Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Doru Pop: Odă bulangiului român!

Publicat


doru
Asistăm astăzi în România la ascensiunea fulminantă a partidului bulangiilor, reprezentat de cuplul malign compus din bulangioaica agresivă și bulangiul nesimțit. Așa cum reiese și din utilizarea cuvântului în argou, bulangiul este individul cu tupeu maxim, obraznicul în forma sa paroxistică.
Din păcate bulangeala devine tot mai des o formă acceptabilă de comportament social și politic. Bulangiul te ofensează fără jenă, face paradă cu atitudinea lui insolentă și practică necuviința ca mod de viață. Bulangiul e tupeistul țanțoș, care umblă de parcă ar fi realizat ceva în viață, dar singura lui realizare este capacitatea de a da din bulan, adică de a fi agresiv.
Starea naturală a bulangiului este frustrarea, el e mereu nevrozat de ceva. Poate de aceea și el și bulangioaca sunt gata mereu să-ți sară la beregată, se repede cu gura mare la tine, înjură, zbiară și urlă cât îi țin bojocii. De fapt el e frustrat de propria insignifianță, de faptul că știe că este o nulitate.
Tocmai de aceea bulangiul vrea mereu să arate că „are bulan”, că poate să lase și el o urmă în istorie. Singura urmă, însă, pe care poate să o lase, este eventual zgârierea mașinii vecinului sau murdărirea pereților de la bloc cu talpa.
Pentru că în mod real bulangiul nu e în stare de nimic altceva decât perturbarea existenței semenilor săi. O atmosferă de ostilitate generalizată este mediul propice al bulangiului.
Deși se prezintă ca un luptător, bulangiul este doar rebelul de mahala, cel care practică revolta ca o formă de agresare, uneori în versiunea sa cea mai dezgustătoare ca abuz fizic sau verbal.
Desigur, tactica bulangiului este bulăneala, adică lovirea la gioale, trasul cu șpițul bocancului la gleznă. Practicată cu mare succes în fotbalul autohton, unde sunt nenumărați bulangii sportivi, bulăneala este similară cu lovitura sub centură de la box. El e genul de sportiv care își urmărește adversarul pe teren numai ca să-l lovească.
Aleargă, face eforturi disperate doar pentru a nu se lăsa mai prejos. El nu are un proiect al lui, nu are un plan, o strategie sau un obiectiv rațional. Singurul lucru la care se gândește e lovirea „la oușoare”, pleznirea semenilor săi la oul de la gleznă pentru ca nici aceștia să nu mai poată obține rezultate.
Bulangeala e expresia crizei de calitate din societatea noastră, iar bulangiul e un model uman foarte vechi în societatea noastră lipsită de repere. În fond bulangismul ca atitudine politică este un produs al unei atitudini de automulțumire.
În politică acești aventurieri politici cu viziune de administratori de bloc, cu gândirea îngustă a unui tarabagiu de cartier, bulangii au proliferat. Născut din combinația dintre borfaș și nesimțit, bulangiul se simte bine când face scandalul, lichidul amniotic din care se hrănește bulangiul este tărăboiul.
Și bulangioaca, manifestată în varianta ei de garagață politică, face zarvă, se agită, dar când se termină hărmălaia îți dai seama că nu a spus nimic important. Asta nu îi împiedică pe bulangiu și pe bulangioaică să conteste pe toată lumea, să denunțe defectele celor din jur. Spiritul bulangist tocmai în asta constă, să te crezi foarte important, fără să ai nimic care să probeze această calitate, în afară de obrăznicie.
În teoria și practica politică, bulangismul este mult răspândit decât am crede și precede apariția partidului care aduce poporului A.U.R. (smirnă și lămâie). Chiar termenul de „boulangisme” a fost utilizat în Franța pe la 1889 pentru a descrie un tip de populism agresiv, practicat de generalul Georges Boulanger.
Poreclit în Franța „generalul Altceva (général Autre chose), Boulanger cultiva un soi de revizionism simplist, o politică bazată pe nemulțumirea concetățenilor, dar lipsită de consistență. Din păcate, așa cum boulangismul francez a anticipat ascensiunea fascismului, și bulangismul nostru produce forme periculoase de manifestare.
Și reprezentanții populismului de bulangeală de la noi, ca și boulangismul francez, practică patriotismul, flutură steaguri tricolore, vor cinstirea tradițiilor și apărarea familiei, dar le înțeleg doar la nivelul lor de ghiolbani. Vedem cum bulangismul dâmbovițean hălpăie sloganuri despre Patrie și Popor, pentru că bulagiului nostru îi plac foarte mult sforăielile, vorbele goale și doagele sparte.
Asta pentru că patriotismul bulangiului este mereu îndreptat împotriva altcuiva. Niciodată bulangiul nu are defecte, doar străinii îl acuză pe nedrept. El este xenofob nu pentru că are un proiect politic, ci pentru că bulangiul nu are propria sa identitate, el și-o construiește doar prin agresivitatea față de identitatea altora.
La fel, bulangiul proclamă dreptul la libertate, însă crede că libertatea înseamnă dreptul de a face ce vrei tu, cum vrei tu și când vrei tu, fără să îți asumi nicio responsabilitate. „La mine acasă fac ce vreau eu” este zicala lui favorită, asta însemnând și că poate să arunce gunoaiele direct de pe geam în stradă, că poate să-și golească scrumiera din mașină pe drum și că poate să încalce orice norme de conviețuire pentru că „asta e țara mea”.
Așa și este. România a devenit țara bulangiilor, în care fiecare face „ce vrea mușchiul lui”, orice neam prost „face gură” și orice obrăznicătură poate să se „dea mare”. Acest mod de a te comporta e foarte atrăgător pentru admiratorii bulangismului mioritic.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Publicat

CFR Cluj întalnește FCSB în Superliga
CFR Cluj și FCSB se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la ora 21:00 pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca unde vor disputa partida din etapa cu numărul patru din play-off-ul Superligii, iar clujenii sunt obligați să câștige pentru a rămâne în lupta la titlu. 
După eliminarea din Cupa României și plecarea lui Adrian Mutu de pe banca clujenilor, pentru aceștia a venit meciul din play-off împotriva echipei Rapid București în deplasare, meci care a fost foarte benefic pentru CFR după o perioadă dificilă, aceștia reușind să se impună la o diferență mare cu scorul de 4 la 1.

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Înainte meciului cu FCSB, echipa clujeană are 31 de puncte și se află pe poziția a treia în clasament la o distanță de 10 puncte de lider.
FCSB traversează cea mai bună perioadă din ultimii ani cu 9 puncte obținute în cele trei partide din play-off și este pe prima poziție în clasament la o distanță de 10 puncte de poziția secundă.
În ultima partidă din play-off, FCSB a întâlnit-o pe Universitatea Craiova, echipă în fața căreia s-a impus cu scorul de 2 la 0 pe teren propriu și este cu un pas mai aproape de câștigarea campionatului din punct de vedere matematic.

CFR Cluj este în căutarea primei victorii împotriva FCSB-ului din acest sezon

În turul campionatului FCSB și CFR Cluj s-au întâlnit la 6 august 2023 pe Stadionul Steaua din București, partidă în care FCSB s-a impus cu scorul de 1 la 0 după ce fostul atacant al FCSB-ului, Andrea Compagno a marcat din penalty singurul gol al partidei în minutul 67 și a adus victoria roș-albaștrilor.
Partida din returul campionatului s-a desfășurat Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca și s-a încheiat 1 la 1, rezultatul de egalitate fiind stabilit după golurile marcate de Panagiotis Techtsidis pentru clujeni, iar golul egalizator a fost marcat de căpitanul roș-albaștrilor, Darius Olaru în minutul 26, astfel scorul final fiind stabilit în prima repriză.
CFR Cluj se află pe poziția a treia în play-off după primele trei etape cu 31 de puncte adunate și se poate apropia la 7 puncte de lider dacă va câștiga duminică seară în fața FCSB-ului care este pe prima poziție la o distanță de 10 puncte de CFR Cluj la ora meciului.
Cosmin Olaru 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Publicat

Mihaela Noroc, carte -album

Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului „Atlasul Frumuseții: Femeile lumii în 500 de portrete”, s-a întâlnit cu publicul clujean cu care a vorbit despre ultima sa carte-album, o colecție unică de portrete și povești din toată lumea.

Mihaela a povestit ce stă în spatele cărții „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”, lansată anul trecut, pe care a numit-o o carte-terapie.

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Evenimentul a avut loc vineri la librăria Humanitas, iar Mihaela a vorbit despre această nouă carte într-un dialog cu Alexandru N. Stermin.

,,Ce am suprins în această carte este ultimul cântec înainte să vină potopul de problema și responsabilități’’, a spus Mihaela Noroc, referindu-se la faptul că a devenit mamă.

Acela a fost momentul în care s-a maturizat și a înțeles că „viața nu este o joacă”, dar și cel în care a decis că trebuie să lase ceva în urma ei. Cartea, a spus Mihaela, este dedicată fetiței sale, care a fost și sursa de inspirație.

Portrete de fete

Pasionată din copilărie de fotografie, tată el fiind pictor, Mihaela a așternut în carte o serie de portrete de fete de prin diferite colțuri ale lumii, pe unde a poposit în călătoriile ei.

Deși spune că nu este una din preferințele ei, ea a călătorit până acum în peste 55 de țări, în multe dintre ele împreună cu fiica sa.

Așa a strâns amintiri și fotografii, pe care le-a pus în cartea „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”.

„Este o carte-terapie, pentru că în momentul în care eram eu fetiță, în anii ’90, în România era sărăcie, postcomunism, oamenii nu se preocupau foarte mult de sănătatea unei fetițe, a unei copile…

Dacă aș fi avut atunci posibilitatea să văd chipuri atât de diferite și povești atât de interesante în jurul pământului, și să explorez puțin, să înteleg cum se trăiește în jurul lumii, ce înseamnă să fii fetiță, poate mi-ar fi fost mai bine și mie cand aveam 8, 10 ani’’, a mărturisit Mihaela.

Alexandu N. Stermin: Este și o carte pentru băieți

Invitatul ei a fost Alexandu N. Stermin, care a precizat ca deși se spune că noua carte a Mihaelei este una pentru femei, el consideră că este una și pentru bărbați pentru că vine în ajutorul lor pentru a înțelege femeile.

,,Lumea Mihaelei e foarte mare. Ea spune la un moment dat că a intrat în proiectul acesta pentru că a avut două super-puteri: perseveranța și creativitatea.

Cartea aceasta este despre curaj, despre perseverență și despre creativitate. Eu va spun sincer, cred că e o carte și pentru băieți, pentru că băieții poa’ să se uite în cartea asta și să înțeleagă ce sunt de fapt fetele”, a spus Alexandru N. Stermin.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Publicat

De

Caăutări femeie dispărută Valea Ierii

Poveste cu final fericit. Aproape 100 de oameni au participat la operațiunea de căutare a Ioanei Nicoleta Hristea, femeia dispărută vineri în Valea Ierii.

Căutările au durat aproape toată noaptea, pe teren accidentat, având în vedere că femeia de 39 de ani a plecat spre o mănăstire prin pădurea din apropierea casei. Ea avea doar șosete în picioare.

Ioana Nicolata Hristea a fost găsită sâmbătă dimineața, nevătămată.

100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Alarma a fost dată de familie la poliție vineri, 12 aprilie, în jurul orei 22.40.

Femeia din localitatea Plopi, comuna Valea Ierii, a plecat printr-o zonă împădurită, la o mănăstire, în jurul orei 18.00.

Aceasta era îmbrăcată cu o rochie fără mâneci, de culoare bleumarin, cu motive florale de culoare gri și purta doar șosete în picioare.

Localnicii s-au alăturat autorităților în încercarea de a o găsi pe femeie

Imediat au fost formate echipe pentru căutarea femeii. La căutări au participat polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Secției 9 de Poliție Rurală Turda, jandarmi din cadrul IJJ Cluj, salvamontiști ai Serviciului Salvamont Cluj, voluntari din cadrul Asociației Medical International Rescue, Asociația Câini de Salvare Transilvania și CERT Transilvania.

Căutările au început inițial pe timp de noapte, pe teren accidentat, de munte.

De asemenea, au fost demarate eforturi pentru găsirea femeii și sprijinirea misiunii și la nivelul localității, unde localnicii și reprezentanții autorităților locale s-au alăturat căutărilor din pădure.

Femeia a fost găsită teafără

Pe timpul nopții, arată polițiștii clujeni, aproape 100 de persoane au „periat” zona în care existau informații că s-ar fi aflat femeia, fiind utilizate inclusiv mijloace tehnice cu termoviziune.

Căutările au fost oprite la ora 04.00, sâmbătă dimineața, și reluate la ora 9.00, la aproximativ o oră fiind găsită și femeia.

Aceasta era nevătămată, în condiții bune de sănătate.

Potrivit polițiștilor, până acum nu s-a putut stabili motivul pentru carea aceasta a plecat de acasă.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Doi consumatori de droguri reabilitați și-au spus povestea în fața a peste 250 de elevi și profesori din Gherla

Publicat

De

Experiențe foști conumarori de droguri Cluj

Peste 250 de elevi și profesori din Gherla au umplut cinematograful „Pacea” pentru a asculta poveștile cutremurătoate a doi foști consumatori de droguri.

Acest gen de acțiuni, organizate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj, au cel mai mare impact în rândul elevilor, care află de la tineri ca și ei, calvarul prin care trec consumatorii de droguri.

Doi consumatori de droguri reabilitați și-au spus povestea în fața a peste 250 de elevi și profesori din Gherla

Evenimantul care a avut loc vineri la Gherla, reprezintă, practic, cea de a 5-a ediție a conferinței cu tema „PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR CLUJENI- ALEG”.

Este un eveniment foarte bine primit de elevii din tot județul Cluj, organizat de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj, un for consultativ în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

De altfel, Clujul este primul județ din țară unde instituțiile publice s-au asociat într-un ecosistem care luptă împreună împotriva escaladării acestui fenomen.

1.800 de tineri clujeni au aflat ce înseamnă consumul de susbtanțe psihoactive direct de la foști consumatori

Astfel de întâlniri au avut deja loc la Cluj-Napoca, Turda, Dej și în Huedin.

„Scopul acestor întâlniri este ca autoritățile cu competență în domeniu să discute cu tinerii, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri. Până în acest moment, în cadrul celor 5 evenimente, am reușit să interacționăm direct cu peste 1.800 de tineri”, a subliniat Maria Forna, președinte ATOP.

Doi tineri care au consumat droguri s-au aliat cu autoritățile

Rafael Breazovan și Andrei Rus, reprezentanți ai Teen Challenge Cluj, sunt cei care și-au spus povestea emoționantă în calitate de foști consumatori de substanțe interzise și actualmente persoane reabilitate.

Experiențe foști conumarori de droguri Cluj

Evenimentul a fost moderat de Amalia Gurzău, inspector școlar si purtător de cuvânt al ISJ Cluj.

„Le-am transmis elevilor faptul că doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere a instituțiilor față de generația tânără putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri.

I-am îndemnat totodată ca în momentele în care tentația încearcă să pună stăpânire pe ei, să solicite ajutorul, să se sprijine pe familie, pe prieteni adevărați, pe dascăli în care au încredere și nu în ultimul rând, să apeleze la ajutor specializat din partea instituțiilor”, a mai precizat Maria Forna.

Elevilor și profesorilor de la Gherla le-au vorbit despre fenomenul consumului de droguri în școli și Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului, Ovidiu Drăgan – primarul municipiului Gherla, Marinela Marc – inspector școlar general ISJ Cluj și Marcel Borota – agent șef din cadrul Inspectoratului de Poliție Cluj.

Consumul de droguri în rândule elevilor, o problemă reală la Cluj

Copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, ajung să consume droguri la Cluj.

Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, a declarat într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească.

Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevii din întreg județul, iar fenomenul este greu de ținut sub control, din cauza unei legislații care nu este adaptată la aceaste probleme.

Marinele Marca a mai precizat că evenimetele de acest gen, în care foști consumatori de droguri povestesc prin ce au trecut au cel mai mare impact asupra elevilor.

„Modul interactiv și onestitatea cu care își prezintă povestea cutremurătoare de viață în fața colegilor de generație, cred că este de mult mai mare impact decât toate discursurile adulților care le prezintă informații, relevante altfel, despre aceast lucru”, a declarat șefa IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax