Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

OPINIE. Doru Pop: Cum sărută Mickey Mouse?

Publicat


sala cinema

În iunie 2022 o animație produsă de Disney și Pixar ca o continuare a seriei „Toy Story”, povestea intitulată Lightyear, a fost interzisă în lumea musulmană pentru că arăta un sărut între două lesbiene. Când, în noiembrie 2022, Disney a lansat o nouă animație intitulată Strange World (O lume ciudată), filmul nici măcar nu a mai fost distribuit în 20 de țări, unde oricum producția ar fi fost cel mai probabil interzisă sau cenzurată.

În ultimul timp retrograzii din toată lumea, atât cei din Statele Unite cât și tovarășii lor din toată lumea, inclusiv fanaticii din diverse religii, s-au înfrățit în acuzații, denunțând Disney pentru că ar pune în aplicare un plan diabolic de pervertire a tinerilor. Lor li s-au adăugat și spectatorii din România, care au bombardat Internetul cu mesaje anti-woke.

Faptul că în Lightyear există două personaje feminine care formează o familie și au un copil sau că în Strange World există o familie mixtă rasial, în care tânărul Ethan Clade are evidente predispoziții homosexuale, fiind îndrăgostit de un alt băiat, pe nume Diazo i-a făcut pe spectatorii din România să ocolească filmele.

Povestea adolescentului birasial și gay, care este încurajat de părinți să își urmeze înclinațiile sexuale din Strange World a încasat puțin peste 248 de mii de dolari (date: https://www.boxofficemojo.com/year/2022/?area=RO&ref_=bo_yl_table_1), prin comparație cu  animația Minions: The Rise of Gru, care a obținut în România 1,83 milioane de dolari (în vreme ce Lightyear a avut la noi încasări de numai 229.000 de dolari).

”Agendă gay”

Problema cu Strange World, un film care a costat 180 de milioane de dolari și care a avut încasări de numai 42,4 milioane la nivel mondial (după lansarea în noiembrie 2022), nu este reprezentarea iubirii homosexuale. Producția, cu toate elementele sale de spectacol vizual de bună calitate, e doar o lungă reluare a unor tropi cinematografici răsuflați.

Aventurile familiei Clade din Avalonia, care trece printr-o serie de pățanii după ce ajunge într-o lume fantastică, seamănă prea mult cu ”Robur Cuceritorul”, iar ființele stranii și plantele sunt scoase parcă din Avatar.

Filmul este neconvingător din punct de vedere narativ, singurul personaj atipic din această poveste este Jaeger Clade (aici metafora cladei din biologie e evidentă, ea fiind o critică tangențială a grupurilor monofiletice), părintele explorator prins în subteranele Avaloniei, care funcționează ca un deuteragonist, mereu în opoziție cu fiul și cu nepotul său.

Din păcate, de îndată ce a apărut Strange World, toate rețelele media conservatoare din SUA, printre care și canale media ale CBN (Christian Broadcasting Network), create de tele-evanghelistul Pat Robertson, au acuzat Disney că urmărește o „agendă gay”, parte a unui plan malefic de a-i expune pe copii la idei sexuale „woke-iste”.

Nu ar fi nici prima, nici ultima oară când filmele arată săruturi sau relații homosexuale și nici nu e prima oară când acestea sunt cenzurate, acuzate sau interzise În 2019 filmul Star Wars: The Rise of Skywalker, produs tot de Disney, a fost cenzurat în Singapore, scena în care două personaje feminine se sărută câteva fracțiuni de secundă a fost tăiată.

În 2021 filmul Eternals a fost interzis în Arabia Saudită, Qatar și Kuweit pentru că exista un sărut homosexual în care supereroul Phastos (jucat de Brian Tyree Henry) și soțul său din poveste, Ben (Haaz Sleiman), erau arătați într-o relație intimă. Era primul primul personaj gay de culoare din universul supereroilor Marvel.

Și supereroii sunt homosexuali, nu-i așa?

Deși am bănuit dintotdeauna că Batman era homosexual, pentru că masca de cauciuc, costumul de latex cu dimensiuni sado-maso și mai ales prietenia dubioasă cu Robin ofereau  indicii suficiente în acest sens, nu mă așteptam ca fiul lui Superman, pe nume Jonathan Kent, să devină bisexual și aibă o relație amoroasă cu un alt tânăr băiat pe nume Jay Nakamura, care, întâmplător sau nu, este ziarist ca și Clark Kent.

Fără a psihanalizat prea multe benzile desenate intitulate „Superman: Son of Kal-El” publicate de DC Comics în noiembrie 2021, intrarea fiului lui Superman în rândul comunității LGBTQ+ (de fapt termenul complet este LGBTQIA+, adică Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual, Others) nu e o noutate.

michi 2

Până și Batwoman, introdusă în anii 50 ca variantă feminină a lui Bruce Wayne, cu numele de „Kate” Kane, a primit o dimensiune lesbiană. Când a fost relansat în 2006, personajul DC a fost prezentat cititorilor de benzi desenate într-o relație homosexuală cu un alt personaj, pe nume Maggie Sawyer.

Mai târziu, în 2019, The CW Network (rezultat din fuziunea între WB și UPN) a lansat serialul ”Batwoman”, însă actrița principală a fost acuzată că nu e destul de ”gay” pentru rolul ei, așa că Ruby Rose a fost înlocuită de Javicia Leslie.

Javicia a devenit astfel prima femeie de culoare și LGBT din istoria televiziunii care să joace o supereroină, înaintea ei fiind doar Anissa Pierce din Black Lightning, care a fost numai fiica lesbiană a super-eroului din rolul principal. Televiziunea CW pare că s-a specializat în crearea de personaje supereroice care sunt atipice, cum este Naomi, al cărei personaj feminin este bisexual (personajul e jucat de actrița de culoare Kaci Walfall).

Între timp și Loki, tovarășul lui Thor și fratele adoptiv al acestuia din filme, a devenit bisexual în serialul din 2021. Dezvăluirea, care s-a făcut în cel de-al treilea episod al filmului, nu e atât de neașteptată, fie și numai pentru că acest zeu buclucaș din miturile nordice avea toate datele necesare pentru o astfel de tranziție, dar și pentru că nu era primul personaj din Universul Marvel (MCU) care să își declare fluiditatea sexuală. Încă din 2017 Valkyrie, personaj din filmul Thor: Raganarok s-a declarat bisexuală.

Cum ne influențează filmele comportamentele sexuale?

Există o lungă teorie a conspirației care susține că producțiile media ne condiționează comportamentele. De altfel în martie 2022 guvernatorul republican al statului Florida, Ron De Santis, viitor președinte al SUA, a avizat o lege intitulată chiar „Don’t Say Gay” (Nu spune homosexual), prin care sunt interzise orice forme de educație sexuală sau discuții despre orientarea de gen în grădinițele locale.

Faptul că în noua variantă a filmului „Frumoasa și Bestia” personajul LeFou, prietenul lui Gaston, are evidente trăsături homosexuale sau dacă Dubledore în Fantastic Beasts: Secrets of Dumbledore are o pasiune erotică pentru prietenul său Grindelwald, nu înseamnă că toți spectatorii expuși la astfel de comportamente vor deveni gay.

Dovadă că există în continuare reprezentări negative ale homosexualității, cum este Monster: The Jeffrey Dahmer Story, care spune povestea unuia dintre cei mai mari criminali în serie și care a ucis 17 tineri bărbați, majoritatea de culoare și homosexuali, pe unii dintre aceștia Canibalul din Milwaukee sodomizându-i înainte de a-i dezmembra, într-o serie de acțiuni necrofile. Comunitatea LGBTQ s-a scandalizat pe bună dreptate când Netflix l-a bifat pe Dahmer în aceeași categorie cu filme care prezintă în mod pozitiv această comunitate.
Evident, există și companii cum este Walt Disney, care și-au asumat în mod public o atitudine favorabilă comunităților LGBTQAI+.

Astfel filmul animat „Frozen”, care a fost acuzat că ar fi avut un mesaj secret pro-homosexual, a devenit cel mai bine vândut film animat din istorie, cu peste 770 milioane de dolari încasări la nivel global și nu există indicii că miliardele de copii și adulți care au văzut povestea inspirată din Hans Christian Andersen și-ar fi schimbat opțiunile sexuale.

Pe de altă parte există și cazuri ciudate, cum este recenta știre despre o indiancă pe nume Kshama Bindu, o „bloggeriță” și „influenceriță” care s-a căsătorit cu ea însăși într-un ritual complet de cununie. Noțiunea de sologamie nici măcar nu a existat în 2003, când într-un episod din Sex and the City intitulat „A Woman’s Right to Shoes”, personajul Carrie Bradshaw, jucat de Sarah Jessica Parker, și-a organizat o ceremonie de căsătorie cu ea însăși.

Faptul că în 2011 erau deja 6 femei sologame în Spania sau „nunta” sologamă care a avut loc în mai 2022 în India nu sunt dovezi ale influenței media. Deși Kshama a declarat că s-a inspirat din serialul canadian, difuzat tot de Netflix, intitulat „Anne With An E”, unde a descoperit auto-iubirea, aceste comportamente sunt produsul societății, nu creații cinematografice.

Realitatea este că nu asistăm la un program secret de corupere a minții oamenilor și a tinerilor. Făcând parte din culturi diferite, cu valori și cu sisteme de gândire diferite, suntem expuși unor realități care pot să pară șocante într-un anumit context, dar care sunt firești în alt context.

Cine se teme de LGBTQIA+?

Datele furnizate de cea mai importantă organizație neguvernamentală din Statele Unite care monitorizează modul de reprezentare a comunității LGBTQ+ în mass media numită GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) a publicat pentru prima oară un raport cu privire la personajele LGBTQ din serialele de televiziune.

Deși GLAAD monitorizează cinemaul american de aproape 25 de ani, primul film discutat a fost „Midnight Caller”, acuzat în 1988 de „bifobie” (fobie împotriva persoanelor bisexuale), iar în 1994 organizația s-a implicat în campania de difuzare a primului sărut lesbian în serialul „Roseanne”, doar în 1996 a fost lansat primul raport anual despre reprezentările LGBTQ+ din media, numit „Where We Are on TV”.

michi 3

Acum avem pentru prima oară date și statistici ale GLAAD rezultate în urma monitorizării reprezentării personajelor LGBTQ+ din programele create de marile companii care difuzează programe în timp real (online streaming), cum ar fi Amazon, Hulu sau Netflix (aici raportul https://www.glaad.org/sites/default/files/GLAAD%20202122%20WWATV.pdf).

Cifrele arată că, din cele 775 de personaje din lista serialelor aflate în topul audiențelor între 2021 și 2022, doar 11,9% (sau 92) erau LGBTQ+, într-o creștere față de 9,1% în 2020. În aceste seriale de televiziune domină însă bărbații homosexuali (cu 33% din numărul de personaje), topul fiind dominat de Netflix, unde apar cele mai multe personaje LGBTQ+, recurente sau ocazionale.
Desigur, raportat la 2016, când doar 12.9% era personaje LGBTQ, și nici acestea nu erau în roluri principale, în 2020, din 118 de filme monitorizate, au fost identificate 22 de personaje din categoria LGBTQ. Și în filmele de ficțiune preponderent sunt reprezentați bărbați albi homosexuali (reprezentând 68% sau 15 personaje), în timp ce lesbienele (o scădere la 36%, sau 8 personaje) și personajele bisexuale (14 % sau 3 personaje) sunt mai puțin prezente, în vreme ce persoanele transgender nu au fost reprezentate deloc. Nici bărbații de culoare homosexuali nu sunt mulți (22%), în vreme ce bărbații asiatici homosexuali reprezintă doar 4%.

Poate că unora li se poate părea ciudată aceste proporții, însă în Statele Unite, unde abia începând cu 2020 au fost introduse în recensăminte întrebări despre apartenența la comunitatea lesbian, gay, bisexual, transgender și queer (LGBTQ+), estimările care erau de 4,5% din populația totală sunt probabil greșite.

Conform unor sondaje Gallup (https://news.gallup.com/poll/389792/lgbt-identification-ticks-up.aspx) persoanele care se identifică drept LGBT în SUA sunt aproape 7.1%, iar în cazul generației Z (tineri americani născuți între 1997 și 2002) nivelul de identificare ajunge la 20,8%, în vreme ce „milienialii” (americani născuți între 1981 și 1996) se declară LGBT în proporție de 10,5%.

Numărul persoanelor transgender (care nu se declară cisgender, adică cel identificat după sexul la naștere) este relativ stabil, fiind de aproximativ 1,33 milioane (adică 0,5%, aici date: https://williamsinstitute.law.ucla.edu/publications/trans-adults-united-states/), dintre care 38,5% sunt femei transgender.

Singurul sărut pe care îl practică șoricelul de la Disney este cu bancnotele verzi de dolar, iar reprezentările personajelor de acest tip sunt făcute pentru că și comunitatea LGBTQ trebuie să contribuie la prosperitatea capitalismului global.

 

michi

Prin urmare, raportat la populația SUA, acolo unde sunt realizate aceste producții, procentul de personaje LGBTQ+ este echilibrat. Din păcate există mari discrepanțe între diverse țări ale lumii, după cum arată raportul Ipsos (https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2021-06/LGBT%20Pride%202021%20Global%20Survey%20Report_3.pdf) în unele țări susținerea comunităților LGBTQ este foarte ridicată, cum ar fi Suedia (71%) sau Spania (70%), dar în alte țări, cum ar fi Rusia (24%) ori Malaezia (27%) e foarte scăzută. Multora le place să trăiască într-o lume a toleranței și a diversității, însă nu le mai place să accepte această diversitate dacă ea îi include și pe semenii lor pe care îi consideră „diferiți”.

Românii și România sunt îmbibate de homofobie, statisticile arată că 74,9% dintre cetățeni răspund că homosexualitatea nu este justificată, 61,4% cred că părinții aflați în cupluri homosexuale nu ar trebui să poată să înfieze copii, iar 63% nu sunt de acord cu relațiile sexuale altele decât cele heterosexuale, iar 74% se opun căsătoriile homosexuale  (https://www.equaldex.com/region/romania).

Evident că pentru un spectator aflat la Porțile Retrograde ale Orientului reprezentările progresiste pot părea monstruoase.

Sunt mulți cei care suferă de bigotism și, chiar dacă există câteva filme remarcabile, precum Moonlight sau Una mujer fantástica, ambele premiate în 2017 la premiile Oscar, nici în industria filmului situația nu este așa de roz cum pare. Informațiile furnizate de Forumul Economic Mondial (https://www.weforum.org/agenda/2021/01/lgbtq-characters-representation-tv-report/) demonstrează că filme precum Moonlight, cu distribuție compusă de actori de culoare și din comunitatea LGBTQ, sunt mai degrabă excepții.

Realitatea socială este aceea din filmul regizat de Sebastián Lelio despre viața unei tinere transgender sau cea din Boys Don’t Cry, filmul care a lansat-o pe Hilary Swank în rolul lui Brandon Teena, tânărul transgender din Nebraska a cărui tragedie ar merita cunoscută de cât mai mulți anti-LGBTQ.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. AUR își prezintă candidații la europarlamentare în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

Publicat

Prezentare candidați AUR Cluj

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) organizează, sâmbtă, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, evenimentul de prezentare a candidaților pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie.

”Alegerile din 9 iunie 2024 imprimă direcția pe care românii o doresc pentru România.

Ele nu vor reprezenta o luptă între stânga și dreapta, între AUR și PSD și PNL, ci una între suveraniști și progresiști, între patrioți și globaliști.

Europeni egali

Vrem în Europa, dar vrem să fim europeni egali cu toți ceilalți, nu de mâna a doua.

Românii trebuie să fie demni în Europa și în lume!

Prezentarea candidați AUR la Cluj

Vocea poporului român trebuie să se facă auzită în plan extern și să fie orientată către interesele națiunii noastre. Pentru asta, avem nevoie de cei mai buni reprezentanți în Parlamentul European și la nivelul comunităților locale”, au transmis inițiatorii evenimentului.

AUR își prezintă candidații la europarlamentare în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

La prezentarea candidaților, au vebit și membri și simpatizați, cu pancarte, din Gherla, Jucu, Băișoara, Fizeșu Gherlii, Ploscoș, Mihai Viteazu, Iara, Săvădisla, Căpușu Mare, Călărași, Mica, Petreștii de Jos sau Cătcău.

Pe scenă a fost amplasat un jilț de lemn pe care au fost puse piei de oaie.

Pe jilțul de pe scenă s-a așezat un bărbat care il impersona pe Mihai Viteazu.

Alături de el și alte personaje are au jucat o scenetă cu tema Unirii. În mai 1600, domnitorul Mihai Viteazul a înfăptuit prima Unire a trei principate române, Muntenia, Ardealul şi Moldova.

Apoi au fost invitați pe scenă candidații AUR la alegerile locale, dar și la cele europarlamentare, după care a fost intonat imnul României.

Pe scenă a urcat președintele partidului, George Simion.

„Noi suntem aici azi pentru a spune: fără moguli, fără baroni și fără grofi”, a spus Goerge Simion, care a susținut că partidul său nu are și nu spune idei antieuropene.

„Am venit să declar public război sistemului care a ținut țara în pământ. Și pe noi au vrut să ne îngroape, dar nu au știut că suntem semițe… Sunt la Cluj să mă lupt cu capetele de Hidră ale partidului comasat și cu Grupul de la Cluj, cu Boc, Alin Tișe, Ucu Rus și profestul Vasile Dîncu”, a spus președintele AUR.

Simion a mai spus că „partidul comasat” există de mult la Cluj, încă din 2004 și că „trebuie să se lupte cineva cu el”.

Apoi, Simion a luat în mână a barda (de recuzită) lui Mihai Viteazu si a spus: „Cu asta după Boc, după Alin Tișe”.

Apoi, tot cu barda în mână, George Simion a prezentat camdidații la primăriile din județul Cluj.

Membri și candidați AUR au vorbit apoi pe scenă la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. PSD Cluj și-a lansat candidații la alegerile locale. Dîncu: Clujul coboară la vale, putem schimba caii

Publicat

psd cluj

PSD Cluj și-a lansat, sâmbătă, candidații pentru alegerile locale 2024 la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, pe scenă fiind ținute discursurile acestora. 

La eveniment au fost prezenți sute de membri ai filialei județene și candidații pentru primari, consilieri locali și județeni din județ.

Aurelia Cristea: Uniți pentru Cluj

psd cluj

Aurelia Cristea, candidat pentru funcția de primar al Clujului, a declarat că prin proiectul pentru oraș, PSD își propune să îndrăznească mai mult și s-a declarat încrezătoare că echipa pe care o are în spate va duce social democrația clujeană mai departe.

”Suntem uniți pentru Cluj. (…) Ne aflăm într-un moment de cotitură, pentru Cluj, Clujul merită mai mult.

Niciodată prăpastia dintre oameni și viziunea administrației nu a fost mai mare aici. Pentru tot mai mulți clujeni, orașul nostru a devenit tot mai scump și mai ostil.

Tinerilor le este tot mai greu să trăiască în Cluj-Napoca din cauza costurilor mari, a prețurilor exagerat de mari ale locuințelor, e neprietenos pentru tinerele familii, nu sunt suficiente creșe și grădințe în proximitatea lor.

Vârstnicii sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua. (…) Orașul este blocat în trafic, de birocrație și de betoanele excesive și a devenit un oraș irespirabil.

Un Cluj mai bun

Orașul nostru nu mai poate continua așa, e timpul să trecem la un alt nivel. Vrem un Cluj mai bun.

Pentru mine, Clujul este calitate, calitate umană, aer mai curat și o economie modernă, transport public eficient, bazat pe energie verde. Suntem un oraș al oamenilor cu bun simț.

Primarul Clujul trebuie să fie caracterizat prin consecvență, civism și curaj, iar acest primar este o primăriță”, a spus Cristea în discursul său.

Alexandru Cordoș:

Candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Alexandru Cordoș, a afirmat că în ultimii ani s-au pierdut legăturile dintre oameni și administrațiile publice.

Acesta a susținut că județul Cluj are nevoie de o companie publică de transport în comun în parteneriat public-privat, dar și de centre medicale și farmacii în sate, centre de recoltare pentru analize de sânge, de parcuri industriale, care vor crea locuri de muncă.

”Clujul este confiscat de orgolii politice și noi avem misiunea să construim comunități. Putem reda Clujul oamenilor, dar trebuie să o facem împreună. Putem construi un Cluj mai bun. Vom fi învingători”, a transmis Cordoș.

Vasile Dîncu: Clujul coboară la vale, putem schimba caii

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dîncu, candidat la europarlamentare, a ținut să îi dea replica lui Emil Boc, care spunea vineri, la lansarea candidaților PNL Cluj, ”să nu fie schimbați caii când urcă dealul”, precizând că, în prezent, Clujul nu mai urcă la deal. ci coboară la vale, astfel că la vale se pot schimba caii.

”Caii a devenit mârțoage deja, așa că mai avem un motiv să schimbăm caii”, a arătat Dîncu.

Acesta a arătat că trebuie să fie reconstruită România, ca un zid de apărare față de războiul din vecinătate, dar și ca o mare putere regională.

”Nu cred că România este o țară mică, nu suntem o putere de mâna a doua și trebuie să ne câștigăm dreptul de putere regională importantă. (…) Trebuie să mergem înainte cu reforma statului, este nevoie de regionalizare, de desccentralizare. România nu se rupe prin faptul că refacem puterile locale.

(…) Va trebui să transformăm România într-un subiect important al politici internaționale, să renegociem cotele APIA, pentru țăranii noștri, să renegociem fonduri de coeziune și deficitul bugetar.

Transilvania este locomotiva României

Mă interesează să reprezint Transilvania, care este într-o continuă agresiune din partea iliberalismului lui Orban și altora care văd un paralelism etnic. Transilvania este parte a României, este locomotiva României, mă interesează să fiu ambasadorul Clujului la Bruxelles”, a mai spus Dîncu.

Potrivit acestuia, Clujul simte, prin noua generație. nevoia de stânga, oamenii nu mai vor să vadă sărăcie în jurul lor și a și-a exprimat încrederea că stânga va recâștiga Transilvania.

Liderul PSD Cluj s-a referit și la Grupul de la Cluj despre care a spus că era vocea conștiinței împotriva celor care foloseau politica doar pentru sine, vocea constiinței împotriva lașității din politică.

”Cât timp politica românească va avea oameni slabi și demagogi, acest lucru va naște atitudini care seamănă cu ceea ce a însemnat Grupul de la Cluj”, a conchis Vasile Dîncu.

La eveniment au mai luat cuvântul, printre alții, Răzvan Ciortea, candidat la Primăria Turda, Mircea Biban, la Dej, Petre Pop, la Câmpia Turzii, Vasile Băgăcean, la Gherla.

Liderul PSD Cluj a primit un pix din partea președintelui organizației de pensionari, Nati Ariton, dar și un coș cu produse tradiționale, din partea vicepreședintelui ANSVSA, Ioan Oleleu, candidat pentru CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Femeie transportată la spital

Publicat

De

Accident pe strada Oașului

Un accident de circulație a avut loc pe strada Oașului din Cluj-Napoca.

În accident au fost implicate două mașini.

ACCIDENT pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Femeie transportată la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accidentul rutier.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate, potrivit ISU Cluj.

O femeie de 47 de ani a fost evaluată de către echipajul SAJ, care a transportat-o la spital pentru investigații suplimentare.

La o primă evaluare, aceasta prezenta afecțiuni ușoare. Din partea ISU Cluj, la misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. AUR are candidați în 69 de UAT-uri din județul Cluj: „Nu am făcut niciun blat, nici cu PSD, nici cu PNL, cu nimeni”

Publicat

Candidați AUR în județul Cluj

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are candidați în 69 de unități administrativ teritoriale din județul Cluj.

Potrivit conducerii filialei județene, în minimum 60 dintre acestea ar urma să aibă consilieri locali.

AUR are candidați în 69 de UAT-uri din județul Cluj: „Nu am făcut niciun blat, nici cu PSD, nici cu PNL, cu nimeni”

AUR a organizat o conferință de presă cu ocazia lansării la Cluj-Napoca a candidaților la alegerile europarlamentare, județene și locale.

La conferință au luat parte senatorul Claudiu Târziu, co-fondator AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, Călin Cozma, candidatul AUR la Primăria Cluj-Napoca și Cristian Șipoș, candidat la șefia Consiliului Județean Cluj.

Alianța are candidați în 69 de UAT-uri din județ, a arătat Cristian Șipoș, și se așteaptă să obțină aproximativ șapte mandate de primar la Cluj.

Totodată, liderul local estimează că, în circa 60 dintre UAT-uri, AUR va avea consilieri locali, după alegerile din 9 iunie.

„Cu toate opreliștile pe care le-am avut, am reușit să avem candidați în 69 de UAT-uri din județ. Niciun partid politic din județul Cluj nu are reprezentanți și candidați peste tot.

Vom avea minim 6-7 primari și cel puțin câte doi consilieri în minim 60 de UAT-uri. Românii vor vota pe toate cele cinci buletine cu AUR, chiar dacă în aceste alegeri comasate, primarii s-au transformat în cei mai duri agenți electorali.

Au fost intimidări, au fost dosare greșite în mod intenționat, au fost reprezentanți în birourile electorale de circumscripție care au încercat să pună piedici, dar am reușit să candidăm în 69 de UAT-uri. Sunt convins că vom fi surpriza acestor alegeri”, a declarat Șipoș.

„Nu am făcut blat cu nimeni!”

Claudiu Târziu, președintele CNC al AUR, a acuzat partidele de la putere că au pornit o campanie prin care încearcă să denigreze candidații AUR, prin telefoane automate date cetățenilor în care se susține că Alianța ar fi făcut blat cu Partidul Social Democrat. Senatorul neagă categoric această acuzație și susține că singurul aliat al AUR sunt românii.

„Încetați să ne mai cântăriți prin ceea ce spun alții despre noi, pentru că deja campania aceasta a început într-un fel foarte murdar, cum nu credeam că se mai poate în acest an, 2024.

Mie, ca fost jurnalist, îmi evocă un episod din campania din 2000, când am avut de-a face cu telefoanele otrăvite, plătite de la vremea respectivă împotriva opoziției, împotriva liberalilor și țărăniștilor, telefoane care lansau scenarii dintre cele mai negre despre candidații acestor partide, care erau toate mincinoase.

Acum, avem de-a face cu o nouă campanie. Telefoane automate sunt date întâmplător în toate județele țării, inclusiv în Cluj, în care o voce înregistrată susține că AUR a făcut blat cu PSD și că de aceea AUR nu trebuie votat. (…)

Nu am făcut niciun blat, nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu USD, nici cu UDMR, cu nimeni. Noi avem un singur aliat, poporul român, și vom rămâne aliați cu românii până la capăt și veți vedea lucrul acesta. Ne-am străduit să demonstrăm că suntem singura opoziție reală și că merităm șansa de a guverna local și național pentru a arăta cum se poate face asta. (…)

În mod indubitabil, le este frică de noi și celor de la PSD, și celor de la PNL, că altfel nu se strângeau unul în altul, nu se comasau și alegerile, și partidele. Ne-am săturat cu toții, de 34 de ani, de programul de deconstrucție a României. Îi spunem stop și începem reconstrucția. Cinci buletine, cinci ștampile de AUR pe 9 iulie!”, a declarat Claudiu Târziu, la Cluj.

„Vrem ca fiecare clujean să își permită să trăiască în acest oraș”

La rândul său, Călin Cozma, candidatul la Primăria Cluj-Napoca, a negat că ar avea vreo înțelegere cu primarul Emil Boc. El a vorbit totodată de costul ridicat al traiului din municipiu și de dorința AUR de a schimba acest lucru.

„La Cluj-Napoca nu există nici un fel de blat, eu personal, dar și toată filiala Cluj-Napoca, ne dorim ca Emil Boc să nu mai fie la primărie după data de 9 iunie. Am avut greutăți pentru a ne organiza cu aceste alegeri dar am reușit să o facem foarte bine.

Avem o listă de 29 de consilieri locali foarte bine pregătiți, din toate domeniile, de la medici, la arhitecți și avocați. Să încercăm în această campanie electorală să eliminăm minciuna, să combatem toate promisiunile pe care le fac acești candidați la Primăria Cluj-Napoca, promisiuni care nu se pot realiza și să evaluați fiecare promisiune în funcție de bugetul necesar pentru a le realiza.

Noi venim doar cu proiecte pentru care avem buget și pe care le putem realiza. Vrem ca fiecare clujean să își permită să trăiască în acest oraș extrem de scump, ne dorim ca și pensionarii să poată bea o limonadă în centrul Clujului și pentru asta vreau să lupt aici la Cluj-Napoca”, a mai spus Călin Cozma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax