Connect with us

ECONOMIE

OPINIE. Ioan Lumperdean: DATORIA publică care a pornit și a îngenuncheat o revoluție

Publicat


Din 1880 Franța a hotărât ca ziua sa națională să fie 14 iulie. Era ziua căderii Bastiliei din 1789. Și mai era și ziua când, în 1790, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și Legii. Astăzi este ziua Republicii, deși atunci nu se punea problema abolirii monarhiei, ci mai mult reglementarea raporturilor dintre aceasta și  națiune. Ce s-a întâmplat cu adevărat, la 14 iulie nu se mai spune, sau se spune trunchiat și trecător. S-ar știrbi din măreția Franței. În fapt, a fost o zi a exploziei sociale dirijate de bancherii… datoriei publice

Atunci când scapi de variolă și moștenești o revoluție

În istorie multe fapte sunt întortocheate, cu ascunzișurile și criptările lor. La suprafață se vede o anumită realitate, însă în adâncime situația este mult mai  învolburată și greu de limpezit. Așa a fost și în Franța secolului al XVIII-lea, când criza acută a economiei și societății a condus la puternica descătușare socială numită marea revoluție franceză. Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la acest tumult revoluționar se știe.

Sursele, lucrările, imaginile despre acest subiect sunt numeroase. Uneori parcă „ies din pahar” și  mai mult încâlcesc lucrurile în loc să le deslușească. Este limpede că între agenda regalo-nobiliară și cea populară se căscase o mare prăpastie. Și pentru că Ludovic al XIV-lea (1643-1715)  și Ludovic al XV-lea (1715-1774) nu au știut să o ocolească sau să arunce o punte de legătură socială peste această prăpastie, au lăsat-o pe umerii urmașilor.

S-a spus, pe bună dreptate, că regele Ludovic al XVI-lea a moștenit odată cu tronul, o revoluție!!! Bietul monarh a reușit să scape, prin inoculare/vaccinare, de variolă (boală care făcea ravagii la vremea aceea în Europa), dar nu a găsit vaccinul social potrivit pentru a scăpa de revoluție și de… ghilotină!!!

Necruțătoarea și răzbunătoarea datorie publică

Când a trecut la cele veșnice (1 septembrie 1715), Regele-Soare lăsase o datorie publică uriașă de 3500 de milioane de livre. Cu dobânzile aferente, aceasta putea fi rambursată (țineți-vă bine) după 1.000 de ani!!! Urmașii săi au avut de pătimit, iar supușii de plătit. Atât cât s-a putut și cât s-a vrut, atât cât s-a promis de aventurieri precum John Law și alții.

Prăbușirea statului, prin intrare în insolvență, era inevitabilă. Soluția la care s-a recurs, după o întrerupere de 174 de ani, convocarea  Adunării Stărilor Generale, așa cum era numit Parlamentul, deși după așa stand by nu prea se mai știa ce rol avea un astfel de forum într-o țară absolutistă și falimentară.

Catastrofa financiară nu mai lăsa loc de întors. Jacques Necker, bancherul elvețian care ocupa postul de ministru al finanțelor, nu reușise să găsească răspuns la această situație. După cum nu a reușit nici antecesorul său Robert Jacques Turgot. Nici regele, chiar dacă și-a trimis spre topire și monetarizare argintărie proprie.

În consecință, Adunarea Stărilor Generale a cerut și aprobat contractarea de urgență a unui nou împrumut de 30 de milioane de livre, cu o dobândă de 4,5%, și apoi al doilea, de 80 milioane de livre, cu o dobândă de 5%. Sarabanda datoriei publice mergea mai departe și a condus la declanșarea revoluției.

De la 5 mai,  data deschiderii lucrărilor Adunării, și  până la 14 iulie 1789, când a căzut Bastilia, problema incapacității de plată s-a acutizat. Soluția găsită de rege – demiterea lui Jacques Necker. Era a doua oară, iar acest fapt s-a transmis ca o undă de șoc în lumea finanțelor franceze și europene.

Bancherii care o duceau foarte bine din creditele și dobânzilor împrumuturilor publice au reacționat imediat. Cu bani și influență s-au mobilizat uriașe cohorte de oameni  în sprijinul lui Necker. S-a întâmplat să fie duminică, 12 iulie. Parizienii erau liberi. Era vară și cer senin. Oamenii s-au adunat cu rapiditate în grădinile Palatului Regal (era parcul tradițional al Parisului, aflat în proprietatea ducelui de Orléans, un opozant al regimului). S-a scandat pentru Necker și se cerea punerea lui în libertate. Se răspândise zvonul că ar fi fost arestat și că se află în Bastilia. Era un fake news grosolan. Bancherul era ascuns și teafăr.

Oamenii nu credeau, iar mișcarea unor trupe spre zona fierbinte a evenimentelor a isterizat și mai tare mulțimea. S-a declanșat avalanșa discursivă. În 13 iulie, un jurnalist a luat o frunză din arborii parcului și și-a pus-o la rever. Imediat, mulțimea i-a imitat gestul, iar verdele, asemenea casei lui Necker, a devenit culoarea solidarității și speranței.

În zilele următoare s-a renunțat la acestă simbolistică datorită preponderenței acestei culori în blazonul fratelui regelui. Culorile roșu și albastru din stema Parisului au fost adoptate. Mai târziu, când  s-a încercat o reconciliere cu regalitatea s-a mai adăugat culoarea albă, specifică dinastiei de Bourbon. Așa a apărut simbolistica drapelului Franței: roșu, alb, albastru!!!

După aceste isprăvi, o mulțime amorfă, surescitată de presiunea militară și de dispariția pâinii din brutării, un fenomen specific în astfel de situații, poate și provocat, s-a îndreptat spre Bastilia. Au atacat-o și au cucerit-o. Nu l-au găsit pe Jacques Necker și nici pe alți deținuți politici, numai șase deținuți de drept comun.

Comandantul/guvernatorul fortăreței De Launey a plătit cu viața. În lunile următoare, Bastilia a fost dărmată, iar din materialele dezafectate s-au confecționat și vândut suveniruri. A fost o acțiune simbolică, dar și o „afacere”, precum procedaseră romanii cu Cartagina în 146 î.Hr. și cum au procedat germanii cu zidul Berlinului după căderea comunismului, la 9 noiembrie 1989. Și când te gândești că toate au plecat de la bani și de la năbădăioasa datorie publică!!!

Virusul necruțător al datorie publice rămâne

Bastilia a căzut, revoluția a dus la căderea regimului monarhic și ghilotinarea regelui și a reginei (21 ianuarie 1793). Datoria publică, unul din fermenții acestor evenimente, nu dispare. Dimpotrivă, se amplifică și se acutizează.

De la o datorie la alta, de la un război la altul, de la Napoleon la restaurație și de la revenirea împăratului în Franța la Waterloo și de acolo mai departe până la o nouă revoluție, în iulie 1830, și apoi la o alta, în 1848, și apoi la Comuna din Paris și Primul Război Mondial.

De fiecare dată, vina era a „celor de dinainte”. De fiecare dată se argumenta necesitatea unor noi împrumuturi datorită dezastruoasei moșteniri. De fiecare dată erau invocate interesele patriei și ale națiunii.

Până la urmă, a lăsa urmașilor și urmașilor lor creanțele statului nu era un păcat așa de mare. Prezentul era salvat. A fost bine sau a fost rău. Lăsăm cititorii să judece singuri. Statele au mers și merg braț la braț cu Stimata Doamnă Datorie Publică. Într-un text viitor o să vin cu alte exemple, din proximitatea noastră,  despre (ne)binele acestui mariaj. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile

Publicat

mecanic auto

D.P. NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:

–        Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;

–        Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;

–        Tehnician mecanic– perioadă nedeterminată;

ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile

–        Electrician auto – perioadă determinată;

–        Muncitor calificat/necalificat străzi– perioadă determinată;

–        Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;

–        Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;

–        Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;

–        Agent pază – perioadă determinată;

–        Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;

–        Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.

Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).

Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someșeni, nr. 2

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

Publicat

11 bărbati din Dej acuzaâi că au violat o minoră

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.

Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.

11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.

Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.

7 arestați și 4 sub control judiciar

În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.

Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Polițiștii continuă cercetările.

Citește mai departe

EDUCATIE

Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Publicat

De

Admitere clasa a V-a limbi moderne intensiv

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.

Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.

Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne

Calendarul examenului:

  • 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
  • 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
  • 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
  • 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
  • 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
  • 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
  • 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.

Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție. E acuzat de o serie de infracțiuni între care DELAPIDARE

Publicat

De

Cornel Chifor

Primarul comunei Cornești, Cornel Chifor, a fost suspendat din funcție și pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Chifor este urmărit penal pentru mai multe infracțuni, respectiv delapidare și fals, dar și după ce a făcut accident cu mașina pe care o conducea fără permis. Primarul PNL-ist este acuzat și că fura și motorină de la instituție pe care o conducea, pentru propria mașină.

Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție și pus sub control judiciar

În data 16 aprilie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul comunei Cornești, și luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta, prin care i s-a interzis exercitarea funcției de primar pe o durată de 60 de zile.

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, Cornel Vasile Chifor, este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de delapidare, o infracțiune de fals informatic în formă continuată, – 42 de acte materiale și două infracțiuni de conducere fără permis de conducere.

”În esență s-a reținut că în perioada 2024-2025, inculpatul, în repetate rânduri, a sustras motorină din stația de carburant aparținând Primăriei comunei Cornești, în a cărei sistem informatic a introdus date nereale, certificând în fals că alimenta vehiculele primăriei, dar în realitate își alimenta propriile vehicule.

De asemenea, în perioada susmenționată, a folosit in interes personal un buldoexcavator pentru a-și executa lucrări la un imobil proprietate personală, iar la o altă dată, a folosit in interes personal o autoutilitară a primăriei marca Iveco, în valoare de 243.236 de lei, pe care a condus-o având permisul suspendat și pe care a avariat-o într-un accident, ascunzând-o ulterior la un imobil proprietate personală”, arată procurorii.

Sechestru pe un imobil de peste 700.000 de lei

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător asupra unui imobil, în valoare aproximativă de 767.046 de lei, aparținând inculpatului în vederea recuperării prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor.

Punerea sub acuzare vine după ce, în data de 9 aprilie, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, au efectuat 6 percheziții domiciliare.

 

 

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate