Connect with us

ECONOMIE

OPINIE. Ioan Lumperdean: DATORIA publică care a pornit și a îngenuncheat o revoluție

Publicat


Din 1880 Franța a hotărât ca ziua sa națională să fie 14 iulie. Era ziua căderii Bastiliei din 1789. Și mai era și ziua când, în 1790, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și Legii. Astăzi este ziua Republicii, deși atunci nu se punea problema abolirii monarhiei, ci mai mult reglementarea raporturilor dintre aceasta și  națiune. Ce s-a întâmplat cu adevărat, la 14 iulie nu se mai spune, sau se spune trunchiat și trecător. S-ar știrbi din măreția Franței. În fapt, a fost o zi a exploziei sociale dirijate de bancherii… datoriei publice

Atunci când scapi de variolă și moștenești o revoluție

În istorie multe fapte sunt întortocheate, cu ascunzișurile și criptările lor. La suprafață se vede o anumită realitate, însă în adâncime situația este mult mai  învolburată și greu de limpezit. Așa a fost și în Franța secolului al XVIII-lea, când criza acută a economiei și societății a condus la puternica descătușare socială numită marea revoluție franceză. Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la acest tumult revoluționar se știe.

Sursele, lucrările, imaginile despre acest subiect sunt numeroase. Uneori parcă „ies din pahar” și  mai mult încâlcesc lucrurile în loc să le deslușească. Este limpede că între agenda regalo-nobiliară și cea populară se căscase o mare prăpastie. Și pentru că Ludovic al XIV-lea (1643-1715)  și Ludovic al XV-lea (1715-1774) nu au știut să o ocolească sau să arunce o punte de legătură socială peste această prăpastie, au lăsat-o pe umerii urmașilor.

S-a spus, pe bună dreptate, că regele Ludovic al XVI-lea a moștenit odată cu tronul, o revoluție!!! Bietul monarh a reușit să scape, prin inoculare/vaccinare, de variolă (boală care făcea ravagii la vremea aceea în Europa), dar nu a găsit vaccinul social potrivit pentru a scăpa de revoluție și de… ghilotină!!!

Necruțătoarea și răzbunătoarea datorie publică

Când a trecut la cele veșnice (1 septembrie 1715), Regele-Soare lăsase o datorie publică uriașă de 3500 de milioane de livre. Cu dobânzile aferente, aceasta putea fi rambursată (țineți-vă bine) după 1.000 de ani!!! Urmașii săi au avut de pătimit, iar supușii de plătit. Atât cât s-a putut și cât s-a vrut, atât cât s-a promis de aventurieri precum John Law și alții.

Prăbușirea statului, prin intrare în insolvență, era inevitabilă. Soluția la care s-a recurs, după o întrerupere de 174 de ani, convocarea  Adunării Stărilor Generale, așa cum era numit Parlamentul, deși după așa stand by nu prea se mai știa ce rol avea un astfel de forum într-o țară absolutistă și falimentară.

Catastrofa financiară nu mai lăsa loc de întors. Jacques Necker, bancherul elvețian care ocupa postul de ministru al finanțelor, nu reușise să găsească răspuns la această situație. După cum nu a reușit nici antecesorul său Robert Jacques Turgot. Nici regele, chiar dacă și-a trimis spre topire și monetarizare argintărie proprie.

În consecință, Adunarea Stărilor Generale a cerut și aprobat contractarea de urgență a unui nou împrumut de 30 de milioane de livre, cu o dobândă de 4,5%, și apoi al doilea, de 80 milioane de livre, cu o dobândă de 5%. Sarabanda datoriei publice mergea mai departe și a condus la declanșarea revoluției.

De la 5 mai,  data deschiderii lucrărilor Adunării, și  până la 14 iulie 1789, când a căzut Bastilia, problema incapacității de plată s-a acutizat. Soluția găsită de rege – demiterea lui Jacques Necker. Era a doua oară, iar acest fapt s-a transmis ca o undă de șoc în lumea finanțelor franceze și europene.

Bancherii care o duceau foarte bine din creditele și dobânzilor împrumuturilor publice au reacționat imediat. Cu bani și influență s-au mobilizat uriașe cohorte de oameni  în sprijinul lui Necker. S-a întâmplat să fie duminică, 12 iulie. Parizienii erau liberi. Era vară și cer senin. Oamenii s-au adunat cu rapiditate în grădinile Palatului Regal (era parcul tradițional al Parisului, aflat în proprietatea ducelui de Orléans, un opozant al regimului). S-a scandat pentru Necker și se cerea punerea lui în libertate. Se răspândise zvonul că ar fi fost arestat și că se află în Bastilia. Era un fake news grosolan. Bancherul era ascuns și teafăr.

Oamenii nu credeau, iar mișcarea unor trupe spre zona fierbinte a evenimentelor a isterizat și mai tare mulțimea. S-a declanșat avalanșa discursivă. În 13 iulie, un jurnalist a luat o frunză din arborii parcului și și-a pus-o la rever. Imediat, mulțimea i-a imitat gestul, iar verdele, asemenea casei lui Necker, a devenit culoarea solidarității și speranței.

În zilele următoare s-a renunțat la acestă simbolistică datorită preponderenței acestei culori în blazonul fratelui regelui. Culorile roșu și albastru din stema Parisului au fost adoptate. Mai târziu, când  s-a încercat o reconciliere cu regalitatea s-a mai adăugat culoarea albă, specifică dinastiei de Bourbon. Așa a apărut simbolistica drapelului Franței: roșu, alb, albastru!!!

După aceste isprăvi, o mulțime amorfă, surescitată de presiunea militară și de dispariția pâinii din brutării, un fenomen specific în astfel de situații, poate și provocat, s-a îndreptat spre Bastilia. Au atacat-o și au cucerit-o. Nu l-au găsit pe Jacques Necker și nici pe alți deținuți politici, numai șase deținuți de drept comun.

Comandantul/guvernatorul fortăreței De Launey a plătit cu viața. În lunile următoare, Bastilia a fost dărmată, iar din materialele dezafectate s-au confecționat și vândut suveniruri. A fost o acțiune simbolică, dar și o „afacere”, precum procedaseră romanii cu Cartagina în 146 î.Hr. și cum au procedat germanii cu zidul Berlinului după căderea comunismului, la 9 noiembrie 1989. Și când te gândești că toate au plecat de la bani și de la năbădăioasa datorie publică!!!

Virusul necruțător al datorie publice rămâne

Bastilia a căzut, revoluția a dus la căderea regimului monarhic și ghilotinarea regelui și a reginei (21 ianuarie 1793). Datoria publică, unul din fermenții acestor evenimente, nu dispare. Dimpotrivă, se amplifică și se acutizează.

De la o datorie la alta, de la un război la altul, de la Napoleon la restaurație și de la revenirea împăratului în Franța la Waterloo și de acolo mai departe până la o nouă revoluție, în iulie 1830, și apoi la o alta, în 1848, și apoi la Comuna din Paris și Primul Război Mondial.

De fiecare dată, vina era a „celor de dinainte”. De fiecare dată se argumenta necesitatea unor noi împrumuturi datorită dezastruoasei moșteniri. De fiecare dată erau invocate interesele patriei și ale națiunii.

Până la urmă, a lăsa urmașilor și urmașilor lor creanțele statului nu era un păcat așa de mare. Prezentul era salvat. A fost bine sau a fost rău. Lăsăm cititorii să judece singuri. Statele au mers și merg braț la braț cu Stimata Doamnă Datorie Publică. Într-un text viitor o să vin cu alte exemple, din proximitatea noastră,  despre (ne)binele acestui mariaj. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

”Rabla pentru electrocasnice” începe vineri. Programul se desfășoară în trei etape

Publicat

De

Ministerul Mediului a anunțat că programul „Rabla pentru electrocasnice”, care începe vineri, se va desfășura în trei etape.

Potrivit Ministerului Mediului, prin acest program oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a spus ministrul Barna Tánczos.

Sunt eligibile nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Cei care doresc să beneficieze de acest program, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să își genereze contul de utilizator.

Programul are trei etape:
Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice
Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete
Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Economiei: Încercăm să convingem coaliția SĂ ELIMINĂM declarația de beneficiar

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunțat că le va propune colegilor de guvernare să elimine definitiv declarația de beneficiar real. Este vorba despre birocrație care afectează sute de mii de firme din România, a precizat Năsui.

Guvernanții au decis să amâne până la toamnă impunerea declarației de beneficiar.

„Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă”, a spus ministrul Claudiu Năsui.

Declarația este stufoasă și conține informații pe care autoritățile le dețin deja, mai spune ministrul Economiei.

„Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”, a explicat Năsui.

Conform legii, persoanele juridice care nu depun declarația riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ECONOMIE

Studiu: Maşinile electrice vor fi mai ieftine faţă de cele pe combustibil fosil până în 2027

Publicat

Maşinile electrice vor fi mai ieftine faţă de cele pe combustibil fosil în întreaga Europă în şase ani şi ar putea reprezenta 100% din vânzările de maşini noi până în 2035, potrivit unui studiu publicat luni.

 

Un studiul realizat de Bloomberg New Energy Finance arată că maşinile electrice de dimensiuni medii şi vehiculele sport vor fi la fel de ieftin de fabricat ca vehiculele cu combustie începând cu 2026.

 

Maşinile mici vor avea un cost egal sau mai mic faţă de cele cu combustibil fosil din 2027, potrivit studiului, care a fost comandat de Transport and Environment, relatează France24.

 

Autoutilitarele electrice uşoare vor fi mai puţin costisitoare decât modelele diesel din 2025, iar autoutilitarele grele din 2026.

 

„Vehiculele electrice vor fi o realitate pentru toţi cumpărătorii noi în termen de şase ani”, a declarat Julia Poliscanova, director la Transport and Environment, într-un comunicat.

 

„Vor fi mai ieftine decât motoarele cu ardere pentru toată lumea, de la bărbatul cu o dubă din Berlin până la familia care locuieşte în mediul rural din România”, a spus Poliscanova.

 

O scădere a costului bateriilor şi utilizarea liniilor de producţie dedicate vor face automobile eletrice mai ieftine pentru cumpărători.

 

O maşină electrică, care a costat aproape 40.000 de euro înainte de impozitare în 2020, este de aşteptat să se vândă la acelaşi preţ ca un model de ardere – aproximativ 20.000 de euro – în 2026, a arătat studiul.

 

Maşinile electrice vor reprezenta 50% din vânzările noi până în 2030 şi 85% până în 2035, dacă politicile rămân aceleaşi. Dar acestea ar putea atinge 100% până în 2035 „dacă UE va creşte limita de CO2 a vehiculelor şi va extinde politicile pentru stimularea piaţei”, se mai precizează în studiu.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria scoate la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul Clujului

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul municipiului, zona Bulevardului Eroilor și Piața Unirii.

În cazul chioșcurilor, durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire.

Prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C1, C2 și C3 este de 1.836 lei/lună/chioșc, iar prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C4, C5 și C6 este de 1.734 lei/lună/chioșc.

Termenul limită de depunere a ofertelor este până la finalul lunii mai.

În privința terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentaţie publică T1,T2, T4, T7, T8, T9, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală Bulevardul Eroilor, prețul minim al închirierii este de 48 lei/mp/lună.

Spațiile pentru terase au suprafețe între 41 și 90 de metri pătrați.

Între timp, municipiul se apropie de scenariul verde în privința incidenței COVID, veste bună pentru antreprenori.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate