Connect with us

EVENIMENT

Numărul bolnavilor de Covid-19 e mare la Cluj. Sunt aproape 100 pe secțiile ATI

Publicat


Deși rata incidenței pe județul Cluj este în scădere, numărul bolnavilor de COVID-19 internați pe secțiile ATI ajunge la 94, fiind foarte mare. Potrivit raportărilor din ultimele 24 de ore, la nivelul județului Cluj, rata incidenței este 4,61.

➡️ În ultimele 24 de ore, 192 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 2.054 din care 790 diagnostic grupe de risc, 670 teste efectuate la cerere și 594 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 468.976 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 94 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2.214 din care 1.702 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 826 din care 524 din județul Cluj.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: O cetățenie de onoare sovietică la Cluj

Publicat

molo

În seara de 23 august 1947 radio București transmitea un reportaj despre extraordinara desfășurare a unei ceremonii de la ambasada sovietică. În cadrul acesteia, dr. Petru Groza a înmânat ambasadorului rus diplomele prin care Stalin și Viaceslav Molotov erau proclamați cetățeni de onoare; Iosif Visarionovici Stalin – al României; Molotov – al Clujului. Consiliul Primăriei Cluj i-a conferit acest titlu „pentru merite excepționale” fostului ministru de Externe sovietic.

Molotov își legase numele de România încă din 1939. În acel an el semnase pactul cu Germania care, practic, a însemnat ruperea în bucăți a României Mari. Opt ani mai târziu, în împrejurări cu totul noi, în care România burgheză și totalitară de extremă dreaptă fusese înfrântă, alături de Germania nazistă, pe Frontul de Est unde luptase pentru recuperarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord (a ținutului Herței), același Molotov devenea cetățean de onoare al Clujului.

În august 1947 era, desigur, o altă Românie, căci acum se afla sub ocupație armată sovietică și se recomanda – după întoarcerea armelor contra Germaniei – drept aliată cu U.R.S.S. Și era o altă conducere, numită după falsificarea rezultatelor alegerilor din 1946 și agreată de Stalin, care ținea asupra ei o palmă protectoare. Chiar dacă, în mod formal, regele Mihai I ocupa încă tronul țării și deși România urma să mai fie regat pentru aproximativ încă niște luni, țara gemea deja sub talpa noilor săi ocupanți cu care, pe plan diplomatic, făcea schimburi amabile de decorații.

În ce privește cinstea făcută lui Molotov, în pofida rolului său nefast din 1939 în destructurarea statului român interbelic, actul emis de primăria clujeană – și reprodus și de presa actuală – este cât se poate de clar.

Meritele lui Molotov

„Consiliul politic al Primăriei Cluj, lărgit cu reprezentanții vieții politice, culturale și sociale a orașului a ținut ieri, 18 martie, orele 12 în sala festivă a Primăriei o ședință solemnă la care a participat Înalt Prea Sfinția sa Nicolae Colan, șeful Bisericii Ortodoxe, general Victor Precup, Emil Petrovici – rectorul Universității Ferdinand, Vasile Pogăceanu – prefectul județului, dr. Alexe Kiss Csobor – rectorul Universității „Bolyai”.

Primarul municipiului Cluj a subliniat meritele ministrului de Externe al Uniunii Sovietice, Viaceslav Molotov, în lupta pentru pacea și libertatea popoarelor și serviciile speciale făcute României și îndeosebi Ardealului prin cunoscuta declarație de la 3 aprilie 1944, care a contribuit la pregătirea evenimentelor de la 23 August, precum și faptul ca la conferințele internaționale și la conferința de pace a susținut interesele politice și teritoriale ale României.

Pentru acest motiv, conducerea Primăriei, în deplin acord cu consiliul politic și în numele cetățenilor capitalei Ardealului, i-au conferit lui Viaceslav Molotov titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj”.

Punând în aplicare deciziile lui Stalin, Molotov socotise util, la conferința de pace, să susțină reîntregirea spre nord-vest a României, Moscova preferând un stat satelit mai puternic, dacă tot integrase țara noastră în propriul sistem de putere.

Bolșevic din studenție

Viaceslav Skriabin (1890 – 1986) a adoptat ca ilegalist numele de Molotov, derivându-l din „molotok”, ciocan). În studenție a aderat – în 1905 – la bolșevism. La douăzeci și cinci de ani devenea membru al Comitetului Central al bolșevicilor din Petersburg (1915), participând în această calitate la revoluția din octombrie 1917.

În ceea ce privește relațiile sale cu România, Molotov a rămas celebru printre cei din anturajul lui Gh. Gheorghiu-Dej pentru că, într-o ocazie anume, nu a ezitat să le spună direct prietenilor și tovarășilor săi sus-puși din România că „fără aripa protectoare a armatei sovietice” ei nu ar fi ajuns la putere. Avea fără îndoială dreptate, dar momentul în care survenea remarca respectivă era cu totul altul decât cel evocat, drept care comuniștilor români nu le mai convenea să rememoreze acel trecut.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UBB se solidarizează cu doctorandul bătut în timpul filmării unui reportaj despre tăierile ilegale de pădure din România

Publicat

De

mihai dragolea

Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” (Cluj-Napoca) își exprimă îngrijorarea față de siguranța jurnaliștilor și artiștilor din România, după atacul violent asupra lui Mihai Dragolea, în timpul realizării unui documentar despre tăierile ilegale de pădure.

Mihai Dragolea și echipa alături de care lucra (regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar) au fost bătuți de un grup de 20 de persoane înarmate cu furci și topoare.

„Incidentul dă măsura climatului extrem de periculos în care lucrează toți cei care investighează probleme dureroase ale României de azi și completează nefericit harta atacurilor asupra celor care se implică în protejarea mediului.

Mihai Dragolea este doctorand și cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film, iar creația sa în filmul documentar a fost deja recunoscută la nivel național și internațional.

Solicităm organelor abilitate să se implice cu maximă seriozitate în investigarea acestui incident cutremurător și să urmărească ancheta până la soluționarea ei. Suntem solidari cu colegul nostru și cu toți cei care, punându-se în pericol, continuă să lupte împotriva ilegalităților și infracțiunilor din România”, transmit reprezentanții facultății.

Citește mai departe

EDUCATIE

Două școli din Cluj vor trece în scenariul 2 de funcționare săptămâna viitoare

Publicat

De

În perioada 20-24 septembrie, școlile di. Cătina și Ploscoș vor trece în scenariul 2 de funcționare.

La Cătina rata incidenței Covid-19 este de 7,78 la mia de locuitori, iar la Ploscoș este peste 9.

Scenariile de funcționare se actualizează în fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează.

În acest caz prezența fizică se aplică doar pentru antepreșcolari, preșcolari și elevii din învățământul special. Restul elevilor vor urma cursurile online.

Citește mai departe

EVENIMENT

Calificare istorică pentru „U” BT în grupele Basketball Champions League

Publicat

De

fb img 1631914417680

Campioana României la baschet, „U” BT, a învins, vineri, în Grecia, campioana Elveției, Fribourg Olympic (scor 77-64), în finala turneului preliminar al Basketball Champions League.

Clujenii au mai învins pentru calificare formaţia Vilpas Vikings din Finlanda și grecii de la Peristeri BC.

Principalii marcatori ai partidei au fost Guzman 17 p, Richard 16 p, Stewart 13 p, Stipanovic 10 p, Katic 10 p.

Calificarea în grupele Basketball Champions League este o premieră pentru „U” BT. Ardelenii vor înfrunta aici echipele Darüşşafaka Basketbol (Turcia), Happy Casa Brindisi (Italia) și Hapoel Holon (Israel).

Pentru clujeni urmează în această lună disputarea SuperCupei României, respectiv prima rundă a Cupei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate