Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Noi documente urbanistice eliberate ONLINE la Cluj. VEZI pentru ce acte NU mai trebuie să mergi fizic la ghișeu

Publicat


ghiseu unic cluj

5 noi tipuri de documente urbanistice vor putea fi depuse și obținute online la Cluj, prin Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj oferă cetățenilor posibilitatea de a depune și obține, în format online, prin intermediul platformei digitale „Ghișeul Unic”, noi tipuri de documente.

Noi documente urbanistice eliberate online la Cluj. Vezi Pentru ce acte nu mai trebuie să mergi fizic la ghișeu

Este vorba de comunicări de începere și finalizare a lucrărilor, certificate de edificare și atestare, precum și avize de oportunitate.

Astfel, accesând Ghișeul Unic, persoanele interesate pot obține actele necesare din doar câteva click-uri, fără a mai fi necesar să se deplaseze fizic la sediul instituției sau să trimită e-mailuri suplimentare.

Aceste facilități se adaugă celor deja puse la dispoziție, din lunile mai, respectiv iulie 2022, de către forul administrativ județean, și anume emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, în integralitate, în sistem online și perfect valide din punct de vedere juridic.

Aplicația Ghișeul Unic a fost creată în cadrul proiectului cu finanțare europeană Județul Cluj – „Smart Territory”, câștigat de Consiliul Județean Cluj, și care vizează digitalizarea instituției și îmbunătățirea serviciilor pe care aceasta le oferă.

Lansată în data de 17 mai 2022, platforma digitală reprezintă actul de naștere a digitalizării și debirocratizării unui întreg circuit al documentelor dintr-un domeniu administrativ foarte important, cel al urbanismului, potrivit reprezentanților CJ Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a CÂȘTIGAT Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024

Publicat

biserica sf mihail

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost onorată cu unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu, câștigând Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024. Restaurarea acestei bijuterii gotice este un proiect complex desfășurat între 2016 și 2022.

biserica sf mihail restaurare sergiu razvan

Biserica Sf Mihail restaurare – Sergiu Razvan

„Această distincție recunoaște nu doar eforturile tehnice și arhitecturale depuse, ci și angajamentul nostru față de conservarea și promovarea patrimoniului cultural european. Biserica Sfântul Mihail, situată în inima vibrantă a Clujului, reprezintă o piesă de rezistență a patrimoniului gotic european, având o importanță deosebită atât la nivel local, cât și național. Restaurarea acesteia nu a fost doar o simplă reabilitare structurală și estetică, ci și o inițiativă de revitalizare a unei comunități întregi, cu impact semnificativ asupra turismului și educației culturale.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a CÂȘTIGAT Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024

Proiectul a inclus consolidări structurale inovative, utilizând tehnologii moderne pentru a asigura siguranța seismică, dar și reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne care respectă tradiția arhitecturală a edificiului.

Acest proiect de restaurare este un exemplu elocvent de intervenție sensibilă și respectuoasă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, inclusiv amplasarea într-o zonă activă de cutremur. Metodele utilizate și angajamentul echipei interdisciplinare implicate au fost apreciate de juriul premiilor, iar rezultatele au fost considerate remarcabile.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român. Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București”, se arată în comunicatul Parohiei Romano Catolice Sf. Mihail.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi jucători au SEMNAT prelungirea contractului cu „U” Cluj

Publicat

ucluj

Doi jucători au semnat prelungirea contractului cu „U” Cluj. Este vorba de Dorinel Oancea, de 27 de ani și Gabriel Simion, de 26 de ani. Cei doi au semnat contracte până în vara anului 2025.

„Dorinel Oancea continuă la «U». Gabriel Simion, unul dintre jucătorii de bază în linia de mijloc a Universității în sezonul recent încheiat, a semnat prelungirea contractului cu echipa noastră.”, au fost mesajele clubului pe rețelele de socializare.

Doi jucători au SEMNAT prelungirea contractului cu „U” Cluj

Cei doi au fost prezențe constante în echipa pregătită de Ioan Ovidiu Sabău. Dorinel Oancea a jucat în 28 de meciuri în acest sezon, iar Gabriel Simion în 34 de partide. Conform Transfermarkt, cei doi sunt cotați la 500.000, respectiv 600.000 de euro. Dorinel Oancea a marcat un gol și a oferit două pase decisive în stagiunea trecută de Superliga, scrie GSP.

Dorinel Oancea evoluează pe postul de fundaș dreapta și a ajuns la „Șepcile roșii” la mijlocul sezonulului 2022-2023, transferat de la CS Mioveni. A marcat primul gol în tricoul „studenților” în partida cu Dinamo din penultima etapă a play-out-ului Superligii, scor 3-3, pe Cluj Arena.

Gabriel Simion evoluează pe postul de mijlocaș defensiv și a ajuns la Universitatea Cluj de la FCSB. A fost împrumutat la Aris Limassol de către gruparea „roș-albastră” și a ajuns pe Cluj Arena în vara anului 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sărmaș vrea infrastructură anti-frică, pentru victimele violenței în familie sau dependenții de etnobotanice și jocuri de noroc

Publicat

sărmas

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, lansează ”infrastructura anti-frică”, care are scopul de a ajuta victimele violenței în familie sau dependenții de etnobotanice, jocuri de noroc și alcool.

Sabin Sărmaș a declarat, joi, că infrastructura anti-frică este construită pentru clujeni pe trei piloni și ajută trei categorii mari – femei, copii, vârstnici care sunt victimele violenței în familie, familii afectate de adicții – alcoolism, etnobotanice sau jocuri de noroc sau părinți cu copii cu sindrom Down și autism.

Pașii de urmat

”Primul pas este o linie de finanțare dedicată pentru sprijinirea ONG-urilor care se ocupă de victimele violenței domestice sau care oferă ajutor pentru a trata dependența de alcool, etnobotanice sau jocurile de noroc

Pasul doi se referă la construirea de 3 centre noi pentru găzduirea femeilor, femeilor cu copii și a bătrânilor abuzați, vin din familii afectate de violență domestică.

Pasul trei este construirea unui centru mai complex de tratament acut și dezintoxicare și terapie post-cură pentru dependenții de alcool, etnobotanice și jocuri de noroc. Centrul va avea și un call-center cu psihologi care oferă sprijin părinților.

Pasul patru este înființarea unui centru pentru copii cu nevoi speciale – sindrom Down sau autism”, a spus Sărmaș.

Acesta a precizat că a vrut să transmită mesajul către clujenii cu astfel de probleme că nu sunt singuri și că propune implementarea acestei infrastructuri care îi va scăpa de micile drame din familiile lor.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Emil Boc, la deschiderea conferinței anuale Eurocities: Cluj-Napoca este în Europa, Europa este în Cluj-Napoca

Publicat

De

eurocities

Conferința anuală a Eurocities, o rețea europeană a orașelor, a început, joi, la Cluj-Napoca, fiind organizată pentru prima oară în Europa de Est.

Primarul Emil Boc a declarat, joi, la deschiderea conferinței anuale Eurocities care a avut loc la Grand Hotel Italia că, pentru câteva zile, Cluj-Napoca este capitala europeană a administrației pentru că Eurocities, o rețea care reprezintă 118 mari orașe și municipalități din UE, are lucrările adunării generale în orașul de pe Someș.

Prima dată în Europa de Est

”Pentru prima dată, Eurocities are adunarea generală în Europa de Est, iar acest lucru arată că Clujul este în Europa, dar și că Europa este în fiecare colț, inclusiv la Cluj.

Conferința are două teme mari, una fiind a viitorului Europei, în condițiile în care suntem la câteva zile de alegerile europene, care au loc între 6 și 9 iunie, iar orașele au un rol major în definirea viitorului continentului.

Europa este aici pentru a spune că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puțină Europă, iar Eurocities este aici pentru a ne spune că Europa reprezintă soluția la problemele pe care le avem, nu cauza acestora.

Doar împreună în Europa putem găsi soluții comune, doar Europa ne poate aduce pacea, siguranța, stabilitatea, locurile de muncă bine plătite, mobilitate, libertate de mișcare și democrație și pace”, a spus primarul Clujului.

Importanța colaborării

Acesta a arătat că mesajul Eurocities este de a susține o Europă consolidată, prin forțe politice pro-europene, dar și de a susține viitorul nostru comun.

”Trebuie să arătăm cât de importante sunt orașele și colaborarea dintre orașe și Europa, astfel încât să ne asigurăm un viitor bun aici.

Discutăm la Cluj despre cum putem avea o mobilitatea alternativă mai bună pentru a evita poluarea în orașe, politici sociale mai bune pentru un acces la locuire și ce soluții avem la provocările schimbărilor climatice, o temă care nu poate să nu fie luată în considerare”, a explicat Emil Boc.

Orașele europene, sanctuare ale libertății de expresie

eurocities

Primarul din Leipzig, Burkhard Jung, care este președintele Eurocities, a declarat la rândul său că se află pentru prima dată la Cluj-Napoca și a fost impresionat de ce a văzut.

”Sunt bucuros că mă aflu aici, la un eveniment important, conferința anuală Eurocities, organizată prima oară în Europa de Est. Vrem să arătăm prin prezența noastră la Cluj că aceasta este Europa care ne aduce împreună.

Vrem să arătăm, înaintea alegerilor europene, care sunt cruciale, că o Europă mai bună începe în orașe”, a spus Jung.

Acesta a prezentat valorile europene, care au la bază democrația, pluralismul, incluziunea, solidaritatea, avertizând asupra creșterii populismului, rasismului și discriminării de orice fel.

”Orașele noastre trebuie să devină sanctuare ale libertății de expresie, a toleranței, a diversității, trebuie să apărăm drepturile omului, iar acestea trebuie apărate cu orice preț.

(…) Democrația trebuie să rămână prioritatea noastră”, a conchis președintele Eurocities.

Europa începe la Cluj-Napoca

eurocities

Cluj-Napoca găzduiește în perioada 29-31 mai, la Grand Hotel Italia, conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est sub sloganul Green.Innovative.Resilient.

Potrivit organizatorilor, rolul evenimentului este de a conecta reprezentanții orașelor și de a-i pune la masa discuțiilor pentru a găsi împreună soluții concrete la probleme urbane actuale precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele.

Sub sloganul „Europa începe la Cluj-Napoca”, invitația către orașele Eurocities este de a colabora la nivel local, regional, național și european, astfel încât comunitățile noastre să prospere prin colaborare.

Schimbările climatice și inegalitățile sociale tot mai mari reprezintă o adevărată provocare în Uniunea Europeană, iar orașele joacă un rol crucial în abordarea și atenuarea acestora.

Soluții inovatoare

În conformitate cu angajamentul său față de sustenabilitate și calitatea vieții, Cluj-Napoca a explorat soluții inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce impactul asupra mediului.

La Cluj-Napoca, mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale investițiilor în tranziția verde.

Modernizarea flotei de transport public, politicile publice în materie de mobilitate urbană, infrastructură pentru vehicule electrice sunt câteva dintre acțiunile concrete ale orașului nostru.

De asemenea, au fost inițiate proiecte de modernizare a clădirilor publice cu tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, iar municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Semnare document strategic

Eurocities 2024 Cluj-Napoca, care are loc cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, oferă liderilor orașelor o oportunitate unică de a-și împărtăși experiențele și așteptările pentru următorii cinci ani.

Orașele au astfel ocazia de a-și sublinia angajamentul față de o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă și de a oferi viitorului Parlament European și Comisiei Europene o alianță puternică pentru a consolida viitorul nu doar al continentului nostru, ci și al planetei.

Adunarea Generală Eurocities 2024 a adoptat, totodată, noul document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei.

Evenimentul reprezintă astfel o ultimă oportunitate comună înainte de alegerile europene de a prezenta așteptările orașelor față de noile instituții, de a oferi o alianță strategică și de a încuraja cetățenii să voteze pentru a consolida viitorul Europei și, astfel, indirect al orașelor lor.

Rețea europeană

Eurocities este o rețea europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări, iar scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.

Tot la Cluj-Napoca, în cadrul unei gale festive se vor anunța câștigătorii Competiției Eurocities, care în ediția din 2024 s-a centrat pe trei categorii, în finală aflându-se Madrid, Bordeaux, Aix Marseille Provence, Zurich, Gdansk, Rotterdam, Pau, Porto și Dortmund.

Cluj-Napoca a fost anunțat oficial ca oraș gazdă al Conferinței Anuale Eurocities din 2024 în cadrul Brussels Urban Summit 2023 – eveniment internațional ce a reunit participanți din peste 100 de orașe, candidatura fiind selectată de un juriu internațional.

Cine sunt primarii care vorbesc despre viitor la Cluj-Napoca in aceste zile?

La conferința anuală a Eurocities participă primarii și liderii orașelor europene majore precum Cluj-Napoca, Helsinki, Braga, Ghent, Junik, Leipzig, Łódź, Manchester, Netwerkstad Twente, Ostend, Rubí, Rzeszów, Ungheni, Vantaa și Białystok, Arezzo alături de liderul din Bristol, recunoscuți pentru eforturile lor remarcabile în promovarea inovării urbane, a sustenabilității și a dezvoltării sociale și economice în orașele lor:

Emil Boc, Cluj-Napoca, România: Recunoscut pentru promovarea inovării tehnologice și transformarea Clujului într-un hub IT important.

Ricardo Rio, Braga, Portugalia: A implementat politici de sustenabilitate care au făcut din Braga un model de dezvoltare verde.

Tony Dyer, Liderul Bristol: Notabil pentru politicile de dezvoltare durabilă și incluziune socială în Bristol.

Hanna Zdanowska, Łódź, Polonia: A transformat Łódź prin proiecte de regenerare urbană și culturale.

Juhana Vartiainen -Helsinki – face eforturi pentru a crea un sistem comprehensive locuire sociala, care include acces la locuințe, si suport educațional si de sănătate.

Alessandro Ghinelli, Arezzo, Italia: Cunoscut pentru revitalizarea istorică și turistică a orașului Arezzo.

Mathias De Clercq, Ghent, Belgia: Notabil pentru inițiativele sale de incluziune socială și ecologie urbană.

Ruzdi Shehu, Junik, Kosovo: A promovat dezvoltarea locală și infrastructura în Junik.

Președintele Eurocities

Burkhard Jung, Leipzig, Germania, președinte Eurocities: Recunoscut pentru revitalizarea urbană și promovarea culturii.

Bev Craig, Manchester, Marea Britanie: Notabilă pentru inițiativele de incluziune socială și dezvoltare economică.

Roelof Bleker, Netwerkstad Twente, Olanda: A promovat colaborarea regională și inovarea în Netwerkstad Twente.

Bart Tommelein, Ostend, Belgia: A adus Ostend în prim-planul energiilor regenerabile și turismului.

Ana Maria Martínez Martínez, Rubí, Spania: Cunoscută pentru politicile de mediu și sustenabilitate în Rubí.

Konrad Fijołek, Rzeszów, Polonia: A modernizat infrastructura și a stimulat creșterea economică în Rzeszów.

Vitalie Vrabie, Ungheni, Moldova: A îmbunătățit infrastructura și a promovat cooperarea transfrontalieră.

Pekka Timonen, Vantaa, Finlanda: A promovat inovarea și sustenabilitatea în dezvoltarea urbană a Vantaa.

Tadeusz Truskolaski, Białystok, Polonia: Cunoscut pentru dezvoltarea economică și culturală a Białystokului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax