EVENIMENT
O angajată al Primăriei Turda s-a aliat cu interlopi pentru a „liniști” critica jurnaliștilor
Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană (APPC) transmite faptul că unul dintre membri a fost amenințat de șefa serviciului Administrație Publică Locală din Primăria Turda. Mai exact, jurnalistului Horea Hudrea, redactor al publicației InfoAries.ro din Turda și membru al APPC i-a fost transmis că un „doctor în violență” din Ucraina îi va face o vizită acasă. APPC transmite că Ursula Iftime ar fi trebuit să urmeze calea legală pentru a-l contrazice pe jurnalist.
„Asa ca, am mai sunat un prieten, un fost coleg de scoala de prin Transnistria sau Ucraina, cam asa ceva. Noi ii ziceam Saleapin. Canta frumos! El spune ca “baietii” ii zic Grizzli. Nu stiu de ce. Avand si el un doctorat, tot in violenta , zic unii, am vrut sa ii cunosc opinia”, scrie Ursula Iftime pe Facebook.
„Considerăm că un asemenea comportament din partea unui funcționar public este inacceptabil și cerem sancționarea acesteia pe cale administrativă pentru încălcarea Principiilor și Normelor de Conduită ale Funcționarilor din Administraţia Publică, conform cărora: „Funcţionarii publici trebuie să adopte o atitudine demnă şi civilizată faţă de orice persoană cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice”, transmite APPC.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Crimă la Tureni. Băiatul femeii care a fost găsită moartă în casă, reținut pentru omor. Are 22 de ani
Polițiștii clujeni au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 de ani în cazul femeii care a fost găsită moartă în casă, în localitatea Tureni.
Polițiștii au imediat cercetările în acest caz, având în vedere că femeia avea urme de violență pe corp.
Crimă la Tureni. Băiatul femeii moarte, reținut pentru omor. Are 22 de ani
În urma sesizării din 26 noiembrie, privind găsirea unei femei de 50 de ani decedate într-un imobil din comuna Tureni, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie sub forma omorului.
În baza probatoriului administrat, un tânăr de 22 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, a transmis IPJ Cluj.
Cercetările continuă pentru a stabili cu exactitate contextul și împrejurările în care s-a produs evenimentul, în vederea aplicării măsurilor legale corespunzătoare.
Tinerii și studenții să promoveze valorile democratice
EVENIMENT
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan: Votul pentru PNL la alegerile parlamentare, unul pentru România modernă și prosperă
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a făcut un apel pentru românii care au încredere în valorile liberale să vină alături de noua conducere a partidului și a precizat că votul pentru PNL la alegerile parlamentare înseamnă votul pentru o Românie modernă și prosperă.
”Vom comunica corect cu românii toate angajamentele PNL pentru alegerile parlamentare pe care, dacă românii ne vor acorda creditul lor, le vom respecta.
Nu vom face niciun fel de angajament care nu are acoperire.
Vom susține direcția pro-europeană a României și politicile de centru- dreapta.
Împreună cu colegii mei, vom face tot ce este posibil ca politicile de centru-dreapta să fie susținute din Parlamentul României. Cei care au încredere în noi trebuie să știe că votul pentru PNL înseamnă votul pentru o Românie modernă, pentru o Românie prosperă și îi chem pe toți românii care au încredere în valorile liberale, să fie alături de noi.
Eu și colegii mei vom face tot ce este posibil să nu ne batem joc de votul românilor”, a spus Ilie Bolojan.
PNL a învățat lecția dată de români în primul tur al alegerilor prezidențiale, și anume un vot de protest împotriva lumii politice, astfel că președintele Nicolae Ciucă, cei patru prim-vicepreședinți și secretarul general au demisionat din funcție.
Noua conducere a fost preluată de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, iar în cele patru funcții de prim-vicepreședinți au fost aleși primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, secretar general fiind Adrian Veștea.
În acest fel toate zonele României sunt reprezentate, iar organizațiile și liberalii performanți se regăsesc în conducerea partidului.
Politicile publice ale PNL
”În perioada următoare vom prezenta politicile publice pe care PNL, dacă va primi votul românilor, le va susține din Parlamentul României: eficiența statului pentru a reduce risipa, politici publice care să permită dezvoltarea comunităților locale prin descentralizare, prin programe de susținere a aleșilor locali, pentru că țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare localitate, politici care să susțină statul de drept, un sistem de justiție independent și politici care țin de echitate, de meritocrație, de reguli care să genereze comportamente corecte în societate”, a explicat liderul interimar al PNL.
O altă decizie luată, care ține de responsabilitatea PNL, a fost ca în următoarea lună Partidul Național Liberal, prin miniștrii pe care-i are, să asigure funcționarea Guvernului să pregătească atât cele două runde de alegeri cât și predarea guvernării.
Ilie Bolojan a precizat în acest sens că o ieșire de la guvernare doar într-un scop electoral în această situație de final de ciclu electoral nu ar face altceva decât să creeze instabilitate, probleme în funcționarea Guvernului.
O altă decizie luată de noua conducere a PNL este susținerea, în turul 2 al alegerilor prezidențiale, fără niciun fel de negociere, a candidaturii Elenei Lasconi, varianta pro-europeană, în condițiile în care PNL este promotorul acestei direcții.
Advertorial comandat de PNL Cluj, CMF: 11240002
EVENIMENT
Oamenii de afaceri și partenerii străini vor ca alegerile din 1 Decembrie să aducă stabilitate, predictibilitate și coerență(PE)
Cu încă două rânduri de alegeri în următoarele săptămâni, analiștii financiari afirmă că România trebuie să-și păstreze parcursul recent și în următoarea guvernare. Stabilitatea, predictibilitatea și coerența, promovate de PSD, au reprezentat cheia încrederii partenerilor externi, a investitorilor străini și a agențiilor de rating globale în performanța țării.
Ce așteaptă oamenii de afaceri de la alegeri
România trebuie să rămână angrenată activ în menținerea progresului economic și social, este și mesajul transmis de reprezentanții mediului de afaceri.
”Pentru un mediu antreprenorial prosper și pentru o societate în care să vrem să trăim avem nevoie în continuare de o democrație funcțională, de existența unui ecosistem de business ancorat în legislația europeană și în piața unică, de stabilitate fiscală, instituțională și politică”, se arată într-un comunicat al Romanian Business Leaders.
Stabilitatea și coerența, factori determinanți pentru viitorul României
Sub guvernarea PSD, beneficiind de stabilitate economică și politică, România a atras investiții masive și are perspective solide de evoluție, conform agențiilor globale de evaluare financiară.
Fitch Ratings a anunțat că păstrează ratingul țării noastre în categoria ”recomandat pentru investiții”. De asemenea, efectele guvernării social-democrate i-au determinat pe cei de la Moody’s să aprecizeze, în raportul publicat la începutul toamnei, că ”perspectiva stabilă echilibrează soliditatea economiei românești”, și să estimeze ”un potențial puternic de creștere pe termen mediu”.
Investițiile străine directe, creștere de 3,69% în primele 9 luni
Prin politicile economice, PSD a dus investiţiile directe ale nerezidenţilor în România în primele 9 luni la o creștere cu 3,69% faţă de cele 5,171 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, arată ultimul raport al Băncii Naţionale a României (BNR).
CMF 11240017