EVENIMENT
Nouă repriză de PLOI la Cluj. CANICULA aduce VIJELII, grindină și averse torențiale. Cod GALBEN
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică, valabil și pentru județul Cluj.
Codul va fi în vigoare începând de marți, 25 iulie, ora 17:00 și până miercuri, 26 iulie, la ora 10:00.
Nouă repriză de PLOI la Cluj. CANICULA aduce VIJELII, grindină și averse torențiale. Cod GALBEN
Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, local în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului – rafale de 55 – 70 de kilometri pe oră și izolat peste 80 de kilometri pe oră, vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.
În intervale foarte scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat peste 30 – 40 de litri pe metru pătrat.
Miercuri, 26 iulie, intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24: “Cârtițele” care vor săpa la metrou ajung la Constanța în jurul datei de 10 decembrie
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că TMB-urile, utilajele care vor săpa tunelurile pentru metrou vor ajunge în câteva zile în portul Constanța.
“Cârtițele” sunt acum pe vapor, pe canalul Suez, a spus Emil Boc la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu.
Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24: “Cârtițele” care vor săpa la metrou ajung la Constanța în jurul datei de 10 decembrie
“Cârtițele sunt prin Canalul Suez acum. Vin, vin! În jurul datei de 10 decembrie sunt în Constanța”, a declarat Emil Boc.
TMB-urile, care sunt niște mașinării uriașe vor ajunge apoi la Cluj și va fi nevoie de 3 luni de zile pentru a fi asamblate, a mai spus primarul. Între timp, a declarat Emil Boc, se lucrează pe ruta Cluj-Florești, inclusiv la centura metropolitană.
“Cârtițele” vor începe să sape la a doua stație a metroului, în Florești. Până acum, Primăria a încasat 288 de milioane de euro, bani care au fost deja plătiți către constructor și pentru exproprieri.
Foto: Arhivă
ECONOMIE
Votul din 1 decembrie este despre STABILITATE economică și investiții, nu despre SCANDALUL dreapta vs suveraniști (PE)
Pentru a putea respecta reducerea deficitului, avem nevoie de stabilitate economică și continuarea reformelor și a investițiilor din guvernarea PSD.
Prin noul plan aprobat la Bruxelles, România este obligată să mențină stabilitatea fiscală pentru a evita procedura de deficit excesiv. Aceasta vizează statele UE cu un deficit bugetar de peste 3% din PIB.
Votul din 1 decembrie este despre STABILITATE economică și investiții, nu despre SCANDALUL dreapta vs suveraniști (PE)
Fondurile europene, esențiale pentru creșterea economică
Intrarea în procedură de deficit excesiv ar forța România să înghețe salariile și pensiile, să reducă masiv cheltuielile bugetare și să amâne investițiile majore. Mai mult, aceste măsuri ar afecta accesul la fonduri europene și ar crește dobânzile la împrumuturi, punând o presiune suplimentară asupra economiei.
Stabilitatea fiscală, asigurată prin continuarea reformelor PSD
Un rol major în evitarea acestui scenariu este continuarea calendarului de reforme stipulate în planul de ajustare agreat cu UE și garanția unei stabilități fiscale.
PSD, prin măsurile adoptate la guvernare, a demonstrat că poate asigura sustenabilitatea fiscală fără a sacrifica protecția socială sau investițiile strategice. Prin prioritizarea reformelor și gestionarea eficientă a resurselor, România poate evita astfel măsuri drastice și își poate menține creșterea economică.
CMF 11240017
CLUJ24 TV
VIDEO. Răzvan Ciortea (PSD Cluj): Merg în Parlament cu o misiune împotriva flagelului drogurilor, care a cuprins România (PE)
Răzvan Ciortea, candidat pe primul loc pe lista de la Camera Deputaților pe lista PSD Cluj, a vorbit în podcastul ”Test de Sinceritate” de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre șocul produs pe scena politică după turul I al alegerilor prezidențiale și despre campania electorală pentru alegerile prezidențiale de duminică.
”Să nu uităm că întotdeauna poporul are dreptate și trebuie să dăm dreptate poporului. A fost o palmă dată probabil politicii tradiționale, a partidelor tradiționale mai precis, pentru că noi așa o luăm. Oamenii au văzut o alternativă, oricare ar fi fost ea, că e vorba de Călin Georgescu sau de Elena Lasconi, cu siguranță figuri mai puțin interesante decât am fi propus noi pe listă, dar acest lucru ne-a făcut să ne dăm seama că trebuie să nu mai fim atât de pragmatici și să devenim empatici, trebuie să coborâm jos la firul ierbii și să avem discuții mult mai multe cu electoratul”, a spus Ciortea.
Acesta a spus că se va duce în Parlament cu o misiune sigură, cu lupta sa personală împotriva drogurilor, acest flagel periculos care a cuprins România.
De asemenea, candidatul social-democrat propune și un alt proiect, de realizare la Cluj a unui centru medico-social care să găzduiască persoane vârstnice cu probleme de sănătate precum demență sau Alzheimer care au nevoie de îngrijire permanentă, îngrijire care nu li se poate asigura de către aparținători.
CMF 11240017
EVENIMENT
BEC va RENUMĂRA voturile din turul I al alegerilor prezidențiale până duminică, 1 Decembrie
Biroul Electoral Central – BEC a decis renumărarea voturilor pentru turul întâi de la alegerile prezidențiale până duminică la ora 22:00, a anunțat instituția într-un comunicat.
Cererea de renumărare a tuturor voturilor valabile și nule a vebnit joi din partea CCR.
BEC va RENUMĂRA voturile din turul I al alegerilor prezidențiale până duminică, 1 Decembrie
“În ședința din data de 28 noiembrie, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 a adoptat Decizia privind modul de soluționare a solicitării formulate de Curtea Constituțională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024”, se arată în decizia BEC.
Potrivit comunicatului BEC, „Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile
pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții”.
Voturile, renumărate la birourilor electorale județene
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz”, se mai arată în comunicat.
Totodată, birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menționate, consemnează operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competență a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la secția de votare, cât și prin corespondență, unde este cazul, și comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități.
Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se vor comunică Biroului Electoral Central până la 1 Decembrie
Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, materialele electorale aferente secțiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
Rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator, se mai arată în comunicat.
De asemenea, „versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se vor comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024 (n.r. „duminică”), ora 22:00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024 (n.r. „marți”), ora 16:00”.
Foto: Arhivă