Connect with us

EVENIMENT

Nicolae Ciucă (PNL), în turul 2 al prezidențialelor cu Ciolacu – sondaj Avangarde

Publicat


nicolae ciuca facebook

Un sondaj de opinie realizat de Avangarde în perioada 10 – 20 octombrie îl plasează pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, candidatul liberal la alegerile prezidențiale în turul 2, cu 19%, fiind întrecut de Marcel Ciolacu (PSD), creditat cu 28%.

Potrivit datelor sondajului, pe locul 3 se clasează candidatul AUR, George Simion, cu 16%, urmat de Elena Lasconi (USR) – 13% și independentul Mircea Geoană cu 11%.

Restul candidaților măsurați în cercetarea sociologică au 5 sau sub 5%.

PSD, PNL și AUR pe podium la parlamentare

În ceea ce privelte opțiunile politice pentru alegerile parlamentare, 31% dintre români ar vota cu PSD, 22% cu PNL, 16% cu AUR și 14% cu USR.

SOS România și UDMR ar trece pragul cu 5%, iar restul partidelor ar avea procente mai mici.

Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%

Sondajul a fost  realizat pe un număr de 1.190 de subiecți prin metoda față în față la domiciliul respondenților.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: „AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută”

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, a tras marți, în cadrul unei conferințe de presă, un nou semnal de alarmă despre abuzurile care se comit împotriva Alianței pentru Unirea Românilor la aceste alegeri parlamentare și prezidențiale. Acesta a precizat că juriștii și avocații AUR au avut în ultimele două zile peste 100 de contestații la care au răspuns.

Simion  a precizat că ieri „printr-o tragere la sorți aranjată” AUR a fost scos din secțiile de vot pentru diaspora.

„Suntem în tribunale, suntem în curțile de apel, fără un motiv justificat pentru care se cere scoaterea noastră din cursa electorală. Însă, ieri s-a mai întâmplat un lucru, un lucru la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută. Reprezentantul nostru din Birou Electoral pentru Străinătate a fost anunțat la această tragere la sorți cu jumătate de oră înainte ca ea să aibă loc și reprezentantul AUR nu a participat la această tragere la sorți”, a spus președintele AUR.

Șanse la turul 2

George Simion a adăugat că lipsa reprezentanților AUR din secțiile de vot din străinătate pentru turul 1 și turul 2 al alegerilor prezidențiale este „un nou atac al sistemului împotriva noastră”.

„Sunt candidatul care are una dintre cele mai mari șanse să intre în turul 2 și îi întreb pe toți reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR cum credeți că îmi pot apăra corect șansele atâta timp cât nu mi se admit membrii AUR în secțiile de vot din diaspora”, a spus liderul AUR.

Este anormal

Acesta a cerut revenirea asupra deciziei emise de Birou Electoral pentru Străinătate.

„Văd că Ministerul Afacerilor Externe deja îndeamnă ambasadele și consulatele să publice această decizie. Am contestat-o. Așteptăm decizia Biroului Electoral Central să facă dreptate și să repete tragerea la sorți cu participarea reprezentantului AUR și ținând cont de partidele parlamentare.

Pentru că partidele parlamentare, cele care au cele mai mari șanse la aceste alegeri, trebuie să fie reprezentate și să facă parte din birourile electorale pe secțiile de vot din străinătate. Este anormal, suntem reprezentați la alegerile parlamentare și nu sunt admiși reprezentanții noștri în diaspora”, a completat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție de urgență la West City Tower de pe Calea Florești. O femeie amenința că se aruncă de la etaj

Publicat

tower

Mai multe echipaje de poliție și pompieri au intervenit, marți seara, la blocul West City Tower de pe Calea Florești din Cluj-Napoca unde o femeie aflată într-un balcon amenința că se va arunca de la etaj.

ISU Cluj a trimis la fața locului o autospecială și autoscară.

Din primele informații rezultă că un bărbat a alertat autoritățile că soția sa se află în balcon și amenință că se aruncă de la etaj.

Femeia nu a mai fost găsită în Mănăștur

”Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de un bărbat cu privire la posibila tentativă de suicid a soției sale, în vârstă de 38 de ani, în cartierul Mănăștur.

Echipajele de poliție și ISU Cluj au intervenit de urgență, dar persoana nu a fost găsită la fața locului.

Ulterior, femeia a fost depistată în cartierul Mărăști la locuința sa.

Ulterior, aceasta a fost internată într-o unitate medicală de specialitate pentru investigații suplimentare”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cât se câștigă în Inspectoratul Școlar Cluj. Ce salarii au cei din conducere și cu câți bani pleacă acasă un șofer

Publicat

De

Inspectoratul Școlar Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a publicat veniturile salariale ale angajaților, conform legii.

În funcție de studii, gradații de merit și sporuri, câștigurile angajaților nu sunt de lepădat, nici chiar pentru un șofer.

Cât se câștigă în Inspectoratul Școlar Cluj. Ce salarii au cei din conducere și cu câți bani pleacă acasă un șofer

Potrivit legii, salariile obținute de angajați din inspectoratele școlare se publică, sigur anonimizat, de două ori pe an, în primăvară și toamnă.

La Cluj, în Inspectoratul Școlar, raportat la luna septembrie a acestui an, cel mai mare salariu a fost de peste 18.600 de lei brut, ceea ce înseamnă peste 10.800 de lei net, respectiv o sumă care se apropie de 2.200 de euro.

Salariu de bază și sporuri

Cele mai mari salarii le au, bineînțeles, cei care ocupă posturi de conducere, îndrumare și control, respectiv inspectorul școlar general, inspectori generali adjuncți și inspectorii principali de specialitate.

Cel mai mare salariu la Cluj în aceste cazuri este de 18.655 de lei brut, respectiv 10.912 lei net. Angajatul respectiv nu are cel mai mare salariu de bază (13.315 lei, față de 14.017 lei – cel mai mare salariu de bază), dar beneficiază de spor de gradație de merit, de spor de doctorat, care este de 950 de lei, dar și de spor de suprasolicitare în valoare de 1.061 de lei.

Următorul cel mai mare salariu este doar cu 5 lei mai mic – 18.650 de lei brut. Angajatul care primește acești bani pleacă de la un salariu de bază de 14.017 lei, la care se adaugă 3.504 lei pentru gradația de merit și 1.129 de lei spor de suprasolicitare.

Ce salariu are cel mai bine plătit inspector școlar

În cazul inspectorilor școlari, salariul de bază este de 12.379 de lei. Și aceștia primesc diverse sporuri, respectiv de gradație de merit sau de suprasolicitare.

Cel mai mare salariu în scest caz este de 17.350. La salariu de bază, în acest caz, se adaugă un spor de gradație de merit de 3.095 de lei, spor de doctorat de 950 de lei și spor de suprasolicitare de 926 de lei.

Salariul net, în acest caz, trece ușor de suma de 2.000 de euro.

Salarii mari sunt și in cazul unui contabil șef sau al auditorilor și consilierilor.

Contabilul șef ajunge la un salariu de bază de 17.676 de lei, ceea ce reprezintă un salariu net de 10.340 de lei.

Contabilii, consilierii și auditorii primesc același spor pentru studii doctorale, respectiv 950 de lei.

Aceștia nu beneficiază de sporuri de suprasolicitare, dar primesc un spor de complexitate, la care se auagă și cel pentru gradație de merit.

Sporul de complexitate pornește de la 1.322 de lei și ajunge până la 1.768 de lei, în cazul contabilului șef.

Tot acești angajați primesc, după caz, o remunerație pentru control financiar preventiv, care este între 925 de lei și 1.178 de lei, la Cluj fiind vorba de două cazuri.

La Inspectoratul Școlar Cluj, salariile brute ale consilierilor ajung să fie între 10.481 de lei și 13.878. de lei. Trebuie precizat că o parte dintre ei primesc și un spor de hrană, în valoare de 347 de lei.

Cât câștigă un șofer sau un muncitor

Salariul de bază al unui șofer sau muncitor era, în luna septembrie 2024, de 6.375 de lei. La acesta se adaugă un spor de hrană de 347 de lei.

Astfel, salariul brut final este de 6.722 de lei, ceea ce reprezintă un salariu net de 3.932 de lei, respectiv puțin peste 790 de euro.

Cel mai mic salariu de bază la nivelul Inspectoratului Școlar Cluj este cel pe care îl părimește un manipulant, respectiv 5.078 de lei. La acesta se adaugă sporul de hrană de 347 de lei.

În acest caz, salariul net ajunge la 3.183 de lei.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cum poate deveni Clujul neutru climatic? Emil Boc propune un fond pentru proiecte verzi și o platformă locală de bune practici

Publicat

De

Boc climatic

În cadrul unei dezbateri publice privind neutralitatea climatică, primarul Emil Boc a discutat atât despre direcțiile urmate de administrația locală pentru reducerea poluării, cât și despre rolul mediului privat în crearea unei industrii mai prietenoase cu mediu înconjurător.

Emil Boc a fost invitat, marți seară, să ia cuvântul în cadrul dezbaterii publice cu tema „Mediul privat și neutralitatea climatică la Cluj-Napoca”, organizată de CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca.

„Cetățeanul trebuie să vadă beneficiile în buzunar”

Cu acest prilej, edilul a subliniat nevoia de a transforma politicile de reducere a emisiilor de carbon în beneficii palpabile pentru cetățeni, ca de exemplu facturi mai mici pentru energie, transport în comun rapid și nepoluant și slujbe mai bine plătite.

„Mulți mă întreabă, am fost oprit și pe stradă, de ce tot vorbesc de schimbări climatice. Pe bună dreptate, dacă nu traducem toate aceste expresii sofisticate în lucruri concrete pentru cetățean. Cetățeanul trebuie să vadă beneficiile în buzunar, într-o factură mai redusă la energie, pentru că dacă noi practicăm politicile verzi de reabilitare a clădirilor asta înseamnă cel puțin 30-40% mai puțin de plătit pentru cetățean.

Cetățenii trebuie să vadă un transport public nepoluant cu care să ajungă mai repede decât cu mașina dintr-un colț în altul al orașului, la fel cu trenul metropolitan, cu metroul. Atunci, și noi ne-am realizat obiectivul de decarbonizare, și cetățeanul a văzut un beneficiu în timp real.

Dacă cetățeanul vede că această decarbonizare aduce slujbe mai bine plătite va înțelege că decarbonizarea este un lucru bun. Dacă va vedea că decarbonizarea va duce la scăderea prețului la energie, cetățeanul va spune, la fel, că decarbonizarea este un lucru bun”, a arătat primarul Clujului.

„Suntem parte a problemei, acum cu toții trebuie să fim parte a soluției”

Potrivit lui Emil Boc, oamenii sunt parte a problemei, prin exploatarea excesiv a resurselor planetei pentru propriul confort, iar acum a venit momentul ca toți oamenii să fie parte din soluție.

„Noi, oamenii, suntem parte a problemei. Industrie, guvernanți, cetățeni, toți am creat aceste lucruri. Guvernanții, ca să creeze condiții mai bune pentru oameni și să fie votați, oamenii ca să trăiască mai bine, industria ca să câștige mai bine. Toți am fost parte a acestui cerc vicios, acum cu toții trebuie să fim parte a soluției. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să facem mai puțin, să trăim mai prost.

Trebuie să facem, din punctul meu de vedere, mai mult, dar cu un impact mai mic pentru mediu. Cu siguranță, acest lucru poate fi realizat. Soarele ne oferă de 5.000 de ori mai multă energie decât are nevoie să consume tot Pământul, nu putem să absorbim câtă energie ne dă soarele”, a mai declarat edilul.

Propuneri pentru atingerea neutralității climatice la Cluj prin implicarea mediului privat

În ceea ce privește colaborarea dintre administrația publică și mediul privat clujean în direcția reducerii poluării și a implementării politicilor verzi, primarul Emil Boc a enumerat o serie de inițiative propuse pentru a crea o dezvoltare durabilă și sustenabilă a municipiului Cluj-Napoca.

Printre acestea se numără constituirea unui „fond de neutralitate climatică”, prin care orice donație venită din mediul de afaceri să fie dublată de administrația locală și folosită pentru implementarea unor politice publice verzi.

„Vă propun să construim un fond de neutralitate climatică. Veniți cu un leu și noi, autoritatea locală, mai punem un leu și construim un fond, pe care apoi împreună vom decide cum să îi cheltuim. Asta pe lângă resursele pe care le atragem separat pe diverse componente.

În al doilea rând, vă rog să discutați cu fiecare firmă din Cluj-Napoca despre ceea ce se numește limbajul european hardprint, despre schimbarea mentalităților. Noi, ca cetățeni individuali, ne putem schimba stilul de viață, prin care să poluăm mai puțin, de la reciclare și colectare selectivă, la eliminarea risipei alimentare, la ce cumpărăm, produse de pe piața locală, la modul cum ne deplasăm și la locul de muncă ce facem, ce fel de clădiri construim.

Reducere a taxelor pentru clădirile verzi

Vom continua politica noastră a clădirilor verzi, politică pe care o avem deja din 2012, și anume reducerea cu 50% a impozitului pentru clădirile verzi care se construiesc în Cluj-Napoca și a dat roade.

Vom veni cu o politică pentru încurajarea acoperișurilor și pereților verzi, reduceri de taxe și impozite pentru cei care construiesc aceste lucruri. Vom construi primul acoperiș verde pe parkingul de la Primărie să arătăm că se poate. Vom veni cu un set de politici publice pe linia aceasta, în care să încurajăm tot ceea ce înseamnă dimensiunea verde. (…)

Voi propune constituirea unei platforme locale de bune practice ale mediului privat pentru susținerea neutralității climatice.

Dacă o firmă are în plan de a construi un acoperiș verde, îi vom arăta beneficiile, alții care poate oferă niște beneficii angajaților care nu vin cu mașina la serviciu, toate aceste bune practici le vom publica pe o platformă a primăriei unde pot fi văzute de întreaga Europă și de întreaga lume. Apoi, vom crea și o competiție în care vom premia mediul privat cu cele mai reușit inițiative pe care le va avea”, a mai propus edilul Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax