Connect with us

CULTURA

Noi, cei din linia a doua: Venczel Péter (regizor tehnic, compozitor): Totul este ca un lego făcut din coregrafie și MUZICĂ

Publicat


„Sunetele sunt culorile care pictează aerul”, spunea Ennio Morricone. Pentru Venczel Péter, întreaga carieră e o expoziție de tablouri pictate cu sunete.

Venczel Péter a fost un pianist de excepție. Înainte de a veni la Opera Maghiară a cântat în trupe precum, Kappa, Rodion GA, Compact sau Semnal M. A terminat liceul agricol, secția veterinară, a fost „sora veselă la spitalul de cai”, după cum se autocaracterizează.

Noi, cei din linia a doua: Venczel Péter (regizor tehnic, compozitor): Totul este ca un lego făcut din coregrafie și MUZICĂ

Apoi a terminat teatrologia, are un master internațional de film, brainstorming și regie, are un doctorat în film și teatru, a mai terminat psihologia, are diplomă de maestru de sunet obținută la Conservator și este și impresar artistic.

„M-ar tenta la un moment dat să devin și producător de film. Mi-am amenajat la țară o căsuță pe care am umplut-o de scule. Doamna mea m-a amenințat că dacă mai aduc aparatură acasă, ea se mută”, spune, râzând, Péter.

A investit în prima lui clapă, un Juno 106, 80.000 de lei. Asta în anii 80. Acum are 13 clape, în care a băgat „două case sau trei Merțane”.

Este angajat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca de 36 de ani. A fost pentru început la cor, apoi a devenit artist liric cu obligațiuni de a face roluri de cabotin. În prezent ocupă funcția de regizor tehnic sau regizor de culise, cum i se mai spune.

Ce face un regizor tehnic?

„Este practic, cea mai grea meserie. Față de teatru unde e ceva mai simplu, la teatrele muzicale și operă ai de coordonat vreo 250 de oameni. Tehnic, ștăngi, lumini… tot tot tot coordonezi tu. Podarul, intrările, nimeni nu mișcă fără acceptul regizorului tehnic. Totul e pe timeline. Spre deosebire de teatru, unde mai poți corecta din jocul scenic, aici trebuie să ții cont de „boabe”, adică de partitura muzicală. Dacă ai greșit o măsură, se dărâmă totul, ca la domino”, spune Péter.

Cooperativa „Ochiul și timpanul” ar descrie foarte bine activitatea unui regizor de culise. Asta pentru că trebuie să ai control vizual permanent atât cu scena cât și cu personalul auxiliar, dar și să asculți muzica.

„Trebuie să fii foarte atent, mai ales la balet sau la operele moderne, contemporane, Bartok ori Debussy. Facem regia de culise din extras de pian, că dacă am face din partitură, am răsfoi din secundă în secundă. Totul este ca un lego făcut din coregrafie și muzică”, spune Péter.

Sunt trei regizori tehnici la Opera Maghiară. Înainte erau doi, ceea ce era foarte puțin raportat la punerile în scenă grandioase din prezent.

„Imaginați-vă că un regizor tehnic are un tahometru, exact ca șoferii de TIR”

„Suntem operă de repertoriu. Nu facem, de exemplu, un Rigoletto pe care îl jucăm un an de zile. Avem mult mai multe spectacole montate și e dificil, pentru că trebuie să împărțin scena cu Teatrul Maghiar, la fel ca și colegii de la Opera Română. Vă dați seama, montează decorul, demontează decorul, pentru că a doua zi intră teatrul. Cu asta nu sunt obișnuiți regizorii de afară, ca atare, uneori merge mai greu cu repetițiile. Este vorba până la urmă de managementul timpului”, mărturisește Péter.

Sunt mulți, sunt puțini trei regizori tehnici? Dac-ar fi să ne luăm după Péter, sunt puțini, având în vedere că, de exemplu, teatrul Erkel din Budapesta are 24.

„Imaginați-vă că un regizor tehnic are un tahometru, exact ca șoferii de TIR. Dacă ești obosit, inevitabil greșești. Și ca să păstrăm analogia, și la noi o greșeală poate fi fatală. Vă dau exemplu un caz din Moscova, când o balerină a murit după ce i-a căzut în cap un decor, din cauza neatenției. Dacă las o cruce de două tone pe un grup de balerini, i-am rezolvat. Acesta e motivul pentru care trebuie să fii odihnit”, spune Péter.

În funcție de complexitate, există patru tipuri de spectacole: categoria A, spectacolul oratoric, de concert în care nu sunt deloc mișcări de ștăngi, sunt trei-patru memorii de lumini, ca urmare, nu prea există condiții de a face gafe. „Chem soliștii, pornesc protocoalele, ridic cortina, am desfășurătorul și cam gata. În acest caz, dacă se îmbolnăvește celălalt regizor, pot prelua eu sarcinile lui ad-hoc”, spune Péter.

Categoria B reprezintă operetele ușoare, la care deasemenea poate prelua din mers regia. „Cel mult mai arunc un ochi pe desfășurător în pauze”.

Spectacolele de categoria C și D implică, musai, din cauza complexității, cel puțin o repetiție generală pentru regizorul care trebuie să preia munca altuia. „Dacă am acceptat să-mi suplinesc colegul, răspunderea este a mea”, mai spune Péter.

„Cine a zis că eu sunt normal?”

Cel mai greu spectacol pentru el a fost „Luisa Miller” de Verdi.

„Făceam atunci în trei săptămâni o trilogie a lui Verdi după Schiller. Totul era conceput pe sistem modular, mă refer la decor, același pentru toate trei piesele. Au fost trei regizori cu asistenți cu tot, din Ungaria. Niciunul nu știa „boabele”, adică muzică, așa că le-am pasat lor capitolul lumini, ca să ne mai decongestioneze pe noi.

Premierele celor trei spectacole au avut loc la Budapesta. Când să se joace la noi, mă refer acum la cea de care mă ocupam eu, în dimineața premierei sunt anunțat că asistenta de regie nu mai vine la Cluj. Un regizor tehnic normal la cap nu ar fi acceptat să preia el totul. Dar cine a zis că eu sunt normal?

La un pupitru de regie de culise ai comunicare separată cu podarul, cu toată instituția, apoi doar cu cabinele, cu sunetul și cu tehnicul. I-am anunțat pe toți, actori, balet, tehnic, sunet și lumini că, având în vedere că fac regia pentru prima dată la acest spectacol, o să comunic cu absolut toți de fiecare dată, neavând timp să fac intercom separat cu fiecare grup.

Atunci am făcut o greșeală: la o secvență trebuia să fie aprins reflectorul 47 însă pe scenă la acel moment era beznă. Am transmis să înceapă iluminarea cu 48 apoi să-i dea full la 47. Am scos-o cumva. Problema era că la acest spectacol erau memorate vreo 300 de poziții de lumini față de maximum 80 câte erau la un spectacol obișnuit, semn că regizorul artistic habar n-avea ce înseamnă un spectacol muzical. Discotecă, ce mai…”, spune Péter.

L-am întrebat pe Péter care sunt operele lui preferate?

„Păi sunt mai multe… Îmi plac operele lui Puccini, toate montările, majoritatea aparținându-i maestrului Hero Lupescu, a fost o onoare să lucrez cu dânsul. Îmi plac și musicalurile și, bineînțeles, piesele mele (râde). Mathias Rex este opera rock cu cele mai vechi state de serviciu, din 1996, apoi Alibaba, un musical, Mogâldeața, un alt musical cu drăcușori și Cocoșatul de la Notre Dame, un spectacol premiat”, spune Péter.

Dune este un film în care coloana sonoră domină tempoul peliculei”

Pe lângă partea cu regizatul, Péter compune și muzică de teatru și film. Are peste 200 de lucrări mari. Pe lângă asta se ocupă și cu sounddesignul și cu ingineria de sunet. Este și profesor la UBB Cluj unde predă bazele sunetului, tehnica audio care conține elemente de acustică și electroacustică, electrotehnică și procesarea sunetului. Predă și cursuri de sounddesign, pe care, din păcate, se pune prea puțină bază, având în vedere că la noi se predă un semestru, în timp ce afară cursul ține 4 ani plus 2 de specializare.

„În film sunt trei spații de bază: apropiat, distant și background. Coloana sonoră este alcătuită din 6 elemente: dialog, muzică, zgomote, atmosferă, efecte speciale și liniște. Liniștea, folosită la momentul potrivit, are același impact ca muzica în coloana sonoră a unui film. Sounddesigner-ul jonglează cu toate aceste elemente și de talentul lui depinde soarta unui film”, explică Péter.

A compus muzica lungmetrajului „Liniștea”, regizat de Urmánczi Jenő , în care a și jucat. Întrebat de compozitorii de muzică de film preferați, Péter a spus: „John Williams pe locul întâi, apoi Hans Zimmer și James Horner. Pe Zimmer l-am văzut live… Am avut un catharsis, mamă-mamă. Și apropo de Zimmer, vreau să-ți spun că Dune este un film în care coloana sonoră domină tempoul peliculei”.

Așezat la clape, la „biroul” lui, între instrumente, calculatoare, pupitre, console, monitoare, microfoane și alte gadgeturi, toate „pensule” pentru culorile care pictează aerul, Venczel Péter este omul pe care nu-l vezi, dar îl „simți” în spatele produsului, al spectacolului, al performanței muzicale și actoricești. Este acolo, în linia a doua…

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Daniel Buda, despre decizia Curții de Apel Ploiești: „Această hotărâre, juridic vorbind, nu există. Rolul ei e să tulbure apele”

Publicat

De

Buda

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, critică dur decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda și anula Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut.

Daniel Buda, de profesie avocat, afirmă că această hotărâre nu are niciun impact juridic și consideră că instanța ploieșteană a depășit grav limitele legii.

„Dați-mi voie să fac recurs de data aceasta la experiența mea de jurist, dat fiind faptul că am fost multă vreme avocat, am condus Comisia juridică a Camerei Deputaților și am fost membru în comisia juridică timp de opt ani de zile. Această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, pur și simplu, din punct de vedere juridic, nu există”, a declarat Daniel Buda, la Ziua Live.

„Procesul electoral merge mai departe”

Europarlamentarul susține că indiferent de recursul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procesul electoral își continuă cursul legal, iar hotărârile CCR nu pot fi atacate de instanțele de drept comun.

„Și cu recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, și fără recurs, procesul electoral merge mai departe, deoarece această hotărâre a Curții de Apel Ploiești nu are niciun fel de impact juridic asupra actualului proces electoral, pentru că, pur și simplu, nu există posibilitatea din punct de vedere juridic să fie atacate hotărârile Curții Constituționale de către instanțele de drept comun”, a mai explicat Buda.

Declarațiile vin în contextul în care instanța ploieșteană este singura din țară care a admis o astfel de cerere, din peste 130 depuse la nivel național.

„Nu îmi dau seama cum a trecut testele psihologice”

Daniel Buda a lansat și un atac direct la adresa magistratului care a pronunțat hotărârea.

„Dacă mergem pe acest raționament, te poți trezi oricând că un judecător care probabil a trecut, nu îmi dau seama cum, de testele de psihologie în momentul admiterii în magistratură, pentru că aici discutăm de un caz grav nu doar din punct de vedere al competențelor profesionale, ci și a altor aspecte care trebuie să fie verificate la acest judecător, care mâine poate da o decizie prin care suspendă plata taxelor către stat, pe diverse considerente, sau îți dă o decizie prin care suspendă actualul proces electoral”, a mai arătat liderul liberal.

„Singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele”

În opinia sa, singurul „merit” al acestei hotărâri este de natură mediatică și speculativă.

„Nu interferăm cu ceea ce înseamnă deciziile instanțelor de judecată, dar aici, în opinia mea, nici nu putem să discutăm de o hotărâre a unei instanțe care să poată să fie luată în considerare, pentru că nu există posibilitatea de a fi atacate hotărârile Curții Constituționale, ele sunt general obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Faptul că avem această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, ea nu poate să producă efecte juridice.

Singurul «merit», singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele și de a da apă la moară diverselor persoane pe TikTok și nu numai, să își exprime diverse opinii. Dar, trăim într-o democrație autentică, fiecare poate să spună ceea ce vrea, dar cu siguranță nu putem discuta de ceea ce înseamnă o reluare a turului II al alegerilor, deoarece instanța constituțională s-a pronunțat expressis verbis pe această chestiune”, a afirmat europarlamentarul.

„Va spori neîncrederea și va duce la un grad mai mare de absenteism”

Totodată, Buda și-a exprimat îngrijorarea că astfel de evenimente pot alimenta neîncrederea publicului și absenteismul la vot: „Pot să fiu de acord cu Elena Lasconi, care a spus o chestiune care se poate întâlni în practică și anume că va spori neîncrederea și că va duce la un grad mai mare de absenteism, deoarece lumea poate deveni sătulă, ca să nu spun scârbită, de toată această tevatură. Eu cred că această chestiune va cădea, până la urmă, în derizoriu.”

Apel la români să meargă la vot

El a lansat un apel către alegători, subliniind importanța momentului electoral actual.

„Fac apel la conștiința oamenilor să meargă la vot, pentru că este extrem de important să înțelegem că aceste alegeri, în momentul de față, în actualul context geopolitic, nu sunt niște alegeri despre o persoană anume, nu sunt niște alegeri despre Crin Antonescu sau oricare alt candidat, ci despre viitorul României pentru următorii 20-30 de ani, deoarece se setează în mod clar direcția pe care România o va lua în perioada următoare, vizavi de poziționarea în spațiul european și mondial cu privire la direcția pe care dorește să o ia”.

FOTO: Arhivă Cluj24

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Companie din Cluj, parteneriat cu MSI Defense pentru dezvoltarea unor sisteme avansate anti-dronă și anti-rachetă, bazate pe AI

Publicat

De

Sistem AI anti-dronă dezvoltat la Cluj

Compania clujeană OVES Enterprise și MSI Defense Solutions din SUA anunță un parteneriat pentru livrarea de soluții de atenuare a amenințărilor de nouă generație, bazate pe inteligență artificială

Parteneriatul strategic urmărește integrarea capabilităților platformei Nemesis AI, dezvoltată de OVES Enterprise, în sistemele de apărare de generația următoare realizate de MSI, inclusiv aplicațiile EAGLS (Electronic Advanced Ground Launcher System) pentru contracararea dronelor și rachetelor.

Companie din Cluj, parteneriat pentru dezvoltarea unor sisteme anti-dronă și anti-rachetă

OVES Enterprise, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții software complexe pentru industriile de apărare, aerospațială și securitate cibernetică, a semnat un memorandum strategic cu MSI Defense Solutions, integrator american de sisteme tactice avansate pentru apărare terestră și navală.

MSI este un partener de lungă durată al Departamentului Apărării al SUA și este recunoscută pentru expertiza sa în platforme de armament stabilizate și soluții de apărare anti-dronă și anti-rachetă, se arată într-un comunicat de presă.

Combinând experiența dovedită a MSI în sisteme de armament stabilizate și C-UAS EAGLS cu expertiza OVES Enterprise în AI și inginerie software, colaborarea răspunde unei provocări globale stringente: chiar și cele mai avansate sisteme de apărare convențională întâmpină dificultăți în a contracara noile amenințări, în special dronele autonome.

Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă

Zonele de conflict recente, se arată în comunicat, au evidențiat limitele tot mai mari ale tehnologiilor de apărare tradiționale în fața amenințărilor agile, rapide și greu de interceptat, precum dronele autonome. În acest nou tip de câmp de luptă, integrarea inteligenței artificiale cu viteza și precizia cerute de sistemele C-UAS (Counter-Unmanned Aircraft System – sistem de contracarare a dronelor) este esențială pentru eficiența operațională.

EAGLS este proiectat să funcționeze independent sau ca parte a unei rețele de apărare extinse, utilizând componente validate precum radare 360°, rachete ghidate laser și stații de armament telecomandate.  Tehnologia Nemesis AI, platforma dezvoltată de OVES Enterpris va fi integrată în EAGLS, al MSI, pentru detectarea, clasificarea și interceptarea automată a amenințărilor Integrarea Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă de contramăsuri. Nemesis AI procesează volume mari de date în timp real, recunoaște, clasifică și anticipează amenințări complexe, susținând decizii tactice la o viteză inaccesibilă sistemelor tradiționale.

“EAGLS a fost conceput ca un sistem C-UAS ușor, mobil și asistat de radar, însă integrarea Nemesis AI îl duce la un alt nivel. Prin fuziunea dintre radar, recunoaștere vizuală în timp real și decizii AI la bord, permitem clasificarea și adresarea țintelor mai rapid și mai precis.

Este vorba despre scurtarea lanțului de reacție și decizie în neutralizarea amenințărilor, reducerea sarcinii operatorului și livrarea unei soluții autonome, stratificate, la un cost accesibil, capabilă să răspundă mai rapid decât evoluția noilor amenințări cu drone, direct în zonele tactice sensibile”, spune Nguyen Trinh, CEO al MSI Defense Solutions.

Sistem complet controlat de inteligența artificială

Parteneriatul va conduce la dezvoltarea unui sistem complet controlat de AI, capabil să intercepteze amenințări utilizând exclusiv senzori vizuali, fără dependență de radar sau GPS – o capabilitate inexistentă până acum pe piața globală.

OVES Enterprise va implementa o soluție avansată de fuziune de senzori – „super sensor fusion” – care combină camere RGB, termale și neuromorfe pentru a detecta și recunoaște amenințările în timp real. După identificare, Nemesis AI va clasifica amenințarea, va notifica Battle Management System (BMS) și va genera recomandări privind metoda optimă de interceptare în funcție de arsenalul disponibil.

Dronele de nouă generație vor fi interceptate utilizând doar date vizuale și AI

Întregul sistem va fi alimentat de hardware AI dedicat, dezvoltat special pentru acest parteneriat, capabil să proceseze volume mari de date la viteze superioare sistemelor convenționale.

În paralel, platforma va permite control inteligent al turelei, oferind viteză și precizie net superioare mecanismelor tradiționale. Astfel, sistemele MSI EAGLS vor putea intercepta dronele de nouă generație – rapide, autonome și capabile să evite rachetele – utilizând doar date vizuale și inteligență artificială. Într-un domeniu în care performanța este crucială, iar timpul de reacție poate decide succesul unei misiuni, acest sistem stabilește un nou standard tehnologic.

Nemesis AI, aplicabilitate pe drone, pe turele și în sisteme integrate de apărare

„Această colaborare confirmă direcția strategică a OVES Enterprise și maturitatea platformei Nemesis AI. Ne-am propus, încă de la început, să construim o tehnologie care să fie scalabilă și relevantă în cele mai dificile scenarii operaționale, nu numai în testări controlate.

Discuțiile cu partenerii de la MSI au pornit de la o nevoie reală și presantă: aceea de a face față unor tipuri de atacuri care scapă sistemelor actuale. Am reușit să demonstrăm că putem livra mai mult decât o soluție de recunoaștere – putem oferi o platformă completă, care analizează, decide și acționează într-un ritm care răspunde exigențelor reale din teren.

Nemesis AI devine astfel o tehnologie cu aplicabilitate multiplă – pe drone, pe turele, în sisteme integrate de apărare – iar acest parteneriat este un pas esențial în consolidarea poziției noastre internaționale ca furnizor de soluții AI pentru apărare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Costurile, la jumătate față de soluțiile de pe piață

Sistemul va oferi capabilități avansate de recunoaștere și reacție, menținând totodată un nivel de cost optimizat, estimat la jumătate față de soluțiile similare existente pe piață.
Procesarea AI va fi realizată pe un hardware dedicat, proiectat și livrat de OVES Enterprise, care permite o integrare eficientă și o independență totală față de alte platforme tehnice.

Prin acest parteneriat, OVES Enterprise și MSI Defense Solutions își extind portofoliul de colaborări internaționale strategice, demonstrând aplicabilitatea reală a tehnologiilor proprietare în arhitecturi globale de apărare. Proiectul are, de asemenea, potențial de integrare în sistemele naționale de apărare ale României.

OVES Enterprise, companie înființată în 2015 la Cluj-Napoca

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluții software complexe și inovații AI destinate industriilor aerospațiale, de apărare și de securitate cibernetică, înființată în 2015 la Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe și sofisticate din punct de vedere tehnologic.

Anul trecut, OVES Enterprise și-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producția de drone. În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, care integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.

“Suntem singura companie de defense tech care va lucra la cel mai mare nivel pentru sisteme anti-rachetă și anti-dronă. Utilizatorul final este Departamentul de Apărare al SUA”, a declarat pentru cluj24.ro Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, care spune că acest parteneriat va solidifica reputația firmai careare deja contracte în toată lumea.

MSI Defense Solutions implementează sisteme de armament

MSI implementează rapid tehnici inovatoare și cele mai noi tehnologii în programe cu termene de fabricație accelerate, pentru a proiecta, dezvolta și livra capabilități pentru numeroase sisteme – suspensii, design și integrare mecanică, infrastructuri de comunicații, comandă și control, controale electronice, mecatronică și, ca deținător ATF FFL Level 9, sisteme de armament.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în luna mai: temperaturi mai mari decât de obicei, PLOI mai puține

Publicat

soare

Temperaturile vor fi, în luna mai, mai mari decât cele specifice perioadei, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni publicată vineri de ANM.

Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, posibil ușor mai coborâte în extremitatea de sud-est a țării, dar și ușor mai ridicate în vest și nord-vest.

VREMEA în luna mai: temperaturi mai mari decât de obicei, PLOI mai puține

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 05.05.2025 – 12.05.2025

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de vest și de sud-vest a teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în regiunile sudice, estice și local în cele vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 12.05.2025 – 19.05.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19.05.2025 – 26.05.2025

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale această perioadă în majoritatea regiunilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avalanșă de dosare împotriva CCR, la Curtea de Apel Cluj. 14 cereri de anulare a deciziei privind alegerile prezidențiale

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj

Nu mai puțin de 14 dosare înregistrate la Curtea de Apel Cluj cer suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Ieri, Curtea de Apel Ploiești a dispus suspendarea și anularea hotărârii, decizie care a provocat reacții puternice în rândul specialiștilor în drept.

Decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, a stârnit un val de reacții în lumea juridică și a deschis posibilitatea unor scenarii similare și în alte orașe. Curtea de Apel Cluj are pe rol 13 dosare prin care se cere suspendarea și anularea aceleiași hotărâri a CCR, iar unele cereri au primit termene urgente, înainte de primul tur al alegerilor, potrivit portal.just.ro.

O cerere, respinsă ca inadmisibilă

Doar o cerere din cele 14 înregistrate la Curtea de Apel Cluj a fost respinsă ca inadmisibilă, printr-o decizie pronunțată în 23 aprilie, care poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

Soluția pe scurt: „Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta POP LUIZA LAURA, în contradictoriu cu pârâta CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi, în data de 23 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

Termene preschimbate pentru șapte dintre dosare

Celelalte 13 dosare au primit termene de judecată între 28 aprilie – 28 mai, majoritatea fiind înregistrate pe 10 aprilie. Pentru șapte dintre acestea, instanța a preschimbat termenul de judecată, astfel încât acesta să fie înainte de primul tur al alegerilor din luna mai. În două cazuri, cererile similare au fost respinse ca nefondate.

Astfel, pentru două dosare în care deja au avut loc ședințe, Curtea de Apel Cluj a respins solicitările de suspendare a hotărârii CCR, stabilind însă data de 28 mai pentru soluționarea cererilor de anulare.

„Stabileşte termen pentru solutionarea cererii de anulare, în data de 28.05.2025, ora 11. Respinge cererea având ca obiect suspendarea actului reprezentat de Hot. CCR nr. 32/06.12.2024. Cu recurs în 5 zile de la comunicare în privinţa solutiei asupra suspendării. În caz de formulare, cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în data de 23.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei” , se arată în soluția identică pronunțată în ambele cauze.

Peste 130 de cereri la nivel național

La nivel național, conform presei centrale, au fost înregistrate până acum aproximativ 130 de astfel de dosare, din care circa 50 au fost respinse. Restul se află în diverse stadii procesuale, cu termene fixate între 25 aprilie și 3 iunie.

Un rol important în acest demers l-a avut un formular care a circulat online și care îi îndruma pe susținătorii lui Călin Georgescu să dea în judecată Curtea Constituțională. Potrivit publicației Snoop.ro, în spatele acestui demers s-ar afla fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte, în prezent influencer pe TikTok. Aceasta le-ar fi explicat pas cu pas oamenilor cum să completeze plângerile și să le depună până pe 15 aprilie, ora 14:00.

Acțiune orchestrată pe TikTok

Susținătorii lui Călin Georgescu au fost ghidați pas cu pas în redactarea unor plângeri împotriva Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024 printr-un formular publicat pe site-ul https://anulareccr.vercel.app, intitulat „Instrucțiuni pentru turul doi înapoi”.

Cele mai multe plângeri – 30 la număr – au fost depuse la Curtea de Apel București, iar restul la instanțele din țară: Suceava, Ploiești, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Iași, Bacău, Oradea și Târgu Mureș.

Peste 90 dintre aceste cereri au fost depuse pe 10 aprilie, aceeași zi în care a fost lansat și ghidul online de pe platforma vercel.app, care oferea instrucțiuni clare pentru completarea și trimiterea plângerilor.

Curtea de Apel Ploiești a anulat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale

Reamintim că joi, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o decizie care suspendă și anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut. Este, până acum, singura acțiune admisă dintre cele peste 130 înregistrate la nivel național. Decizia instanței ploieștene a fost atacată imediat cu recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Gestul a generat reacții intense din partea experților în drept constituțional, care consideră decizia lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească. De asemenea, Consiliul Suprem al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a săvârșit o abatere disciplinară.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate