Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE Adrian Marian: Ardelenii verzi

Publicat


Site-ul de asociaţie sau grup, trebuie să constatăm cu bucurie, a luat un mare avânt la ardeleni, fiind mult mai dezvoltat decât peste munți. Numărul deosebitelor siteuri ardelenești, pe faţă sau secrete, este astăzi aproape incalculabil – ”Transilvania transilvănenilor”, ” Grupul îndrăgostiților de istorie” , ” Ardealul meu”, ”Regiunea noastră, nu a voastră ” , ”De o mie de ani în Transilvania, de o sută în România”, ”De la Tărtăria la Anisia ” (fost ministru MEC), ”5 G: Gelu, Glad, Gheorghe Doja, Gheorghe Funar, Gruia (CFR Cluj)” , ”Liga orașelor de Vest”, ”Asociația primarilor și mai din Vest!”, ”Noi Vestul și (R) Estul”,  ”După Trianon în țara lui Ghinion” ( grup ocult) s.a.

Ca orice ardelean tradițional, am căutat şi eu să fac parte din cât mai multe grupuri din siteuri. Până mai zilele trecute, eram membru la opt; astăzi, graţie stăruinţelor celebrului meu amic, eminentul tracolog Traian Grumaz Viezure ot Brânză, am onoarea a fi membru la al nouălea grup, cel din urmă, îmi pare mie că este grupul cel mai binevenit; el răspunde la o mare şi arzătoare necesitate naţională – Regionalizarea!!! Cititorul se va convinge îndată cât de urgentă nevoie aveam de înfiinţarea noului nostrum grup.

Dar să lăsăm pe promotorul înfiinţării acestui grup să vorbească (iar dvs să șeruiți of course) …

« Noi, ardelenii verzi, purcedem de la următoarele principii sănătoase de progres regional:

A iubi neamul său (adevăratul ardelean) într-o anumită regiune este peste putinţă din partea aceluia care nu urăşte neamul din celelalte regiuni.

Un neam regional (marele ardelean) nu poate avea vrăjmaşi în propriile sale defecte; vrăjmaşii lui sunt numai şi numai calităţile neamului din alte regiuni.

De aceea, un neam regional (harnicul ardelean) nu trebuie să-şi piardă vremea a se gîndi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască  calităţile concetățenilor din alte regiuni.

Prin urmare, un neam regional (vigilentul ardelean) trebuie să aibă veşnic groază de celelalte, deoarece existenţa unuia n-are altă condiţie decât compromiterea completă a altuia.

De aci, necesitatea imperioasă a exclusivismului regional (mai mult ca perfectul ardelean) celui mai extrem.

Bărbatul (mai mult ca purul ardelean) care are copii cu o femeie din neam, dar din altă regiune, sau viceversa, creşte la sânul lor nişte monştri, cari jumătate vor iubi pînă la nebunie neamul ardelenesc în mijlocul căruia au văzut lumina, iar jumătate îl vor urî cu înverşunare.

Să ferească Dumnezeul străbunilor noştri pe orice pur ardelean sau pură ardeleancă să dea naştere la aşa specimene teratologice!

Noul nostru grup este chemat să deştepte spiritul public regional, solidarizând pe toţi ardelenii vigilenți; de aceea sperăm, nu! nu sperăm, suntem siguri că toţi ardelenii puri — şi când zicem toţi ardelenii, înţelegem nu pe toţi levantinii, cari se dau drept ardeleni, ci pe vigilenții ardeleni— se vor grăbi să se-nscrie împreună cu familiile lor în rândurile noastre ».

După această esenţială expunere de motive, ne grăbim a da aci, în strâmtul spaţiu de care dispunem, câteva extracte din

STATUTELE GRUPULUI «ARDELENII VERZI»

Cap.I  Despre numele, membrii şi emblema societăţii

Art. 1 — Se înfiinţează în România un grup exclusivist cu numele de «Ardelenii Verzi».

Art. 2 — Oricine poate face parte din această societate, fără deosebire de sex, de etate sau de coloare politică, dacă este ardelean sau ardeleancă verde.

Art. 3 — Emblema societăţii va fi un ardelean verde zdrobind falnic cu călcâiul său şearpele străinismului. Ardeleanul are un gât lung care îl ajută să se uite superior peste munți. Cu un ochi superior spre Moldova și un ochi și mai superior (mai înalt în desen ) spre București.

Cap.II Despre datoriile membrilor societăţii în genere

Art. 4 — Membrii de orce sex şi etate ai grupului «Ardelenii Verzi» sunt datori să urască tot ce e străin şi tot ce e de la străin, tot ce nu e ardelean  verde sau tot ce nu e de la ardelean verde.

Urmează apoi mai multe articole unde se enumără cu de-amănuntul tot ce nu este verde ardelenesc şi care trebuie sistematic respins de orice membru al grupului, ca, de exemplu, sentimente neardelenești, tendinţe şi idealuri neardelenești, artă neardelenească, idei şi spirit neardelenești, pepenii de Dăbuleni, cârnații de Pleșcoi și pătlăgelele de Buzău.

Apoi: Art. 9 — Se exceptează de la această regulă capitalurile neardelenești, băncile neardelenești și facultățile de peste munți pentru ardelenii verzi care nu au reușit la școli în Transilvania verde. Sunt, de asemenea, exceptați fotbaliștii de la CFR Cluj care pot fi primiți în grupul ardelenilor verzi cu excepția regățenilor.

Statutele prevăd înfiinţarea unui organ de publicitate al grupului cu titlul de Ardeleanul Verde, pus sub direcţiunea unui Comitet de 40 membri, iar comitetul sub preşedinţia eminentului, Traian Grumaz Viezure ot Brânză.

Site-ul Ardeleanul Verde va fi redactat de toţi membrii societăţii: fiecare membru, indiferent de vîrstă sau sex, va fi dator a colabora măcar o dată pe lună cu un articol de fond. Se-nţelege de la sine ce idei e chemat să propage Ardeleanul Verde .

Cap.III Despre datoriile membrilor minori ai societăţii

Art. 30 — Membrii minori ai societăţii, indiferent de etate şi de sex, sunt datori a fi cât se poate mai curaţi. Scutecele vor fi cumpărate doar de la firme supermagazine ale Europei Occidentale. Este permisă umplerea lor și de către copiii ardelenilor verzi, dar acest lucru se va face cu responsabilitatea și seriozitatea specifică regiunii. Grupul va emite în acest sens Certificatul Verde Central Europen. Certificatul va fi eliberat în condiții de mare exigență după ce cel puțin doi ardeleni verzi din Comitet vor mirosi candidatul.

Art. 31 — Ei sunt datori a asculta pe părinţii lor de ambe sexe, dar de preferinţă pe acei cari sunt membri activi ai grupului.

Art. 32 — Acei care urmează la şcoală nu pot, sub nici un cuvânt, să se joace cu conşcolari străini; ei trebuie să se joace numai cu conşcolari ardeleni verzi, de preferinţă cu membrii activi ai societăţii.

Art. 33 — Membrii minori ai societăţii sunt obligaţi a obţine note bune numai la profesorii ardeleni verzi, de preferinţă la acei cari sunt membri activi în societate.

Cap. IV Despre datoriile membrilor de sex feminin

Art. 40 — Membrele grupului sunt datoare să fie virtuoase ca nişte matroane romane.

Art. 41 — Membrele grupului sunt datoare să devie bune mame ardelence.

Art. 42 — Ele sunt datoare a naşte copii sănătoşi după preceptul străbun: mens sana in corpore sano.

Art. 43 — Membrele grupului cari sunt încă june domnişoare sunt datoare să se mărite numai cu ardeleni verzi, de preferinţă dintre membri activi ai grupului.

Art. 44 — La cazul când o jună domnişoară s-ar mărita cu un român verde, care însă nu face parte din grup, este datoare a-l înscrie imediat printre membrii activi.

Art. 45 — Îndată ce o membră devine mamă, ea este datoare să-şi înscrie imediat copilul în Grupul «Românilor Verzi».

Art. 46 — Membrele societăţii sunt datoare a-şi boteza copiii cu nume străbune ca Scorilo, ca Decebal, ca Burebista, ca Cicerone, ca Caracala, ca Cornelia, ca Catone etc.

Art. 47 – Membrele mame sunt datoare să dea copiilor lor o educaţie maternă în limba română cu minunat accent ardelenesc.

Art. 48 — Ele sunt datoare a da singure să sugă copiilor, alăptându-i în acelaşi timp cu sentimente şi idei de ardelean verde, conform statutelor de faţă.

Art. 49 — În cazul cînd un membru nu ar avea lapte sau, întâmplător, nu i-ar fi sfârcul mamelelor perforat, sau s-ar gâdila prea tare, sub nici un cuvânt nu va putea lua o doică străină, care ar da copilului să sugă lapte străin, alăptându-l în acelaşi timp cu sentimente şi idei străine; ci va fi datoare să ia o doică ardeleancă verde, de preferinţă o membră activă a grupului.

În capitolul despre membrii de sex masculin ai grupului, statutele impun aceleaşi obligaţiuni şi taţilor ca şi mamelor, afară, se-nţelege, de obligaţiunile privitoare la alăptare.

Se înţelege că orice abatere de la îndatoririle statutelor atrage după sine: întâia oară un avertisment, a doua oară o amendă şi a treia oară excluderea, în şedinţă plenară, a membrului vinovat, din Grupul «Ardelenilor Verzi» şi declararea lui ca străin de neam regional.

Abaterea de la îndatoririle privitoare la alăptare atrage după sine de la întâia oară pedeapsa excluderii.

Art.50. Este interzisă folosirea cântecelor și melodiilor din alte regiuni decât cele din Transilvania în mod etapizat, legendar fiind spiritul ardelenesc de organizare :

  1. a) cântecele de leagăn folosite pentru copiii ardelenilor verzi vor fi din repertoriul lui Dinu Iancu Sălăjeanu. Mamele ardelence verzi nu vor desfășura activități specifice de procreere până nu fac exerciții de cântat gros/bas/tonalități joase precum a marelui artist.
  2. b) petrecerile și dansurile se vor ține exclusiv pe muzica maestrului Grigore Leșe. Coregrafii ardeleni verzi vor concepe pași de dans speciali pentru melodiile inegalabilului maestru.

 

NB: E controversată și probabil condamnabilă acțiunea de a pastișa schița ”Românii verzi ” a lui Caragiale. Am făcut-o și ca o recomandare de lectură pentru tinerii cărora li se inoculează ideea scriitorilor învechiți, depășiți. Ar trebui să cerem iertare spiritului lui Caragiale pentru demers, dar în primul rând ar trebui să ne ierte pe toți, pentru că după 119 ani încă nu am ieșit din grotescul pe care îl ironiza cu atâta genialitate, iar mare parte din structura diriguitoare ar putea purta numele localității lui natale.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Publicat

De

Bani alocați pentru activități culturale la Cluj-Napoca

3 milioane de euro au fost alocați, marți, sectorului cultural neguvernamental. Este cea mai mate alocare din istoria Clujului pentru acest sector, a anunțat primarul Emil Boc.

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, primește cea mai mare finanțare din partea Primăriei Cluj-Napoca, respectiv 1,8 milioane de lei.

Emil Boc: 3 milioane de euro, cea mai mare alocare din istoria Clujului pentru sectorul cultural. UNTOLD nu primește bani

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat marți alocarea de resurse financiare pentru sectorul cultural neguvernamental.

„Este cea mai mare alocare din istoria Clujului. Sunt 16,2 milioane de lei, adică peste 3 milioane de euro. Sunt 176 de organizații și fundații care au depus 164 de proiecte. Sunt și proiecte cu caracter social, în număr de 12, (care primesc ) o sumă de 700.000 de lei”, a declarat marți Emil Boc.

Primarul a precizat că festivalul UNTOLD nu primește susținere financiară de la bugetul local.

TIFF primește o sumă care se apropie de tot bugetul alocat de Primărie acestui sector în anul 2012

Emil Boc a mai precizat că suma pentru acest sector a crescut de 8 ori față de anul 2012, când au fost alocate, în total, 2 milioane de lei pentru acest sector.

Suma din anul 2012 se apropie de finanțarea pe care o vor primi în acest an doar organizatorii TIFF.

De altfel, pentru organizarea Festivalului Internațional de Film de la Cluj-Napoca a fost alocată în acest an cea mai mare sumă, respectiv 1,8 milioane de lei.

Bani au fost alocați, printre altele, pentru festivalul Jazz in the Park, Toamna Muzicală Clujană, Opera Aperta, festivalul Interferențe, Centrul Cultural Clujean, festivalul Puck sau Zilele Culturale Maghiare, ,dar și pentru festivalul „Dumitru Fărcaș” și pentru evenimentele dedicate în a cest an lui Avram Iancu.

Bani au fost alocați și pentru proiecte din sfera sportului, cum ar fi „Biletul de sănătate” sau proiectul „Fugi în curtea școlii”.

Foto: TIFF/ Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

Publicat

baraj absorbant

În cursul zilei de marți, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj au fost sesizați de către comisari ai Gărzii de Mediu privind scurgeri de hidrocarburi petroliere în Someșul Mic. ​

„Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei sunt irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

poluare

POLUARE cu hidrocarburi a Someșului în aval de podul Garibaldi. Se INTERVINE cu baraje absorbante

La această oră, personalul SGA Cluj intervine cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

De asemenea, continuă investigațiile în teren pentru identificarea sursei poluării.

poluare

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Bosch inaugurează a doua clădire de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj-Napoca. Investiția, 21 de milioane euro

Publicat

Bosch

Compania Bosch a inaugurat cea de-a doua clădire de birouri construită în cadrul Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de aproximativ 21 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani. Investiția totală, începută în 2017, în cele două clădiri ale centrului din Cluj se ridică la peste 50 de milioane de euro.

Deschiderea oficială a avut loc, marți, în prezența managementului local al companiei și a reprezentanților autorităților și partenerilor locali.

Noua clădire, a cărei construcție a început în martie 2021, are o suprafață construită de aproximativ 10.000 de metri pătrați, împărțiți pe zece etaje și este conectată de sediul existent prin două pasarele.

30 de ani de prezență în România

Bosch

„În 2024, aniversăm, de asemenea, 30 de ani de prezență Bosch în România și ne bucurăm să marcăm acest moment și prin finalizarea unei investiții de o asemenea amploare, atât ca sumă alocată, cât și prin prisma utilității sale pentru Bosch și pentru industria din România, dar și prin modul exemplar de colaborare cu autoritățile locale.

De 30 de ani, Bosch este un partener de încredere pentru societatea românească, iar această investiție de la Cluj subliniază angajamentul pe termen lung pe care Grupul Bosch îl are față de România”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România.

Facilități moderne

„Această nouă clădire modernă, pe care o inaugurăm astăzi și de care eu personal sunt foarte mândru, completează beneficiile pe care le oferim colegilor noștri.

Aceste facilități moderne și condiții de muncă care inspiră îi ajută să inoveze, să colaboreze și, astfel, să dezvolte, chiar aici, în România, soluții de ultimă generație ce au impact asupra viitorulului industriei mobilității la nivel global,” a declarat Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

„Prin consolidarea poziției Centrului de Inginerie din Cluj, experții noștri locali au o contribuție din ce în ce mai mare la procesul de transformare a companiei la nivel global.

Fie că este vorba despre sisteme avansate pentru asistența șoferului, sisteme de direcție asistate electric, sisteme de propulsie tradiționale și electrice, sau diferite servicii pentru industria auto – la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj avem experiență vastă în dezvoltarea unor soluții software și hardware inovatoare.

Proiectele tehnice complexe și contribuția directă la dezvoltarea produselor Bosch inovatoare, oportunitățile de dezvoltare profesională și personală, condițiile de muncă flexibile, birourile și laboratoarele moderne deja existente în Cluj-Napoca, Jucu, București și Sibiu, fac din Centrul de Inginerie Bosch unul dintre cei mai doriți angajatori în rândul inginerilor și specialiștilor IT în România”, a continuat Matter.

Design atractiv

Bosch pune accent pe condiții de muncă flexibile și pe spații care inspiră.

Pe lângă birourile și sălile de ședințe moderne, având un design atractiv, noua clădire oferă diferite facilități, precum zone pentru testarea mașinilor, spațiu dedicat proiectelor de inovație, sală de conferință și zone de relaxare.

De la parter până la ultimul etaj, design-ul clădirii combină elementele creative cu lumea dinamică a tehnologiei.

Fiecare etaj are o temă creativă adaptată la specificul activităților tehnice, clădirea oferind, astfel, spațiul cel mai potrivit pentru a facilita procesele complexe specifice inovației și ingineriei avansate, integrând laboratoare tehnice moderne, spații de colaborare și de muncă în liniște și experiențe inedite prin intermediul realității virtuale.

Facilități suplimentare, precum cantina și sala de sport, care au fost deschise în 2021, își aduc aportul la starea de bine și sănătatea angajaților. Toate aceste beneficii stimulează creșterea ratei de prezență la birou a angajaților Centrului de Inginerie din Cluj, îmbinând, astfel, într-un mod eficient, telemunca cu prezența fizică la sediul companiei.

Bosch, un partener al comunităților locale și al sistemului de educație

Bosch este o companie care acordă o atenție sporită sistemului educațional din România și parteneriatelor cu autoritățile locale. Centrul de Inginerie din Cluj a realizat de-a lungul anilor parteneriate strategice pe toate palierele, cu mediul academic, autorități locale și parteneri comerciali.

Unele dintre cele mai semnificative proiecte pentru angajamentul Bosch față de sistemul educational din România este cel cu universitățile locale.

În acest moment, sunt disponibile pentru studenți trei programe de masterat,  patru cursuri universitare pe care Bosch le-a dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea „Babeș-Bolyai”, centrul din Cluj oferind anual peste 50 de burse pentru studenți.

Mai mult, peste 200 de tinere talente beneficiază anual de mentorat și transfer de cunoștințe din partea experților Bosch în diverse programe personalizate din cadrul Centrului de Inginerie din Cluj.

Inginerie avansată la Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj joacă un rol esențial în transformarea sectorului mobilității, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin expertiza amplă în ingineria software, hardware și mecanică și ingineria fiabilității, dar și în planificarea vânzărilor, centrul contribuie la dezvoltarea unor soluții inovatoare, bazate pe inteligența artificială, aplicate în domeniile conducerii automatizate, mobilității electrice și conectate.

Datorită colaborării strânse cu alte locații de inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est și cu fabrica Bosch din Cluj, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj oferă soluții unice clienților din întrega lume, fiind un pilon important al rețelei globale de inginerie Bosch.

Astfel, dezvoltarea activităților sale a condus în mod natural la extinderea în București și, din acest an, în Sibiu.

Astăzi, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un contributor important la gama de drepturi de proprietate intelectuală ale Bosch, cu peste 100 de invenții în fiecare an.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Pediatric Monobloc

Publicat

De

Finanțare pentru Spitalul Pediatric Monobloc

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că există finanțate și ca va putea începe construcția Spitalului Pediatric Monobloc.

Președintele CJ Cluj a precizat că există finanțare, practic o parte din bani, care va permite demararea lucrărilor.

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Monobloc pentru Copii

„Actul normativ pe care Guvernul l-a emis cu privire la finanțarea unităților noi spitalicești prevede explicit caracteristicile de finanțare, iar Spitalul de Copii este pe primul loc în ceea ce privește finanțarea, întrucât este cel mai avansat proiect din România”, a declarat Alin Tișe la Napoca Live.

Spital ridicat prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană

Același lucru a fost susținut și de secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, care a declarat recent că acest proiect este „în pole position”.

„Avem o ordonanță de urgență pe care Guvernul a aprobat-o în urmă cu două săptămâni prin care s-a clarificat mecanismul de finanțare pentru genul acesta de proiecte, unde este inclus și Spitalul Monobloc.

Vom avea finanțarea asigurată pe componenta de împrumut din Banca Europeană de Investiții, pe o componentă a Programului Operațional de Sănătate, deci Spitalul Pediatric Monbloc este inclus la finanțare pe una din aceste soluții statuate deja pe această Ordonanță de Urgență”, a spus Mircea Abrudean.

Acesta a mai precizat că, prin faptul că demersurile au fost făcute anterior, prin ceea ce a făcut Consiliul Județean prin președintele Alin Tișe, acest proiect este „în pole position”.

Primul spital pediatric ridicat de la zero

Spitalul Pediatric Monbloc de la Cluj va fi primul construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România.

Acesta va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Valoarea investiției este de peste un miliard de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax