, șefi de lucrări și profesori, fiind creată o infrastructură foarte modernă, cu acces și pentru persoane cu dizabilități”, a spus Buzoianu.

Echipamentele noului centru sunt de ultimă generație, unele în premieră în România, iar în cadrul noului centru există resurse digitalizate actualizate pentru studenții Facultății de Farmacie al universității, rezidenților și masteranzilor de la programele de studii axate pe industria farmaceutică, dar și doctoranzilor din domeniile tehnologie farmaceutică, biofarmacie, chimie farmaceutică și chimie organică.

Dotări de top pentru cercetare

”Această investiție strategică este și în viitorul nostru ca universitate și ne va ajuta să ne consolidăm statutul de lider al educației și cercetării medicale și farmaceutice din România.

Ca să ne menținem în topul cercetării românești, aveam nevoie de un astfel de centru, cu facilități de cercetare de ultimă oră. Investiția în cercetare este scumpă, dar își merită costurile, deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dezvoltarea medicamentului este un domeniu în plină ascensiune, care ne va aduce multe proiecte în viitor.

Putem spune, fără să exagerăm, că medicamentele viitorului se creează la UMFIH Cluj-Napoca. Avem cercetători de top care au dorința să se implice în cercetări în acest domeniu, iar în acest moment avem și cu ce, astfel încât să ne aliniem la rezultatele internaționale.

Cercetarea în domeniul medicamentului este una dinamică, se dezvoltă foarte rapid și trebuie să ținem pasul cu acest ritm. Noul centru va contribui la dezvoltarea de noi medicamente și tehnologii medicale”, a precizat rectorul UMFIH Cluj.

Potrivit acesteia, noile dotări permit transferul tehnologic către industria farmaceutică, fiind derulate parteneriate cu jucători importanți din județul Cluj de pe această piață, inclusiv pe învățământ dual, pentru formarea de tehnicieni pentru industria farmaceutică.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax