Connect with us
"

EVENIMENT

OFICIAL: Îngrijorător! 450 de noi cazuri de îmbolnăvire

Publicat


Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.687 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.07.2020 (10:00) – 02.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 20 decese (11 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Prahova, Suceava și Vaslui.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă

60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 450 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 787 de persoane. Alte 59.414 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 735.221 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 484 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.276 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 345 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 135.850 de lei.

„66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile”

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 1 iulie a.c., 66 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.795 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 2.075 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele

Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, militari, ISU și SAJ) – 454

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse – 876

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 23

– Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– 9 persoane se află în carantină

– 1.229 persoane aflate în autoizolare la domiciliu

Total persoane depistate pozitiv cu Covid-19 – 69, din care 45 din județul Cluj, sunt internate în spitalele dedicate din municipiul Cluj-Napoca

– 5 persoane din județ au fost depistate pozitiv Covid-19 în ultimele 24 de ore

– 7 persoane depistate pozitiv Covid-19, asimptomatice, externate în baza Ordinul Ministrului Sănătății 555/2020, toate din județul Cluj, în ultimele 24 de ore

– 7 persoane internate în ATI, din care 4 din județ

Total vindecați și externați 588, din care 464 din județul Cluj

Total decedați 33, din care 21 din județul Cluj.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Pacienții suferinzi de COVID-19 vor fi preluați și de secțiile ATI clujene

Publicat

Pacienții care suferă de COVID-19 și sunt în stare gravă vor fi primiți și de spitalele clujene în cazul în care situația la nivel național se va înrăutăți. Nu este vorba doar de pacienții din județele limitrofe, așa cum se întâmpla până acum, ci de pacienții de la nivel național. Reamintim că numărul cazurilor zilnice de COVID-19 depășește 1000.

„Va prelua, la început, pacienți de la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că acolo vom extinde capacitatea de terapie intensivă.

Spitalul permite acest lucru, are infrastructura necesară, respectiv are aer comprimat și oxigen, în așa fel în care vom putea deschide una sau două secții acolo, la nevoie, pentru că discutăm de o problemă, din acest punct de vedere, la nivel național, și  există posibilitatea să trebuiască să primim pacienți de terapie intensivă la Cluj, din alte părți ale țării.

Nu există, fizic infrastructura necesară – există trei sau patru centre în țară care își permit să gestioneze secții mai mari de terapie intensivă. Noi suntem unul dintre acestea. La nevoie, sigur că vom fi solidari cu restul colegilor din țară”, a declarat Mircea Abrudean.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene: Cele 80 miliarde de euro sunt o șansă istorică pentru România

Publicat

Klaus Iohannis a obținut de la Uniunea Europeană suma de 80 de miliarde de euro. Totuși, acești bani nu vor fi virați în conturile României numai sub formă de proiecte. Practic, pentru a putea obține fiecare euro din suma respectivă, specialiștii trebuie să înceapă să facă așa numitele ,,proiecte pe fonduri europene”. Până atunci, banii sunt doar pe hârtie.

Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, a vorbit la Digi24 de suma primită din partea UE, o sumă care ar putea fi una istorică pentru România. Pentru a ne face o idee, în perioada 2014-2020, țara noastră a primit de la UE aproximativ 43 miliarde de euro.

„Ratarea șansei de accesare a bugetului suplimentar va compromite viitorul României și șansa de a implementa proiecte de infrastructură care pun România pe picior de egalitate, atât din punctul de vedere al competitivității, dar și al creșterii standardelor de viață ale oamenilor. Este o șansă istorică”, a spus Marcel Boloș.

28,2 miliarde de euro pentru politica de coeziune

Din totalul de 80 de miliarde de euro, 28.2 au fost alocați pentru politica de coeziune, bani care trebuie să fie folosiți de Guvern pentru autostrăzi, linii de căi ferate, infrastructura educațională sau cea spitalicească.

Guvernul își propune ca primele fonduri accesate de aici să fie chiar la începutul lui 2021, fiind o șansă istorică pentru România.

„Sperăm să închidem procedura spre sfârșitul anului, astfel încât să putem accesa fonduri în perioada de programare 2021-2027 începând cu primul an al acestei perioade. Ar fi o premieră în istoria României. Accesul la bani târziu înseamnă compromiterea proiectelor de infrastructură”, a completat ministrul.

30,4 miliarde de euro pentru relansarea economiei post-pandemie

Aceești bani de la UE sunt meniți să relanseze economia României post-pandemie. Pentru a primi această sumă, România trebuie să redacteze un document în care să prezinte Comisiei Europene pas cu pas obiectivele. Negocierile cu Bruxelles-ul sunt prevăzute să se desfășoare între octombrie și aprilie anul viitor.

„România are în 2021 și apoi până în 2023 o perioadă foarte grea, pentru că se suprapun trei lucruri: închiderea actualei perioade de programare 2014-2020, deci va trebui să închidem cât se poate proiectele de infrastructură aflate în implementare; apoi începem perioada de programare 2021-2027 având un buget de 28 de miliarde de euro la dispoziție; și mai avem de încheiat contracte în valoare de 70 la sută din granturile alocate în cadrul acestui nou instrument de finanțare al României, adică o sumă de aproximativ 10 miliarde de euro, pentru ca să îndeplinim condițiile de accesare a banilor suplimentari pe care îi avem la dispoziție”, a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

COVID-flu, fenomenul care reunește coronavirusul și gripa sezionieră. Arafat sfătuiește românii să se vaccineze împotriva gripei cât mai repede

Publicat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat în cursul zilei de ieri că aparatiția unui vaccin anti-COVID nu va fi rezolvarea tuturor problemeleor legate de acest virus. România s-a înscris pe lista țărilor care comandă vaccinul, dar Arafat spune că „ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”.

„Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3.

Arafat recomandă românilor să se vaccineze anti-gripal, mai ales celor cărora fac parte din categoriile de risc. Această sugestie este făcută pentru a evita cazurile în care persoanele au și gripă și coronavirus.

„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai declarat Arafat.

Apariția și eficacitatea unui vaccin împotriva COVID-19 aduce cumpărarea a 300 de milioane de doze în numele Uniunii Europene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendar TIFF – Cele mai interesante filme din Ziua a 4-a

Publicat

Astăzi, 3 august, se anunță a fi o zi plină de filme interesante în cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

1. Clubul copiilor urâți – ora 10:00, Muzeul de Artă

Când noul preşedinte se pregăteşte să ascundă copiii “urâţi”, pentru a păstra şcolile curate şi aspectuoase, unul dintre băieţi, Paul, evadează. Fugarul va lega noi prietenii pentru a iniţia o revoluţie care va schimba percepţia adulţilor şi, într-un final, îl va doborî pe preşedintele malefic… Copiii sunt gata să arate lumii întregi că se pot alia şi că nu trebuie să fii “drăguţ” ca să dovedeşti că ai inimă de erou!

2. La dolce Vita – ora 21, 30, Piața Unirii

Marcello este un jurnalist care scrie în paginile mondene despre evenimente şi notabilităţi cunoscute din cele mai bogate cartiere ale Romei. Meseria îl împinge să ducă un stil de viaţă asemănător cu cel al subiecţilor săi, superficial şi indiferent. După ce într-o zi vede cât de fericit este un amic cu familia, se gândeşte într-o doară că ar trebui să-şi schimbe stilul de viaţă şi să se însoare în sfârşit cu iubita lui. Dar este asta oare calea care i se potriveşte?

3. 5 minute, ora 21:30, Club Transilvania

Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică şi vociferează împotriva comunității LGBT prezente în sală. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului. Filmul se concentrează pe povestea liderului echipei de jandarmi, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

4. Pictorița și hoțul, 21:30, Episcopia Unitariană

O pictoriţă se împrieteneşte cu hoţul care i-a furat tablourile şi-l transformă în muză. Deşi nu-şi recuperează picturile, devine cel mai apropiat aliat al său când bărbatul este rănit grav într-un accident de maşină. Şi nu trece mult şi relaţia lor se schimbă iar din temelii…Premiul special al juriului anul acesta la Sundance!

5. Profu, ora 21:30, UBB

Un profesor de matematică din Bistrița iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, ci şi lecții de viață. Cel mai bun documentar central și est european anul trecut la festivalul de la Jihlava!

6. Delta Bucureștiului, ora 00:00, Coșbuc

1984. Ceauşescu dă ordin să se demoleze un monument arhitectural din secolul 18, impunătoarea mănăstire Văcăreşti, devenită închisoare în 1846. Planul dictatorului era să construiască un lac artificial în loc. După ce a construit cinci kilometri de ziduri, nu a mai avut timp să-şi vadă proiectul dus la îndeplinire: istoria îl prinde din urmă şi este executat în 1989. Terenul abandonat a ceea ce fusese cândva Văcăreşti s-a transformat încetul cu încetul în cea mai mare deltă urbană din lume… Iată povestea acestui loc ieşit din comun.

7. 6,5 milioane, ora 19:30, Muzeul de Artă

Oraşul este plin de drogaţi, mulţi dintre ei oameni fără adăpost. Samad, membru într-o brigadă anti-drog, îl caută şi în gaură de şarpe pe Nasser, un influent traficant. După mai multe operaţiuni fără succes, Samad reuşeşte să-i descopere bârlogul. Mai târziu, când Nasser a fost executat, iar Samad promovat, omul legii începe să se întrebe dacă arestările şi execuţiile chiar fac un bine societăţii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate