Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Motivele din spatele deciziei lui Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, de a nu candida împotriva lui Emil Boc

Publicat


Unul dintre cei mai importanți antreprenori ce activează în mediul de afaceri clujean, medicul Dragoș Damian, directorul fabricii de medicamente Terapia, a anunțat că nu va candida pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Acestea sunt ideile pe care le-a expus omul de afaceri pentru a-și motiva alegerea:

Apariția ideii de a candida la Primăria Cluj

 • „Am avut discuții cu Domnii Simon și Dâncu cu privire la o posibilă candidatură a mea la Primăria Cluj ca independent susținut de PSD sau la Consiliul Local pe listele PSD. Am fost onorat de propunere, m-am gândit la ea și pentru că, paradoxal, deși sunt un om de afaceri, am o tendința ideologică de stânga, probabil este din cauza domeniului particular în care îmi desfășor activitatea.

O dezvoltare de stânga este potrivită pentru România, consideră Dragoș Damian

 • România trebuie să mențină un pol sănătos și reformat de stânga, în opinia mea din cel puțin două motive, unu, am pierdut prea multă suveranitate economică, trebui s-a recuperăm până în 2030 si doi, migrația și structură demografică a României ne pune pe direcția semi-extincției până în 2050. La modul mai general de altfel, toată UE se va mișcă implacabil către o economie de stânga, vezi mugurii de taxare a bogăției și de taxare suplimentară a veniturilor din anumite sectoare economice considerate “prea bogate”.

Unii afaceriști de succes preferă să nu intre în politică

 • Sunt mulți oameni de afaceri în vârstă de 50+ de ani în România și desigur, în Cluj, care conduc organizații antreprenoriale puternice sau sunt în fruntea unor multinaționale cu afaceri globale de miliarde și care au atins un nivel de satisfacție profesională, personală și materială care să-i pună să se gândească ce ar trebui să facă pentru comunitate, ce ar trebui să dea înapoi, dacă ar fi în serviciul public.
 • Subliniez, pentru comunitate, nu pentru ei însăși sau pentru prietenii lor. Unii aleg să aibă activități responabilitate comunitară, după care se lăuda cu ele în presă. Alții îngrijesc zonele verzi din sensurile giratorii. Dar sunt foarte mulți autentici, care ar putea foarte bine să fie Primari sau consilieri locali, și care să facă treabă bună.

Citește și Șeful Terapia Cluj, postare incendiară: „Cei care aveţi 40, 50 de 60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!”

Principiile lui Dragoș Damian pentru modernizarea politicii din România

 • Nu mă pricep (nu am vrut să mă pricep) la politică mai mult decât orice pensionar care își da cu părerea în față blocului. Dar ader cu fermitate la două principii pentru modernizarea politicii în România.
  Primul, un ales local pe criterii politice nu trebuie să aibă mai mult de două mandate succesive (fie ele și de 2 x 5 ani), iar alegerile trebuie să fie în două tururi, pentru că democrația să aibă timp să să gândească și răzgândească.
 • Administrația publică ar trebui să se inspire din administrația corporațiilor listate la bursă (deci publice), în care un director senior de companie, oricât de performant, nu stă în aceeași poziție mai mult de 10 ani, se duce fie în sus, fie în lateral, putând să revină ulterior. Asta pentru că riscul de complacere, toropeală, automulțumire, plictis, abuz de putere – spuneți-i cum doriți-este foarte mare, și atunci dispare orice eficientă.
  Și al doilea, politicienii români trebuie să devină politicieni de carieră. Nu poți transfera un director de companie pe un post de politician sau pe un post de administrator de oraș așa, peste noapte, doar pentru că are un succes excepțional sau o reputație solidă. Și desigur, și invers.
 • Trebuie să existe o perioadă de sevraj, de formare, de acumulare de cunostiinte noi. Trecerea din administrația privată în cea publică este teribil de grea, imposibilă dacă se face peste noapte. Și desigur, și invers.

Dialogul cu autoritățile locale, cvasi-inexistent

 • În ultimii 4 ani nu a intrat pe poartă companiei mele nici un administrator local sau politician de Cluj, că să mă întrebe cu ce să mă ajute, deși sunt unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite și angajatori din oraș și am continuat să îmi dezvolt operațiunile pe platformă din Cluj-Napoca.
 • Asta probabil pentru că orașul a mers pe direcția dezindustrializării manufacturii (30 de fabrici închise), orientându-se cu succes către alte direcții. Am lucrat în schimb excepțional de bine cu politicienii de la centru, mai ales din Comisiile de Specialitate din Parlament, indiferent de culoarea politică, care s-au implicat mai mult decât s-ar putea crede în problemele pe care le-am pus pe tapet. Astfel încât, relația mea cu politicul este una de tip sentimente contradictorii.

Dragoș Damian preferă să-și continue parcursul în mediul de afaceri clujean

 • Știu că voi putea servi mai bine România și Cluj-Napoca continuând de pe poziția pe care o am acum. Rămân la dispoziția tuturor partidelor politice pentru a elabora politici publice sustenabile în domenul sănătății și a reindustrializarii.

Obiectivele omului de afaceri din următoarea perioadă

 • Aștept sprijin de la toate partidele politice în inițiativă pe care am pornit-o alături de directori de fabrici din farma și chimie, de a crea un hub industrial de chimie în țara, pentru a recâștigă până în 2030 un domeniu economic care a fost de prima mărime înainte de 1990. Voi continuă initativa personală “Cumpară Fabricat în România”, pentru că o cultură de consumator responsabil se crește cu greu, în timp și cu multe resurse.

Emil Boc, 100% câștigător al unui nou mandat de primar

 • Domnului Emil Boc, care va câștiga încă un mandat de 4 ani la Cluj-Napoca, și viitorilor consilieri locali, le urez succes, va urmă un 2021 foarte greu, cu al doilea timp al crizei economice post pandemie.

Viitorul României nu este roz

 • România intră în 2021 cu o datorie publică de 40% din PIB, un deficit bugetar care probabil va depăși 10% și un deficit de balanța comercială care probabil se va apropia de 20 miliarde Euro. Pe înțelesul tuturor, suntem foarte îndatorați și producem puține bunuri și servicii sustenabile. Așa încât, al doilea oraș că putere economică din România va plăți și el un preț, poate mai redus dacă va știi să navigheze curajos și va capitalizeze pe universități, turismul medical și reindustrializare”, a afirmat Dragoș Damian.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Ce aer RESPIRĂM în Cluj? Agenția pentru Protecția Mediului Cluj: S-au înregistrat DEPĂȘIRI ale valorilor limită

Publicat

Clujul se dezvoltă. Clujul se modernizează. Clujul atrage. Dar cum respiră Clujul? Ce aer avem aici? Cum stă cu poluarea orașul de 5 stele? Cluj24 a adresat o serie de întrebări Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Iată, în continuare, răspunsurile acesteia:

„Privind informațiile referitoare la calitatea aerului din județul Cluj, vă aducem la cunoștință următoarele:

Ce aer RESPIRĂM în Cluj? Agenția pentru Protecția Mediului Cluj: S-au înregistrat DEPĂȘIRI ale valorilor limită

În județul Cluj monitorizarea calităţii aerului se realizează prin intermediul celor 6 staţii automate care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Stațiile automate de monitorizare a calității aerului sunt dotate cu analizoare care măsoară concentrația de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd), nichel (Ni), benzo(a)piren.

Datele înregistrate la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului sunt puse la dispoziția publicului AICI;

Evaluarea calității aerului în județ se realizează pe baza datelor înregistrate la stațiile automate de monitorizare a calității aerului și a inventarelor locale de emisii.

În funcție de rezultatul evaluării calității aerului în fiecare zonă sau aglomerare se delimitează arii care se clasifică în regimuri de gestionare I sau II.

Ce aer respirăm în Cluj: Primăria a elaborat planul integrat de calitate a aerului pentru perioada 2020-2024

Municipiul Cluj-Napoca este încadrat în regimul de gestionare I pentru poluanții particule în suspensie fracția PM10 și dioxid de azot, deoarece s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită.

Datorită încadrării municipiului Cluj-Napoca în regimul de gestionare I, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a elaborat planul integrat de calitate a aerului pentru perioada 2020-2024. Planul cuprinde un set de măsuri pentru reducerea concentrației de pulberi în suspensie PM10 și dioxid de azot.

Județul Cluj este încadrat în regimul de evaluare II, cu excepția municipiului Cluj-Napoca, privind poluanții specificați anterior, deoarece concentrația poluanților monitorizați se află sub valorile limită/valorile țintă. Astfel, Consiliul Județean Cluj a elaborat Planul de menținere a calității aerului pentru județul Cluj pentru perioada 2024-2028. Planul se află în curs de avizare și poate fi consultat AICI.

Ce aer respirăm la Cluj: S-au înregistrat depășiri ale valorii limită zilnice pentru pulberi în suspensie

În perioada noiembrie-februarie (sezonul rece), concentrația pulberilor în suspensie și a dioxidului de azot crește datorită intensificării emisiilor provenite din arderile pentru încălzirea rezidenţială şi împăștierii de material antiderapant pe șosele.

Zonele cele mai poluate din Cluj-Napoca sunt zonele limitrofe arterelor cu trafic rutier intens.

În perioada ianuarie-februarie 2024, în municipiul Cluj-Napoca s-au înregistrat depășiri ale valorii limită zilnice pentru pulberi în suspensie fracția PM10. Acestea sunt: 6 depășiri la stația CJ-2 amplasată pe str. Constanța nr. 6 și 8 depășiri la stația CJ-3 amplasată pe B-dul 1 Decembrie 1918.

Nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită pentru alți poluanți. Față de aceeași perioadă a anului 2023, numărul de depășiri ale valorii medii zilnice, pentru poluantul pulberi în suspensie fracția PM10, este în scădere, în perioada ianuarie-februarie 2023 fiind înregistrate 9 depășiri la stația CJ-2 și 12 depășiri la stația CJ-3.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat a vandalizat mașini în cartierul Grigorescu. Prins de polițiști, a fost internat în spital

Publicat

politiști

Un bărbat a vandalizat mașini și a fost prins de polițiști Secției 5 Poliție Cluj-Napoca. Aceștia au fost sesizați despre faptul că pe strada Hațeg din cartierul Grigorescu au fost identificate, duminică, mai multe autovehicule deteriorate. 

Cercetat pentru distrugere

”În cauză au fost demarate cercetări, iar în cursul zilei de ieri, 3 martie, un bărbat de 37 de ani, din județul Suceava, bănuit de comiterea faptelor a fost identificat de polițiști și transportat de un echipaj medical la o unitate medicală de specialitate.
În cauză sunt continuate activitățile de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vine PRIMĂVARA! Atenție la INCENDIILE de vegetație uscată. Sfaturile ISU Cluj

Publicat

Odată cu venirea primăverii, gospodarii dau startul lucrărilor pământului. ISU Cluj sfătuiește cetățenii să acorde mai multă atenție la incendiile de vegetație uscată.

„Suntem nevoiți să tragem un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul reprezentat de incendiile de vegetație uscată atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru bunurile și chiar viețile oamenilor. În plus, din cauza acestor intervenții, echipajele de pompieri sunt dislocate în zone greu accesibile, riscând să ajungă cu dificultate înapoi în orașe, în cazul producerii unei situații de amploare.

VIDEO FOTO. Vine PRIMĂVARA! Atenție la INCENDIILE de vegetație uscată. Sfaturile ISU Cluj

Până la ora remiterii acestei informări, pompierii clujeni au intervenit, numai pe parcursul zilei de 2 martie 2024, la 16 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Cu alte cuvinte, s-au primit solicitări din localitățile Sântejude, Bunești, Jichișu de Jos, Fizeșu Gherlii, Iara, Copăceni, Șaula, precum și din apropierea orașelor Cluj-Napoca sau Gherla.

O misiune de amploare, care a durat mai multe ore, a avut loc în localitatea Fizeșu Gherlii. Ajutați de către SVSU Gherla, pompierii de la Detașamentul Dej au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe o suprafață de aproximativ 35 de hectare. Un alt echipaj, de la Punctul de Lucru Gherla, a luat parte la o intervenție similară în localitatea Sântejude.

Practic, forțe de la toate subunitățile ISU Cluj s-au aflat astăzi pe teren. Chiar și în aceste momente se intervine în apropiere de strada Lombului din Cluj-Napoca, respectiv în localitatea Livada.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima prelevare de organe din acest an a fost realizată cu succes la Spitalul de Urgență Cluj. Donatorul era în moarte cerebrală

Publicat

De

În noaptea de sâmbătă pe duminică a avut loc prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca.

Au fost preșevați ficatul și rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală, care vor aduce o șansă la viață altor pacienți.

Prima prelevare de organe din acest an a fost realizată cu succes la Spitalul de Urgență Cluj. Donatorul era în moarte cerebrală

Prelevarea de organe din acest an a avut loc în cadrul a Secțiilor ATI I și II ale SCJU Cluj.

O echipă multidisciplinară coordonată de Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI și Dr. Elena Ștefănescu, medicul KDP, responsabil cu identificarea și susținerea donatorului, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii unui pacient de 63 de ani, nerecuperabil, victimă a unui atac vascular cerebral.

Alături de cei doi medici, din echipă au mai făcut parte specialiști ai Institutului Clinic Fundeni și din ICUTR Cluj.

Rinichii au ajuns la un pacient de pe lista de transplant a Institutului de Urologie din Cluj

Rinichii prelevați au fost preluați de ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni.

Medicii au mulțumit familiei donatorului pentru gestul nobil care dă o nouă șansa la viață altor oameni aflați în suferință.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax