Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Nestimate nestemate sau politica separărilor

Publicat


”Ești sărac și iei săracă? Amărât îti va fi traiul;

Grijile se țin de capu-ți, cum de oi se ține scaiul;

Iei bogată, intri slugă. Foc ți-e prânzul, foc ți-e cina.

În lăcașul tău cânta-va nu cocoșul, ci găina.

Iei urâtă. Ți-e urâtă. Ia frumoasă ca să-ți placă.

Dar atunci…plăcere oare numai ție o să-ți facă?”

Versurile acestea nu fac parte din vreun curs premarital, atât de la modă, ci din lecturile elevilor de cândva, iar eu le-am auzit de la un senior învățător. Sigur că, în spiritul contemporaneității impudice am reținut mai ușor strofa de mai sus. Mi-a mărturisit că domnia sa a  trebuit să le învețe în clasa a treia, iar rușinea noastră este că nu ne găsim zăbava de a asculta toate poeziile pe care le știe.

Banc din comunism

Învățătorul senior are 86 de ani, iar eu, pentru că am avut probleme în a recunoaște autorul și opera, mi-am amintit un banc din comunism :

” Pe vremuri scoala românească a avut trei mari reforme de separare:

-prima reformă a fost când Spiru Haret a separat Școala românească de Religie (mai corect a inclus-o ca disciplină fără a o exclude), a doua a Suzanei Gâdea care a separat Școala de Cultură, iar a treia a Alexandrinei Găinușă care a separat Școala de Educație”.

Oare autorul glumei ce ar fi spus acum? Sau care dintre foștii și actualii miniștri ai Învățământului ar mai merita să intre în constiința publică și doar în glumă, sau nici măcar în glume?

Frumusețea, actualitatea și valoarea inestimabilă a operelor literare au o contribuție fundamentală în educația unui om. Dar istoria?

Scriitorii ignorați

În România, acum, copiii sunt îndopați (și unii politicieni de calitate îndoielnică) de absurditatea că ”Baltagul” este depășit, ”Moara cu Noroc” la ce ne mai folosește, Coșbuc este în întregime depășit. Panait Istrati sau Ioan Alexandru parcă au nume de fotbaliști, Magda Isanos o fi vreo divă…Creangă este urât de-a dreptul, iar Sadoveanu un răufăcător, pe când despre Eminescu imberbii care nu cunosc și nici nu recunosc vreun vers de-al lui, pot să îți precizeze că a suferit de mai multe boli dintre care cea mai cunoscută (de ei) este sifilisul.

Cu ai noștri, ca ai noștri, dar cu Jules Verne si Alexandre Dumas ce ați avut?

Am cutezat să ne amintim câteva versuri într-un moment de relaxare. Par o glumă, dar literatura are atâtea nestemate. Seniorul ne reamintea că dânsul a trebuit să le învețe în clasa a treia. Copiii noștri nu. Nici acestea, nici multe, multe alte nestemate ale literaturii.

Expert digital

Am auzit un ”factor de decizie”, din aproape capitala culturală europeană Cluj (încă Napoca) vorbind despre aceste NESTIMATE ale culturii noastre. Expert în mai multe și …digitale.

Adică nu atât de expert digital, ci responsabil …mai concret cu digitalizarea care sigur că reprezintă viitorul, dar oare nu ar putea fi făcută și fără inculți corupți? Adică el era responsabil cu cumpărarea de programe și ”scule”. Între prieteni spune doar scule, în rest echipamente.

Dacă o fi loc, cu pudoarea necesară, cum să i se spună că nestematele sunt pietre prețioase, cu extensie și în alte domenii, iar nestimate sunt doar lecturile jalnice sau inexistente ale unora care au ajuns în fruntea bucatelor.

Cum să ne ajutăm copiii?

”Lumină lină, lin lumini/ Răsari din codri mari de crini!”

În ”marile reforme” de acum, (ce batjocoritor sună programul ”România educată”) unii au ”reușit” separarea religiei ca disciplină de învățământ de Biserica Neamului, a literaturii de scriitori, a istoriei de eroi și martiri, a ”serviciilor” de țară și neam, a dascălilor de școală, a școlii de carte, a muzicii de melodie, a sexului de dragoste, a familiei de iubire, a Poliției de Siguranță, a Justiției de Dreptate și, mai ales,  a copiilor de părinți și a creierului de suflet.

Nestimate SEPARĂRI, reforme și activități tovarăși.

N.B. Versurile de început sunt de Petre Dulfu – ”Isprăvile lui Păcală”. Versurile de sfârșit sunt în loc de rugă, a unuia cu nume de fotbalist, care a ales Mănăstirea Nicula veșnic popas, iar la Mănăstirea Rohia a dat suflet și nume unui sălaș.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO.Scandalagiul din Plopilor, gălăgie noapte de noapte. Bate în pereți și mobilă, dă boxa la maxim. Atenție, limbaj licențios

Publicat

nebu

Scandalagiul din cartierul clujean Plopilor, care are probleme psihice, deranjează, din nou, vecinii, după ce și-a găsit o nouă distracție: noapte de noapte face gălăgie, bate în pereți, în geam, în ușă, în mobilă și dă boxa la maxim.

”A dat boxa la maxim de îmi sună rigipsul din cameră. Face gălăgie de pe la ora 22,20 până după miezul nopții, cum să te odihnești, cum să poți dormi într-o astfel de situație?

Degeaba chem poliția, dă drumul la boxă și stă în geam si când îi vede pe polișiști, opreste cu totul, face liniște. Cine mai poate trăi în condițiile astea?”, ne-a relatat un vecin.

Citește și VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

În plus, scandalagiul a fost surprins de camerele de supraveghere cum îl înjură pe vecin.

Bărbatul a fost amendat de mai multe ori de polițiști și a fost internat, forțat, de mai multe ori la Psihiatrie, după care revine acasă și continuă circul, spre exasperarea vecinilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident de motocicletă în Cluj-Napoca. Un bărbat, la spital

Publicat

Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca intervin marți dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului.

”În accident a fost implicată o motocicletă, iar echipajele noastre au acordat prim ajutor calificat unui bărbat de aproximativ 35 de ani.

Acesta este conștient și cooperant, urmând a fi transportat la spital. La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SAJ cu medic”, au spus pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii din penitenciare blochează activitatea pușcăriilor și ies în stradă. Protest la Penitenciarul Gherla

Publicat

penitenciar gherlap

Marți, 30.05.2023, polițiștii de penitenciare își desfășoară activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

Greva japoneză de marți va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.

Miercuri, 31.05.2023 polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții, la fel cum este guvernarea PSD-PNL.

”Trâmbițele Ciucă, Ciolacu și Budăi să vină să-și păzească infractorii în caz de revolte!”, au spus polițiștii.

Exces de zel în închisori

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) anunță că polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin “exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistrița și Bacău, iar pe listă va urma și Penitenciarul Gherla.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară. Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute.

Coaliția PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare “la comanda” Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, fără consultarea instituțiilor de forță ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal și nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiție), ci a venit cu fițuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

La pensie, direct în sicriu

”Creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca polițiștii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranța de viață a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani.

Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi polițiștilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieți decente, sub acel coș minim despre care guvernanții nu vor niciodată să vorbească. PNL și PSD, dacă nu ne omorâți la locul de muncă, ne omorâți prin înfometare, ca pensionari!

Sună cinic, dar aveți experiență. Ca dovada aveți cazurile românilor care au murit de foame și frig în casă, în iarna anului 2022”, au precizat polițiștii.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Petrecere la cinema în aer liber la Morău, comuna Cornești, de 1 Iunie. Desene animate proiectate pe un ecran gigant

Publicat

cine 3

Joi, 1 iunie, de Ziua Copiilor, va fi distracție în satul Morău, comuna Cornești. La Green Cinema Drive-In va fi o adevărată petrecere cu muzică, mâncare și film.

Petrecerea în aer liber, începe la ora 10.00 în satul Morău, pe strada Principală nr 83, comuna Cornești, județul Cluj.

Acolo va fi amplasată o rulotă fast-food, cu mici, cârnați, hot dog, pizza, cartofi pai, înghețată, apă minerală și sucuri.

Pentru că e o petrecere de 1 Iunie, pentru cei mai mici, va fi disponibil un loc de joaca gonflabil, dar și alte surprize.

Ansamblul folcloric de copii ”Mugurii Mintiului” este invitat de onoare, iar membrii acestuia vor încânta cu măiestria lor în ale dansului.

De asemenea pentru toți cei care vor dori și vor putea să rămână până la lăsarea întunericului, pe ecranul gonflabil de 7m x 5m, vor fi difuzate videoclipuri muzicale, iar de la ora 22.00, filmul de desene animate „Regele Leu”.

Accesul este gratuit.

cine 1

cine 2

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax