Connect with us

ACTUALITATE

O firmă românească a câștigat concursul internațional de proiectare pentru Campusul științific UBB din Lomb, 13 milioane de lei

Publicat


science campus cluj

KXL STUDIO a câștigat contractul de proiectare estimat la 13 milioane de lei. Arhitectul Andrei Lucian Nistor este autorul principal al proiectului, arh. Alexandru Grindeanu coautor, iar colaboratori sunt arh. Roxana Nistor, arh. Corina Cigoeanu, arh. Andreea Netejoru, arh. Oana Crăciun și arh. Ștefan Tănase.

Este unul dintre cele mai importante concursuri de soluții organizate în Cluj-Napoca, a afirmat Ovidiu Câmpean, director de Dezvoltare în cadrul Primăriei, competiția având 17 dosare înscrise, cu o prezență importantă, inclusiv din țări precum Spania și Olanda.

Potrivit primarului Emil Boc, Science campusul este deja considerat model de bună practică de colaborare între mediul academic și autoritățile locale, precum și model de inovare, cu aprecieri la nivel european.

UBB va realiza în Lomb, pe o suprafață de 7 hectare, terenul Primăriei, Centrul Info-nano-bio for health, dar și sediul Facultății de Matematică și Informatică.

Rectorul Daniel David a apreciat că UBB este o universitate ”serioasă”, care nu doar discută subiecte fierbinți, ci le abordează pe cele care pot fi și implementate la noi în țară.

Chiar dacă centrul științific este construit de către UBB, pe termen lung toți ceilalți actori academici din Cluj sunt bineveniți să se alăture.

Premiile acordate în cadrul concursului:

Premiul I: 12.816.292,5 LEI fără TVA (valoarea maximă a contractului de servicii de proiectare care va fi atribuit în urma concursului)

Premiul II: 247.500 LEI cu TVA

Premiul III: 123.750 LEI cu TVA

Un număr de 17 proiecte au fost înscrise în Concursul internațional de soluții Science Campus Cluj-Napoca. Juriul a evaluat proiectele în perioada 19-22 iunie 2022.

Scopul concursului este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru Science Campus Cluj — ansamblu urban destinat cercetării, educației și antreprenoriatului care contribuie la dezvoltarea cunoașterii și inovării.

Autoritatea contractantă a concursului este Municipiul Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai. Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR.

Situat în zona Lomb a Municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM), ansamblul se înscrie în strategia Municipiului Cluj-Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală.

Astfel, Science Campus Cluj este un pilon semnificativ, iar concursul de soluții o etapă importantă în drumul orașului spre a-și îndeplini viziunea de a deveni un pol regional de tehnologie, cercetare și dezvoltare, industrii creative, cultură și artă.

Suprafața totală a terenului, aflat în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, este de 6,48 hectare, din care o suprafață de 3,48 hectare îi va reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, precum și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.

Citește și:

UBB și Cluj-Napoca încă un pas mare spre InfoBioNano4Health – noua specializare inteligentă a orașului și a țării



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Publicat

autostrada transilvania

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.

”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Publicat

studenti

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.

Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.

Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.

Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).

După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.

„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”

Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.

În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.

Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME

Publicat

RAR

În funcție de vechimea vehiculului, inspecția tehnică perioadă (ITP) se efectuează la un anumit interval de timp. La ce trebuie să fie atenți șoferii astfel încât mașina lor să primească aprobarea de circulație pe drumurile publice.

Care sunt pașii de urmat ca să treci ITP-ul în anul 2025

Șoferii care au mașini mai vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la ITP în fiecare an. Toți conducătorii auto din România trebuie să respecte anumite lucruri înainte de a ajunge la o astfel de stație, în anul 2025, scrie Fanatik.

Printre lucrurile pe care trebuie să le analizeze toată lumea pentru a trece inspecția tehnică se află verificarea autoturismului. Specialiștii din domeniul auto recomandă oamenilor să fie atenți la unele aspecte de ordin tehnic.

ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME

E foarte important să se verifice uleiul și filtrele de ulei, aer, carburant și polen. Acestea ar fi bine să se schimbe pentru a fi sigur că primești aprobarea pentru circulația pe drumurile publice. De asemenea, se completează sau se înlocuiesc lichidele esențiale, cum ar fi de frână și de răcire.

În plus, experții recomandă șoferilor să fie atenți la plăcuțele de frână. Ele trebuie să fie în stare bună de funcționare, la fel și frâna de mână. Înainte de a merge la ITP se verifică gradul de uzură al ambreiajului și se scanează computerul de bord pentru eventuale erori.

Conducătorii auto trebuie să inspecteze starea anvelopelor, înainte de ITP, pentru a nu fi prea uzate. Mai mult decât atât, e bine să se asigure că filtrul de particule funcționează optim sau că parbrizul nu este crăpat. Acesta se înlocuiește neapărat.

În aceeași notă, experții recomandă să se repare orice problemă electrică, înainte de a te prezenta la o stație ITP, în 2025. În această categorie intră farurile, stopurile și semnalizarea, care trebuie să funcționează și becurile să nu fie arse.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan. Investiția este de 20 de milioane de euro

Publicat

De

Modernizarea drumul Sfântul Ioan, scoasă la licitație

Drumul de la Sfântul Ioan va fi reabilitat și modernizat, a anunțat, luni, primarul Emil Boc, care a precizat că lucrarea va fi scoasă la licitație.

Se vor amenaja inclusiv trotuare și piste de biciclete.

Emil Boc, anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan

Reabilitarea drumului a Sfântul Ioan, care are 5,3 kilometri, este o investiție de 20 de milioane de euro. Drumul va fi reabilitat până la intersecția cu strada Făgetului. “Vrem să extindem rețeaua de piste de biciclete, de pe Observator, pe Calea Turzii, Făget și Sfântul Ioan, și de a spori confortul acelor care lociuesc în zonă”, a spus Emil Boc.

Acesta a mai anunțat că termenul de depunere a ofertelor este 28 aprilie. Lucrările vor dura 12 luni, după adjudecarea licitației, cu eventuale prelungiri în cazul în care nu se va putea lucra pe perioada iernii.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate