Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE/ Cruciada copiilor (II)

Publicat


Școala online și utopiile ei

Prezentam în episodul trecut propunerea unei eleve de clasa a X-a de la Liceul de Arte ”Nicolae Tonitza” din București care, la o recentă conferință online SuperTeach organizată sub sloganul ”Revoluția mentalității în educație”, susținea ca modalitate de rezolvare a problemelor grave ale școlii noastre în pandemie nici mai mult nici mai puțin decât ca profesorii de la oraș să se schimbe cu cei de la țară, pe modelul schimbului de experiență dintre elevi în programele de mobilitate ale Uniunii Europene din zilele noastre bune, adică din zilele fără pandemie și fără restricții de mobilitate națională și internațională.

Reiau citatul cu pricina, pentru ca cititorul să poată urmări mai ușor comentariile ce urmează: ”Cred că, așa cum se face cu elevii din două țări, schimbul de experiență, m-am gândit că se poate încerca un proiect cu profesorii în acest caz în care profesorii de la oraș să se schimbe cu profesorii de la sate sau de la țară și să încerce felul lui de a preda. De exemplu, profesorii de la oraș, care probabil au mai multe documente sau mai multe materiale cu care pot să desfășoare ora, să-i ajute pe copiii de la țară și să vadă dacă le este mai ușor copiilor din medii mai puțin favorizate, să înțeleagă mai bine materia și cei de la sate să vină la oraș și să încerce prin modul lor, care mi se pare câteodată că este mult mai simplu și mai bun – dau exemple mult mai corect și mai bune, să vină la oraș și să le predea copiilor de la oraș.”

Naivitatea și gândul bun ca argumente

Desigur, nu e de condamnat faptul că eleva a spus ce gândește, poate luată pe nepregătite de întrebarea moderatorului, și nici felul în care a spus, deși e de presupus că la un asemenea eveniment și sub emblema SuperTeach organizatorii nu invită la dezbateri pe oricine, mai ales când e vorba de o ”revoluție a mentalității” la care acest eveniment intens mediatizat trebuia să contribuie măcar cu un pic de ”bine”, dacă nu cu un pic de ”super bine”.

Naivitatea răspunsului poate părea scuzabilă pentru un elev de la oraș, cu atât mai mult pentru un elev care studiază la un liceu de artă, fiind vorba de un gând și o dorință în care adolescenta poate chiar crede cu adevărat. La urma-urmei, de ce n-am crede-o și noi?

Satul românesc cu profesori grozavi

Se prea poate ca tânăra să se refere indirect la un exemplu din câmpul proxim de experiență de mobilitate școlară la care a participat, deși e greu de presupus că s-au făcut asemenea mobilități de la liceul ei din București spre undeva din ruralul dezavantajat al României. De asemenea, poate că a cunoscut sau cunoaște profesori foarte buni de la țară, cu ”modul lor”, care i se pare ”mult mai simplu și mai bun – dau exemple mult mai corect și mai bune”, ceea ce e nu e imposibil, pentru că ei chiar există. Va fi cunoscut și profesori mai puțin buni de la oraș, dar cu mai multe ”documente sau mai multe materiale cu care pot să desfășoare ora, să-i ajute pe copiii de la țară și să vadă dacă le este mai ușor copiilor din medii mai puțin favorizate.”

Așadar, o propunere-experiment. Desigur, poate nu de SuperTeach!

Un experiment imposibil?

Și, totuși, cu sau fără SuperTeach, experimentul acesta pare azi imposibil la noi. Si nu atât din cauza pandemiei, cât din cauza mentalității și a prejudecăților, profesorul de la oraș fiind considerat (și considerându-se) mai bun prin însuși faptul că predă la oraș. Ar fi interesant de urmat ideea elevei amintite, cel puțin din perspectiva ieșirii din zona de comfort, din ”bula” de profesor de oraș și a experimentării unei situații pe care tinerii noștri profesori de azi n-au cunoscut-o și nu o cunosc, deși părinții unora dintre ei poate că au fost și ei profesori și nu orice fel de profesori, ci acei profesori obligați să se stabilească și să profeseze acolo unde au fost repartizați guvernamental, chiar dacă locul acela era ”la capătul Pământului”.

Sau să facă naveta în condiții imposibile, cu mers pe jos kilometri întregi, prin ploaie, zăpadă sau noroi, pentru a ajunge la școli de țară, de deal sau de munte, cu clase simultane și cu elevi încercați de mici de nevoile din familiile și din comunitățile lor. Ar fi într-adevăr interesant! Și experimentul acesta să înceapă chiar cu profesorii de la SuperTeach.

Și încă ceva: să se încerce experimentul și la nivel de elevi. Asta ar fi chiar mai interesant decât experimentul cu profesori. Numai că tare mi-e frică de faptul că situația ar degenera mai rău ca la emisiunea tv ”Schimb de mame”. De la confortul marilor sau micilor orașe, de la elevul dus și adus la școală cu mașini scumpe și elegante, de la tablete, iPhonuri, gadgeturi și device-uri sofisticate, la școala aproape părăsită, fără apă curentă și canalizare, cu toalete turcești prin curți pline de bălării, cu treabă multă pe câmp și în gospodăriile sătești e o distanță astronomică pentru elevul din urbanul modern de azi. Se sparie până și gândul, vorba cronicarului….

Și totuși…

Și totuși, asemenea experimente extreme s-au făcut chiar de către elevi de liceu, adolescenți de vârsta elevei noastre din București. Și ei tot de la oraș. Și nu din oricare oraș, ci tocmai din Geneva. E drept, nu acum, ci prin anii în care începeau să cânte The Beatles. Elevii elvețieni de la câteva licee din Geneva au acceptat să participe la un experiment prin care să înțeleagă pe viu ce înseamnă foamea pentru copiii din țările subdezvolate. Așa că au mâncat trei zile la rând doar câte un bol de orez fiert pe zi. Fără nimic altceva.

După aceste zile, nu numai că au înțeles altfel lecția de geografie și de biologie trăită de ei pentru trei zile în ipostaze de copii din țările subdezvoltate (dar în condiții de viață, igienă și confort de oraș prosper european!), descriind foamea în toate culorile și senzațiile lumii. S-a adăugat și dorința lor unanimă de a face ceva pentru copiii din țările subdezvoltate care trăiau în aceste condiții. Și nu doar la modul declarativ, pe la videoconferințe sau festivități. Concluzia a fost că, dacă înțelegi (cu toate simțurile, nu doar cu mintea) despre ce este vorba, învățarea este devine un proces firesc și autentic.

Înveți nu doar cunoștințe, ci îți formezi și convingeri, atitudini și valori. Altfel spus, înveți să fii om adevărat. Așadar, de ce nu s-ar putea experimenta și a noi? Deocamdată avem doar un propunător abia ieșit din copilărie și o umbrelă organizațională, SuperTeach, care a transmis prin Edupedu propunerea mai departe, fără să se angajeze la nimic. O ”cruciadă” a copiilor cu un singur cruciat…

Mi-e teamă însă că Bucureștiul nu e Geneva și că nici românii nu sunt elvețieni. Așa că vom rămâne cu propunerea naivă și iluzorie (în peisaj românesc) a adolescentei de la SupeTeach și cu culorile vii ale suferinței și dezamăgirilor noastre în cruciada reală a pandemiei. Și a celei educaționale, desigur.

Mircea Bertea

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Salariul mediu net a depășit 6.000 de lei la Cluj, în martie. Locul 2 după București

Publicat

De

Salariul mediu net a ajuns la 6.117 lei, în județul Cluj, în martie 2024. Clujul rămâne pe locul 2 în topul celor mai mari salarii din țară, după București.

Clujenii au avut și în martie 2024 cele mai mari salarii din țară, după locuitorii Capitalei, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj. Salariul mediu net a crescut cu 375 de lei într-o singură lună, ajungând la 6.117 lei în martie.

„Câștigul salarial mediu brut în luna martie 2024, în județul Cluj a fost 9.997 lei, în creștere cu 628 lei față de luna precedentă și mai mare cu 1.046 lei față de luna martie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna martie 2024, în județul Cluj a fost de 6.117 lei, mai mare cu 375 lei comparativ cu luna anterioară și cu 504 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023”, a transmis DJS Cluj.

Salarii cu 18% peste media națională

Față de media pe țară, salariul mediu net din județul Cluj, realizat în luna martie 2024, a fost mai mare cu 18%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București .

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net în luna martie 2024 s-au înregistrat în domeniile Agricultură-Silvicultură-Pescuit, Industrie-Construcții și Servicii.

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii martie 2024 a fost de 285.458 persoane, în creștere cu 1.634 persoane comparativ cu luna februarie 2024 și cu 5.633 persoane mai multe față de luna martie 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT cu 2 mașini pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat au ajuns la spital

Publicat

Muncii

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident rutier petrecut pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

”În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat un bărbat încarcerat. Acesta a fost extras în siguranță de către forțele noastre.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital de către un echipaj SMURD. De asemenea, colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean au transportat la spital o femeie”, au spus pompierii.

Cei doi sunt conștienți și cooperanți.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod GALBEN de ploi torențiale și grindină, la Cluj. Până când e valabil?

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, în mai multe județe din țară, inclusiv la Cluj.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă de miercuri, 22 mai, ora 10, până joi, 23 mai, ora 10, în mai multe regiuni din țară.

În acest interval, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax