Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE Marius Moldovan: Profetul, AUR-ul și vaccinul

Publicat


”Este evident că este o implicare a politicului într-un act medical. O implicare nejustificată a politicului într-un act medical. Nejustificată pentru că, de la început, s-a exagerat peste măsură această boală, pentru că, de la început, au fost reduse la tăcere orice alte voci decât cele care susţineau altceva decât voia politicul să audă, orice alte voci, orice alte păreri au fost reduse la tăcere prin linşaj mediatic şi prin ignorare mediatică sistematică. Este evident că mass-media a fost folosită ca mijloc de intoxicare a noastră, deci nu de informare, ci de intoxicare, mijloc de propagandă a Fiarei globaliste naziste și dictatoriale. Şi cei care acum continuă să susţină că lucrurile trebuie să meargă pe calea vaccinurilor obligatorii sunt, de fapt, niște înainte-mergători ai dictaturii naziste”, e un fragment dintr-o predică a preotului Tudor Ciocan apărută în ”Cuvântul ortodox”.

Mulți se vor a fi profeți în domenii despre care cred, doar, că au habar. Asemenea mesaje, dinspre unii oameni ai bisericii sunt numeroase, deși la nivel oficial, campania de vaccinare este aparent sprijinită sau mai bine să folosim un termen neuzitat de dânșii, dar mai potrivit, TOLERATĂ. Nu ar trebui să facă nimeni vreun caz împotriva BOR, când există încă secte religioase care refuză transplantul, transfuziile, darmite vaccinurile!

Posibil să fie foarte multă bună credință a preotului respectiv și sub semnul bunei credințe, de a nu decupa tendențios din context un fragment, vom vorbi despre aspecte mai ”lumești” la care am avea îndrăzneala să zicem că s-ar pricepe un muritor de rând, privind impactul implicării politicului, bisericii si mass-mediei în problema vaccinului. Suntem îndemnați să o facem, încercând să găsim o explicație de ce s-au vaccinat românii într-o proporție atât de mică, ultimii din Europa.

Politicul, sau mai bine zis oamenii din această zonă. Mulți dintre clujeni, își amintesc că prima dată când a câștigat Emil Boc alegerile, sau prima dată când Funar le-a pierdut, favorit nu părea deloc Emil Boc, ci Ioan Rus. Acesta din urmă venea cu un solid capital de imagine, ca unul dintre cei mai consistenți miniștri de Interne pe care i-a avut România după Decembrie 89, care a demilitarizat Poliția, fiind și un lider al PSD-ului, partid atotputernic atunci.

Cei care se pricep spun că ar fi câștigat alegerile cu siguranță, dacă nu se făceau două gafe la final. Primul a fost un pact de ”neagresiune” cu UDMR-ul care, aparent, ar fi trebuit să-i asigure și voturile maghiare. În realitate, maghiarii clujeni, prin alte canale de transmitere a informației (în special prin biserici) au fost îndemnați să-l voteze în unanimitate pe Emil Boc. Foarte probabil, Ioan Rus a mai pierdut și unele voturi ale românilor naționaliști, din ”orașul lui Funar”, indignați de acel pact cu UDMR.

A doua acțiune despre care s-a vorbit mai puțin, dar care a avut un impact foarte mare, a fost acela că Ioan Rus, perceput ca un politician serios și valoros, a fost ”sprijinit” la Cluj prin prezența fizică, în ultimul moment, a lui Adrian Năstase alias ”Bombonel”. Este greu de exprimat acum, antipatia pe care infatuarea și corupția mustindă,  pusă în conexiune cu Adrian Năstase, o declanșa în Ardeal, în special la Cluj. Năstase a venit aici să se întâlnească cu masele de alegători, mulți scoși cu forța de la muncă, iar Ioan Rus a pierdut la limită alegerile.

Când oamenii politici necredibili și antipatizați îți spun să te vaccinezi efectul poate fi exact invers. Ar fi de mirare?  Nu numai la Cluj, ci în toată țara, unde corupția și obrăznicia unor aleși sunt de notorietate. Deloc nu sunt profeți.

Mass-media. Cred că se poate spune, din păcate, că rețelele sociale au învins presa. Este mai relevant acum că, doar teoretic, se poate pune vreun embargou pe un subiect și este cineva din presă care deține supremația unui domeniu de informare asupra publicului. Spunem că, din păcate, rețelele sociale au ajuns să concureze cu prea mult succes presa, gândindu-ne la Umberto Eco care zicea că ”Internetul a făcut prostul satului, lider de opinie!”.

Oricâte păcate ar avea presa, oricâte critici ar fi îndreptățite, există totuși o anumită cenzură valorică. Aproape toată presa a sprijinit vaccinarea și măsurile antiCovid, mai ales că acest sprijin a fost susținut și publicitar. În rețelele sociale, însă, prea mulți au ținut să își exprime curajul și îndoielile privind măsurile medicale. Cu atât mai mult cu cât rețelele sociale te sprijină cu protecția anonimatului sau pseudoanonimatului.

Ar merita și aici o exemplificare? Nu mai departe decât de la cea mai vaccinistă grupare din Parlament! Care structură de presă a promovat în campania electorală Alianța pentru Unitatea Românilor, (AUR)?

Aici se purică de profeți la greu. Cine dintre jurnaliști a scris înainte despre ei, le-a promovat vreun articol pozitiv? Au intrat însă în Parlament într-un procent care ar impune demisia tuturor sociologilor de la principalele agenții de sondare a opiniei publice și desființarea unor oficine de acest tip care au ”sifonat” atât instituții publice cât și structuri particulare finanțatoare. Ar fi trebuit să aibă un rol de profeți, dar s-au mulțumit cu acela de căpușe. Victoria lor electorală și surpriza politică, nu a fost un prim semn al atotputerniciei rețelelor sociale?

Preotul din care am citat la început, și nimeni, în nici un caz, nu ar trebui să se teamă de o pretinsă atotputernicie a presei. Dimpotrivă, se cuvine mai degrabă să ne gândim, cu responsabilitate, la efectele diluării presei, la estomparea până la dispariție a mecanismelor ei de control și critică.

Biserica și aici mult mai corect este să spunem, oameni legați de cultele religioase. Nedrept ar fi să stigmatizăm BOR în condițiile în care, repetăm, există secte religioase care interzic transfuziile, transplantul și promovează recunoscute aberații medicale!  Procentul pe culte, în rândul populației, provoacă unele citări însă, cu predilecție, din acea zonă.

”Dacă ar fi existat măcar un singur vaccin antiCovid a cărui siguranță și eficiență să nu fie susținute de birocrați și de un personal medical ale cărui convingeri au fost determinate mai puțin de cercetare și mai mult de sponsorizări, comisioane și slugărnicie, astăzi nu am mai fi avut această discuție: toată lumea ar fi fost deja vaccinată, iar episodul pandemic ar fi fost clasat… Impresia mea este că miza vaccinului nu este limitată la învingerea virusului SARS-CoV-2, ci poate fi văzută în proiectul transumanist mai amplu de îmbunătățire genetică prin biotehnologie. Dincolo de măsura în care noua tehnologie ARN mesager poate sau nu să contribuie la această transformare, ceea ce se testează odată cu această campanie mondială de vaccinare este disponibilitatea omenirii de a asuma o formă de hybris susținută și inspirată de progresul tehnologic” ( Gheorghe Fedorovici- Cumpăna – o viziune ortodoxă!)

Liderii informali ai antivaccinării nu sunt niște analfabeți funcționali, ei pot fi intelectuali de calitate recunoscută, cu un mare potențial emoțional. Asemenea citate și luări de poziție abundă în spațiul internautic și nu sunt proprii doar României, la noi au avut un impact mai mare.

Trist este că sunt oameni cucernici printre cei care nu se vaccinează! Nu proști, nu răi, pe care îi știm ca oameni valoroși, care realizează acțiuni umanitare. Sunt oameni credincioși care nu sunt convinși de rigoarea cercetărilor științifice, privind avantajele vaccinului. Ne-am fi bucurat dacă o rigoare și o exigență minimă s-ar fi manifestat și în modul de gestionare a banilor bisericii.

Aparent, conducerile cultelor religioase, mai ales a BOR, au o atitudine pozitivă față de vaccin.  Cel puțin luările de poziție din BOR sunt mult mai transparente, în sectele religioase există o discreție infinit mai mare. Totuși, o mare masă a credincioșilor este influențată, dirijată chiar de către acești intelectuali religioși (mulți integri și cu prestigiu) prin contactul direct cu oamenii, prin asociații religioase, prin publicații religioase, din care, puțin, am citat.

Această atitudine de reținere sau chiar ostilitate față de vaccin și măsurile antiCovid, a fost alimentată de atitudinea oficială care a îngrădit vreme îndelungată asistența religioasă, participarea la slujbe în antiteză cu manifestări sau activități tolerate – s-au interzis vânzătorii ambulanți de mărțisoare, iar lumea s-a înghesuit și le-a cumpărat din supermagazine,  se persecută micii comercianți români dar supermagazinele au liber, s-au ținut manifestări muzicale aducătoare de mari profituri cu zeci de mii de oameni înghesuiți, congrese ale unor partide politice cu mii de manifestanti și înseși alegerile politice, cu votarea, a fost bine mersi organizată pentru că unii au fost nerăbdători să ajungă la putere.

Românii nu se vaccinează într-un procent mai mare și nu respectă prea mult măsurile antiCovid și pentru că, vai ! ”Eu voi democrație, dar nu pentru căței !”.

Au fost cazuri filmate și expandat comentate, de cazuri de nerespectare a măsurilor din partea unor miniștri, a primului ministru, a președintelui Camerei Deputatilor, a președintelui țării și chiar și a primarului. Primar din ce oraș? Răspunsul corect este : din orice oraș !

Desigur că au existat și există în condițiile acestei sfidări, intelectuali credincioși care au luat poziție și, prin extrapolare, s-au pronunțat împotriva măsurilor antiCovid. Influența lor poate fi la un nivel atât de mare încât se vorbește despre cazul unui arhiepiscop care s-a vaccinat pe ascuns, să nu afle credincioșii (importanți) .

O tendință a oamenilor apropiați bisericii a fost rezumată de un preot de țară, mai sincer și  direct – ”Eu le citesc pastoralele și mesajele că sunt obligat, dar după ce și-au bătut joc de noi doi ani, acum așteaptă să le popularizez vaccinul?”. Nu clerul a influențat biserica antivaccin, ci unele măsuri luate!

De altfel, polemica antivaccin exista dinainte de pandemie și nu avea nici o legătură cu biserica!

De exemplu, toți medicii homeopați pe care îi știm se pronunță împotriva vaccinurilor. Împotriva tuturor vaccinurilor! La fel, Olivia Sterr, să dăm un nume de divă care se vrea și ea profet. De asemenea, foarte mulți dintre oamenii alertați de globalism și cu atitudine antisistem s-au pronuntat dinainte de Covid împotriva unor vaccinări.

ACUM, totuși este vorba despre viață și moarte, nu despre noi teorii medicale și revanșe de orgoliu!

Foarte probabil că celor care răspândesc aiureli pe Internet împotriva vaccinului nu le-a murit de COVID nimeni drag. Le doresc să nici nu li se întâmple, dar și doar, să aibă respect, așa cum se cuvine, pentru cei care și-au pierdut oameni dragi.

Nouă ne-au murit și, dincolo de disputele politice, religioase sau sociologice și în atmosfera aceasta de teamă și de neîncredere, ne punem problema ce ar trebui să facem  pentru a lua o decizie corectă.

Am cunoscut mame care au murit și aveau copii la sân, am cunoscut oameni disperați că nu li s-a dat voie să deschidă sicriul mamei să o vadă înainte de marea plecare, de copii umiliți și disperați, carantinați, care nu au putut să sape groapa părinților și să le organizeze înmormântarea.

I-am invita doar pe cei cu atitudine antivaccin să ajute o astfel de familie, dincolo de ambiția de a demonstra că ei nu se lasă și au în continuare dreptate.

Sigur că există cazuri, mult mai rare, în care si cei vaccinați se îmbolnăvesc, dar fac forme ușoare. Există cazuri de oameni care au murit căzându-le țigle în cap, dar aceasta nu înseamnă că nu vom mai ieși în casă de frică, iar casele nu au nevoie de acoperișuri.

Oare credem că noi și bulgarii suntem deștepții Europei că nu ne-am vaccinat? Există atâția medici români peste hotare, dacă nu îi credem pe ai noștri sau vrem să îi completăm, pe care îi putem întreba, ce părere au despre necesitatea vaccinului?

Este adevărat, avem parlamentarii pe care îi avem, avem primarii pe care îi avem și conducătorii pe care îi avem. Dar nu să le facem lor hatârul trebuie să ne vaccinăm, ci pentru a ne proteja și a-i proteja și pe cei dragi.

Și apoi, trebuie să ne vaccinăm precum europenii ”nebulgari” pentru a rămâne sănătoși, a prinde putere și a mai putea schimba ceva printre profeții din această țară!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr fără permis la volan, dar cu droguri în maşină. A fost reţinut de poliţiştii clujeni

Publicat

De

Un bărbat de 30 de ani a fost prins de poliţiştii clujeni în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis. În schimb, poliţiştii au găsit în maşina cestuia pliculeţe cu droguri.

„La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00.45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ 161, în afara localității Luna de Jos, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din comuna Jucu.

În acest context, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul Drugtest au reieșit indicii cu privire la prezența acestora.

Menționăm că aceasta nu reprezintă proba în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe psihoactive.

De altfel, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe plicuri cu substanță cristalină de culoare albă, susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Bunurile descoperite au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fi înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

În baza celor constatate și a materialului probator administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJCluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Recoltă a poliţiştilor clujeni în weekend: 375 de amenzi în valoare de 140.000 de lei

Publicat

De

În acest final de săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au derulat o serie de acțiuni la nivelul întregului județ, în vederea asigurării ordinii și liniștii publice, combaterii faptelor antisociale, verificării respectării legislației în domeniul comerțului și creșterii nivelului de siguranță rutieră, prin depistarea persoanelor care conduc fără permis de conducere, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

„Activitățile s-au organizat și desfășurat la nivelul fiecărei structuri teritoriale de poliție, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

În acest interval de timp, polițiștii au constatat și aplicat 375 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 140.000 de lei.

În ceea ce privește activitatea pe linie de circulație rutieră, polițiștii au dispus reținerea a 33 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, dintre care 11 în cazul unor conducători auto depistați încălcând regimul legal de viteză. În cazul a 22 de conducători auto opriți în trafic pentru control, polițiștii au reținut certificatul de înmatriculare ca urmare a neregulilor constatate.

În această perioadă au fost înregistrate 389 de apeluri prin sistemul S.N.U.A.U. 112, fiind necesară intervenția polițiștilor la 115 cazuri. De altfel, au fost înregistrate 7 apeluri abuzive, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.700 de lei.

 

Exemple din cadrul acțiunilor:

În data 25 februarie a.c., în intervalul orar 02.00-05.00 polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, alături de cei ai Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul jandarmilor, pompierilor și a efectivelor de Poliție Locală au efectuat activități de control în localurile publice și în zona adiacentă acestora, situate pe strada Piezișă, Piața Gării, autogara Beta și Piața Liebknecht.

În intervalul de timp menționat au fost legitimate 178 de persoane și aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 30.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

CULTURA

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Publicat

De

Periplul cultural al Cluj24 se opreşte de această dată la un erudit de înaltă clasă, cu un CV impresionant, prof dr Ioan Bolovan, printre altele fost prorector al Universităţii Babeș-Bolyai Cluj-Napoca şi director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Ioan Bolovan a publicat peste 70 cărţi și volume, peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi circa 150 de recenzii. De asemenea, a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională.

Despre Blaga şi Hronicul și cântecul vârstelor

Ioan Bolovan scrie mult, dar şi citeşte şi mai mult. Iar cartea sa preferată…
„Lucian Blaga, Hronicul și cântecul vârstelor (prima ediție a apărut postum, în 1965). Cartea nu este doar o scriere autobiografică a copilăriei și adolescenței marelui filosof și poet român, ea reflectă într-o oarecare măsură aceleași trepte biologice și sociale din devenirea fiecăruia dintre noi.

Citind lucrarea, este aproape imposibil să nu te regăsești cumva în atmosfera mitică a propriului sat unde te-ai născut și ai copilărit, în sfera experiențelor care au marcat primele decenii din viața fiecărui individ.

Este o carte pentru toate vârstele, inclusiv pentru cei maturi sau deja seniori, fiindcă ne plasează inevitabil în ceea ce istoricii numesc „mitul vârstei de aur”, a copilăriei și adoloescenței de care ne leagă amintiri memorabile”, a declarat, pentru Cluj24, Ioan Bolovan.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Valentin Orga

Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Dar Ioan Bolovan urmăreşte şi filme şi piese de teatru, dar ascultă şi muzică. Preferinţele sale:
„Amen, regizat de Costa Gavras în 2002. Filmul este mai mult decât actual și astăzi, din cel puțin două motive.

În primul rând NU avem voie să uităm niciodată drama prin care au trecut cei mai mulți dintre evreii europeni în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Holocaustul conceput și instrumentat de regimul nazist patronat de Adolf Hitler în Germania dar și în teritoriile ocupate sau subordonate de cel de Al Treilea Reich, rămâne o pată neagră în istoria Europei. În al doilea rând, filmul este reprezentativ pentru ceea ce se poate întâmpla în orice țară unde o minoritate fie acaparează puterea „aparent” democratic și apoi își subordonează întreaga societate, fie își impune prin slăbiciunile sistemului, prin violență ori șantaj propria ideologie, care devine apoi obligatorie pentru majoritatea populației care a asistat pasivă la ascensiunea unui extremism sau altul.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban

Un motiv suplimentar pentru care îndrăgesc acest film este și modul excepțional în care a jucat rolul Papei actorul Marcel Iureș, iar Ion Caramitru pe cel al fratelui Papei. În fapt, filmul este o coproducție internațională la care românii/România a fost parte, onorându-și prezența într-o atare echipă multinațională.

În privinţa teatrului, nu am una preferată în mod special. Oricum am rărit mult după 1989 participarea la spectacolele de teatru. Din motive obiective dar și subiective. Am în memorie însă mereu piesa Tache, Ianke și Cadîr, a lui Victor Ion Popa, în interpretarea celebrilor actori Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu ș.a.. M-a marcat încă din anii adolescenței umorul savuros al piesei, de la audierea ei la emisiunea Teatrul radiofonic, iar mai apoi și la televiziune”.

Iar despre muzică…

„Ascult în general mai multe genuri muzicale: pop, dance, jazz ș.a., în funcție de starea de spirit sau locul unde mă aflu. În egală măsură zăbovesc și asupra muzicii populare românești care este de o diversitate melodică impresionantă dar și tonifiantă. Apreciez însă și muzica clasică, mai cu seamă muzica barocă (Bach, Hendel, Vivaldi, Corelli etc.), care mă ajută să trec peste momente tensionate, de epuizare, după cum Rapsodiile lui Enescu mă încarcă cu energie pozitivă ori de câte ori o ascult. Nu doar „patriotismul” local, ci și virtuozitatea și profunzimea multor piese ale lui Dumitru Fărcaș mă face să-l ascult adeseori și să fiu mândru că am avut asemenea creatori”, mai arată Ioan Bolovan.

CV Ioan Bolovan

11 august 1962, Pîncota, jud.Arad
Locul de muncă: – Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Facultatea de Istorie-Filosofie
-Academia Română, Filiala Cluj-Napoca: Centrul de Studii Transilvane și Institutul de Istorie „George Barițiu”
Studii: A. Liceale: Liceul Pedagogic Arad, jud.Arad
B.Universitare: Universitatea “Babeş-Bolyai”, specializarea Istorie şi Filosofie, 1982-1986
C. Doctor în istorie la Universitatea “Babeş-Bolyai” cu distincţia “Magna cum laude”(1999)

Experienţa profesională:
– septembrie 1986 – septembrie 1989, profesor la Şcoala Generală Dragu, jud. Sălaj
– septembrie 1989 – aprilie 2001, cercetător ştiinţific, cercetător ştiinţific principal III şi cercetător ştiinţific
principal II la Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca
– aprilie 2001 – până în martie 2008, conferenţiar universitar, iar din aprilie 2008 profesor universitar
titular la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie-Filosofie
– august 1992 – până în prezent, redactor la “Transylvanian Review”, Cluj-Napoca
– februarie 2003 – până în prezent, cercetător principal III şi cercetător ştiinţific principal I la Centrul de
Studii Transilvane- din 2008 conducător de doctorat

Responsabilităţi îndeplinite:
– martie 2012 – 2020 prorector al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
– iunie 2018 – până în prezent director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române
– octombrie 1993 – aprilie 2001, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie„George Barițiu”
– octombrie 1990 – aprilie 2001, secretar de redacţie la “Anuarul Institutului de Istorie din Cluj”
-octombrie 1992 – iulie 2002, membru în Comitetul de redacţie al revistei Romanian Civilization,
Bucureşti-Iaşi
-iulie 2002 – 2005 secretar de redacţie la revista Caiete de antropologie istorică, Cluj-Napoca
-februarie 2003 – până în 2016 director adjunct și din 2016 director al Centrului de Studiere a Populaţiei
din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
-mai 2003 – septembrie 2007 director interimar al Centrului de Studii Transilvane
-mai 2003 – până în 2017 expert-evaluator proiecte de cercetare ştiinţică la CNCSIS de pe lângă Ministerul
Educaţiei şi Cercetării
-noiembrie 2005 – până în prezent membru în Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare
-mai 2004 – până în 2008 preşedintele Comisiei Judeţene Cluj pentru atribuirea de nume de străzi şi
instituţii
– evaluator și membru în comitetul de redacție la mai multe reviste naționale și internaționale precum
Continuity and Change, Journal of Family History, Historical Life Course Studies, Historicka demografie,
Transylvanian Review, Revue Roumaine d’Histoire etc.
– director între 2003-2016 al mai multor proiecte de cercetare finanțate de CNCSIS, UEFISCDI și al unui
grant de tip SEE finanțat de guvernul Norvegiei
Aria de preocupări: istoria modernă și contemporană a României, cu precădere istoria Transilvaniei în
sec. XIX-XX, istoria populaţiei şi demografie istorică, istoria graniței militare austriece

Activitate ştiinţifică:

A. a publicat (individual sau colectiv), a editat şi coordonat peste 70 cărţi și volume

B. a publicat peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi
străinătate (Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Olanda, Argentina, Rusia etc.) şi circa 150 de
recenzii

C. a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională, în
ţară şi străinătate (Italia, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, SUA etc.)
Limbi străine: engleza (bine), italiana, franceza şi maghiara (satisfăcător)

Distincţii: Premiul “Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în anul 2002; 2008, 2010 Premiul pentru
excelenţă ştiinţifică al Universităţii “Babeş-Bolyai”; 2010 – Premiul „Profesor Bologna” la Gala Naţională
a ANOSR; 2010 – Premiul pentru domeniul Istorie al Journal for the Study of Religions & Ideologies
Medalia Universităţii “Vasile Goldiş” Arad, 2011; 2016 – Premiul Fundației „Magazin Istoric”; Doctor
Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” Arad, 2018; Membru corespondent al Academiei Române
(din noiembrie 2018); 2019 – Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. A fost decorat de către
președintele României, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” prin Decretul prezidențial nr.
1137/2021 din 26 noiembrie 2021, ”în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi
promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţii naţionale şi a statului român
modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”.
Afilieri internaţionale: – membru din 2008 al International Commission for Historical Demography
(ICHD), din septembrie 2010 este vicepreședinte al ICHD care are sediul la Geneva, din august 2015 până
în august 2022 a fost președinte al ICHD, iar din august 2022 este președinte de onoare al ICHD

– membru al ICM Gorizia, Italia (din februarie 2008)

Membru în comitete de redacție: Historical Life Course Studies (Leuven), Historicka demografie
(Praga), Istorija 20.veka (Belgrade), Revue Roumaine d’Histoire (Bucuresti), Transylvanian Review (ClujNapoca), Analele Aradului (Arad) etc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sepsi Sf. Gheorghe – „U” Cluj, 0-0. Remiză albă obținută de clujeni în deplasare

Publicat

De

Sepsi Sf. Gheorghe și „U” Cluj s-au întâlnit astăzi, 25 februarie, pe Stadionul Sepsi din Sfântu Gheorghe în etapa cu numărul două zeci și șapte din Superliga României. Partida s-a încheiat cu un rezultat de egalitate. 

Echipele de start

Sepsi Sf. Gheorghe: Moldovan – Oroian, Ciobotariu, Kecskes, Dumitrescu – Ninaj – Păun, Matei, Rodriguez, Ștefănescu – Safranko
REZERVE: Gedo – Aganovic, Debeljuh, Kallaku, Oteliță, Rondon, Ștefan, Varga
ANTRENOR: Bernd Storck
„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Thalisson Kelven, Masoero, Roger – Silaghi, Simion, Bic – Nistor – Popa, Anselmo
REZERVE: Iliev – Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Mitrea, Oancea, Pănoiu, Pițian, Roguljic, Rus
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
ARBITRU: Viorel Flueran

A doua remiză albă consecutivă pentru „U” Cluj

În partida disputată pe Stadionul Sepsi din Sfântu Gheorghe spectacolul s-a lăsat așteptat, ambele echipe adoptând un joc prudent fără a-și asuma riscuri.

În prima repriză jocul ambelor echipe a fost unul echilibrat, posesia fiind de 50% de fiecare parte și nu a fost trimis nici un șut pe spațiul porții. Jocul a fost desfășurat în mare parte la jumătatea terenului, ambele echipe fiind mulțumite cu scorul pauzei adică 0 la 0.

În repriza secundă ambele echipe au ieșit mai montate de la vestiare cu dorința de a obține mai mult decât un rezultat de egalitate întrucât este introdus la „U” Cluj în minutul 45 Valentin Gheorghe, în timp ce Sepsi i-a introdus pe Roland Varga, Kevin Varga și Oteliță.

În minutul 50 vine primul șut pe poartă a partidei, acesta îi aparține jucătorului celor de la Sepsi, Kevin Varga, intrat la pauza meciului trimite cu capul periculos, dar Gorcea închide bine unghiul și scorul rămâne 0 la 0.

Pe parcursul reprizei secunde Sepsi a fost echipa care a controlat partida prin posesie și câteva șuturi spre poarta apărată de Gorcea, dar nu destul de periculoase cât să îl învingă.

În minutul 90+2 Daniel Popa ratează o uriașă ocazie rămas unu la unu cu portarul celor de la Sepsi, dar Moldovan apără impecabil și scorul rămâne 0 la 0.

Partida se încheie cu o remiză albă, rezultat care îi menține pe clujeni pe locul 9 cu 35 de puncte, la doar 2 puncte de ultimul loc care duce în play-off. Pentru „șepcile roșii” urmează meciul de „acasă” cu Farul Constanța, miercuri, 28 februarie.
Cosmin Olaru

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax