ACTUALITATE
OPINIE/ Adrian Marian: În căutarea Serviciului de Combatere a Dependențelor Neprioritare
”Clipă rămâi!” – Goethe, ”Mai dă un click!”- Gates
Joc PC: Am împușcat un soldat (inamic, se înțelege) – un punct. Am omorât un soldat (împușcat de două ori ca să fiu sigur) – două puncte. Am decapitat un soldat – 4 puncte. Calci un soldat cu mașina – 4 puncte. Calci doi soldați cu mașina – 5 puncte (mai bine îl ucizi cu mașina ”personal”).
Am omorât un soldat cu bâta (este opțional pentru că se pierde timp, trebuie să îl lovești de multe ori) – 8 puncte. Jocul imită grozăvii și torturi. Nu există ființe, ci doar unități, puncte și tot felul de recompense. Am eviscerat (am scos măruntaiele) unui soldat inamic – 10 puncte. Am incendiat un soldat – 12 puncte. Am incendiat un grup de trei soldați – 15 puncte (e de preferat să îl incendiezi personal). Cureți măruntaiele și cadavrele cu câinii de serviciu – 2 puncte/unitate.
Nu există ființe, ci doar unități. Recompensele- la 20 de puncte îți zâmbește un chip de fetiță. La 50 de puncte îți apare o fetiță în mini și se schimbă ceva la muzică, la fundalul sonor. La o sută de puncte îți apare fetița în costum de baie cu mulți bani.
La 200 de puncte se schimbă muzica, crește grămada de bani și scad hainele fetei. Suntem întrebați/ încurajați când corpurile se dezvelesc, dacă jucătorii au 18 ani. Serios? Să fie mai incitant, nu ? La jucătorii femei se întâmplă să afișeze musculoși. Mare ”meserie” să descoperi sexul și interesul celui care joacă din tastatură, dar parcă atâta pricepere de vârf (know how?) ar fi meritat alte scopuri.
Dependențe mai tari decât cocaina
V-ați plictisit ? Dar copiii noștri ? Zi de zi, în toate zilele săptămânii cu continuarea asigurată/ condiționată pentru că altfel ar pierde punctele și avantajele create anterior (prin muncă !!!) și care sunt de natură a mări dependența. Este infinit de ușor (în rețele) să determini profilul jucătorului și să îi oferi recompensele (virtuale) dorite. Dar noi? Dar dumnevoastră? Aveți răbdare să numărați într-o zi de câte ori accesați telefonul în două categorii – cu rost și fără rost – și vedeți de la ce număr se poate vorbi de adicție. Adicție, adică dependență, sună elegant, dar este boală. Reală, nu virtuală!
Omenii de știință ( preocupați de subiect) spun că adicțiile dezvoltate prin smartphone sunt mai puternice și mai dăunătoare decât cocaina.
Fiind o ”victimă” a școlii românești care își propunea să educe cu adevărat (nu neapărat sexual) și în care elevii se întreceau mai ales prin cât au citit, am aflat că un mare savant, dr. Freud, recomanda inițial cocaina ca un excelent medicament antidepresiv.
Să nu uităm. Copiii și elevii nu se mai întrec acum nici măcar în ”țoale”, ci în smartphone și noutatea jocurilor/aplicațiilor instalate. Ulterior, dr. Freud și omenirea au aflat cât poate fi de nocivă dependența de cocaină și de alte droguri. S-au creat sisteme de legi și structuri de justiție antidrog!
Ce spun părinții și familia
Doar ca simpli cetățeni, parafrazând poate cel mai celebru împușcat al românilor, am putea să ne întrebăm dacă ceva este mai rău decât drogurile, nu ar fi timpul să elaborăm legi, norme și să formăm structuri de specialiști care să ajute oamenii , în special copiii să nu fie prea mult afectați de acest flagel al dependențele/ adicțiilor de jocuri, internet, rețele sociale, smartphone?
Am încercat să aduc problema undeva în spațiul public și apare tendința de a se explica despre bunăvoința cu care trebuie să privim progresul tehnologic, aviația, mașinile și alte descoperiri. În plus, mai ales părinții și atmosfera din familie este de vină.
Elevii cei mai afectați
Pe șosele se moare mai mult decât în războaie, până și avioanele mai cad. Dacă ridicăm problema că se moare din cauza accidentelor de circulație asta înseamnă că nu iubim mașinile și progresul tehnologic, inclusiv smartphone-ul? Sigur, cu puțină reclamă din partea ”tehnologiilor”, argumentele capătă consistențe și forme diferite. Prietenii știu de ce. Părinții își iubesc copiii și la toate dependențele sunt victime și ei, și atmosfera din familie și din școală și din sălile de clasă.
Dar cel mai puternic afectați sunt copiii și elevii și totodată, ființele cele mai lipsite de apărare și de reacție.
Copii, sursă de profit
Un psihiatru universitar german, Manfred Spitzer (cartea DIGITAL DEMENTIA) afirmă că politicienii germani privesc și îi tratează pe copii/elevi doar ca pe niște animale de pe urma cărora urmează să obțină profit. În Germania!
Vai de noi, prin alte părți nici nu avem curajul să aducem tendința în discuție. Putem doar să ne întrebăm, fără să dorim a afecta afacerea și publicitatea nimănui, dacă acești elevi și copii din România care au fost forțați să stea cca 10/12 ore pe zi cu ochii în telefoane și ecrane, multe luni de zile, cursuri on –line și teme lipsite de orice control cronofag (poate și valoric) nu ar fi timpul să fie și respectați și luați mai mult în considerare.
Nu îndrăznim să spunem nici iubiți pentru a nu fi tratați cu o zeflemea mizeră în locul european unde copiii sunt abuzați cel mai mult și se citește pe hârtie cel mai puțin.
Smartphone cadou de la părinți ocupați
La noi există o Lege contra fumatului (oportună și binevenită) și norme contra alcoolului. Adicțiile/dependențele vechi sunt cât un chiștoc social sau puțin scrum, prin comparație cu cele noi, atât prin virulență, agresivitate, procent în rândul populației și, mai ales, perspective.
Revenim la niște jocuri PC: împuști un soldat, omori balauri și zmei în ecrane viu colorate pe o muzică agresivă cu nu știm ce mesaje subliminale. Tot ceea ce ar mai putea transmite școala este bătrânicios, leșinat și plictisește. Iubim tehnologia, dar trebuie să o punem doar în sprijinul nostru.
Ne plătim datoria de părinți superocupați făcând cadou un smartphone, nu știm după aceea, ce se mai întămplă cu soldații de pe ecran, dar avem mari șanse a câștiga sigur câteva generații de sparangheliști. Pentru un fenomen mult mai puțin important, fumatul (să nu le mai amintim pe celelalte) există norme, structuri de personal, servicii specializate. Se poate.
Orice om normal (sperăm că și noi) respectă, folosește și îndrăgește realizările și noutățile tehnologice. Smartphone-ul este implacabil de indispensabil! Fenomenele negative care le pot însoți nu sunt premeditate de oculta mondială, dar sunt atât de amenințătoare încât ne vine în minte o definiție veche de școală: ”Statul este acea organizație care a apărut ca o necesitate în evoluția istorică pentru a-i apăra pe cetățeni de dușmanii interni, externi și de vicisitudinile naturii !”.
Definițiile noi sunt, oare, foarte schimbate ?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Defilare militară în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca de Ziua Națională a României. Participă 300 de militari
EVENIMENT
Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00, peste cea din 2020
Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 11.00, în jud. Cluj votaseră 10,61%.
Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 7,40% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 11.00
În Cluj-Napoca, până la ora 11.00 au votat 12% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 11.00 era de 8,72%.
În județul Cluj au votat și aproape 6.924 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 12,45%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 2.400.000.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca
Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca
Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.
EVENIMENT
Incidente la două secții de votare din Cluj. Buletinele de vot, ștampilate cu ștampila de control înainte de ziua alegerilor
Poliția Turda a fost sesizată legat de un incident la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu. Buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.
Poliția Municipiului Turda a fost sesizată în seara zilei de 30 noiembrie, în jurul orei 21, că la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției înainte de ziua alegerilor, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.
„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, Poliția Municipiului Turda a fost sesizată cu privire la faptul că, la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.
În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.
Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a transmis IPJ Cluj.
Incident „tras la xerox” la Sâncraiu
Ulterior, Poliția Cluj a anunțat că și la Sâncraiu a fost semnalat un incident similar.
„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare din localitatea Sâncraiu, comuna Sâncraiu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.
În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.
Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a mai arătat IPJ Cluj.