Connect with us

ACTUALITATE

Neglijență în lupta cu coronavirusul! Caz tratat cu superficialitate! Nu l-au crezut că este infectat

Publicat


Coronavirusul a început să se răspândească rapid și la noi în țară. Numărul actual de cazuri este de 49. Pacientul cu numărul 37 a mărturisit cum a fost tratat ca bolnav de Coronavirus în spitalele de la noi din țară.

Este vorba despre Alin Goga, fostul director al Direcției Juridice din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, actualmente director în cadrul Primăriei Generale a Capitalei.

„Am călătorit la Stuttgart și acolo este cea mai mare comunitate de italieni din afara Italiei. Am revenit în România pe data de doi martie, iar de pe data de patru martie am început să am dureri musculare, care se simțeau ca și o febră musculară.

După durerile musculare am început să mă simt ca și când aș fi fost bătut, după care am început să am frisoane și febră”, a spus Alin Goga pentru evz.ro. Bărbatul a mărturisit că până a ajuns la spital a intrat în contact cu aproximativ 1.000 de persoane.

”Nu a venit nimeni să mă întrebe cu cine am luat legătura și nimeni nu m-a întrebat pe unde am umblat. De asemenea, soția mea și copiii mei nu au fost anunțați, nu le-au fost recoltate analize. Nu le-a zis nimeni să nu iasă din casă.

Eu cu ei am trăit câteva zile, după ce m-am întors. Eu am fost cel care azi, din spital, am luat legătura cu părinții colegilor de școală ai copiilor mei și le-am spus ca am fost infectat cu Coronavirus.

Mă așteptam ca autoritățile să se miște mai repede.”

Autoritățile au refuzat să îi facă testul pentru noul virus deoarece acesta nu a călătorit în zone roșii. Bărbatul, fiind îngrijorat de simptomele pe care le are, a mers singur și s-a internat la spitalul Victor Babeș din capitală pentru a fi testat.

„Am venit singur, pe data de 10 martie și le-am spus că nu mai plec acasă dacă nu mă internează și nu îmi fac analizele pentru Coronavirus. Și s-a dovedit că sunt infectat.

Cei de la Victor Babeș nici nu au vrut să mă interneze. Mi-au spus să plec acasă că mă vor anunța ei în legătură cu rezultatul analizelor”, a mărturisit Alin Goga.

Medicii i-au spus doar să stea 14 zile în casă, refuzând să îl interneze.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Ce puteți face duminică în centrul Clujului, la Festivalul Stradal WonderPuck 8

Publicat

În ultima zi a vacanței de vară, cei mici sunt așteptați în centrul Clujului, la Festivalul Stradal WonderPuck, cu acrobații, expoziții și spectacole de teatru.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Stradal WonderPuck, în Piața Unirii și la Muzeul de Artă pot fi urmărite spectacole de teatru, spectacole itinerante și pe picioroange, sunt organizate diverse ateliere, precum și o expoziție de mașini.

Ziua se va încheia cu un spectacol de improvizație susținut de la ora 21 pe strada Mihail Kogălniceanu, la Scena 16+, de cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu și colegii din grupul Just Push Play.

Accesul la toate manifestările din festival este gratuit.

O nouă zi plină de magie, în centrul Clujului

Spectacolele vor avea loc pe tot parcusul zilei de duminică, 8 septembrie, la Scena Mare și pe Podiumul din Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă, precum și la scena 16+ de pe Strada Mihail Kogălniceanu.

Pe lângă acestea, în Piața Unirii și pe esplanadele Muzeului de Artă se desfășoară ateliere de lectură, IT, nutriție, jonglerie, țesut mărgele, olărit sau creare de animăluțe din sârmă plușată.

De asemenea, pe strada Universității poate fi admirată expoziția de mașini tip Mad Max, intitulată „Scrapland by Steampunk Transilvania”.

Ce poți face duminică la WonderPuck?

Programul celei de-a treia zile a Festivalului Stradal WonderPuck 8:

PIAȚA UNIRII

Scena Mare

  • Ora 10. Păcală – AnimaArt, Cluj Napoca. RO/3+/ 40 min
  • Ora 12. Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte – Teatrul Magic Puppet, Cluj-Napoca. RO/3+/ 45 min
  • Ora 18. Concert – Rock Academy. Toate vârstele/60 min
  • Ora 20. Micul prinț – Teatrul de Păpuși Vasilache, Botoșani. RO/6+/ 50 min

Podium

  • Ora 11. Cățelușul Fofy – La Bayka (Polonia și Chile). Nonverbal/5+/45 min
  • Ora 16. Circul de bambus – spectacol interactiv pe picioroange – TrappTop Flotta HU/3+/ 50 min
  • Ora 17. Hänsel și Gretel – Teatrul Spiriduș Satu Mare. RO/2+/45 min
  • Ora 19. Aici, acolo, peste tot – TRIO Theatre (Bulgaria). Nonverbal/Toate vârstele/40 min

STRADA M. KOGĂLNICEANU

  • Ora 19. Hellequin – Teatrul Național Aureliu Manea Turda. RO/16+/ 50 min

Foto: Marius Romila / MediaCom.ro

  • Ora 21. Just Push Play – Spectacol de Impro. RO/16+/50 min

ITINERANTE

  • Ora 11. Zâna Florilor – Teatrul pe Roți, Arad
  • Ora 16. Narnanja – StiltLife (Olanda)
  • Ora 18. Narnanja – StiltLife (Olanda)
  • Ora 18.30. PP ✫Theatre (Theatre for One) – Theatre ✫Puppeteria (Japonia)
  • Ora 18.30. Momente de Commedia – Les Chobeaux. Cluj Napoca
  • Ora 19. Cupidon – Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
  • Ora 20. Narnanja – StiltLife (Olanda)

MUZEUL DE ARTĂ

  • Ora 11. Tărâmul de mijloc – ZBENG cultural, Cluj Napoca. RO/6+/ 40 min
  • Ora 17. Aventurile lui Pulcinella – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. HU/4+/35 min
  • Ora 19.30. Motanul încălțat – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. RO/3+/ 45 min

„WonderPuck” este un eveniment de tip open-air adresat întregii familii, care își propune reunească domenii artistice, precum: teatru, muzică, dans, animație video, artă vizuală și artizanală. Așadar, pe toată durata festivalului au loc o mulțime de activități educative și recreative dedicate copiilor, adolescenților și întregii familii.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca a câștigat Memorialul Antonio Alexe, după o victorie în finala cu CSM CSU Oradea

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a câştigat, sâmbătă, ediţia a 11-a a turneului de baschet masculin Memorialul „Antonio Alexe”, în Oradea Arena, după ce a învins în finală echipa gazdă, CSM CSU Oradea, cu 93-84 (26-15, 26-23, 26-22, 15-24).

U-Banca Transilvania continuă seria victoriilor din meciurile de pregătire, astfel că a învins-o și pe CSM CSU Oradea, în finala Memorialului Antonio Alexe. Partida de sâmbătă seara s-a încheiat la scorul de 93-84.

Mai mulți jucători nu au putut juca

Karel Guzman și Adam Mokoka s-au accidentat vineri seara împotriva celor de la Igokea și nu au putut evolua, la fel ca Patrick Richard și Tudor Șomăcescu.

În ciuda absențelor, echipa a reușit să îi pună în dificultate pe adversari. În scurt timp de la debutul confruntării, alb-negrii s-au desprins la 7-15 și au terminat primul sfert în avantaj, 15-26. Diferența a crescut până la pauză, când tabela indica 38-52.

Studenții au strâns procentaje bune la aruncări și au dominat într-o manieră autoritară lupta la recuperare, așa că nu au cedat până la final. Drept dovadă, U-Banca Transilvania a izbutit procentaje de 57% la două puncte, 48% de la mare distanță, respectiv 66% la linia de pedeapsă. În plus, clujenii au totalizat 36 de recuperări și au distribuit 14 pase decisive.

Turneu în Bosnia și Herțegovina

Pentru U-Banca Transilvania urmează acum un turneu de verificare în Bosnia și Herțegovina, programat în perioada 14-15 septembrie.

„Este o victorie extrem de importantă pentru moralul nostru, am arătat că avem caracter și că indiferent de probleme, ne vom lupta pentru victorie. Ne-au lipsit patru jucători, dar am reușit să obținem această victorie ca o echipă. Mă bucur de evoluția noastră, însă e doar un meci amical. Trebuie să clădim pe acest lucru și să mergem mai departe”, a declarat Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu izbucnit la o casă din localitatea Sântejude. Mai multe animale au murit

Publicat

Acoperișul unei case, dar și două anexe din localitatea Sântejude au ars noaptea trecută, fiind solicitată intervenția pompierilor. Mai multe animale au pierit în incendiu.

Casă și anexe cuprinse de flăcări, la Sântejude

Pompierii din Dej au fost solicitați, noaptea trecută, pentru a stinge un incendiu de proporții care a izbucnit într-o gospodărie din localitatea Sântejude, comuna Țaga.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă și a produs pagube însemnate într-o gospodărie din localitatea Sântejude, comuna Țaga. Apelul de urgență a venit în jurul orei 02:00, iar la misiune au luat parte echipajele de la Punctul de Lucru Gherla. În paralel, forțele au fost suplimentate cu câte o autospecială de la Detașamentul Dej, respectiv Punctul de Lucru Mociu”, a transmis ISU Cluj.

Mai multe animale au murit

Incendiul a fost violent, afectând acoperișul casei și două anexe pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Deși nu au fost raportate victime umane, incendiul a provocat moartea unui cal și a 7 găini.

„Incendiul s-a manifestat generalizat la acoperișul casei, precum și la două anexe, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. În interiorul anexelor erau depozitate numeroase materiale combustibile, alături de lemn și fân, ceea ce a favorizat extinderea incendiului. Nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, însă din păcate în urma incendiului au murit un cal și 7 găini. Pe de altă parte, pompierii au reușit să salveze un tractor și alte două anexe”, a mai arătat ISU Cluj

Potrivit primelor investigații, incendiul ar fi fost declanșat de un scurtcircuit la un cablu electric.

Citește mai departe

CULTURA

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. 2,3 milioane de români poartă numele Sfintei Maria

Publicat

nasterea domnului

Pe 8 septembrie, creștinii din România și din întreaga lume sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale toamnei.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică marchează un moment semnificativ atât în calendarul bisericesc, cât și în cel popular. În credința tradițională, această sărbătoare reprezintă trecerea dintre vară și toamnă, simbolizând începutul lucrărilor agricole de toamnă și instaurarea noului anotimp.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini evlavioși, Ioachim și Ana, care, deşi înaintaţi în vârstă, și-au dorit un copil și s-au rugat îndelung pentru acest dar divin. Îngerul Gavriil le-a vestit că rugăciunile lor au fost ascultate, iar Dumnezeu le-a dăruit o fiică pe care au botezat-o Maria.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

2,3 milioane de români își serbează onomastica

În România, numele Maria și derivatele sale rămân printre cele mai răspândite, în ciuda tendințelor moderne de a alege nume internaționale. Aproximativ 2,3 milioane de români, adică peste 11% din populația țării, poartă numele Maria sau diverse variante ale acestuia. Dintre aceștia, aproape 2 milioane sunt femei, cele mai comune forme fiind Maria (1.486.913 persoane), Mariana (264.991) și Mărioara (51.460).

În rândul bărbaților, cele mai frecvente nume derivate sunt Marian, purtat de 316.800 de români, și Marin, cu 72.868 de purtători. De asemenea, numele Marius, purtat de peste 259.705 de persoane, este considerat de unii ca fiind legat de Maria, deși există dezbateri în privința originii acestuia.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În această zi sfântă, tradițiile populare aduc în prim-plan rugăciunile adresate Maicii Domnului, considerate deosebit de puternice, mai ales pentru femeile care își doresc un copil.

De asemenea, sărbătoarea marchează începutul toamnei și în lumea naturală, când păsările migratoare încep să plece spre țările calde, iar plantele își pierd proprietățile vindecătoare.

Și vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.

Ce nu este bine să faci în această zi?

În ziua de Sfânta Maria Mică, se obișnuiește să se aprindă candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și să ardă pe tot parcursul zilei. De asemenea, se fac pelerinaje la mănăstiri și biserici, unde credincioșii aduc fructe, pâine și lumânări pentru a fi sfințite.

Pentru mulți credincioși, această sărbătoare este un moment de reculegere și rugăciune, dar și de respectare a unor obiceiuri vechi. În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax