EVENIMENT
O clujeancă a ajuns în sferturi la Australian Open. Cara Maria Meșter joacă la dublu junioare alături de Sonja Zhiyenbayeva

Jucătoarea română de tenis Cara Maria Meșter s-a calificat miercuri în sferturile de finală ale probei de dublu feminin junioare de la Australian Open, alături de partenera ei, germana Sonja Zhiyenbayeva, după ce au învins favoritele numărul 6.
Cara este din Cluj-Napoca și a împlinit 18 ani în 17 ianuarie. Tânăra tenismenă este legitimată la clubul clujean Marc Tenis.
O clujeană a ajuns în sferturile de finală la Australian Open. Cara Meșter joacă la dublu junioare alături de Sonja Zhiyenbayeva
Perechea Cara Maria Meşter (legitimată la CS Marc Tenis)/Sonja Zhiyenbayeva (România/Germania) a reușit 3 break-uri în primul set, în care și-au și cedat de două ori serviciul.
În setul secund au fost din nou primele care au luat un break, recuperat apoi de Moyano și Smejkalova. La 4-5, Meșter și Zhiyenbayeva au salvat două mingi de set, câștigând ultimele 3 game-uri, care le-au adus calificarea în sferturile de finală.
În turul următor, cele două vor întâlni favoritele numărul doi, rusoaicele Mirra Andreeva și Alina Korneeva, meciul urmând să se joace joi dimineața, la ora 7.30, ora României.
Sursa: Mediafax, Federația Română de Tenis
Foto: CS Marc Tenis
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Sportiv de 16 ani de la CSS Viitorul Cluj-Napoca, locul I la Cupa Primăverii Napocensis la ȘAH

Sportivul Raul Ferențiu de la CSS Viitorul Cluj-Napoca a ocupat primul loc la Cupa Primăverii Napocensis la șah, desfășurată în perioada 24-26 martie la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”.
Acesta și-a învins toți adversarii și s-a clasat pe primul loc după 7 runde.
La concurs au participat 52 de șahiști din România și unul din Ungaria.
Raul Ferențiu are un rating ELO de 1641.
El a mai participat la turnee de șah în România, dar și în străinătate și a câștigat o mulțime de cupe, diplome și medalii.
Sportivul de 16 ani este elev în clasa a X-a la Liceul ”Onisifor Ghibu” și practică șahul de la 6 ani.
Săptămâna trecută, Raul a mai câștigat un turneu de șah desfășurat tot la Cluj-Napoca, Memorialul ”Mircea Rădulescu”.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmi, duminică, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă luni în zone din 27 de judeţe ale țării, anunță Agerpres.
Potrivit meteorologilor, în 27 martie, între orele 6:00 – 23:00, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 – 65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1.700 de metri), rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.
Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

Două accidente rutiere au avut loc duminică după-amiază în județul Cluj, anunță ISU.
Primul a avut pe strada Axente Sever din Turda, iar cel de-al doilea în satul Cheia, la iesirea spre Mihai Viteazu.
”Ambele evenimente rutiere au fost soldate cu pagube materiale, produse pe fondul neacordării de prioritate, respectiv ieșire de pe un drum secundar. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

Scandalagiul din cartierul Plopilor din Cluj-Napoca, Andrei Jan Federiga, amendat de 17 ori de Poliția Locală continuă comportamentul obscen față de vecinii din curtea în care locuiește. Bărbatul, cunoscut ca avânf probleme psihice, a fost internat forțat la Psihiatrie de 6 ori, dar tot nu se potolește.
Duminică, acesta a recidivat și a fost surprins în timp ce îl înjura pe un vecin și i-a arătat dosul.
La începutul lunii martie, inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciul Asistenţa Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-au deplasat la domiciliul acestuia din cartierul Plopilor și au constatat că sessizări unui vecin ”se confirmă”.
Citește și VIDEO FOTO. Scandalagiul din cartierul Plopilor, scos de polițiști din casă și imobilizat Vecinii au avut o noapte de COȘMAR
”Federiga Jan Andrei nu a permis inspectorilor D.A.S.M. accesul în locuință, iar din informațiile obținute reiese faptul că acesta locuiește cu tatăl său la adresa menționată mai sus.
17 amenzi și 6 internări forțate la Psihiatrie
Serviciul Ordine și Siguranță Publică din cadrul Direcției Generale Poliția Locală a comunicat faptul că, în perioada anilor 2018-2023 au fost înregistrate un număr de 9 sesizări cu privire la comportamentul agresiv pe care îl are numitul Federiga Jan Andrei, acestuia fiindu-i aplicate 17 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 61/1991 republicată pentru fapte precum: săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora; provocarea ori participarea efectivă la scandal și tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, arată Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală.
În perioada respectivă, scandalagiul Federiga a fost internat nevoluntar la Secția Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj de 6 ori de către lucrătorii Secției 4 Poliție.
De asemenea, până în prezent, acesta a fost internat nevoluntar de 6 ori la Psihiatrie.
”În situația în care este necesar, Direcția de Asistență Socială și Medicală poate solicita internarea nevoluntară a lui Federiga Jan Andrei”, precizează reprezentanții Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală.