Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Trupa Daoud din Franța, marea câștigătoare a Jazz in the Park Competition 2024 de la Cluj-Napoca

Publicat


Daoud

Trupa Daoud din Franța este marea câștigătoare a celei de-a șaptea ediții a Jazz in the Park Competition, organizată în 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca. Considerată ”copilul problemă al jazzului francez”, aceasta a adus o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove, iar la Cluj au făcut senzație.

Trupa a primit un premiu de 5.000 euro și un contract la festivalul Jazz in the Park din acest an, așa că vor putea fi ascultați din nou, în 30 august-1 septembrie 2024, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Daoud

Locul doi a fost ocupat de Lyder Røed Quintet  din Norvegia, care au câștigat 3.000 euro, iar locul trei de cu un premiu de 1.000 euro, de MAGRO  din Germania. Premiul pentru cea mai bună formație din românească a mers către Nonconformist Anthology,  iar cel pentru cea mai valoroasă compoziție către: Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina).

Anul acesta, și fanii au votat, iar premiul publicului a mers către: Zouratie Kone Trio din Belgia, o trupă centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale.

Zouratié și ansamblul său au oferit o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului și un vibe unic în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Mențiuni speciale acordate anul acesta:

–          Brice Ndjana, basistul Zuratie Kone Trio;

–          Pianista Shekband, Anna Shekera;

–          Raffael Auer Tobar – Abel Marton band;

–          Alexandru Ciocan, clarinet – Nonconformist Anthology;

–          Mențiune specială a juriului: David Luca Quartet.

Juriul festivalului

Câștigătorii fost anunțați duminică, la ora 21.00, pe scena principală a concursului. Finaliștii au fost notați după calitatea interpretării, coeziunea trupei, interacțiunea cu publicul, respectarea timpilor alocați și originalitatea muzicii.

Juriul a fost format: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

În total, 11 formații de jazz au ajuns în finala concursului internațional de jazz organizat la Cluj, dintr-un număr record de formații înscrise: 246 de trupe din 39 de țări.

Trupele au avut șansa nu doar de a performa în fața unui juriu, ci și de interacționa cu un public numeros și de a experienta atmosfera de festival.

Ce spune Elena Mîndru

Elena Mîndru, membru juriu Jazz in the Park Competition: ”O competiție matură și intensă anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a făcut dificilă jurizarea, dar s-a cristalizat în final o idee unanimă despre câștigători. Eu aș da și un premiu publicului clujean care e superb!

Au ASCULTAT! Și cu siguranță au descoperit voci noi, precum și noi cei din juriu. A fost atât de plăcut să văd atâția oameni cu copii dansând și ascultând muzică live în parc. Atmosfera asta faină și creativă a transformat Parcul Mare într-un Wonderland, parcă nici nu eram în centrul Clujului. Sunt tare mândră de Jazz in the Park Competition 2024.”

Peste 67.000 de participanți la Jazz in the Park Competition 2024

Pe lângă concertele susținute de finaliști, Jazz in the Park Competition a adus pe scena mare a festivalului invitați speciali care au făcut serile de jazz cu totul speciale: Elena Mîndru, o voce unică în lumea jazzului românesc, Roberto Fonseca, celebrul pianist și compozitor cubanez care a transformat parcul în Buena Vista Social Club și trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 care au revenit cu drag la Cluj, după un an de la unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali au mai cântat: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.

Fondatorul Jazz in the Park

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park Competition: ”Acum 7 ani când am pornit acest concurs, el era o scenă mică din festivalul nostru.

Nu mi-aș fi imaginat că într-un timp atât de scurt, nivelul artiștilor și al evenimentului va crește atât de mult. Competiția noastră este un festival în adevăratul sens al cuvântului, cu zeci de mii de participanți și aduce aminte de ce făceam în parcul central prin 2019.

Mulțumesc publicului că ne susține și alege să facă parte din comunitatea noastră, mulțumesc sponsorilor care ne susțin, echipei din spatele întregului proiect și promit că nu va mai trece mult timp până acest eveniment va fi unul de referință în Europa.”

Alte evenimente

Pe lângă concerte, în Parcul Central din Cluj-Napoca au fost amenajate mai multe zone interactive și de relaxare, între care: lecții de muzică și jam sessions, ateliere de pizza, lecții de dans african, circle dance, ateliere de ritm și tobe africane, tiroliană, panou de cățărare, târg de viniluri, play area și multe jocuri pentru copii, LEGO Corner, spațiul creatorilor IARMAROC.COM și ateliere pentru copii. Nu a lipsit ”line-up-ul gastronomic” delicios și unul al vinurilor, precum și mai multe zone special amenajate pentru servirea lor.

Intrarea la eveniment a fost gratuită, însă participanții au putut să susțină Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu în valoare de 30 de lei. Fondurile strânse vor merge către susținerea unui proiect cu totul special: deschiderea primul club de jazz din oraș.

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur care își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute.

Cea de-a șaptea Jazz in the Park Competition a avut loc în perioada 5-7 iulie, în Parcul Central din Cluj-Napoca.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Rezultate admitere UMFIH Cluj-Napoca. Care au fost cele mai mari și cele mai mici note pe fiecare facultate și program de studiu

Publicat

admitere UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a afișat rezultatele la examenul de admitere care a avut loc duminică la toare cele trei facultăți.

Astfel, la Facultatea de Medicină, la programul de studiu Medicină au fost admiși 330 de candidați la buget, primele note fiind de 10, ale unor olimpici, iar ultima de 8,76.

La taxă au fost admiși un  număr de 84 de candidați, prima notă fiind 9,52, iar ultima 8,46.

La Facultatea de Medicină Dentară, programul de studiu Medicină Dentară, au fost declarați reușiți 75 de candidați la buget, prima notă fiind 9,82, iar ultima 7,48, iar cu taxă 18 candidați, prima notă fiind 8,12, iar ultima 7,03.

În ceea ce privește Facultatea de Farmacie, la programul de studiu Farmacie, au fost admiși 35 de candidați la buget. Aici prima notă de intrare a fost 10, iar ultima de 5,37. La taxă, au fost 33 de locuri, iar primul a fost ocupat de nota 9,82, ultima fiind 5,13.

La programul de studiu Asistență Medicală, au fost declarați admiși 85 de candidați la buget, prima notă de admitere fiind 9,84, ultima fiind 5,69. La taxă au fost 80 de admiși, primul tot cu 9,84, iar ultimul cu 5,88.

La programul de studiu Balneo-fiziokenetotarpie și Recuperare au fost declarați admiși 43 de candidați la buget, prima notă fiind 9,96, iar ultima 7,57, iar la taxă au fost 44 de locuri, primul fiind ocupat cu nota 9,51, iar ultimul cu 5,35.

Admiși peste 9

La progranul de studiu Radiologie și Imagistică, au fost declarați admiși 19 candidați la buget, primul fiind admis cu 9,92, iar ultimul cu 9,20. La taxă, au fost 23 de candidațui reușiți, primul cu nota 9,68, ultimul cu 8,15.

La programul de studiu Tehnică Dentară, au fost admiși 30 de candidați la buget, primul cu nota 9,91, ultimul cu 9,16, iar la taxă au fost 12 admiși, primul cu 9,90, iar ultimul cu 8,88.

La programul de studiu Nutriție și Dietetică, au fost 20 de candidați admiși la buget, primul cu nota 9,84, ultimul cu 5,92, în timp ce la taxă au fost 26 de reușiți, primul cu nota 9,61, ultimul cu 5,99.

La programul de studiu Cosmetică Medicală și Tehnologie produsului cosmetic au fost la buget un număr de 20 de admiși, primul cu nota 9,90, iar ultimul cu 7,92, iar la taxă au fost 28 de admiși, primul tot cu nota 9,90, iar ultimul cu 5,83.

 

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Clujul a CÂȘTIGAT două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Iași

Publicat

proiecte de mediu

Clujul a câștigat două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Muncel-Iași. Este o activitate educativă extrașcolară, cuprinsă în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale al Ministerului Educației.

„Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu desfășurat în perioada 15-20 iulie 2024 a adus două premii județului Cluj.

proiecte de mediu

FOTO. Clujul a CÂȘTIGAT două premii la Faza Națională a Concursului Proiecte de Mediu, desfășurată la Iași

Elevii Vâju Ștefania și Nemeș Eduard de la Școală Gimnazială Tureni, coordonați de prof. Brașovan Andreea, Giurgiu Gabriela și Pop Nicușor au obținut Premiul al II -lea la gimnaziu.

Elevele Iosof Raluca și Amaxinoaei Nicoleta de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, coordonate de prof. Mînican Ligia și Iosof Gabriela au obținut Premiul al III-lea la liceu.

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

proiecte de mediu

Felicitări elevilor și profesorilor coordonatori”, a transmis IȘJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nouă români REȚINUȚI în urma evenimentelor de la Leeds. Ulterior, 8 au fost ELIBERAȚI

Publicat

leeds

Duminică, autorităţile britanice au informat cu privire la reţinerea a nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din seara de 18 iulie din Leeds, ulterior opt dintre aceştia fiind eliberaţi, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin misiunile diplomatice, a continuat comunicarea cu familia cetăţenilor români vizată de măsurile de preluare a minorilor şi cu reprezentanţii comunităţii şi ai cultelor religioase, precum şi demersurile pe lângă autorităţile locale britanice, scrie Agerpres.

Nouă români REȚINUȚI în urma evenimentelor de la Leeds. Ulterior, 8 au fost ELIBERAȚI

MAE menţionează că, la acest moment, este în desfăşurare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie, fiind esenţială clarificarea tuturor aspectelor cu privire la incident.

Consulatul General din Manchester menţine situaţia din Leeds în atenţie prioritară şi este pregătit să continue acordarea asistenţei consulare, conform competenţelor deţinute, cu respectarea legislaţiei britanice în vigoare, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

„Ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a cerut aplicarea forţei depline a legii”

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

Vineri, ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a cerut aplicarea „forţei depline a legii” asupra celor responsabili pentru incidentele violente care au avut loc pe străzile oraşul Leeds în urma unei acţiuni a autorităţilor de protecţie a copilului, în timp ce Consiliul Local al acestui oraş a anunţat că este „de acord să realizeze o examinarea urgentă a cazului şi să colaboreze cu organizaţiile conduse de români şi de romi, cu bisericile şi consulatul onorific al României şi cu alţi reprezentanţi ai familiei, în interesul familiei şi al comunităţii mai largi de romi”, relatează BBC.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mega concert de manele la Gilău. Vedete care au urcat pe scenă

Publicat

manele

Mare concert de manele, duminică, la târgul de la Gilău, unde au urcat pe scenă, printre alții, Florin Salam sau Tony de la Brașov.

Concertul ”S-au unit legendele” i-a adus alături și pe Monik de la trupa Angels, puștiul minune Jammar, Julia de la trupa Sexxy și Axinte de la Vacanța Mare.

Evenimentul a fost organizat de Partida Romilor ”Pro Europa”.

La eveniment au fost prezenți și deputatul romilor, Cătălin Manea, subprefectul Florentin Burz și primarul din Gilău, Gelu Țopan.

romi

romi

Pe scenă au urcat și dansatori romi în costume tradiționale.

salam

salam

salam

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

manele

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax