Connect with us

ECONOMIE

OPINIE. Ioan Lumperdean: DATORIA publică care a pornit și a îngenuncheat o revoluție

Publicat


Din 1880 Franța a hotărât ca ziua sa națională să fie 14 iulie. Era ziua căderii Bastiliei din 1789. Și mai era și ziua când, în 1790, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și Legii. Astăzi este ziua Republicii, deși atunci nu se punea problema abolirii monarhiei, ci mai mult reglementarea raporturilor dintre aceasta și  națiune. Ce s-a întâmplat cu adevărat, la 14 iulie nu se mai spune, sau se spune trunchiat și trecător. S-ar știrbi din măreția Franței. În fapt, a fost o zi a exploziei sociale dirijate de bancherii… datoriei publice

Atunci când scapi de variolă și moștenești o revoluție

În istorie multe fapte sunt întortocheate, cu ascunzișurile și criptările lor. La suprafață se vede o anumită realitate, însă în adâncime situația este mult mai  învolburată și greu de limpezit. Așa a fost și în Franța secolului al XVIII-lea, când criza acută a economiei și societății a condus la puternica descătușare socială numită marea revoluție franceză. Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la acest tumult revoluționar se știe.

Sursele, lucrările, imaginile despre acest subiect sunt numeroase. Uneori parcă „ies din pahar” și  mai mult încâlcesc lucrurile în loc să le deslușească. Este limpede că între agenda regalo-nobiliară și cea populară se căscase o mare prăpastie. Și pentru că Ludovic al XIV-lea (1643-1715)  și Ludovic al XV-lea (1715-1774) nu au știut să o ocolească sau să arunce o punte de legătură socială peste această prăpastie, au lăsat-o pe umerii urmașilor.

S-a spus, pe bună dreptate, că regele Ludovic al XVI-lea a moștenit odată cu tronul, o revoluție!!! Bietul monarh a reușit să scape, prin inoculare/vaccinare, de variolă (boală care făcea ravagii la vremea aceea în Europa), dar nu a găsit vaccinul social potrivit pentru a scăpa de revoluție și de… ghilotină!!!

Necruțătoarea și răzbunătoarea datorie publică

Când a trecut la cele veșnice (1 septembrie 1715), Regele-Soare lăsase o datorie publică uriașă de 3500 de milioane de livre. Cu dobânzile aferente, aceasta putea fi rambursată (țineți-vă bine) după 1.000 de ani!!! Urmașii săi au avut de pătimit, iar supușii de plătit. Atât cât s-a putut și cât s-a vrut, atât cât s-a promis de aventurieri precum John Law și alții.

Prăbușirea statului, prin intrare în insolvență, era inevitabilă. Soluția la care s-a recurs, după o întrerupere de 174 de ani, convocarea  Adunării Stărilor Generale, așa cum era numit Parlamentul, deși după așa stand by nu prea se mai știa ce rol avea un astfel de forum într-o țară absolutistă și falimentară.

Catastrofa financiară nu mai lăsa loc de întors. Jacques Necker, bancherul elvețian care ocupa postul de ministru al finanțelor, nu reușise să găsească răspuns la această situație. După cum nu a reușit nici antecesorul său Robert Jacques Turgot. Nici regele, chiar dacă și-a trimis spre topire și monetarizare argintărie proprie.

În consecință, Adunarea Stărilor Generale a cerut și aprobat contractarea de urgență a unui nou împrumut de 30 de milioane de livre, cu o dobândă de 4,5%, și apoi al doilea, de 80 milioane de livre, cu o dobândă de 5%. Sarabanda datoriei publice mergea mai departe și a condus la declanșarea revoluției.

De la 5 mai,  data deschiderii lucrărilor Adunării, și  până la 14 iulie 1789, când a căzut Bastilia, problema incapacității de plată s-a acutizat. Soluția găsită de rege – demiterea lui Jacques Necker. Era a doua oară, iar acest fapt s-a transmis ca o undă de șoc în lumea finanțelor franceze și europene.

Bancherii care o duceau foarte bine din creditele și dobânzilor împrumuturilor publice au reacționat imediat. Cu bani și influență s-au mobilizat uriașe cohorte de oameni  în sprijinul lui Necker. S-a întâmplat să fie duminică, 12 iulie. Parizienii erau liberi. Era vară și cer senin. Oamenii s-au adunat cu rapiditate în grădinile Palatului Regal (era parcul tradițional al Parisului, aflat în proprietatea ducelui de Orléans, un opozant al regimului). S-a scandat pentru Necker și se cerea punerea lui în libertate. Se răspândise zvonul că ar fi fost arestat și că se află în Bastilia. Era un fake news grosolan. Bancherul era ascuns și teafăr.

Oamenii nu credeau, iar mișcarea unor trupe spre zona fierbinte a evenimentelor a isterizat și mai tare mulțimea. S-a declanșat avalanșa discursivă. În 13 iulie, un jurnalist a luat o frunză din arborii parcului și și-a pus-o la rever. Imediat, mulțimea i-a imitat gestul, iar verdele, asemenea casei lui Necker, a devenit culoarea solidarității și speranței.

În zilele următoare s-a renunțat la acestă simbolistică datorită preponderenței acestei culori în blazonul fratelui regelui. Culorile roșu și albastru din stema Parisului au fost adoptate. Mai târziu, când  s-a încercat o reconciliere cu regalitatea s-a mai adăugat culoarea albă, specifică dinastiei de Bourbon. Așa a apărut simbolistica drapelului Franței: roșu, alb, albastru!!!

După aceste isprăvi, o mulțime amorfă, surescitată de presiunea militară și de dispariția pâinii din brutării, un fenomen specific în astfel de situații, poate și provocat, s-a îndreptat spre Bastilia. Au atacat-o și au cucerit-o. Nu l-au găsit pe Jacques Necker și nici pe alți deținuți politici, numai șase deținuți de drept comun.

Comandantul/guvernatorul fortăreței De Launey a plătit cu viața. În lunile următoare, Bastilia a fost dărmată, iar din materialele dezafectate s-au confecționat și vândut suveniruri. A fost o acțiune simbolică, dar și o „afacere”, precum procedaseră romanii cu Cartagina în 146 î.Hr. și cum au procedat germanii cu zidul Berlinului după căderea comunismului, la 9 noiembrie 1989. Și când te gândești că toate au plecat de la bani și de la năbădăioasa datorie publică!!!

Virusul necruțător al datorie publice rămâne

Bastilia a căzut, revoluția a dus la căderea regimului monarhic și ghilotinarea regelui și a reginei (21 ianuarie 1793). Datoria publică, unul din fermenții acestor evenimente, nu dispare. Dimpotrivă, se amplifică și se acutizează.

De la o datorie la alta, de la un război la altul, de la Napoleon la restaurație și de la revenirea împăratului în Franța la Waterloo și de acolo mai departe până la o nouă revoluție, în iulie 1830, și apoi la o alta, în 1848, și apoi la Comuna din Paris și Primul Război Mondial.

De fiecare dată, vina era a „celor de dinainte”. De fiecare dată se argumenta necesitatea unor noi împrumuturi datorită dezastruoasei moșteniri. De fiecare dată erau invocate interesele patriei și ale națiunii.

Până la urmă, a lăsa urmașilor și urmașilor lor creanțele statului nu era un păcat așa de mare. Prezentul era salvat. A fost bine sau a fost rău. Lăsăm cititorii să judece singuri. Statele au mers și merg braț la braț cu Stimata Doamnă Datorie Publică. Într-un text viitor o să vin cu alte exemple, din proximitatea noastră,  despre (ne)binele acestui mariaj. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Salariul mediu net a depășit 6.000 de lei la Cluj, în martie. Locul 2 după București

Publicat

De

Salariul mediu net a ajuns la 6.117 lei, în județul Cluj, în martie 2024. Clujul rămâne pe locul 2 în topul celor mai mari salarii din țară, după București.

Clujenii au avut și în martie 2024 cele mai mari salarii din țară, după locuitorii Capitalei, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj. Salariul mediu net a crescut cu 375 de lei într-o singură lună, ajungând la 6.117 lei în martie.

„Câștigul salarial mediu brut în luna martie 2024, în județul Cluj a fost 9.997 lei, în creștere cu 628 lei față de luna precedentă și mai mare cu 1.046 lei față de luna martie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna martie 2024, în județul Cluj a fost de 6.117 lei, mai mare cu 375 lei comparativ cu luna anterioară și cu 504 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023”, a transmis DJS Cluj.

Salarii cu 18% peste media națională

Față de media pe țară, salariul mediu net din județul Cluj, realizat în luna martie 2024, a fost mai mare cu 18%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București .

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net în luna martie 2024 s-au înregistrat în domeniile Agricultură-Silvicultură-Pescuit, Industrie-Construcții și Servicii.

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii martie 2024 a fost de 285.458 persoane, în creștere cu 1.634 persoane comparativ cu luna februarie 2024 și cu 5.633 persoane mai multe față de luna martie 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT cu 2 mașini pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat au ajuns la spital

Publicat

Muncii

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident rutier petrecut pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

”În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat un bărbat încarcerat. Acesta a fost extras în siguranță de către forțele noastre.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital de către un echipaj SMURD. De asemenea, colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean au transportat la spital o femeie”, au spus pompierii.

Cei doi sunt conștienți și cooperanți.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod GALBEN de ploi torențiale și grindină, la Cluj. Până când e valabil?

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, în mai multe județe din țară, inclusiv la Cluj.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă de miercuri, 22 mai, ora 10, până joi, 23 mai, ora 10, în mai multe regiuni din țară.

În acest interval, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax