Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Motivele din spatele deciziei lui Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, de a nu candida împotriva lui Emil Boc pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca

Publicat


Unul dintre cei mai importanți antreprenori ce activează în mediul de afaceri clujean, medicul Dragoș Damian, directorul fabricii de medicamente Terapia, a anunțat că nu va candida pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Acestea sunt ideile pe care le-a expus omul de afaceri pentru a-și motiva alegerea:

Apariția ideii de a candida la Primăria Cluj

 • „Am avut discuții cu Domnii Simon și Dâncu cu privire la o posibilă candidatură a mea la Primăria Cluj ca independent susținut de PSD sau la Consiliul Local pe listele PSD. Am fost onorat de propunere, m-am gândit la ea și pentru că, paradoxal, deși sunt un om de afaceri, am o tendința ideologică de stânga, probabil este din cauza domeniului particular în care îmi desfășor activitatea.

O dezvoltare de stânga este potrivită pentru România, consideră Dragoș Damian

 • România trebuie să mențină un pol sănătos și reformat de stânga, în opinia mea din cel puțin două motive, unu, am pierdut prea multă suveranitate economică, trebui s-a recuperăm până în 2030 si doi, migrația și structură demografică a României ne pune pe direcția semi-extincției până în 2050. La modul mai general de altfel, toată UE se va mișcă implacabil către o economie de stânga, vezi mugurii de taxare a bogăției și de taxare suplimentară a veniturilor din anumite sectoare economice considerate “prea bogate”.

Unii afaceriști de succes preferă să nu intre în politică

 • Sunt mulți oameni de afaceri în vârstă de 50+ de ani în România și desigur, în Cluj, care conduc organizații antreprenoriale puternice sau sunt în fruntea unor multinaționale cu afaceri globale de miliarde și care au atins un nivel de satisfacție profesională, personală și materială care să-i pună să se gândească ce ar trebui să facă pentru comunitate, ce ar trebui să dea înapoi, dacă ar fi în serviciul public.
 • Subliniez, pentru comunitate, nu pentru ei însăși sau pentru prietenii lor. Unii aleg să aibă activități responabilitate comunitară, după care se lăuda cu ele în presă. Alții îngrijesc zonele verzi din sensurile giratorii. Dar sunt foarte mulți autentici, care ar putea foarte bine să fie Primari sau consilieri locali, și care să facă treabă bună.

Principiile lui Dragoș Damian pentru modernizarea politicii din România

 • Nu mă pricep (nu am vrut să mă pricep) la politică mai mult decât orice pensionar care își da cu părerea în față blocului. Dar ader cu fermitate la două principii pentru modernizarea politicii în România.
  Primul, un ales local pe criterii politice nu trebuie să aibă mai mult de două mandate succesive (fie ele și de 2 x 5 ani), iar alegerile trebuie să fie în două tururi, pentru că democrația să aibă timp să să gândească și răzgândească.
 • Administrația publică ar trebui să se inspire din administrația corporațiilor listate la bursă (deci publice), în care un director senior de companie, oricât de performant, nu stă în aceeași poziție mai mult de 10 ani, se duce fie în sus, fie în lateral, putând să revină ulterior. Asta pentru că riscul de complacere, toropeală, automulțumire, plictis, abuz de putere – spuneți-i cum doriți-este foarte mare, și atunci dispare orice eficientă.
  Și al doilea, politicienii români trebuie să devină politicieni de carieră. Nu poți transfera un director de companie pe un post de politician sau pe un post de administrator de oraș așa, peste noapte, doar pentru că are un succes excepțional sau o reputație solidă. Și desigur, și invers.
 • Trebuie să existe o perioadă de sevraj, de formare, de acumulare de cunostiinte noi. Trecerea din administrația privată în cea publică este teribil de grea, imposibilă dacă se face peste noapte. Și desigur, și invers.

Dialogul cu autoritățile locale, cvasi-inexistent

 • În ultimii 4 ani nu a intrat pe poartă companiei mele nici un administrator local sau politician de Cluj, că să mă întrebe cu ce să mă ajute, deși sunt unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite și angajatori din oraș și am continuat să îmi dezvolt operațiunile pe platformă din Cluj-Napoca.
 • Asta probabil pentru că orașul a mers pe direcția dezindustrializării manufacturii (30 de fabrici închise), orientându-se cu succes către alte direcții. Am lucrat în schimb excepțional de bine cu politicienii de la centru, mai ales din Comisiile de Specialitate din Parlament, indiferent de culoarea politică, care s-au implicat mai mult decât s-ar putea crede în problemele pe care le-am pus pe tapet. Astfel încât, relația mea cu politicul este una de tip sentimente contradictorii.

Dragoș Damian preferă să-și continue parcursul în mediul de afaceri clujean

 • Știu că voi putea servi mai bine România și Cluj-Napoca continuând de pe poziția pe care o am acum. Rămân la dispoziția tuturor partidelor politice pentru a elabora politici publice sustenabile în domenul sănătății și a reindustrializarii.

Obiectivele omului de afaceri din următoarea perioadă

 • Aștept sprijin de la toate partidele politice în inițiativă pe care am pornit-o alături de directori de fabrici din farma și chimie, de a crea un hub industrial de chimie în țara, pentru a recâștigă până în 2030 un domeniu economic care a fost de prima mărime înainte de 1990. Voi continuă initativa personală “Cumpară Fabricat în România”, pentru că o cultură de consumator responsabil se crește cu greu, în timp și cu multe resurse.

Emil Boc, 100% câștigător al unui nou mandat de primar

 • Domnului Emil Boc, care va câștiga încă un mandat de 4 ani la Cluj-Napoca, și viitorilor consilieri locali, le urez succes, va urmă un 2021 foarte greu, cu al doilea timp al crizei economice post pandemie.

Viitorul României nu este roz

 • România intră în 2021 cu o datorie publică de 40% din PIB, un deficit bugetar care probabil va depăși 10% și un deficit de balanța comercială care probabil se va apropia de 20 miliarde Euro. Pe înțelesul tuturor, suntem foarte îndatorați și producem puține bunuri și servicii sustenabile. Așa încât, al doilea oraș că putere economică din România va plăți și el un preț, poate mai redus dacă va știi să navigheze curajos și va capitalizeze pe universități, turismul medical și reindustrializare”, a afirmat Dragoș Damian.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Remus Lăpușan: „Petardele electorale de îngrășat voturile PNL în ajunul alegerilor nu țin în Cluj!” (PE)

Publicat

Remus Lăpușan, candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Cluj, este indignat de declarațiile lui Alin Tișe din perioada campaniei electorale, acesta din urmă promițând că va realiza în viitorul mandat de președinte al Consiliului Județean aceleași obiective pe care le-au promis PNL și PDL încă din 2007:

˝Domnul Alin Tișe ne jignește pe toți atunci când vine în fața noastră și ne prezintă programul său de guvernare. Domnule Tișe, memoria socială o fi slabă în general, dar chiar și așa ceea ce faceți dumneavoastră acum este prea mult! Nu ați luat în calcul că aceste proiecte la care vă referiți sunt extrem de importante pentru locuitorii acestui județ, iar atunci când te interesează și te afectează direct ceva, ții minte!

Petardele electorale de îngrășat voturile în ajunul alegerilor nu au cum să aibă efect în județul Cluj! După atâția ani în care spuneți că v-ați preocupat de clujeni, ar fi trebuit să știți deja că noi, cei din Cluj, om fi molcomi, dar cu IQ-ul stăm destul de bine!˝, declară Remus Lăpușan.

Concret, Remus Lăpușan se referă la câteva proiecte mari de dezvoltare a județului, care trenează de mai bine de zece ani – timp în care administrația locală a fost condusă de PDL și PNL, și care acum apar din nou în proiectele de viitor ale lui Alin Tișe pentru Cluj:
– Spital Regional: promis încă din 2007
– Metroul: promis din 2008
– Parc industrial Luna: promis din 2012
– Parc industrial Feleacu: promis din 2012

„Liberalii vin și ne promit marea cu sarea”

˝Este o lipsă de respect față de noi toți. Acum, liberalii vin și ne promit marea cu sarea, dar să nu uităm că, în 2015, tot ei (PDL și PNL) sunt cei care au oprit lucrările la Autostrada Transilvania! Oricum, minciunile electorale nu au limite. Pe un pliant electoral al PNL, pe primul loc la capitolul realizări din ultimii 4 ani este trecut faptul că județul Cluj este primul din țară la absorbția de fonduri europene. Întâmplarea face că săptămâna trecută a fost publicat un studiu tocmai pe această temă, iar Clujul se află pe locul 4 – așa a fost de ani buni, după Ilfov, Tulcea și Bistrița-Năsăud! Ce-o fi asta, domnule Tișe?˝

(mai multe informații privind studiul despre performanța județelor în ceea ce privește atragerea
de fonduri europene se regăsesc în linkul următor: https://psnews.ro/cum-sunt-atrase-fondurile-
europene-in-romania-bistrita-nasaud-a-luat-dublul-banilor-fata-de-bucuresti-434868/)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mai avem nevoie de multă dezvoltare până departe (PE)

Publicat

”În România anului 2020, încă suntem martorii unei societăți profund afectate de discriminare și inegalitate de șanse. Probleme precum violența domestică sau accesul deficitar la educație primară nu sunt nici măcar cunoscute la nivelul amplitudinilor reale, iar echitatea este un termen problematizat extrem de rar!”, Simona Bocică, candidat al Alianței USR PLUS pentru poziția de Consilier Județean Cluj.

Simona este economist de profesie, absolventă a Facultății de Studii Economice din Cluj-Napoca, este o fire analitică, o familistă convinsă și dă o importanță deosebită detaliilor. Încrederea sa în candidatura depusă pentru o poziție de Consilier Județean îi este dată de experiența profesională, clădită pe ani intregi de muncă depusă sub semnul performanței și meritocrației.

Candidatura Simonei pornește din nevoia de dezvoltare economică la nivel județean, pe care ea o vede rezolvabilă prin atragerea continuă de fonduri europene și alte forme de finanțare nerambursabilă, puse la dispoziție prin parteneriate public private de țările din Spațiul Economic European.

„Ridicarea barierelor și inegalităților de drepturi dintre cetățenii acestui județ”

Experiența profesională extensivă în domeniul financiar-bancar, din diferite poziții, îi oferă Simonei o înțelegere comprehensivă asupra unei mari varietăți de instrumente și mecanisme economice, experiență pe care își dorește s-o aducă în slujba cetățenilor județului Cluj, după alegerile de duminică.

”Am curajul asumării unei candidaturi publice fiindcă simt că îmi pot aduce aportul către dezvoltarea comunității în care m-am născut și mi-am trăit întreaga viață. Vreau să-mi folosesc abilitățile și experiența dobândită până în acest moment, pentru a contribui la ridicarea barierelor și inegalităților de drepturi dintre cetățenii acestui județ, oferind șansa unui trai mai bun pentru familiile fiecăruia dintre noi.”, spune Simona Bocică, candidat pentru poziția de Consilier Județean Cluj, din partea Alianței USR PLUS.

O altă provocare descrisă de Simona în programul ei politic, vizează atragerea generației tinere în administrația publică. Deschiderea programelor de internship și consultările publice cu membri noii generații sunt, în opinia ei, vitale pentru a identifica noi strategii de dezvoltare și a desfășura programe în concordanță cu nevoile și dorințele dinamice ale acestei categorii de vârstă, responsabile, în fond, de viitoarele generații.

”Așadar, pentru a fi reprezentați în Consiliul Județean, cu șanse egale și pentru implicarea tinerilor în administrația locală, duminică votăm responsabil, votăm alături de Alianța USR Plus.”, Simona Bocică, candidat pentru poziția de Consilier Județean Cluj, din partea Alianței USR Plus.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO/ Sorin Naș: ”U” Cluj poate deveni prima echipă de fotbal din România listată la bursă. Totul despre proiectul Renaște ”U” (PE)

Publicat

Candidatul Partidului Forța Națională la Primăria Cluj-Napoca, Sorin Naș, propune un proiect de renaștere pentru cel mai iubit club de fotbal din oraș, “U” Cluj. Politicianul crescut în culorile „șepcilor roșii” propune transformarea clubului clujean în societate pe acțiuni și listarea clubului clujean la Bursa de Valori București.

În urma implementării acestor schimbări, s-ar obține un buget pentru club de circa cinci milioane de euro, care ar urma să fie investiți în infrastructura necesară marilor performanțe.

„Prin acest proiect nu se apelează la bani publici, ei vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea celorlalte ramuri sportive. El smulge echipa de fotbal Universitatea Cluj de sub influența politicului și rezolvă această situație pentru totdeauna”, explică Sorin Naș.

Amintirile politicianului legate de echipa de fotbal Universitatea Cluj

„Eu sunt U-ist, am fost pe stadion prima dată când aveam patru sau cinci ani. Țin minte cum m-a dus tatăl meu pe stadion și mi-a explicat că echipa noastră era în alb-negru, iar cei de la Universitatea Craiova erau în alb-albastru. Din nefericire, ai noștri au pierdut și am început să plâng. Mi-era ciudă că au pierdut.

Era o sărbătoare să mergi la stadion în fiecare duminică. Indiferent pe ce loc era în clasament, Universitatea Cluj a făcut meciuri bune cu echipele mari precum Steaua sau Dinamo”, a declarat Naș.

„Una dintre primele revoluții a fost la Cluj, după ce Universitatea a pierdut cu Sportul Studențesc”

Nu în ultimul rând, Sorin Naș a povestit cum una dintre primele revoluții a apărut la Cluj, după un meci al Universității împotriva Sportului Studențesc, în 1979.

Suporterii clujeni au început să strige „Hoții, hoții” după ce echipa lor de suflet a fost „furată pe față”, după cum explică candidatul Partidului Forța Națională pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Situația a degenerat într-o „bătaie generalizată între miliție și fanii lui U Cluj”.
”Au fost foarte mulți arestați, inclusiv au fost trimiși la închisoare”, rememorează clujeanul.

Citește și

VIDEO/ Sorin Naș propune proiectul Renaște “U” Cluj. Clubul de fotbal ar fi transformat în societate pe acțiuni, listată la bursă (PE)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Orban și Bode promit să susțină investițiile din Cluj

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, aflat în vizită la Cluj alături de primul ministru, promite în numele Ministerului, că marile proiecte de infrastructură ale Clujului, care au valoarea de peste 3 miliarde de lei, vor fi finanţate prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. Mai mult, Orban susține inițiativa în numele prieteniei dintre el și edilul Boc.

Proiectele de infrastructură

„Aici, la Cluj, proiectele de infrastructură se valorizează la maxim, iar acest lucru se datorează unei administraţii implicate, curajoase şi cu viziune. Toate aceste proiecte vor fi sprijinite de Guvernul României, centură metropolitană, tren metropolitan, metrou, etc. Aşadar, pentru realizarea conexiunii la A3, știţi foarte bine că avem în derulare procedura de atribuire a contractului pentru studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic, legătura dintre A3, în zona Turda şi DN1, în zona Mărtineşti. Este un proiect care a avut termen de depunere a ofertelor 6 mai, sperăm că după finalizarea procedurilor la CNSC să semnăm acest proiect”, a declarat Bode.

Ministrul a mai adaugat: „Trei dintre proiectele de investiţii din Cluj pot fi incluse în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă: România are circa 33 miliarde de euro, sunt îndeplinite condiţiile necesare (să fie semnat contractul până în 2022, să fie recepţionată lucrarea până în 2026, şi să îndeplinească condiţiile de mediu). Drumul TransRegio Gilău-Apahida, electrificarea căii de linie ferate, respectiv metoul şi trenul metropolitan sunt proiecte de peste 3 miliarde de euro şi sunt convins că îşi vor găsi finanţarea în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a mai spus în contextul finanțării proiectelor.

Orban îl ajută pe Boc

„Avem un proiect curajos în care puţină lume crede şi aici mă refer la metrou. Sunt aici ca să vă garantez implicarea totală a Guvernului alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, realizarea acestui obiectiv care este extrem de important şi de util, traficului. Densitatea în Cluj a atins nişte indicatori care fac necesară, eficientă şi utilă realizarea unei investiţii în cadrul metroului, în prima fază o linie de metrou pe o lungime de 16 kilometri. Susţinem acest proiect”, a precizat primul ministru, citat de news.ro.

El a menţionat că judeţul Cluj este “cu vârf şi îndesat” pe harta investiţiilor care vor fi sprijinite de Guvern.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate