Connect with us

EVENIMENT

O CAFEA, VĂ ROG!/ Cafea normală sau ecologică?

Publicat


Astăzi vă propunem să închideți ochii și să aterizăm împreună peste ocean, în Mexic și Statele Unite ale Americii. Putem confirma ceea ce doar bănuiam până acum,…acolo, cafeaua se bea lungă, cu lapte, gheață, dulce sau foarte dulce. În partea de sud a continentului (America Latină), clasicul zahăr a fost înlocuit cu piloncillo sau kahlua (vezi mai jos). În plus, cafeaua este considerată un desert oricare ar fi momentul zilei, iar o afacere se încheie la un pahar de alcool, nicidecum la o cafea. Totuși, obiceiurile de servire a cafelei nu diferă mult de cele din Europa.

                                                                                            Anda Ștefănescu

Cafeaua este o creatură frumoasă și complexă! În viața fiecărui om are o anumită importantă, iar în ultimii ani, modul în care se crește, prăjește, se cumpără și se consumă s-a schimbat mult. Niciodată nu am avut cafea mai bună! Îmi place să primesc și să îmi răsfăț oaspeții, de aceea am acasă un adevărat arsenal de cafea și de aparate pentru prepararea cafelei acasă.

Dacă nu știați… Bio, eco sau organic înseamnă același lucru, diferite sunt doar zonele în care termenul este folosit. În România, există o singură siglă care reglementează și certifică produsele bio, are forma unui cerc, în interiorul căruia sunt literele „AE”, acronimele de la agricultură ecologică.

Dacă ajungem în Mexic, trebuie să cerem/gustăm caffe de olla

Anda Ștefănescu locuiește de 11 ani în Mexic, dar călătorește des și în SUA. Ne povestește că în toate orașele și comunitățile în care a locuit până acum, cafeaua reprezintă cu siguranță start-up-ul zilei. Cel mai cunoscut tip de cafea, ”caffe de olla” se referă de fapt la o cafea făcută la ibric (olla înseamnă oală), doar că recipientul este făcut din lut. În esență, această cafea este fiartă și se servește cu piloncillo, un zahăr din trestie, cunoscut în majoritatea celorlalte părți din America Latină sub numele de panela, iar deasupra, neapărat, se pune scorțișoară.

Alte cafele, denumite mexicane, par a fi doar rețete pentru cafea irlandeză, în care, în loc de whisky, se pune tequila. Mai nou, unele persoane adaugă mezcal, o bautură alcoolică afumată, dar și puțină Kahlua, un lichior mexican dulce și delicios.

Cafeaua, spune Anda, a fost adusă în Mexic la sfârșitul anilor 1700, din Cuba și Republica Dominicană, iar în prezent, se cultivă cafea în 12 state mexicane. Majoritatea se află în partea de sud a țării, unde clima este mai plăcută, iar delicatele plante de arabica prosperă, cantitățile cele mai importante obținându-se în Oaxaca și Chiapas.

Datorită apropierii sale de SUA, Mexicul a fost o alegere ușoară pentru investitorii care au dorit să se implice în astfel de culturi, încă din anii 90, iar în scurt timp această țară a devenit liderul mondial în producția de cafea ecologică.

În SUA, în unele zone, cafeaua este la fel de importantă ca rețeaua de metrou

În America, cele mai cunoscute tipuri de cafea și rețete vin din Seattle, San Francisco și Portland, și fără discuție, New York, mai ales datorită climei din aceste zone.

Toată lumea, povestește Anda Ștefănescu, pare că are un anumit nivel de dependență în ceea ce priveste acest energizant, la care se adaugă un nivel special de urgență atunci când locuiesti într-un oraș precum New York-ul, unde simplul fapt de a părăsi apartamentul, direct în tumultul traficului pietonal, necesită o ”lovitură” de cofeină.

Cafeaua este la fel de vitală pentru capacitatea de funcționare a orașului, ca și sistemul de metrou, un combustibil care menține motorul acestui oraș în funcțiune.

Manhattan-ul de jos, districtul cafelei

O ceașcă de cafea este la îndemână oriunde te-ai afla în New York. „Orașul care nu doarme niciodată!”, este un slogan excelent pentru un loc care se mândrește cu varietatea, calitatea și accesibilitatea la cafea. Cafeaua este ca un accesoriu încă de când a fost fondat orașul, deși domeniul a început să înflorească cu adevărat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Manhattanul de Jos. Cultura cafelei înseamnă multe lucruri pentru new-yorkezi.

Pentru unii oameni, cafenelele le oferă un loc pentru a lua o pauză de la agitația orașului. Au un minut să se relaxeze, să reflecteze la ziua lor sau pur și simplu să trăiască momentul. Ar putea să aștepte prieteni pentru o întâlnire sau chiar să meargă la un first date.

Alții, adoră să lucreze de la cafenea, indiferent dacă scriu un roman sau doar iau o pauză în drum spre slujbă. Cărucioarele cu cafea sunt disponibile pentru cei care nu au ocazia să încetinească niciodată. Indiferent de ce înseamnă cultura cafelei din New York, exista o gamă excelentă de opțiuni în Manhattan.

Unii americani își beau cafeaua în mașină

În California, viața este mai relaxată, birourile și afacerile se deschid după ora 10.00, iar oamenii iși beau cafeaua dintr-un pahar mare (mug) pe toata durata zilei, care, fie e cumparată de la Starbucks, fie e facută în casă. Și, cum clima din Sudul Californei este una dintre cele mai plăcute din Emisfera de Nord, există o preferință îndeosebi pentru Iced Coffee. Orele exegerat de multe petrecute în trafic reprezintă un alt motiv pentru care californienii vor avea tot timpul o cană de cafea în mașină.

Ei nu sunt la fel de pretențiosi ca new-yorkezii în ceea ce privește modul de preparare. În Texas, revoluția cafelei e încă la începuturi. Aici, majoritatea oamenilor beau cafea acasă sau cumpără de la fast-food. În orașe precum Austin sau San Antonio, au început să apară tot felul de coffee-shopuri, dar acest lucru se întâmplă doar pentru că distanțele parcurse sunt mari. Rareori, lumea iși dă întâlnire doar pentru a bea o cafea.

Contează cu cine și unde bei o cafea!

Anda închieie cu o informație pe care e bine să o ținem minte… cea mai bună cafea pe care a băut-o a fost în Peru, iar pe locul doi într-un top imaginar, ar pune Turcia. De ce? Recunoaște că gustul cafelei este important, dar și mai mult contează experiența în sine, secretul fiind de fapt cu cine bei o cafea? Adaugă că în cele două țări oamenii sunt naturali, fascinanți și calzi, în plus cultura lor te face să te simți ca acasă și tot timpul în centrul atenției.

Revenind la cafeaua bio, pare că totuși alegerea unei cafele bio nu mai este un moft sau doar o modă de urmat. Pe lângă faptul că este crescută, procesată și transportată în condiții speciale, oferă și multe vitamine și nutrienți în plus, iar pentru cei care doresc să trăiască cu adevărat sănătos, există și variante decofeinizate, care înlocuiesc deja cu succes gustările nesănătoase dintre mese.

Cristina Pintilie Șendrea

Foto: Facebook Anda Ștefănescu




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate