ECONOMIE
Opinie. Ioan Lumperdean: Economia: casa care se (re)construiește și se (auto)distruge creator
Economia ca realitate socială este expresia existenței oamenilor. În și prin activitățile inițiate și desfășurate de oameni, din cele mai vechi timpuri până astăzi, economia există, funcționează și se definește prin multitudinea căutările, aspirațiile, opțiunile, provocările și dilemele umane. În fapt, este implicarea și raportarea omului la casa sau la gosopdăria și la legea sa. Nu întâmplător cuvântul oikonomie vine din greaca veche, de la oikos care înseamnă casă, gospodărie și nomos care înseamnă lege. Creșterea, descreștere, construcția și distrucția sunt consonante cu distrugerea creatoare prin performanță și competiție, după Joseph Alois Schumpeter (1883-1950), unul dintre cei mai de seamă economiști americani de origine austriacă. Tabloul acestui prezent fără sfârșit sau a sfârșitului ancorat mereu în prezent, cu multiplele sale interogații și răspunsuri ne este înfățișat într-o excepțională lucrarea semnată de conf.univ.dr. Gabriela Bodea de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca.
Între deficitul și preaplinul în cunoașterea economiei
Mulți oameni vorbesc despre economie. Informați, cunoscători sau nu încearcă să te (ne) convingă că știu, că au dreptate sau că numai ei știu și numai ei au dreptate. Este oarecum firesc acest comportament. Realitățiile economice sunt prezente și presante în viața noastră. Uneori, prea prezente și prea presante. Alteori mai puțin sau prea puțin. Nu lipsesc, însă, niciodată!!! Direct sau indirect, voit sau mai puțin voit, oamenii au avut de-a face cu economia. Din simplul motiv că ei sunt artizanii acesteia și pentru că fără aceasta s-ar întrerupe infinitul ciclu biologic uman.
Oamenii s-au raportat și se raporteză la mediul economic în funcție de prea multă sau prea puțină economie, sau după impactul și percepția negativă, pozitivă sau neutrală a vieții economice. La interferența dintre economie, ca realitate socială, și percepția, cunoașterea și înțelegerea umană au apărut ideiile, opiniile, teoriile, doctrinele și curentele economice. Exprimarea și cunoașterea acestora s-au înfăptuit prin numeroase mijloace de păstrare și comunicare inventate de oameni de-a lungul vremii. Așa au apărut și scrierile cu tematică economică. Paleta acestora este uriașă și dificil de inventariat, clasificat și evaluat.
Astăzi, în epoca tehnologilor multiple și hiperpeformante, preaplinul în formularea unor idei, părereri, opțiuni și concepții conduce la sau spre obiectiv și subiectiv, la temeinic și/sau diletantism. Din păcate, de multe ori prevalează superficialitatea arogantă prin care unii oameni clamează că numai ei știu și numai ei au dreptate. De multe ori nici nu au pregătirea și studii în domeniu. Se întâmplă, și, din nefericire, tot mai frecvent și la cei „școliți” cu acte sau fără acte acoperitoare. Am trecut și eu prin astfel de experințe cu interlocutori ocazionali sau cu pretenții academice în științele socio-umane. Mi-am dat sema că ne mai aflăm, și în această privință, „în epoca formalismului de împrumut” (Ștefan Zeletin).
Cartea semnată de Gabriela Bodea vine ca un răspuns sever la acest formalism, dar și la ceea ce Carlo M. Cipolla (reputat economist și istoric care a studiat și predat economie și istorie economică la mari universități europene și americane) numea legile imbecilității umane.
Prejudecăți de ieri și de azi
Pentru cei care se dau și nu se dau de-a știutul într-ale economiei, scrierea/publicarea unei lucări cu tematică economică este un travaliu riscant și greu de perceput. Predominarea pregătirii de vitrină din dreapta și stânga, din și prin influența politicienilor și a așa-zișilor specialiști a condus la atitudini pro și contra scrierilor economice. Pentru publicul larg, un text cu tematică economică rămâne impercetibil, arid, mai mult sau mai puțin important în cunoștere. Uneori și pentru persoane cu un anumit bagaj de informații. Nici pregătirea sistematică, instituțională din școli nu prea le vine în ajutor.
Atât timp cât disciplina economiei sau economiei politică este periferizată și redusă la 1-2 ore pe săptămână (la unele licee chiar a fost eliminată din programa de studiu) și/sau mai este considerată un instrument ideologic, prin ignorarea faputului că sintagma economie politică a fost folosită pentru prima dată de Antoine de Montechrétien în 1615, iar cuvântul politică vine, din greaca veche, de la politeia care înseamnă organizare socială (de la polis=oraș, cetate, societate). Vorbim permanent de și despre economiei ca realitate socială, despre resetarea și reformarea ei, dar cunoaștem prea puțin despre aceasta. Pentru majoritatea oamenilor, chiar și pentru cei care se bat cu cărămida în piept, că știu și/sau că numai ei au dreptate, multe din faptele, fenomenele și procesele economice sunt criptate și greu abordabile. În consecință, pentru mulți oameni, economia este doar locul „unde se fac banii”!!!
Spargerea prejudecăților
Prin cartea sa Gabriela Bodea înceracă să spargă așa-zisele prejudecăți anost economice. O face elegant și erudit începând cu titlul lucrăii și cu intertitlurile capitoleleor și subcapitolelor. O face prin construcția și discursul textului, prin bogăția și consistența ideilor, opiniilor, opțiunilor exprimate. O face prin cumpătarea și curajul afirmațiilor și argumentelor. O face prin explorarea unui evantai larg de surse (prin accesarea site-urilor unor organizații și instituții economice, sociale și financiare naționale, europene și internaționale). O face prin exploatarea unei bibliografii bogate, incitante și foarte judicios consultate. O face prin diversitatea și unitatea tematicii, prin coenxarea cu trecutul și prezentul economic.
O face prin paralelisme și legături din universul teoriilor și doctrinelor economice. O face prin deschiderile spre și pentru economia comparată și consensuală. O face prin deschiderile inter, trans, multi și pluridusciplnare. O face prin reprezentările grafice și tabelare, menite să susțină esențilizat tematica abordată. O face prin figuri de stil și referiri la lucrările unor autori, mai vechi sau mai noi de la Homer, Sun Tzi, Mircea Eliade și alții. O face prin acuratețea și originalitatea unor cuvinte, citate, expresii alocuțiuni care se pot înscrie în universul cugetărilor generale și economice. O face prin multe altele și prin captarea atenției cititorului, indiferent dacă acesta se știe mai mult su mai puțin într-ale economiei!!!
Universul tematicii: între consacratat, incitant și interactiv
Cuprinsul și textul lucrării ne dezvăluie o trecere la pas prin arealul noțional, de la gând la cuvânt a lumii asimetrice în care crizele (despotul lumii moderne) vecuiesc și-și întind tentaculele, se adaptează și se metamorfozează într-o „cromatică” implacabilă, șăgalnică și sfidătoare. Decelate și prezentate de autoare în criza democrației, criza securității, criza sanitară, criza energetică și multe altele. Unele din acestea sunt prezentate prin efectele și prelungirile lor în forme punctiforme, ușor esențializate și valorizate contextual și proiectiv.
În fapt cititorul se află într-un fascinant film despre lumea în care trăim (Richard Haass) și în politica viitorului (Jamie Susskind). Este limpede, că omenirea s-a aflat și se află în fața provocărilor, cunoscute, ascunse și necunoascute. Este limpede că unele decizii și comportamente umane sunt și nu sunt benefice pentru prezentul și viitorul nostru, că totdeauna, în istorie au fost și sunt mai multe opțiuni, acțiuni și efecte. În cutele acestora stau mereu la pândă și la atac crizele care, așa cum ne spune Gabriela Bodea, „nu dorm”!!! O diagnoză a acestora se impune fără putință de tăgadă. Din simplu motiv că așa cum considera Frederic Engels, crizele noi își au obârșia în cele vechi sau cum foarte sugestiv spunea Fernand Braudel orice criză nu mai doar atunci când are „bunăvoința să se retragă”.
În consecință, inspirată de sintagma lui Samuel P. Huntintngton Ciocnirea civilizațiilor, Gabriela Bodea vine spre noi cu clash-ul crizelor și/sau viclenia unei lumii asimetrice. Este limpede că crizele, în uriașa lor mișcare, prin val după val, se ciocnesc, se destramă și se reunesc într-o acțiune sinergică și presantă în și prin societate.
„Mai vreau”!!!
În patiseriei este o prăjitură numită „Mai vreau”, delicioasă și aproape imposibil de refuzat și uitat. Important este să-i cunoști gustul, mirosul și aromele. Așa și cu lucrarea colegei Gabriela Bodea. După ce-i guști conținutul rămâi cu ideea că ceva nu s-a terminat și că mai vrei !!! Așișderea unui roman sau serial de succes aștepți continuarea. Din ceea ce știu un volum doi este în lucru. Apoi o sinteză a celor două volume, îmbuntățită și revizuit în limba română și într-o limbă de circulație. Nu știu alții cum sunt, vorba lui Ion Creangă, dar eu mai vreau… Mai ales că inflația, o altă boală a economiei este prezentă, destul de agresiv, cu noi și printre noi.
După lectura cărții Gabrielei Bodea, Clash-ul crizelor sau viclenia lumii asimetrice. Demitizarea trădării putem percepe mai ușor și problematica inflației, cu toate trădările și vicleniile ei. În zilele următoare mă (re)întorc și eu la vicleana doamnă cu numele INFLAȚIE, mai ales că rata anuală pe luna septembrie, după ultimele informații oficiale se învârte și a urcat la 6,3% de la 5,3% în august. Am spus!!!
Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vineri nu toată lumea a sărbătorit Mica Unire, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Profitând de vremea de iarnă și de zăpada căzută, sute de clujeni au luat cu asalt pârtiile de schi din județ, mulți dintre ei fiind întâlniți la Mărișel, comună aflată la 50 de km de Cluj-Napoca.
Aici au dat Hora Unirii pe coborâri cu schiurile, săniile sau cu plăcile.
La Mărișel se schiază din luna decembrie 2024, fiind puse la dispoziție sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, o pârtie de sanie, precum și o stație de încărcare mașini electrice.
”A meritat fiecare oră petrecută pe munte la Mărișel de Mica Unire. Nu am stat în Cluj să ne prindem în Hora Unirii, am preferat coborâri pe schiuri. Lăsăm festivismele altora”, a spus un clujean.
EVENIMENT
Sabău, după egalul ”U” Cluj cu Dinamo: Rezultat echitabil. Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm
Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, consideră că meciul de vineri cu Dinamo, disputat la București, a fost unul frumos pentru nivelul Ligii 1, dinamic, chiar dacă nu s-a marcat niciun gol, scorul final fiind egal, 0-0.
”Ambele echipe au încercat să joace fotbal chiar dacă terenul a fost destul de greu. Sunt două echipe cărora le place să controleze jocul, cu jucători bine pregătiți.
Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm. Per total, rezultatul a fost echitabil, ar trebui să fim mulțumiți și cu acest egal. Îmi place cum a arătat echipa într-un joc greu cu Dinamo”, a spus Sabău la final.
Acesta a precizat că echipa sa și-a propus de la începutul campionatului să joace de la egal la egal cu orice formație.
”Anul acesta putem să facem ceva deosebit, în primul rând o calificare în play-off, după care ne gândim la alte obiective realiste”, a subliniat antrenorul ”U” Cluj.
EVENIMENT
Cinci suporteri ”U” Cluj s-au bătut între ei pe stadion la meciul cu Dinamo de la București. Au fost amendați de Jandarmerie
Cinci suporteri ai ”U” Cluj au fost scoși, vineri seara, de pe stadion la meciul de fotbal de la București cu Dinamo și duși la autospeciala Jandameriei Capitalei unde au fost amendați în urma unui conflict.
Potrivit jandarmilor, la începutul partidei de fotbal dintre Dinamo București și ”U” Cluj, în Peluza Sud a stadionului s-a iscat un conflict între un grup de suporteri clujeni.
Jandarmii au intervin imediat, iar trei suporteri ai echipei oaspete, apoi încă doi, au fost extrași și duși la autospeciala Jandarmeriei pentru identificare și luarea măsurilor legale împotriva lor.
”Au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, acestora le-a fost aplicată și măsura complementară de interzicere a accesului la competițiile sportive pe o perioadă de un an”, arată Jandarmeria Capitalei.
Dinamo București și ”U” Cluj au remizat vineri, scorul final fiind 0-0.
Vineri seara, pe Arcul de Triumf din București, a avut loc meciul pentru primul loc în Superliga de fotbal dintre Dinamo și „U” Cluj. Meciul, dominat de clujeni, s-a terminat egal, 0-0, cele două echipe împărțindu-și punctele frățește.
Echipe de start:
DINAMO (4-3-3): Al. Roșca – Sivis, Patriche (cpt.), Mărginean, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Al. Pop
Rezerve: Golubovic, Al. Stoian – Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Soare, Caragea, Rotund, A. Cristea, Ilincaș, Cr. Costin
Absenți: Opruț, Boateng (suspendați), Homawoo (în afara lotului), Politic (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic
Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE
„U” CLUJ (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – Bic, Artean, Simion – Nistor – Blănuță, Thiam
Rezerve: Lefter – Oancea, Masoero, B. Mitrea, Briz, Ov. Popescu, D. Codrea, Rață, Oaidă, Bota, Silaghi, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Florin Andrei (Târgu Mureș). Asistenți Sebastian Gheorghe (Suceava), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Arbitru VAR Sebastian Colțescu (București). Asistent VAR Daniel Mitruți (Craiova)
Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Cele două echipe au jucat pe contre, cu un plus la ocazii pentru „U”. În min.11, Blînuță are o bună ocazie, dar mingea lui trece de puțin pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Cîrjan șutează din poziție bună pe lângă poarta lui Gertmonas.
În min.15, Thiam primește o psaă excelentă de la Blănuță dar alunecă și nu poate relua pe poartă. În min.45, Artean are o dublă ocazie.
Deși sunt echipe „prietene”, jucătorii nu s-au menajat deloc. Cristea îl faultează de două ori pe Milanov și vede galben, apoi Chipciu, mult prea nervos, vede și el galben pentru un fault asupra aceluiași bulgar.
În repriza a doua, clujenii sunt mai incisivi, având două mari ocazii, prin Blănuță în min.56 și Bic, în min.58. La rândul lor, pe final de meci, Dinamo are două mari ocazii, prin Mărginean, a cărui minge e scoasă de pe linia porții de Cristea și prin Bordușanu, al cărui șut e respins in extremis de Gertmonas.
Meciul se termină egal, 0-0, puncte împărțite frățește între echipele cu galerii înfrățite.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8, – Boboc 6, Van der Werff 6, I. Cristea 7, Chipciu (cpt.) 5, – Bic 6, Artean 6, Simion 6 – Nistor 6 – Blănuță 6, Thiam 7, Oancea 6, Codrea, Rață, Bettaieb 5