Connect with us

EVENIMENT

Multe victime în Cluj şi în ţară în accidente rutiere de microbuz, autobuz şi autocar. 8 persoane răsturnate în Cluj

Publicat


Un microbuz de transport persoane a fost implicat, luni, 24 aprilie 2023, într-un accident pe DN 6, la ieşirea din Alexandria spre Bucureşti, autorităţile activând Planul Roşu de Intervenţie. Conform Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, evenimentul s-a produs între Alexandria şi Vităneşti, fiind implicate un microbuz de transport persoane, în care se aflau opt pasageri, şi un autoturism, scrie Agerpres.

„În urma acestui eveniment au rezultat 8 victime, dintre care una a fost încarcerată (şoferul autoturismului). Pentru eliberarea acesteia din caroseria deformată, pompierii au acţionat cu accesoriile de descarcerare, victima fiind apoi preluată de un echipaj medical. Patru dintre cele opt victime, rănite uşor, după ce au primit primul ajutor calificat, au fost preluate cu autospeciala de transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi transportate la UPU Alexandria. Celelalte patru persoane rănite, cu diferite traumatisme, conştiente şi cooperante, au fost preluate de echipajele medicale ale SAJ şi transportate la spital pentru investigaţii medicale şi îngrijiri de specialitate”, precizează ISU Teleorman. Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 11.52.

Accidente rutiere de microbuz, autobuz şi autocar (cronologie 2020-2023)
***
2022

Evenimente rutiere soldate cu victime, în care au fost implicate microbuze, autocare sau autobuze, care au avut loc în ultimii ani:

23 decembrie – Un autocar a fost implicat într-un accident grav la Pasajul Unirii din Capitală. Autocarul transporta 47 de persoane, cetăţeni greci. Accidentul s-a produs pe sensul dinspre Tineretului spre Unirii. O persoană a murit şi 21 au fost rănite.

16 decembrie – O persoană a murit şi opt au fost rănite după ce un microbuz s-a răsturnat pe autostrada A1, în zona localităţii Nădlac din judeţul Arad. A fost activat Planul roşu de intervenţie iar la faţa locului au fost trimise mai multe unităţi SMURD, elicopterul medical şi autospeciale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

13 decembrie – Un accident rutier, în care au fost implicate un autoturism şi un microbuz în care călătoreau 11 persoane, a avut loc în municipiul Braşov, pe Calea Feldioarei. Trei copii şi opt adulţi au ajuns la spital cu diverse traumatisme.

27 august – Douăzeci de ucraineni, dintre care patru copii cu vârste între 5 şi 16 ani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, după ce autocarul cu care aceştia se întorceau în Ucraina s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe E 85, la Garoafa, judeţul Vrancea, pe fondul stării de oboseală a şoferului. Celelalte 23 de persoane dintre cei 43 de pasageri aflaţi în autocar au fost transportate la Centrul de Primire Refugiaţi din Focşani. Dintre cele 20 de persoane internate, 17 aveau doar răni superficiale, zgârieturi sau lovituri care nu le pun în pericol viaţă, iar trei femei prezentau probleme accentuate – una avea două vertebre dislocate (L3-L4), o altă persoană avea dislocat umărul şi a treia avea o durere cervicală.A fost activat Planul Roşu de intervenţie.

1 august – 12 persoane au fost rănite şi transportate la spital, după ce un microbuz de transport persoane şi trei autoturisme au fost implicate într-un accident în municipiul Arad, la ieşirea din municipiu spre Nădlac, în faţa fostei fabrici Indagrara.

13 iulie – O femeie a murit şi alte 9 persoane au fost rănite, într-un accident între un autoturism şi un microbuz produs pe DN65, în afara localităţii Negreni, judeţul Olt.

10 iulie – Zece persoane au fost rănite, una fiind preluată de un elicopter SMURD, în urma unui accident rutier produs între un autoturism şi un microbuz pe DN 6, în localitatea Stâlpu, judeţul Giurgiu, în care au fost implicate 20 de persoane, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie.

4 iulie – Nouă persoane, între care patru minori, au ajuns la spital după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe DN 57, în zona localităţii Pojejena din judeţul Caraş-Severin.

29 iunie – Douăsprezece persoane au fost rănite într-un accident de pe DN 1A, la Butimanu, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism.

2021. 8 persoane răsturnate în Cluj

18 noiembrie – Un microbuz de transport persoane a fost implicat într-un accident rutier în comuna Gostavăţu din judeţul Olt, 10 persoane fiind transportate la spital (nouă pasageri şi şoferul). Microbuzul, care se deplasa pe DJ 642, în comuna Gostavăţu, ar fi părăsit partea carosabilă şi a lovit un cap de pod.

15 noiembrie – Un microbuz şcolar cu 16 elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani a fost implicat într-un accident rutier în zona localităţii Drăgăneşti, din judeţul Prahova. Autorităţile au declanşat Planul roşu de intervenţie. În accident a fost implicat şi un autoturism. Au fost evaluaţi medical opt minori şi un adult, iar patru copii răniţi uşor au fost transportaţi la spital cu traumatisme cranio-cerebrale.

12 octombrie – Un microbuz şi un autoturism s-au ciocnit în municipiul Arad, fiind implicate 23 de persoane. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie. Majoritatea persoanelor, cu răni uşoare, au primit îngrijiri medicale la locul incidentului, iar şapte dintre acestea au fost transportate la spital.

10 iulie – Nouă persoane au fost rănite uşor, după ce un microbuz s-a răsturnat în zona localităţii Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, traficul fiind întrerupt la kilometrul 480+200 metri al Autostrăzii A1, pe sensul dinspre Lugoj către Arad.

4 iulie – Cinci persoane au murit şi trei au fost rănite într-un accident produs în noaptea de 4 spre 5 iulie, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, fiind activat Planul roşu de intervenţie.

10 iunie – Un microbuz care efectua o cursă privată şi transporta copii la şcoală a fost implicat într-un accident, în localitatea Aninoasa, judeţul Dâmboviţa. Şoferul şi un alt adult au murit, iar nouă copii au fost transportaţi la spital.

27 mai – Un microbuz cu opt persoane s-a răsturnat în localitatea Copăceni, judeţul Cluj, o parte dintre pasageri necesitând îngrijiri medicale.

12 martie – Şapte persoane au fost rănite, după ce un microbuz care transporta muncitori şi un autoturism au fost implicate într-o coliziune pe DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Podu Iloaiei, judeţul Iaşi.
3 martie – 26 de persoane au fost implicate într-un accident rutier produs pe raza localităţii Arbore, în urma coliziunii unui microbuz şcolar cu două autoturisme. Şapte persoane au fost transportate la spital.

2020

21 octombrie – O persoană a murit şi alte 14 au fost rănite, într-un accident produs pe autostrada A1 Deva-Sibiu, în zona localităţii Pianu, din judeţul Alba, după ce un microbuz care transporta 15 oameni s-a răsturnat pe carosabil, fiind activat Planul roşu de intervenţie.

29 septembrie – O persoană a murit şi alte şase au fost rănite în urma unui accident rutier în care au fost implicate un TIR, un autobuz şi un microbuz. Accidentul s-a produs pe DN 28 (DE 583) Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Leţcani, fiind activat Planul roşu de intervenţie.

6 iulie – O persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un accident în care a fost implicat şi un microbuz, pe DJ 201, în localitatea Sinteşti din judeţul Ialomiţa. În urma impactului, şoferul autoturismului a fost grav rănit şi a decedat în urma traumatismelor suferite.

16 iunie – Două persoane au murit şi 11 au fost rănite, într-un accident rutier în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism. Accidentul s-a produs pe DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, la kilometrul 25, în localitatea Boloteşti. La nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie.
10 iunie – Un accident rutier cu 11 victime a avut loc pe DN 67, pe raza localităţii Buneşti din judeţul Vâlcea, între un autoturism şi un microbuz de transport persoane, după ce conducătorul unui autoturism a pătruns pe sensul de mers opus, intrând în impact cu un microbuz în care se aflau 14 persoane. A fost declanşat Planul roşu de intervenţie.

18 februarie – Opt persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN 19, lângă localitatea Ardud, fiind activat Planul roşu de intervenţie. Accidentul rutier s-a produs între un microbuz şi un autoturism, între localităţile Mădăraş, judeţul Harghita, şi Ardud, judeţul Satu Mare.

15 ianuarie – Două persoane au murit şi alte 20 de au fost transportate la spital, după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat pe DN 38, în apropierea localităţii Topraisar din judeţul Constanţa.
5 ianuarie – Un accident produs pe DN 29 D, pe raza localităţii Talpa din judeţul Botoşani, s-a soldat cu rănirea a 11 persoane, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un microbuz.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe o stradă din Cluj-Napoca, două mașini implicate. Un tânăr, dus la spital

Publicat

De

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un accident rutier petrecut pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca.

”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.50, iar în accident au fost implicate două autoturisme.

Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 20 de ani a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, arată ISU Cluj.

accident

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Publicat

masina rar kilometraj pixabay

Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.

Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:​

În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini

Vehicul scos definitiv din uz:

Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități. ​

Înmatriculare permanentă în alt stat:

Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare. ​

Suspendarea prelungită a înmatriculării:

Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.

Înmatriculare suspendată:

Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.

ITP expirat de 3 ani sau mai mult:

Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.

În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.

Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.

Alte situații în care se face radierea din oficiu

Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.

De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.

Când se radiază autoturismul

Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:

a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;

b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;

c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;

d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.

(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.

(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.

(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.

(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.

(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Duminică se trece la ORA de vară. Ce modificări sunt la transportul feroviar

Publicat

tren

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Publicat

De

student

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.

Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.

Gustul studenției

În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.

Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.

Unde se pot face înscrierile

”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.

Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate