CULTURA
Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

„Viața este ca o piesă de teatru: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”, spunea Seneca. Calitatea momentelor petrecute în fața unei scene depinde de cum arată aceasta și ce se întâmplă pe ea. De ce se întâmplă răspund actorii și regizorul, de cum arată scena răspunde scenograful.
Venczel Attila este scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Născut într-o familie de artiști, tata sculptor, fratele mai mare, Peter, muzician, Attila a fost cumva „obligat” de tradiție să ia calea artelor.
Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera
„Legătura cu scena a venit oarecum spontan. Prin Peter, fratele meu mai mare. care era deja angajat la Opera Maghiară, m-am implicat în câteva proiecte încă de pe vremea când eram elev. Am terminat Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca după care am terminat Facultatea de Arte Decorative, în 2008, când am luat și masteratul în ceramică, sticlă, metal”, spune Attila.
Ce înseamnă să fii scenograf?
„Scenograful este omul care transpune practic viziunea regizorului despre o anumită, piesă, lucrare, operă, asta însemnând decoruri, vestimentație, uneori chiar și lumini”, mai spune Attila.
Cu ajutorul lui Peter, care i-a „pus o vorbă bună”, Attila a ajuns să lucreze, relativ devreme, la mai multe proiecte ale teatrului și operei maghiare. „Erau anumite stadii în pregătirea unui spectacol, în care, la momentul respectiv, lipseau un pictor ori un sculptor. și atunci m-am implicat în treaba asta și am ajutat atât cât am putut. Atunci am prins gustul meseriei, adevărul e că aveam și înclinație spre așa ceva. Am început ca și colaborator pe proiecte, primul spectacol la care am lucrat efectiv a fost Cântăreața cheală a lui Eugen Ionesco, regizat de Tompa Gabor, în 1992, unde scenografa Dobre Kotai Judith m-a rugat să realizez niște păpuși și elemente de decor pentru spectacol”, spune Attila.
În 2006 s-a angajat cu drepturi depline la Opera Maghiară. „Am lucrat pentru mai multe teatre. În afară de cel clujean am colaborat cu teatrul din Satu-Mare, cu cel din Timișoara și cu cel din Târgu Mureș. Făceam elemente de decor și foarte multe măști, pentru spectacole regizate de Vlad Mugur sau Tompa Gabor. De altfel, pentru spectacolul Jacques, sau supunerea a lui Eugen Ionesco am primit premiul pentru cele mai bune măști”, spune Attila.
„E muncă de echipă, nu sunt individualisme”
A lucrat cu regizori mari, ca Vlad Mugur, Tompa Gabor, David Zinder, Kürti András sau Novak Peter. Attila vorbește despre echipele de lucru la o premieră: „Pe lângă regizor mai e și dirijorul, plus un scenograf și un costumier. Uneori, scenograful se ocupă și de vestimentație. Asta e celula de lucru.
Regizorul își prezintă viziunea artistică, de la care începe conlucrarea, cu urcușuri și coborâșuri. Totul e ca forma finală să oglindească cât mai fidel conceptul regizoral. Să ne-nțelegem, nu este vorba de o subjugare a celorlalți creativi. Regizorul sugerează iar scenograful transpune la nivel material ideea. E muncă de echipă, nu sunt individualisme. Conflicte de idei trebuie să existe pentru că ele reprezintă creuzetul în care se coace opera de artă.”
După ce s-au stabilit direcțiile de lucru, se trece la treabă. Scenograful face primele schițe, fie că e vorba de decoruri, fie de vestimentație, dacă își asumă și această parte. „Schițele sunt în special destinate regizorului, pentru că mulți nu au vederea în spațiu bine dezvoltată. Ca atare, de multe ori se trece și pe machetare sau randare 3D, pentru ca spațiul tridimensional să vină la susținerea conceptului regizoral mult mai bine. Se așează mult mai bine problemele de spațiu, de adâncimi, de texturi. de posibilități de mișcare scenică”, spune Attila.
„Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni”
De curând, Attila a fost remarcat de asistentul scenografului Szekely Laszlo, unul dintre monștri sacri ai scenografiei, profesor la Facultatea de Arte Decorative de la Budapesta, fondatorul școlii de scenografie maghiare. „Spre bucuria mea, el lucrează cu metode clasice, desene pe A1 sau A2 și machetă transpusă la 1:50 sau la 1:25. iar pe mine mă aprecia foarte mult pentru ceea ce am făcut”, spune Attila.
Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni, depinde de complexitatea acestuia. „Sunt unii oameni cu care relaționez atât de bine încât în câteva zile am în cap tot ceea ce trebuie să fac, bineînțeles, mulat pe ceea ce-și doresc aceștia. Există și cazuri când opera este foarte complexă, cu schimbări de decoruri în scenă deschisă, iar atunci poate dura luni de zile până la definitivarea spectacolului.”
Cea mai grea piesă pentru care a făcut scenografia a fost chiar prima la care a lucrat, în 2004. „Dificultățile au pornit chiar din necunoștințele mele. Eram începător și am primit o lucrare cap-coadă, adică și haine și decor și lumini. Era vorba de spactacolul cu ultima opera a lui Erkel Ferenc, Dozsa Gyorgy, la Gyula”, a spus Attila.
Etapa proiectării a trecut. S-a bătut în cuie tot ce ține de scenografie, costume, lumini. Ce urmează? „Fiecare instituție, în mod ideal, are un om al scenei, un inginer, un fel de șef de producție. Cu el se discută detaliile tehnice. Rolul lui este important în ceea ce privește asamblările decorului, modularitatea lui. Cu atât mai mult cu cât sunt două instituții distincte care share-uiesc aceeași scenă. Vă dați seama, dimineața are repetiție teatrul, după masa opera. Decorul trebuie montat și demontat rapid. E greu, este o provocare…”, mai spune Attila.
Attila a lucrat în cariera lui la aproape 200 de proiecte, scenografie, sculpturi, reliefuri, picturi, tot tacâmul. Pregătește intens noua generație de scenografi, disciplină care se predă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca.
A fost premiat cu Premiul de Onoare, pentru costumele folosite în Aida la Opera Națională din Iași.
„Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut”
Ultima montare pe scena Operei Maghiare clujene a fost Jesus Christ Superstar, operă rock pe muzica lui Andrew Lloyd Webber. „A apărut o provocare aici: trebuia să urc actorii la peste 4m înălțime. Musai să respect normele de protecție, adică nu se poate fără balustradă. Na cum să introduc eu o construcție în construcție astfel încât să nu se ducă naibii tot conceptul creativ al regizorului? Am îmbrăcat balustrada în negru astfel încât să nu rupă cursivitatea imagistică și, spre bucuria mea, n-a deranjat absolut deloc”, spune, zâmbind, Attila.
Cât de mult se lasă influențat de montările anterioare? „Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut. Cel puțin nu înainte de a bate în cuie scenografia, tocmai pentru a nu mă lăsa influențat de alte realizări, pentru că, știi cum se spune, capete multe, idei puține. Că uneori se întâmplă să observ că și alții s-au gândit la același lucru ca mine, asta e deja altceva…”, mai spune Attila.
„Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din el, nu-şi poate închipui cu adevărat ce e scena”. Johann Wolfgang von Goethe. Scenograful e unul dintre cei puțini și aleși în a-și petrece majoritatea timpului pe o scenă. Este „actorul” propriei sale meserii și pasiuni în același timp. Venczel Attila este unul dintre acești norocoși, căruia lumea culturală a Clujului îi respectă, admiră și apreciază munca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.
EVENIMENT
Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.
În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.
Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.
Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.
Cât e recomandat să bem
Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.
NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.

Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.
În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.
Cotația euro urcă spre 4,9780 lei
Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.
BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.
În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
E „foame” de lei la Finanțe
Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.
Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.
„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore
Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.
Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.
Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.
Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal
Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.
Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.
Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,