Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Număr crescut al amenzilor aplicate în Cluj de către inspectorii în construcții. Câte CONTROALE au efectuat în ultimii doi ani

Publicat


Problema construcțiilor ilegale în Cluj-Napoca nu este una de ieri, de azi. Blocuri între case, construcții care nu respectă regimul de înălțime stipulat în autorizația de construire, clădiri fără autorizație, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă Inspectoratul Județean în Construcții din Cluj.

Cluj24 a solicitat instituției o situație cu controalele efectuate și amenzile aplicate în ultimii doi ani în județul Cluj. Se observă o creștere de la un an la altul, atât în ceea ce privește numărul controalelor, cât și implicit al amenzilor, dar în același timp o scădere a cuantumului acestora.

În 2021 s-au efectuat 1.073 controale și s-au aplicat 96 de amenzi în valoare totală de 1.177.500 lei, în timp ce în 2022, numărul controalelor a crescut la 1.145 iar al amenzilor la 123, valoarea lor totală fiind mai mică, 841.000 lei.

„Situația statistică a activităților de control desfășurate de inspectorii în construcții din cadrul I.J.C. Cluj la construcțiile aflate în execuție și exploatare pe raza județului Cluj, în zonele urbane cât și cele rurale este următoarea:

isc

În conformitate cu prevederile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ,,contravențiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. ,,a) executarea sau desființarea, totală ori parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art. 3″, se constată și se sancționează de către compartimentele de specialitate cu atribuții de control ale autorităților administrației publice locale ale județelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, orașelor, comunelor, pentru faptele săvârșite în unitatea lor administrativ-teritorială”, a comunicat ISC Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Publicat

felipe falco

„Bursucul” a luat-o încet. În calitate de nou antrenor la CFR Cluj, Dan Petrescu a început epurarea lotului, în perspectiva noului sezon.

După ce a decis că Petar Mamic este primul jucător pe care îl dă afară de la CFR Cluj, acum s-a hotărât și al doilea nume, scrie Spotmedia.

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Este vorba despre Filippo Falco (32 de ani), un fotbalist cu CV important, dar care nu este pe placul antrenorului campion în România.

Nelu Varga, patronul lui CFR Cluj, a anunțat plecarea lui Filippo Falco. „Nu va rămâne din vară. Dan Petrescu nu-l vrea”, a declarat Nelu Varga, conform iamsport.ro.

Fostul jucător al unor echipe precum Benevento, Bologna, Lecce şi Cagliari a ajuns la CFR Cluj în luna februarie a acestui an.

El este cotat la 700.000 de euro de către Transfermarkt.com.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Publicat

De

Explozie garsonieră Gherla

O explozie urmată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp într-o garsonieră din Gherla.

Nu sunt informații până acum că ar fi vorba de victime, potrivit ISU Cluj. O femeie a făcut atac de panică și primește îngrijiri.

explozie

VIDEO FOTO. EXPLOZIE într-o garsonieră din Gherla, urmată de incendiu. Locatarii din bloc au fost EVACUAȚI

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej sunt cei intervin pe strada Mesteacănului din Gherla.

O explozie a avut loc într-o garsonieră situată la parterul unui bloc de locuințe, iar până acum nu au fost înregistrate persoane care să solicite consult medical.

La fața locului s-au alocat două autospeciale pentru stingerea incendiilor, care au acționat pentru stingerea flăcărilor izbucnite în garsonieră.

explozie

La ora publicării acestei știri, încă erau verificate toate apartamentele din scara de bloc.

Locatarii blocului au fost evacuați, ca măsură preventivă.

La fața locului a intervenit și o autospecială pentru stingerea incendiilor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Gherla.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

Florin Piersic, externat de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Internat la Institutul Inimii

Publicat

De

Piersic

Actorul Florin Piersic a fost externat, marți, de la Spitalul Militar Cluj-Napoca unde a fost internat în urmă cu 2 săptămâni pentru o intervenție la un genunchi.

Surse medicale au declarat pentru Cluj24 că actorul a fost externat, dar a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca unde i se vor face analize și teste în zilele următoare.

„Starea sa de sănătate este mediocră”, spun surse medicale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 2.000 de persoane într-un proiect de screening hepatic lansat la Cluj. Concluziile analizelor

Publicat

De

hepatic

Aproape 2.000 de persoane din 16 județe ale Transilvaniei și Moldovei au fost incluse într-un proiect – pilot de screening hepatic derulat în ultimii 2 ani, finanțat din fonduri norvegiene și islandeze de un milion de euro.

Proiectul ”He-Ro-i: State-of-the-art colaborativ România-Islanda în managementul Hepatopatiilor cronice și al complicațiilor acestora, ciroza hepatică și cancerului hepatic, destinat grupurilor vulnerabile din România, inclusiv Romi” a fost finanțat prin mecanismul EEA Grants 2014-2021 cu o sumă de 998.582.54 euro și a fost implementat prin Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Landspítali Islanda și cu Asociația Caravana cu Medici, filiala Cluj.

Mortalitate ridicată

Directorul proiectului, Horia Ștefănescu, a declarat că este nevoie de astfel de proiecte ținând cont de incidența bolilor de ficat și mortalitatea din această cauză.

”Lucrurile au o explicație simplă, ținând cont că România are cel mai mic nivel de finanțare din PIB pentru sănătate, având și un număr redus de medici și asistente.

Avem multe de făcut pentru a îndrepta aceste realități.

Scopul de a oferi condiții de calitate în sănătate”, a spus Ștefănescu.

Rezultatele analizelor

Ca rezultate în urma analizelor de sânge ale celor aproape 2000 de persoane testate, proiectul a relevant faptul că fiecare persoană are supragreutate, valoarea colesterolului este peste 250, iar o treime prezintă steatoză hepatică, adică au boala ficatului gras.

”Pacienții în grad de risc au fost invitați la IRGH pentru consultații. De asemenea, s-a creat și un registru al pacienților”, a precizat Horia Ștefănescu.

Acesta a explicat că dacă s-ar implementa măsuri de sănătate publică în ceea ce privește combaterea consumului de alcool și anti-obezitate, s-ar reduce considerabil internările în spitale și incidența cancerului hepatic.

Medici la sate

Managerul Institului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. dr. Ocatvian Fodor”, Mihai Mleșnițe, a declarat că proiectul a fost important prin faptul că în diverse cătune și sate au ajuns cadre medicale, scopul fiind ca acestea să ajungă cât mai aproape de pacienți.

17 caravane medicale în 10 luni

Președintele ”Caravanei cu medici”, Ana Bilegan, a precizat că au fost desfășurate 17 caravane cu medici într-un interval de 10 luni, ceea ce a reprezentat o muncă foarte mare.

”A fost o călătorie grea, dar foarte frumoasă”, a menționat Bilegan.

Analize de sânge și consultații

Proiectul ”He-Ro-I” a testat o abordare sustenabilă și integrată a bolilor hepatice cronice, pornind de la prevenție și creșterea accesului la servicii medicale moderne și continue, cu accent pe grupurile vulnerabile.

Astfel, au fost efectuate 17 caravane de screening, incluzând în registrul regional aproape 2000 de persoane care au beneficiat de analize de sânge, imagistică specifică screeningului hepatic, consultații și recomandări de tratament, inclusiv preluarea pentru investigații și tratament a celor depistați cu hepatite, ciroză sau cancer hepatic.

În județele incluse au fost donate 16 pachete de screening formate din ecografe și teste de screening, sprijinind personalul medical din teritoriu în depistarea precoce a bolilor hepatice, iar concluziile implementării proiectului au fost translatate în recomandări pentru politici de sănătate publică.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax