Editorial Opinii
OPINIE. Comportamentul galeriei “U” Cluj: O rușine pentru fotbalul românesc
Într-o eră în care fotbalul ar trebui să fie o sărbătoare a unității și bucuriei colective, galeria Universității Cluj a ales să transforme stadionul într-un teren de conflict și dezgust. Spectacolul pe care îl oferă acești așa-ziși suporteri nu doar că le aduce rușine, dar creează un mediu ostil și periculos pentru toți cei care îndrăznesc să vină alături de familiile lor la meciuri. Să analizăm cu seriozitate și necruțător această problemă, deoarece timpul indulgenței s-a încheiat.
Galeria Universității Cluj, în loc să fie un simbol al mândriei și pasiunii pentru echipă, a devenit sinonimă cu comportamentul necontrolat și agresiv.
Scandările pline de injurii și bannerele provocatoare cu sudalme nu sunt doar o rușine pentru club, ci și pentru întregul oraș și întreaga țară.
Aceste manifestări nu doar că dăunează imaginii echipei, dar creează un climat în care spectacolul fotbalistic devine secundar, iar violența și vulgaritatea devin normă.
Distrug atmosfera stadionului
Este inadmisibil ca un club de prestigiu precum “U” Cluj să fie asociat cu astfel de comportamente. Indivizii care se comportă astfel nu doar că distrug atmosfera stadionului, dar pun și în pericol siguranța tuturor celor prezenți. De ce ar trebui părinții să se teamă să își aducă copiii la meciuri?
De ce trebuie ca iubitorii fotbalului să fie expuși constant la limbajul vulgar și la scene de violență? Este o întrebare pe care ar trebui să o punem și autorităților, și conducerii clubului.
Conducerea clubului Universitatea Cluj are o responsabilitate enormă în gestionarea acestei situații. Nu este suficient să se limiteze la sancțiuni sporadice sau la încurajarea discuțiilor sterile cu membrii galeriei. Este imperativ ca măsurile să fie mult mai drastice.
Ce fac sponsorii?
De asemenea, sponsori precum Banca Transilvania și alții ar trebui să reevalueze dacă vor să fie asociați cu o astfel de imagine. Nu este doar o chestiune de imagine, ci și de etică și responsabilitate socială. Cred cu tărie că Primarul Emil Boc, care este un susținător al orașului și al sportului, nu poate fi mândru de astfel de acte.
Jandarmeria a aplicat deja sancțiuni, dar acestea par să fie insuficiente pentru a schimba comportamentul galeriilor. Este nevoie de măsuri mai stricte, de interdicții temporare pe stadioane și de o supraveghere mai atentă pentru a preveni repetarea acestor acte de huliganism.
Doar astfel se poate asigura că stadionul se transformă dintr-un loc de agresiune într-un spațiu de celebrare a sportului.
Comportament inacceptabil
În concluzie, galeria Universității Cluj trebuie să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său inacceptabil. Nu este vorba doar despre menținerea unei imagini frumoase, ci și despre respectarea principiilor de bază ale civilizației și ale sportului.
Fotbalul nu are nevoie de spectatori care își aduc aportul la distrugerea atmosferei și la perpetuarea violenței. Avem nevoie de o revoluție în mentalitatea și comportamentul acestor „suporteri”, iar măsurile trebuie să fie luate acum, nu mai târziu.
Este timpul să spunem „stop” acestei neputințe și să restabilim ordinea și respectul pe stadioane. Numai așa vom putea reda fotbalului și suportului adevăratul său sens.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Din cauza vremii nefavorabile, Maratonul Resuscitării va avea loc, duminică, în zona FoodCourt din VIVO
Maratonul Resuscitării, care trebuia să se desfășoare duminică, 15 septembrie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, va avea loc în zona FoodCourt din VIVO!, din cauza vremii nefavorabile.
„Din cauza condițiilor meteorologice, Maratonul Resuscitării va avea loc în zona Foodcourt a centrului comercial din Comuna Florești. Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi! Intervalul orar rămâne același, 10.00-18.00”, a transmis ISU Cluj.
Din cauza vremii nefavorabile, Maratonul Resuscitării va avea loc, duminică, în zona FoodCourt din VIVO
Iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere, proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază.
Publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului.
EVENIMENT
Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Cluj, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Intervenție de 8 ore
Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj a avut loc, sâmbătă, pacientul fiind o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Intervenția a durat 8 ore și s-a încheiat în cursul serii.
Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a primit recent acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant.
Primul TRANSPLANT hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Pacienta are 24 de ani
Pentru a face acest pas, institutul a realizat lucrări de reamenajare a unor spații și a achiziționat echipamentele necesare.
Potrivit managerului institutului, Mihai Mleșnițe, investiția pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de 2 milioane de lei. Toată investiția a fost făcută din resursele proprii ale institutului.
Premieră pentru institutul clujean
Dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul echipei de medici care a efectuat operația, a declarat pentru Cluj24 că intervenția a avut un grad ridicat de dificultate.
”Este o premieră pentru institutul nostru. Pacientul a fost o tânără de 24 de ani care suferea de ciroză hepatică. Ficatul transplantat i-a aparținut unui bărbat, l-am primit de la București.
Intervenția a durat peste 8 ore și acum monitorizăm starea postoperatorie a pacientei.
Reușita transplantului depinde de mai mulți factori așa că nu ne antepronunțăm vis-a-vis de succesul intervenției până nu suntem siguri că organismul a acceptat organul”, a spus Al Hajjar.
Foto: Arhivă
Un bărbat de 31 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiști pentru furt calificat în formă continuată. Acesta ar fi sustras de la mai multe persoane sume de bani.
„La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 31 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată.
Bărbat de 31 de ani din Cluj-Napoca, ARESTAT pentru FURT calificat
În fapt, la data de 29 august a.c., în jurul orei 13.00, un bărbat, din municipiul Cluj-Napoca a sesizat faptul că în cursul zilei de 28 august a.c., o persoană necunoscută i-ar fi sustras suma de 1.200 de lei, din vestiarul hotelului în care acesta lucra.
La data de 4 septembrie a.c., în jurul orei 11.20, o femeie de 36 de ani, din municipiul Cluj-Napoca a sesizat faptul că o persoană necunoscută i-ar fi sustras suma aproximativă de 3.400 de lei, din geanta pe care aceasta o avea în incinta salonului în care lucra.
Totodată, în cursul aceleiași zile, un bărbat din municipiul Cluj-Napoca, a sesizat faptul că, o persoană necunoscută ar fi pătruns în curtea unui imobil, de unde ar fi sustras un recipient cu suc.
În baza sesizărilor, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca au desfășurat activități investigativ-operative, în urma cărora a fost depistat un bărbat de 31 de ani, din municipiul Cluj- Napoca.
În urma probatoriu administrat, la data de 13 septembrie a.c., acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, a comunicat IPJ Cluj.
Descurajat de aglomerația din parcarea de la Auchan Iris, în Cluj-Napoca, un șofer a decis, pe barba lui, să încerce un nou stil de a-și parca mașina, adică în bot într-un șanț. Scărpinatul în cap ulterior n-a rezolvat problema.
„Când te mănâncă’n … să vii peste deal, după ploaie, cu anvelope de asfalt și ajungi la șanțul de scurgere de la parcarea Auchan, chiar dacă ai Nissan Navajo cu nr. de MM”, a comentat un martor.
Micu
august 8, 2024 la 1:18 pm
Aceasta galeria a lui U Cluj ar trebui interzisa pe stadioane. Sunt foarte multi oameni in galeria echipei cu porniri huliganice, agresive, care incita la violenta. Asa ceva este sub demnitatea unui om normal.
Afara cu huliganii de la galeria echipei U Cluj, afara cu conducatorul galeriei. Huo, huo!
Dexter
august 9, 2024 la 12:11 am
O galerie minunată la care alții doar viseaza. Luptă U!