EVENIMENT
Noi măsuri de RELAXARE din 1 august. Festivaluri cu 75.000 de persoane. Propunerile CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre care prevede noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19 de la 1 august.
CNSU propune ca, începând din 1 august, activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane.
Acestea vor fi obligate să poarte mască de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este cuprinsă între 2 și 3/1.000 de locuitori. De asemenea, toți participanții trebuie să fie vaccinați și să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Vor putea participa și persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Festivaluri de 75.000 de persoane
În cazul în care incidența cazurilor de Covid-19 din localitate este mai mică de 1 la mie, se permite desfășurarea, în aceleași condiții, a activităților culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane.
„Activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.
Cum se pot desfășura evenimentele private
CNSU propune ca organizarea de evenimente private, cum ar fi nunți, botezuri, mese festive, parastase, să fie permisă din 1 august cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența din localitate este între 2 și 3 la mie și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5,00-02,00.
La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
În cazul în care incidența este mai mică de 2 la mie, la evenimentele private pot participa maxim 200 de persoane în spații deschise sau 150 de persoane în spații închise.
„Se propune ca organizarea de evenimente private să fie permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00.
Asta dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2”, se mai arată în decizie.
În cazul în care incidența în localitate este mai mică de 2 se permite participarea la evenimente private a maximum 400 de persoane în interior, în aceleași condiții.
Cum se desfășoară competițiile sportive
În ceea ce privește competițiile sportive, se propune să fie permisă participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane, dacă incidența este între 2 și 3 la mie.
Toți participanții trebuie să fie vaccinați sau să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
Pot participa și persoaneâle care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
În cazul în care incidența este mai mică sau egală cu 2 se permite participarea la competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise până la 75% din capacitatea maximă a spațiului.
„Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARSCoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, mai arată CNSU.
Cursuri de instruire și workshop-uri
CNSU propune ca organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior.
Acestea se vor organiza cu respectarea măsurilor de distanțare și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența este între 2 și 3 la mie, iar în cazul în care aceasta este sub 2 să fie permisă participarea unui număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior.
Cum vor funcționa cluburile și discotecile
„Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, arată CNSU.
Dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, acestea pot funcționa la capacitatea maximă, dar numai pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.
Sursa: Mediafax
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Dacă zăpadă nu prea e, ce alternative de distracție și relaxare mai are clujeanul într-un weekend de iarnă? Păi ia să vedem!
Weekendul care începe vineri, 8 decembrie și se termină duminică, 10 decembrie, vine cu o ofertă interesantă.
Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca
În primul rând, la Muzeul de Artă are loc, în cadrul Târgului de Crăciun, Galeria de Stil – ediție specială. Vino și alege cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi intr-o ediție specială de Sărbători! Colecții noi de haine, accesorii, decorațiuni florale sau accesorii pentru casă, toate realizate de oameni talentați, vor putea fi admirate și cumpărate aici. Galeria e deschisă de vineri de la ora 14 până duminică la 18.
Sâmbătă, 9 decembrie, la Teatrul Național va avea loc cea de-a XI-a ediție a Nopții Porților Deschise.
Strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene
Începând cu ora 18:00 și până după miezul nopții, sunteți invitați să dansați tango pe scena mare, să participați la ateliere de teatru de umbre sau de improvizație, să luați la întrebări actorii și actrițele și să asistați la concerte și stand-up comedy.
Ca în fiecare an, veți avea posibilitatea să descoperiți multe potențiale cadouri la Târgul de Crăciun, unde prietenii noștri vă vor tenta cu bijuterii, plante, dulciuri și tot felul de accesorii. În tot acest timp, puteți savura un suc, un ceai sau un vin fiert la Cafeneau Sisters, poate în timp ce vă bucurați cu prietenii de un joc de societate sau îi lăsați pe cei mici să se distreze creând felicitări de Crăciun.
Campania de donații din acest an este realizată în parteneriat cu Organizația Studenților Mediciniști Cluj – o strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene.
„Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub
Amatorii de stand-up comedy sunt așteptați, sâmbătă 9 decembrie de la 20.00, la Flying Circus, la spectacolul „Swing the Joke”, un format în care fiecare comediant spune glumele proprii iar apoi încearcă să imite glumele colegilor.
Cei care iubesc muzica au de unde alege în acest weekend. În primul rând, trupa maghiară de rock „Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub, de la ora 20. Experiența concertelor Moby Dick devine amintiri de neuitat și de neînlocuit pentru toată lumea, iar muzica trupei este o legătură între generații.
Duminică, 10 decembrie, de la ora 20, v-așteaptă un „Concert ‘n 4” cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman, adică, mai pe scurt, folk, teatru, energie și umor.
Tot duminică, dar de la ora 18:15, va fi vernisajul expoziției temporare „Vibrații Klezmer în Transilvania”, care va avea loc la Muzeon, str. Virgil Fulicea, nr. 3. Expoziția va fi una interactivă și include muzică live interpretată de Beth Silver, violoncelistă, pe baza unor piese evreiești culese din Maramureș de Max Eisikovits.
EVENIMENT
Doi tineri din Turda, arestați pentru viol. Au amenințat o femeie fără adăpost să întrețină raporturi sexuale

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi tineri, de 18 și 22 de ani, din Turda, în cazul unui dosar penal ce vizează infracțiunea de viol.
Doi tineri din Turda, arestați pentru viol. Au amenințat o femeie fără adăpost sî întrețină raporturi sexuale
”Din aspectele sesizate și în urma documentării faptelor comise contra libertății și integrității sexuale, polițiștii au constat că, în cursul nopții de 5/6 decembrie a.c., în zona Micro din municipiul Turda, două persoane de sex masculin ar fi abordat o persoană fără adăpost, respectiv o femeie, de 28 de ani, pe care ar fi condus-o într-un gang din proximitatea unor blocuri, unde ar fi constrâns-o să întrețină raporturi sexuale, sub amenințări și agresiuni fizice.
Activitățile investigativ-operative derulate au condus la identificarea și depistarea a celor doi bănuiți în data de 7 decembrie a.c., iar în temeiul elementelor probatorii conturate, polițiștii au emis, pe numele acestora, ordonanță de reținere pentru 24 de ore”, arată polițiștii.
Arestați de Judecătoria Turda
Cei doi tineri au fost prezentați vineri, magistraților Judecătoriei Turda, care, în baza evaluării probelor administrate, au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Ordine Publică Turda, cercetările fiind continuate sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.
EVENIMENT
S-a stins la 95 de ani un mare chirurg al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, profesorul Sandu Bologa

Institutul Oncologic „Prof.dr. Ion Chiricuță” îi aduce un omagiu profesorului emerit Sandu Bologa, chirurg oncolog, care a trecut în neființă.
S-a stins la 95 de ani un mare chirurg al Institutului Oncologic Cluj-Napoca
”Domnia sa și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului nostru, aducând chirurgiei oncologice românești o serie de cercetări și studii care au condus la o abordare modernă și corectă a pacienților.
Aportul domnului profesor Bologa, ca urmare a întregii sale activități științifice și profesionale, este un exemplu demn de urmat.
Institutul Oncologic Cluj-Napoca transmite familiei și celor dragi sincere condoleante”, arată conducerea unității medicale.
”Domnului profesor, cu dragoste”
Dr. Florian Nicula, medic chirurg în cadrul secţiei Chirurgie I a Institutului Oncologic, a dorit să transmită un mesaj în numele său și a doi colegi, dr. Alexandru Trăilă și dr. Emilian Neagoe, la dispariția celui care le-a fost mentor, profesorul Sandu Bologa.
”Dl. profesor Bologa ne-a adus în Institut, ne-a îndrumat primii pași și ne-a învățat chirurgie. A fost o personalitate extraordinară.
A fost cel mai luminat om pe care l-am cunoscut în viața mea, care mi-a trecut pragul și căruia i-am trecut pragul”, a arătat Nicula.
Viața lui Sandu Bologa
Sandu Bologa s-a născut la 25 august 1928, fiind fiul Luciei Pușcariu-Bologa, descendentă a familiei Sextil Pușcariu, primul rector român al Universităţii din Cluj, și al lui Valeriu-Lucian Bologa, primul profesor titular de Istoria medicinii.
A absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și a fost profesor de Chirurgie generală, dar și de Chirurgie și Ginecologie oncologică la disciplina înfiinţată de profesorul Ion Chiricuţă în cadrul Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca.
În anul 2014, în cadrul festivităţilor desfășurate cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 95 de ani de la susţinerea primului curs de medicină în limba română în Transilvania, i-a fost acordat titlul de Profesor Emerit al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.
Eminentul oncolog, care vorbea 6 limbi, a emigrat după 1994 în Canada împreună cu familia și a locuit în Toronto.
EVENIMENT
Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam

Sebastian Petruț este din Dej și are 23 de ani, iar timp de 7 ani a fost consumator și dependent de droguri. A scăpat greu de acest viciu după ce a urmat un program de reabilitare și de un an și jumătate nu se mai droghează, nu mai bea și nu mai fumează.
Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam
Sebi a participat, vineri, la Cluj-Napoca la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, și a împărtășit în fața a peste 250 de liceeni din experiența sa și i-a sfătuit să nu cedeze impulsului de a se droga și să ceară ajutor dacă se simt în pericol să apeleze la droguri.
”La 11 ani am început să fumez, într-un context în care eram cu un băiat mai mare ca mine.
Și nu știu cum facem, dar noi, ăștia care suntem mai mici, vrem să fim ca cei mari, vrem să fim acceptați. Îi vedem pe cei mari ca pe niște modele în viață și, văzându-l pe acel băiat de liceu că mă bagă în seamă și că fumează țigări mentolate, din dorința de a fi acceptat, l-am întrebat dacă pot să trag și eu două fumuri.
M-am înecat și el a râs de mine și atunci mi-am spus că trebuie să învăț să fumez fără să mă mai înec”, și-a început mărturia tânărul.
Acesta a precizat că nu avea bani de țigări, dar a furat bani de la părinți sau de la bunici.
Sebi a aflat de droguri la 14 ani, în special de marijuana, o plantă despre care știa doar că are efecte pozitive asupra sănătății.
”Este o plantă. Ce mi se putea întâmpla?”
”Ce mi se putea întâmpla? Nu este o pastilă, este o plantă, erau plusuri pentru a justifica un consum.
Eu am fost consumator de droguri și dependent timp de 7 ani, dar după primii 2 ani când s-a instalat dependența de marijuana, nu puteam să dorm dacă nu fumam iarbă, eram stresat.
La 14 ani am început să consum etnobotanice.
Eram într-un loc în care mama îmi spunea să nu mă duc, că totul începea de acasă, de la o simplă neascultare.
Când mama îmi spunea <<nu te duce departe de casă, nu te înhăita cu golani, nu umbla cu băieți mai mare ca tine, ce probleme ai, ce fel de muzică asculți?>>, eu îi spuneam să mă lase în pace, că nu mă înțelege.
Avem telefoane, șmecherii sunt ăștia care cântă despre droguri, despre mașini, hașiș, marijuana.
Orice îmi spunea mama nu am ascultat-o”, a mai spus Sebi.
S-a drogat de distracție
Tânărul a recunoscut că i-a plăcut să se drogheze, iar la început totul era ca o distracție, i-a plăcut anturajul, fiind acceptat de către băieții mai mari.
”După primul an de consum, la 15 ani, am aderat la o gașcă de băieți, dintre care unii au făcut pușcărie pentru crimă, tâlhărie, trafic de droguri.
Iar ca să fiu alături de ei, a trebuit să produc și eu. Sunt din Dej, veneam la Cluj sau în Beclean să furăm băuturi alcoolice, haine. A fost o presiune, îmi era frică să nu fiu dat la o parte.
La 16 -17 ani, de la iarbă am trecut la prafuri și apoi la pastile Ecstasy, Crystal. Dacă eu le-am găsit atunci, cu siguranță se găsesc și azi. Cineva știe pe cineva, așa funcționează treaba.
Am furat o sticlă de alcool și pentru că nu am reușit să o vindem am băut-o și m-am îmbătat, iar a doua zi trebuia să merg la școală. Dimineață am uitat ce am făcut toată noaptea, iar la școală am văzut că aveam vomă pe mine. Mi-a fost rușine”, a povestit Sebi.
Viața dictată de alții
Fostul dependent de droguri a adăugat că primul simptom al sevrajulul este că vrei să consumi din nou.
”Ulterior apare depresia și gândurile suicidale, cu care m-am confruntat ani de zile, neînțelegând rostul meu în viață.
Nu mai suportam să fiu cu ceilalți.
La 17 ani, pentru că era cool în gașca mea, pierdeam nopțile, visam să fiu rapper, să fac bani. Mi-am lăsat viața dictată de alții care au spus ce e mai bine pentru mine, necunoscându-i.
Am renunțat la școală în clasa a XI-a, certurile erau frecvente acasă, amanetam lucruri, făceam bani. Credeam că dacă am țoale șmechere și dacă îs tatuat și dacă fac pe durul…Muzica și mesajele mi-au influențat viața.
Ghidat de droguri
La 18 ani am plecat în străinătate, am locuit în Amsterdam, unde iarba o cumperi din magazin, iar prostituția este în vitrină.
Am crezut că cine ține drogurile ilegale vrea să ne îngrădească. E viața mea, fac ce vreau cu ea, cum să ascult de ce îmi spun alții? Sunt văzut ca un fraier dacă ascult.
Am vrut să văd ce înseamnă libertatea. Am consumat heroină, m-am injectat cu cocaină și după 7 ani am ajuns să fiu ghidat de droguri. Nu funcționam altfel.
Nu puteam funcționa ca un om normal dacă nu luam 7 Xanax-uri odată, eram agresiv, eram violent, noaptea trăgeam pe nas, dimineața trebuia să fumez sau să iau Xanax ca să pot dormi. Nu puteam să vorbesc cu oamenii dacă nu mă drogam. Eram depresiv și anxios, tremuram și eram agitat.
Mi-a spus cineva aceste lucruri la început? Nu”, a adăugat Sebi Petruț.
Potrivit acestuia, de multe ori i s-a întâmplat în timp ce era în străinătate ca dacă avea 50 de euro, de 5 euro își lua mâncare și de 45 de euro droguri și țigări.
”Drogat, bețiv, mincinos”
”Nimeni nu mai voia să aibă de-a face cu mine, mi-am înșelat și furat prietenii, toată lumea mi-a întors spatele. Devenisem un animal. La 21 de ani, până să întrerup consumul de droguri, eram un manipulator, un egoist, un drogat, un bețiv, un mincinos.
La început am fost un copil care nu a știut să ceară ajutorul potrivit și care credea că le știe pe toate. Nu a contat ce au zis mama și tata”, a mai spus tânărul.
Acesta i-a sfătuit pe elevi să nu își găsească refugiul în droguri atunci când suferă sau sunt certați cu părinții și vor să fie înțeleși.
Părinții nu i-au întors spatele
”Numai în momentul în care am realizat situația în care mă aflu și am vrut să mă sinucid de mai multe ori, și am vrut să mă las, dar nu am putut, am cerut ajutor părinților, mamei căreia nu i-am ascultat sfatul niciodată, am înjurat-o și am înjosit-o.
I-am produs multă durere și aș fi meritat să nu îmi mai răspundă niciodată la telefon.
Dar părinții ne iubesc incredibil de mult și când am cerut ajutor nu mi-au spus nu”, a mai povestit fostul consumator de droguri.
Sebi mai spune că un dependent de droguri, dacă nu reușește să urmeze un program de reabilitare, are trei drumuri: ”ori înnebunești, ori mori ori ajungi la pușcărie”.
Reabilitare 7 luni
”Eu am ales să spun stop consumului de droguri și am fost internat la Psihiatrie, după care am ajuns la centru Teen Challenge, care funcționează și în Cluj.
Am terminat programul de reabilitare de 7 luni și am rămas acolo să îi ajut pe cei care vin. Sunt liber de droguri de un an și jumătate – țigări, alcool, droguri, nu am crezut că există șanse pentru unul ca mine să se reabiliteze.
Am rupt orice legătură cu anturajul pe care l-am avut, cu orice lucru care să mă întoarcă înapoi la droguri.
Pot fi un exemplu pentru generația mea.
Vă sfătuiesc ca, ori de câte ori aveți probleme, sau consumați droguri, nu ezitați să cereți ajutor, care vă va fi oferit”, a conchis Sebastian Petruț.