EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj): Va fi un play-off foarte STRÂNS, toți au șanse

Patronul celor de la CFR Cluj, Nelu Varga, nu e descurajat de prestațiile mai puțin convingătoare ale campioanei din ultima vreme și reconfirmă poziția antrenorului Dan Petrescu. S-ar fi înțeles deja în privința unui contract valabil până în 2029, scrie GSP.
„Mai trebuie doar să punem pe hârtie. Contractul lui Dan Petrescu se va prelungi până în 2029, adică încă 5 ani de la finalul actualului contract, care expiră în 2024. Am bătut palma. Am discutat cu Dan Petrescu, suntem de acord”, a declarat Varga pentru Fanatik.
Actualul mandat al lui Dan Petrescu este al treilea pe banca CFR-ului. A mai pregătit formația din Gruia între iunie 2017 și iunie 2018, apoi între martie 2019 și noiembrie 2020. Are 4 titluri în Gruia.
CFR Cluj a obținut doar o remiză în prima etapă din play-off, 2-2 cu Rapid, dar Varga e optimist că echipa „Bursucului” va arăta mai bine după pauza dedicată echipei naționale. Totodată, conducătorul „feroviarilor” susține că se teme de Farul în bătălia pentru primul loc.
„Am senzația că jocul echipei este într-o cumpănă și își va reveni pe traseu. Contează foarte mult că noi am jucat 50 de meciuri într-o perioadă foarte scură, înseamnă enorm de mult pentru o echipă. Când jucătorii își revin și vor fi odihniți, își vor intra în cursul lor normal.
Ne batem cu toți, va fi un play-off foarte strâns. Toți au șanse. Farul îmi place cum merge, îmi pune un semn de întrebare pentru câștigarea titlului. Sperăm să ne reabilităm și să ajungem acolo unde ne dorim”, a mai spus Varga.
Pornind de la ce s-a întâmplat în prima etapă din play-off, 2-2 cu Rapid, Nelu Varga, patronul celor de la CFR Cluj, vorbește despre un complot anti-„feroviari”.
„Am senzația că lumea s-a săturat de noi”
CFR a marcat în prelungiri, dar reușita a fost anulată pentru un ofsaid milimetric la Maglica. Campioana consideră că decizia luată la VAR a fost una incorectă.
„Am senzația că lumea s-a săturat de noi, nimeni nu-și mai dorește să câștigăm noi titlul, asta simt. Mă refer la echipele rivale, la conducători, la cei care arbitrează.
Arbitrajul de la meciul cu Rapid? Foarte defect. La ultimul gol am fost dezamăgit total, a fost un gol foarte, foarte clar, fără dubii! Nu a fost ofsaid. Eu cred că a fost rea-voință din partea arbitrilor, își doresc ca noi să nu mai câștigăm campionatul.
Am discutat cu conducătorii noștri, cu președintele, cu boardul, vom face niște demersuri legale ca să fim lăsați în pace și să fim arbitrați corect. Vom depune memoriile necesare pentru a se lua în considerare punctul nostru de vedere. Arbitrajele din acest an au fost împotriva noastră! Se spune că suntem prieteni cu FRF, dar noi suntem mereu cei dezavantajați. Eu zic că e anul în care am fost cel mai rău dezavantajați de arbitri și cred că e rea-voință.
Încearcă să ne stopeze să câștigăm titlul, se vede din avion. Nu mai înțeleg de ce am implementat VAR-ul, nu e ca cel din Europa. Am senzația că e un VAR neprofesional, de mult mai proastă calitate. Sunt niște erori mari. Tehnic, nu e în regulă ce se întâmplă”, a declarat Varga.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Documentarul clujeanului Robert Kocsis, „Rutina unui actor”, MENȚIUNE de onoare la festivalul Student World Impact Film Festival

Documentarul „Rutina unui actor”, film regizat de către Robert Kocsis, regizorul clujean nominalizat la premiile Gopo anul acesta cu filmul „Morning Routine”, și realizat pe partea de DOP de către artistul digital Iustin Filip, a primit mențiunea de onoare la Student World Impact Film Festival, unde va avea și premiera pe data de 18 iunie, și a fost selecționat la Tokyo Lift-Off Film Festival.
Documentarul se concentrează pe viața de zi cu zi a unui actorului român, Dan Boldea, pe rutina sa zilnică și pe obiectivele sale personale și profesionale. În acest documentar de 61 de minute, se poate observa ce pași face acesta pentru a ajunge să dețină propria casă și eforturile acestuia pentru a ajunge la cariera pe care și-o dorește.
Documentarul a fost filmat în totalitate în Cluj-Napoca, anul trecut, în contextul zilei naționale a României. Printre temele abordate se numără inflația, piața artistica din țara sau familia.
„Acest documentar îmi este foarte drag, practic este un documentar despre o mică parte din viața mea. Vorbesc despre cariera mea, despre ce înseamnă familia pentru mine, și mai ales, despre cât de greu îi este unui tânăr în aceste timpuri pentru a-și găsi un sens în societatea actuală”, a declarat actorul Dan Boldea.
Documentarul este al doilea din seria de documentare pe tema rutinei regizate de către Robert Kocsis. Primul sau film din acestă serie, „Morning Routine” (Rutina de dimineața), a fost nominalizat la premiile Gopo din acest an și a fost și acesta selecționat în diverse festivaluri internaționale de film, precum cel de la Cannes.
EVENIMENT
INS: Primele REZULTATE definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021. Clujul are 679.141 persoane

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat.
„Conform calendarului de diseminare RPL2021, primele date definitive cuprind informaţii referitoare la populaţia rezidentă a României pe sexe, grupe de vârstă, după domiciliu, locul naşterii, stare civilă, cetăţenie, vârstă medie, cetăţeni străini veniţi în România pentru cel puţin 12 luni etc. Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, datele sunt publicate în format editabil (.xls) AICI şi AICI.
Următorul set de rezultate definitve ale RPL runda 2021 va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde
informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul
acestui an, INS va publica toate rezultatele definitive ale RPL runda 2021, după un calendar care poate fi
consultat AICI.
***
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL2021, este de 679.141 persoane, în
scădere cu 11.965 locuitori față de recensământul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezintă
51,8% din populaţia rezidentă, iar 60,4% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.
Datele definitive ale RPL2021 indică faptul că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a județului
Cluj s-a adâncit în ultimii zece ani, vârsta medie crescând la 41,7 ani (față de 40,7 ani la RPL2011). Vârsta
medie este mai mare la femei, 43,2 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei județului Cluj
este de 40,3 ani.
Indicele de îmbătrânire demografică este de 125,5 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane
tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependență demografică este de 53,3 persoane de vârstă “dependentă”
(sub 15 ani şi de 65 ani și peste) la 100 persoane în vârstă de muncă (15-64 ani).
RPL2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.
Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a
informațiilor culese şi prelucrate”, a comunicat INS.

Celebrul târg de la Negreni şi-a „deschis porţile” cu o nouă ediţie de primăvară-vară, în perioada 08 – 11 Iunie 2023, dar vânzătorii şi cumpărătorii şi-au sunt prezenţi încă de luni.
Târgul de la Negreni, cunoscut sub numele Târgul de la Fechetău (din maghiară) datează de prin 1815, unde ciobanii din Munții Apuseni mergeau pentru a se aproviziona.
Târgul este vizitat anual de zeci de mii de persoane din ţară, dar şi din străinătate.

Un accident rurier a avut loc, mieecuri, în Vâlcele, cu o maşină răsturnată şi trei persoane care necesită îngrijiri medicale.
„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în localitatea Vâlcele. Din primele informații, un autoturism este răsturnat. În interiorul autoturismului se află o persoană (neîncarcerată) care primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.
Alte două persoane necesită îngrijiri medicale. La fața locului acționează până două autospeciale și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, informează ISU Cluj.
Victima din autoturism a fost extrasă în siguranță de către pompieri. Este vorba despre o femeie de aproximativ 60 de ani. La o primă evaluare, aceasta are o fractură de membru inferior și va fi transportată la spital, a transmis ulterior ISU Cluj
*imagine de arhivă