Connect with us

CULTURA

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

Publicat


venczel attila

„Viața este ca o piesă de teatru: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”, spunea Seneca. Calitatea momentelor petrecute în fața unei scene depinde de cum arată aceasta și ce se întâmplă pe ea. De ce se întâmplă răspund actorii și regizorul, de cum arată scena răspunde scenograful.

opera maghiara cluj

Venczel Attila este scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Născut într-o familie de artiști, tata sculptor, fratele mai mare, Peter, muzician, Attila a fost cumva „obligat” de tradiție să ia calea artelor.

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

„Legătura cu scena a venit oarecum spontan. Prin Peter, fratele meu mai mare. care era deja angajat la Opera Maghiară, m-am implicat în câteva proiecte încă de pe vremea când eram elev. Am terminat Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca după care am terminat Facultatea de Arte Decorative, în 2008, când am luat și masteratul în ceramică, sticlă, metal”, spune Attila.

venczel attila

Ce înseamnă să fii scenograf?

„Scenograful este omul care transpune practic viziunea regizorului despre o anumită, piesă, lucrare, operă, asta însemnând decoruri, vestimentație, uneori chiar și lumini”, mai spune Attila.

Cu ajutorul lui Peter, care i-a „pus o vorbă bună”, Attila a ajuns să lucreze, relativ devreme, la mai multe proiecte ale teatrului și operei maghiare. „Erau anumite stadii în pregătirea unui spectacol, în care, la momentul respectiv, lipseau un pictor ori un sculptor. și atunci m-am implicat în treaba asta și am ajutat atât cât am putut. Atunci am prins gustul meseriei, adevărul e că aveam și înclinație spre așa ceva. Am început ca și colaborator pe proiecte, primul spectacol la care am lucrat efectiv a fost Cântăreața cheală a lui Eugen Ionesco, regizat de Tompa Gabor, în 1992, unde scenografa Dobre Kotai Judith m-a rugat să realizez niște păpuși și elemente de decor pentru spectacol”, spune Attila.

venczel attila

În 2006 s-a angajat cu drepturi depline la Opera Maghiară. „Am lucrat pentru mai multe teatre. În afară de cel clujean am colaborat cu teatrul din Satu-Mare, cu cel din Timișoara și cu cel din Târgu Mureș. Făceam elemente de decor și foarte multe măști, pentru spectacole regizate de Vlad Mugur sau Tompa Gabor. De altfel, pentru spectacolul Jacques, sau supunerea a lui Eugen Ionesco am primit premiul pentru cele mai bune măști”, spune Attila.

„E muncă de echipă, nu sunt individualisme”

A lucrat cu regizori mari, ca Vlad Mugur, Tompa Gabor, David Zinder, Kürti András sau Novak Peter. Attila vorbește despre echipele de lucru la o premieră: „Pe lângă regizor mai e și dirijorul, plus un scenograf și un costumier. Uneori, scenograful se ocupă și de vestimentație. Asta e celula de lucru.

venczel attila

Regizorul își prezintă viziunea artistică, de la care începe conlucrarea, cu urcușuri și coborâșuri. Totul e ca forma finală să oglindească cât mai fidel conceptul regizoral. Să ne-nțelegem, nu este vorba de o subjugare a celorlalți creativi. Regizorul sugerează iar scenograful transpune la nivel material ideea. E muncă de echipă, nu sunt individualisme. Conflicte de idei trebuie să existe pentru că ele reprezintă creuzetul în care se coace opera de artă.”

După ce s-au stabilit direcțiile de lucru, se trece la treabă. Scenograful face primele schițe, fie că e vorba de decoruri, fie de vestimentație, dacă își asumă și această parte. „Schițele sunt în special destinate regizorului, pentru că mulți nu au vederea în spațiu bine dezvoltată. Ca atare, de multe ori se trece și pe machetare sau randare 3D, pentru ca spațiul tridimensional să vină la susținerea conceptului regizoral mult mai bine. Se așează mult mai bine problemele de spațiu, de adâncimi, de texturi. de posibilități de mișcare scenică”, spune Attila.

venczel attila

„Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni”

De curând, Attila a fost remarcat de asistentul scenografului Szekely Laszlo, unul dintre monștri sacri ai scenografiei, profesor la Facultatea de Arte Decorative de la Budapesta, fondatorul școlii de scenografie maghiare. „Spre bucuria mea, el lucrează cu metode clasice, desene pe A1 sau A2 și machetă transpusă la 1:50 sau la 1:25. iar pe mine mă aprecia foarte mult pentru ceea ce am făcut”, spune Attila.

Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni, depinde de complexitatea acestuia. „Sunt unii oameni cu care relaționez atât de bine încât în câteva zile am în cap tot ceea ce trebuie să fac, bineînțeles, mulat pe ceea ce-și doresc aceștia. Există și cazuri când opera este foarte complexă, cu schimbări de decoruri în scenă deschisă, iar atunci poate dura luni de zile până la definitivarea spectacolului.”

venczel attila

Cea mai grea piesă pentru care a făcut scenografia a fost chiar prima la care a lucrat, în 2004. „Dificultățile au pornit chiar din necunoștințele mele. Eram începător și am primit o lucrare cap-coadă, adică și haine și decor și lumini. Era vorba de spactacolul cu ultima opera a lui Erkel Ferenc, Dozsa Gyorgy, la Gyula”, a spus Attila.

Etapa proiectării a trecut. S-a bătut în cuie tot ce ține de scenografie, costume, lumini. Ce urmează? „Fiecare instituție, în mod ideal, are un om al scenei, un inginer, un fel de șef de producție. Cu el se discută detaliile tehnice. Rolul lui este important în ceea ce privește asamblările decorului, modularitatea lui. Cu atât mai mult cu cât sunt două instituții distincte care share-uiesc aceeași scenă. Vă dați seama, dimineața are repetiție teatrul, după masa opera. Decorul trebuie montat și demontat rapid. E greu, este o provocare…”, mai spune Attila.

venczel attila

Attila a lucrat în cariera lui la aproape 200 de proiecte, scenografie, sculpturi, reliefuri, picturi, tot tacâmul. Pregătește intens noua generație de scenografi, disciplină care se predă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

A fost premiat cu Premiul de Onoare, pentru costumele folosite în Aida la Opera Națională din Iași.

„Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut”

Ultima montare pe scena Operei Maghiare clujene a fost Jesus Christ Superstar, operă rock pe muzica lui Andrew Lloyd Webber. „A apărut o provocare aici: trebuia să urc actorii la peste 4m înălțime. Musai să respect normele de protecție, adică nu se poate fără balustradă. Na cum să introduc eu o construcție în construcție astfel încât să nu se ducă naibii tot conceptul creativ al regizorului? Am îmbrăcat balustrada în negru astfel încât să nu rupă cursivitatea imagistică și, spre bucuria mea, n-a deranjat absolut deloc”, spune, zâmbind, Attila.

jesus christ superstar

Cât de mult se lasă influențat de montările anterioare? „Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut. Cel puțin nu înainte de a bate în cuie scenografia, tocmai pentru a nu mă lăsa influențat de alte realizări, pentru că, știi cum se spune, capete multe, idei puține. Că uneori se întâmplă să observ că și alții s-au gândit la același lucru ca mine, asta e deja altceva…”, mai spune Attila.

„Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din el, nu-şi poate închipui cu adevărat ce e scena”. Johann Wolfgang von Goethe. Scenograful e unul dintre cei puțini și aleși în a-și petrece majoritatea timpului pe o scenă. Este „actorul” propriei sale meserii și pasiuni în același timp. Venczel Attila este unul dintre acești norocoși, căruia lumea culturală a Clujului îi respectă, admiră și apreciază munca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Publicat

De

pacienții

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.

Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.

”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Publicat

De

Paști

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.

Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.

Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Publicat

soare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.

Săptămâna 21-28 aprilie

Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Săptămâna 28 aprilie – 5 mai

Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.

Săptămâna 5-12 mai

Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.

Săptămâna 12-19 mai

Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

Publicat

post

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.

Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii  respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.

Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.

Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.

Ce să nu faci în această zi

În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.

În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.

Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate