Connect with us

CULTURA

Mucenicii sau „măcenicii”. Semnificația sărbătorii în lumea satului clujean. Cum se preparau

Publicat


mucenici colac

9 martie este ziua în care se sărbătoresc cei 40 de mucenici. Ca în aproape toate sărbătorilor din timpul anului, în lumea satului și în această zi se preparau produse speciale din aluat.

Aproape toate sărbătorile din timpul anului erau însoțite de produse speciale din aluat. Astfel, alimentele ritualice sunt numeroase, precum colaci, colăcei, colivă sau mucenici.

Mucenicii sau „măcenicii”. Semnificația sărbătorii în lumea satului clujean. Cum se preparau

Mucenicii sau „măcenicii” aveau semnificații legate de începutul primăverii, de un nou ciclu calendaristic, de echinocțiul de primăvară. Ei se mâncau doar în ziua de 9 martie, când în calendarul creștin ortodox sunt pomeniți cei 40 de mucenici, arată specliașiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Mucenicii erau preparați din aluat din făină de grâu și aveau forme antropomorfe (asemănător, ca formă, cu omul). Mucenicii reprezintă spiritul grâului, sacrificiul unei zeități solare și agrare, spune etnologul Aurel Bodiu, în volumul „Dorul fără obiect”.

Tradiții și obiceiuri

În lumea satului, înainte de această sărbătoare femeile curățau casa și toată gospodăria. „Lucrurile muierești”, precum torsul, țesutul sau cusutul, dar și cele „bărbătești” (aratul, semănatul) era un interzise în această zi, deoarece „toți sfinții lui Dumnezeu se adună astăzi la Liturghie și țin sobor, dezghețând pământul și apa, spre folosul oamenilor”, spuneau bătrânii.

Astfel, „mucenicii sunt cei care alungă frigul iernii și aduc căldura”. Se făceau focuri prin grădini și după această dată se începea aratul, se pornea plugul, spun cei de la CJCPCT Cluj.

Era îngăduit în această zi doar semănatul cepei și al usturoiului, ca plante alimentare și cu valențe magice, împotriva forțelor răului.

Totodată, se îndătina să dea de pomană „de sufletul morților”, după cum aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale din Transilvania”, semnat de cercetător Maria Bocșe, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

FOTO: Colac ritualic – Orman, jud. Cluj/Cercetare CJCPCT Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionii U-BT Cluj-Napoca, sărbătoriți azi la Sports Festival! Întâlnire cu fanii, de la ora 15

Publicat

Clujenii sunt așteptați azi, de la ora 15, la o întâlnire cu echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca, pe scena principală a Sports Festival, pentru a sărbători împreună al cincilea titlu consecutiv de campioană națională.

După o finală tensionată, decisă în meciul 5 pe terenul rivalilor de la CSM Oradea, baschetbaliștii antrenați de Mihai Silvășan au reușit o victorie dramatică, scor 68-67, aducând din nou trofeul la Cluj. Scorul general al finalei: 3-2 pentru U-BT.

Sosirea acasă a campionilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost marcată de momente emoționante. Autocarul echipei a fost întâmpinat pe malul Someșului de sute de suporteri, cu torțe, cântece și o atmosferă electrizantă. Tradiția băii în Someș a fost respectată.

Evenimentul de la Sports Festival le va oferi fanilor ocazia de a-i aplauda pe campioni, de a face fotografii, de a primi autografe și de a trăi din plin bucuria unei noi performanțe istorice pentru Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Proiectul iRIDE, dezvoltat de doi liceeni din Cluj, a obținut o Mențiune Onorabilă la Olimpiada Genius din SUA

Publicat

România a fost reprezentată cu succes la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de știință pentru tineri, la prestigioasa Olimpiadă Genius, găzduită de Rochester Institute of Technology din New York.

Proiectul iRIDE, realizat de Mara Cristiana Cioban de la Transylvania College și Gombos Domokos de la Colegiul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca, a obținut o Mențiune Onorabilă la categoria Știință, fiind selectat dintre cele mai bune 200 de proiecte din lume, dintr-un total de peste 27.600 de înscrieri.

O soluție revoluționară pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Proiectul iRIDE propune un vehicul electric autonom, inteligent, destinat persoanelor nevăzătoare, pentru a le oferi mobilitate independentă în spațiile complexe ale aeroporturilor. Dotat cu senzori, inteligență artificială, comandă vocală și tastatură Braille, iRIDE este capabil să detecteze obstacolele în timp real, să urmeze rute personalizate și să ofere o experiență sigură și confortabilă utilizatorilor.

Mai multe detalii despre proiect, aici: EXCLUSIV. Proiect inovator a doi liceeni clujeni, prezentat în SUA. Ajută nevăzătorii să se descurce singuri în aeroporturi

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță

Publicat

pensii

Vârstnicii din România se confruntă cu întârzieri în privința recalculării pensiilor. Mii de pensionari încă așteaptă de luni întregi actualizarea dosarelor.

Situația actuală este cauzată de lipsa unui program informatic compatibil. Astfel noile dosare de pensie sunt soluționate abia în 4-5 luni, deși legea prevede un termen de 45 de zile.

Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță

Mai mult, cei care depun trecerea de la pensia de handicap sau anticipată la cea pentru limită de vârstă este blocată, trebuie să aștepte chiar și 12 luni.

Din păcate, cei mai afectați sunt tot pensionarii, care pierd lunar sume importante din cauza întârzierilor. În unele cazuri, diferențele sunt destul mari, ajungând până la 1.500 lei pe lună.

Pentru recuperarea banilor și a eventualelor penalități, vârstnicii trebuie să se adreseze instanței, a informat Casa de Pensii. O astfel de soluție este una anevoioasă, un proces putând dura până la 3-4 ani.

Pilonul II reprezintă componenta obligatorie de pensie privată, finanțată din contribuția la pensia de stat. La pensionare, suma acumulată ar trebui plătită ca pensie suplimentară.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. De la Oradea direct în Someș. Tradiționala baie a campionilor la baschet de la U-BT Cluj-Napoca

Publicat

De

U-BT

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a întors acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea cu titlul de campioană, după ce a învins în finală pe CSM Oradea, iar prima oprire a fost pentru tradiționala baie din Someș. 

Autocarul clujenilor a ajuns în jurul orei 2,30 pe malul Someșului, fiind așteptat de sute de suporteri care i-au întâmpinat pe jucători și pe antrenorul Mihai Silvășan cu torțe și au scandat numele echipei, dar și ”Campionii, campionii”.

U-BT a învins vineri cu 68 la 67 în meciul 5 al finalei pe CSM Oradea în deplasare și a câștigat titlul de campioană cu scorul de 3-2.

Felicitări de la Boc

Un mesaj de felicitare a venit și din partea primarului Emil Boc:
”Cluuuj-eeee!!! Cluuuj-eee! U-BT Cluj-Npaoca câștigă incredibil un nou titlu de campioană a României la un punct diferență, la Oradea! Felicitări băieți, bravo întregii echipe care stă în spatele acestei minunate povești a Clujului!
Echipa noastră a câștigat meciul decisiv al finalei, la Oradea, cu scorul de 68 la 67, în ceea ce se anunță un weekend de poveste la Cluj!

O performanță extraordinară, felicitări băieți! Suntem mândri de voi, ați demonstrat din nou că cei ce cred până la final reușesc rezultate incredibile! Haide ”U”! Cluuuj-eee”, a transmis Boc.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate