Connect with us

CULTURA

MUSIC GALLERY, singura expoziție despre muzică din România, revine la Muzeul de Artă din Cluj din Cluj-Napoca

Publicat


music gallery

O experiență specială în backstage-urile marilor artiști, instalații muzicale unice în România, echipamente audio de ultimă generație, un listening bar, singura mediatecă de viniluri din oraș și Jojo Mayer, unul dintre cei mai influenți toboșari din lume, la deschidere: așa se anunță ediția a II-a a Music Gallery, singura expoziție despre muzică din România. Tematica celei de-a doua ediții: BACKSTAGE PASS.

„Finalul verii vine cu o veste bună pentru toți pasionații de muzică și experiențe speciale: expoziția care îți prezintă muzica într-un mod nemaiîntâlnit, revine, în perioada 4-26 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca! Creată de organizatorii Jazz in the Park, aceasta va fi deschisă mai bine de 3 săptămâni, timp în care doritorii de toate vârstele vor avea acces la o expoziția interactivă cu și despre muzică, reeditată de anul trecut, dar cu o nouă tematică: „backstage pass”. Music Gallery 2024 va conține 8 secțiuni pline de informații interesante, instalații interactive, aparaturi rare, dar și cele mai moderne echipamente audio, toate combinate într-o experiență în care publicul să înțeleagă mai bine arta muzicii și simțul auzului. Iar în deschidere, în 4-5 octombrie, vor concerta Jojo Mayer și Mădălina Pavăl.

music gallery

MUSIC GALLERY, singura expoziție despre muzică din România, revine la Muzeul de Artă din Cluj din Cluj-Napoca

”Music Gallery este mai mult decât o galerie cu și despre muzică. Este contextul în care publicul poate înțelege mai bine ce e în mintea artiștilor și în spatele procesului lor creativ. Ne dorim ca acest proiect să fie unul în care poți deopotrivă să experimentezi, să descoperi echipamente audio cu care nu te întâlnești în mod normal și să te bucuri de sunet într-un mod inovativ și interactiv. Am creat o galerie prin care am umanizat muzica jazz și un mediu în care te simți liber să o asculți cum n-ai mai făcut-o până acum”, a declarat Roxana Tarko, project manager Music Gallery.

Music Gallery plasează muzica Jazz în centrul atenției, punând-o într-un context universal. Expoziția prezintă Jazzul din perspective sociale, politice, istorice și arată cum a influențat acesta evoluția muzicii în lume. De asemenea, Jazzul servește ca o coloană sonoră pentru toate echipamentele și instalațiile audio amenajate în galerie.

music gallery

Tematica expoziției din acest an: backstage pass

Inspirați de cultura festivalieră din care fac și ei parte, organizatorii au ales ca temă expozițională pentru acest an „backstage pass”. Termenul de backstage face referire la ce se întâmplă în spatele scenei, la zona artiștilor sau a organizatorilor, în care publicul larg nu are access în mod normal.

În contextul Music Gallery, „backstage pass” este dorința organizatorilor de a arăta publicului ce este în spatele muzicii. Vizitatorii vor avea ocazia să se simtă ca niște artiști sau membri ai echipei de staff cu acces complet în culisele marilor artiști. Încă de la intrarea în galerie, ei vor putea experimenta această senzație de „full acces” — la fel ca un deținător de badge „AAA” (Access All Areas) la festivaluri sau concerte mari. Aceștia vor păși într-un backstage autentic, cu recuzita clasică și mai multe photo corners atrăgătoare care recreează atmosfera vibrantă și exclusivistă a unui event major.

music gallery

„Backstage pass” se va regăsi așadar nu doar în conținutul educațional al expoziției, ci și în decorul acesteia, unde vor fi folosite multe echipamente întâlnite în general în amenajările scenice. Mai departe, publicul va descoperi ce înseamnă viața de artist sau de organizator de concerte, ce înseamnă presiunea de a compune muzică sau de a fi o celebritate, și vor fi prezente multe aspecte nevăzute din industria muzicală. De asemenea, va fi evidențiat și tot contextul social și politic pe care arta de multe ori îl are ca sursă de inspirație.

„Organizatorii pregătesc numeroase evenimente speciale”

”Lucrând cu muzica de mai bine de 15 ani, în fiecare an simt parcă tot mai tare și mai tare cât de puțin interacționăm această artă a sunetului. Participarea la concerte este doar o zgârietură pe suprafață. Music Gallery este un proiect complementar oricărui festival și oricărui concert, fiindcă îi face pe oameni să fie apreciativi pentru efortul din spatele concertelor și îi face să descopere cât de frumos este să auzi… bine.  Noi simțim efectiv că prin Music Gallery am descoperit comoara simțului și farmecul poveștilor muzicale și e de datoria noastră să spunem la cât mai multă lume”, a declarat Alin Vaida, unul din fondatorii Music Gallery și directorul Fapte.

music gallery

De asemenea, în perioada în care galeria este deschisă publicului, organizatorii pregătesc numeroase evenimente speciale: concerte, ateliere de muzică, un târg de echipamente audio și replicarea unui listening bar după celebrul concept japonez.

Jojo Mayer și Mădălina Pavăl vor concerta la deschidere

Vernisajul expoziției va avea loc în 4 octombrie și îl va avea ca protagonist pe unul din cei mai influenți toboșari din lume, Jojo Mayer, care își va prezenta în premieră proiectul ME/MACHINE: o simbioză între puterea arhaică prestației muzicale umane live, combinată cu inteligență artificială generativă de muzică!

În 5 octombrie, curtea muzeului se va transforma într-o sufragerie urbană în care Mădălina Pavăl și orchestra ei vor susține un concert special, în care și publicul face parte din setup-ul de scenă.

Între 17-20 octombrie, pe lângă expoziție, publicul local va putea participa la primul târg de echipamente audio găzduit vreodată la Cluj. 10 producători vor prezenta echipamente Hi-Fi și alte rarități care nu sunt la îndemâna tuturor. De asemenea, camera de intrare în expoziție va fi amenajată sub forma unui listening bar funcțional, în care publicul va avea acces gratuit pe toată perioada în care expoziția va fi deschisă.

music gallery

Singurul aparat de inscripționat viniluri din România, prezentat în expoziție

Organizatorii promit multe instalații interactive cu care publicul se va putea distra la vizitarea expoziției. Unul din principalele atracții ale expoziției este un aparat de inscripționat viniluri care datează din 1951 și care este funcțional. De asemenea, publicul va găsi în expoziție un mic studio de înregistrări vocale, o cameră de audiție Hi-FI, simulatoare de tobe, pian și chitară, o zonă de testare căști Hi-Fi și instalații interactive produse de artiști români.

La fel ca anul trecut, Music Gallery va avea o mediatecă de viniluri, care însă va fi mai mare în acest an. Peste 1000 de titluri din lumea Jazzului, dar și a altor genuri conexe, vor putea fi ascultate la pick-upurile cu căști sau cu sound dome-uri amenajate de organizatori în expoziție.

music gallery

Bilete

Biletele pentru vizitarea galeriei sunt disponibile de joi, 15 august, pe platforma iabilet.ro și costă doar 40 lei pentru adulți sau 30 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru extra 10 lei, publicul poate lua parte la un tur ghidat al expoziției. Biletele se vor putea cumpăra și la fața locului, în limita locurilor disponibile pentru ora de vizitare. Copiii până la 6 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Biletele la concertele din cadrul Music Gallery vor costa 70 lei și vor include și vizitarea galeriei, iar biletele la târgul de echipamente vor costa 50 lei.

music gallery

Call public de instalații interactive

La fel ca anul trecut, organizatorii Music Gallery lansează un call public de instalații interactive în jurul muzicii, dedicat atât studenților care studiază artă sau multimedia, cât și profesioniștilor din domeniu din România. Call-ul se lansează astăzi, 14 august și va fi deschis până la data de 4 septembrie. În urma call-ului, vor fi selectate 3 lucrări, care vor fi finanțate cu suma de 7.500 lei și vor fi expuse în galerie.

Aplicanții sunt încurajați să se folosească de interdisciplinaritatea artelor și să combine mai multe domenii cu cel muzical, însă trebuie să respecte tematica ”backstage pass”, respectiv să aibe ca element central muzica. Regulamentul complet și formularul de aplicare sunt disponibile pe site.

music gallery

Ce este Music Gallery?

Music Gallery este singura expoziție de artă dedicată muzicii din România. Proiectul a fost gândit de organizatorii Jazz in the Park în perioada pandemiei, când evenimentele live nu erau permise, însă accesul în muzee nu era restricționat, și a fost inaugurat în 2023. Expoziția a fost amenajată în două locații speciale din Cluj-Napoca și Iași:  Muzeul de Artă, respectiv Palatul Braunstein, și a fost vizitată de peste 7.500 de persoane! În urma succesului pe care l-a avut, organizatorii au decis să prezinte o versiune adaptată a Music Gallery la Jazz in the Park Competition, dar și în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023.

Music Gallery prezintă muzica într-un alt fel decât clasicele concerte, devenind un context în care publicul poate descoperi informații relevante care arată o imagine mai complexă despre genuri muzicale, artiști și operele lor. Pe lângă arta în sine, Music Gallery reprezintă o introducere pentru mulți în ce înseamnă tehnica sunetului și tehnologia din spatele acestui simț, arătând echipamente, instrumente și creând experiențe inedite prin intermediul instalațiilor interactive”, au comunicat organizatorii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

FCSB-U Cluj

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian

Antrenor: Elias Charalambous

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Miculescu înscrie de la 11 metri

FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.

În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.

În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.

FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.

Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.

Foto: FCSB

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

Mircea Comșa, UBB

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot

Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.

Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).

Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.

 

George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern

Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.

“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.

Probabilitatea de vot pentru principalii candidați

  • În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
  • În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
  • Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
  • Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
  • Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.

Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție

Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.

“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.

AICI găsiți graficele explicative

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Publicat

Fan U Cluj reținut de polițiștii clujeni pentru violențe

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Potrivit unor surse Cluj24.ro, bărbatul de 38 de anise numește Marius Băncilă și fost identificat după aproape 6 zile de o echipă complexă de investigații.

Acesta a fost identificat după ce polițiștii au

vizionat zeci de ore de imagini de pe camerele de supraveghere și au vorbit cu membri ai galeriei U Cluj.

Tânărul rănit este fan CFR Cluj și student al UBB

Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane cțnd i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, când cei doi tineri se aflau pe Spaiul Independenței, Marius Băncilă a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj.

Tănărul de 19 ani s-a prezentat la UPU și a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală. Analizele medicale și investigațiile imagistice efectuate în UPU și la Camera de gardă ORL nu au evidențiat alte afecțiuni. A plecat la domiciliu cu recomandări de tratament. Tânărul este student la UBB și și-a scos certificat medico-legal în urma loviturilor primite.

Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani. În funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor vor fi dispuse măsurile legale care se impun, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii au mai transmis că, până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea schimbă foaia la Cluj. Ploi, ninsori și VISCOL la munte, până luni

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.

Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.

Vremea schimbă foaia la Cluj

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră, iar la peste 1.700 de metri de 90 – 100 de kilometri pe oră, și temporar va fi viscol.

În Tranasilvania vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
 Se va depune strat de zăpadă în medie de 5 -10 centimetri și de 15-20 de centimetri la munte.

Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate