EVENIMENT
OFICIAL/ Rata incidenței de infectare cu coronavirus pe județul Cluj a scăzut la 2,22 la mia de locuitori
Prefectura Cluj a transmis duminică situația epidemiologică la nivelul județului, datele arătând faptul că rata incidenţei a scăzut la 2,22 la mia de locuitori.
➡️ În ultimele 24 de ore, 57 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;
➡️ Total număr de teste 715 din care 215 diagnostic grupe de risc, 201 teste efectuate la cerere și 299 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 359.111 de teste, la nivelul județului Cluj;
➡️ 72 persoane internate în ATI;
➡️ Total vindecați și externați 1.943, din care 1.541 din județul Cluj;
➡️ Total decedați 460, din care 325 din județul Cluj.
🔴 În acest moment sunt internați 657 de pacienți, din care 621 din județul Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Patru ani fără episcopul greco catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. A fost răpus de COVID
Duminică se împlinesc 4 ani de la moartea episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, în 12 ianuarie 2021, Florentin Crihălmeanu, la doar 61 de ani, acesta fiind răpus de COVID.
Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași, dar s-a mutat cu părinții la Cluj unde a absolvit Facultatea de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), devenind în 1984 inginer mecanic.
În anul 1986 a început studiile teologice în particular, iar după Revoluție, în 1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990, în Piața Libertății din Cluj, de către episcopul de Cluj-Gherla George Guțiu.
În perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, iar în 16 iunie 1994 și-a luat licența în Teologie cu calificativul Summa cum laude.
În 7 iulie 2005, și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Spiritul Sfânt – Focul” la Facultatea de Teologie din cadrul aceleași Universități Pontificale Urbaniana din Roma.
Episcop din 1997
La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea arhiepiscopului ad-personam George Guțiu, în anul 2002.
La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj, în prezența arhiepiscopului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania.
În anul 2005 a primit titlul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, după susținerea tezei Focul Spiritului Sfânt.
A fost decorat de președintele Ion Iliescu în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G – „Cultele”.
La începutul anului 2021, Florentin Crihălmeanu a fost internat în spital și a făcut un stop-cardiorespirator pe fondul infectării cu COVID.
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, in timp ce pe segmentul de maşini ”verzi” s-a consemnat un salt de 25.1%, pe întreg anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere şi înmatriculari (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de Agerpres.
Conform statisticii, per total autovehicule, decembrie 2024 vine cu o crestere de 23.9% a inmatriculärilor comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, precum și cu o majorare de 40% față de luna noiembrie 2024.
Autoturismele (care reprezintă aproximativ 80% din total piață) au înregistrat, în luna decembrie 2024, un volum de 13.386 unități cu +19.4% mai mult faţă de luna similară din 2023.
Pe intreg anul 2024, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de piață de 48.6% si o crestere de 15% faţă de anul 2023. urmat de segmentul C (cotă de piață de 29% si o crestere de 4%) si segmentul B (cotă de piață de 14% și o scădure de 9,8%).
În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate. In fuia decembrie a anului trecut, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină înregistrează o crestere de 22% față de perioada similară din 2023, ajungând astfel la o pondere de 58.8%. Autoturismele echipate cu motoare diesel plus mild hybrid diesel consemnează, în acelaşi interval de analiză, o scădere de 23.7% si o cotă de 9.2% din total.
Spring și Tesla, în top
La capitolul autoturisme electrificate, respectiv cele electrice (100% si hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun si de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), acestea deţineau, in decembrie 2024, o cotă de piață de 32%, care depăşeşte cu 22.8 puncte procentuale cota deținută de motoarele diesel.
Pe intreg anul 2024, acest segment de autoturisme au înregistrat o cotă de piață de 25.1%, cu 11.3 puncte procentuale mai muit față de motorizările diesel plus mild hybrid diesel.
Totodată, autoturismele full electrice aveau o cotă de 6.5%, în 2024 din piață faţă de anul 2023, când reprezentau 10.7%, in timp ce autoturismele plug-in hybrid duţineau o cotă de piață de 4.3% în comparatie cu 3,8%, cu un an in urma.
La nivelul anului trecut cele mai vândute autoturisme electrice au fost: Dacia Spring-cu 3.263 unități, în scădem cu 52.5% față de anul 2023. Testa Model 3 (cu 1.679 de unități. +64,3%) si Tesla Model Y (846 de unităţi, -59.3%).
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Finalistele Miss Tourism World din China. Clujeanca Ioana Oleleu nu a prins top 5
Finala concursului Miss Tourism World s-a încheiat, sâmbătă, la Shenzhen (China), dar clujeana Ioana Oleleu, reprezentanta României nu s-a clasat, din păcate, între primele 5.
Concursul a fost câștigat de reprezentanta Braziliei, urmată de cele din Polonia, Taiwan, Thailanda și Peru.
Ioana Oleleu a reprezentat România în finală și a purtat, printre altele, o rochie roșie, creația designerului clujean Iulia Sasu, însă nu a prin topul primelor 5 clasate.
Aceasta este fiica unuia dintre liderii PSD Cluj, Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
EVENIMENT
FOTO. TIR răsturnat între Poieni și Ciucea, pe DN1 E60. Patru bărbați, evaluați medical de SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit sâmbătă seara la un accident rutier petrecut între localitățile Poieni și Ciucea, pe DN1 E60, unde un TIR s-a răsturnat.
”Echipajele noastre au găsit la fața locului un autotren răsturnat, respectiv un autoturism avariat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar patru bărbați au fost evaluați de către echipajul SAJ. În cele din urmă, cu toții au refuzat transportul la spital.
La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Și polițiștii clujeni cercetează cum a avut loc accidentul.