ACTUALITATE
Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena aduse din Grecia la Cluj-Napoca, la biserica de pe Calea Moților
În perioada 20-21 mai 2023, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca și-a cinstit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena. Cu acest prilej, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia, în frunte cu arhimandritul Sosipatru Pitoulias, din Mitropolia de Veria, Naoussa și Kampania, a adus și a dăruit parohiei o raclă cu fragmente din moaștele celor doi mari sfinți.
Sâmbătă, 20 mai, de la ora 18:00, în fața bisericii parohiale de pe Calea Moților, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de clerici și numeroși credincioși, a întâmpinat delegația care a adus racla cu fragmente din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfintele moaște au fost așezate spre închinare în biserică, unde vor rămâne pentru totdeauna spre binecuvântarea și sfințirea credincioșilor.
În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Vecerniei Mari cu Litie. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și, în semn de prețuire și recunoștință, arhimandritului Sosipatru Pitoulias, conducătorul delegației Bisericii Ortodoxe din Grecia și eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Veria, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.
Ziua hramului
În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, duminică, 21 mai, de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Veria (Grecia) – arhimandritul Sosipatru Pitoulias, directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ciprian Ilie Mișin și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „O viață împreună cu Domnul”. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre chemarea făcută de Dumnezeu Împăratului Constantin, care s-a convertit la creștinism și a devenit primul împărat creștin al Imperiului Roman.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca a fost înființată după Marea Unire, în anul 1922, fiind a doua parohie, ca vechime, din municipiu.
Situat pe Calea Moților, actualul lăcaș de cult, sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, a fost construit între anii 1995-1998, prin implicarea preotului Alexandru-Marcel Sabău, care a păstorit parohia timp de aproape 40 de ani, în perioada 1981-2020.
Începând din luna ianuarie 2021, comunitatea parohială este păstorită de preotul Ciprian Ilie Mișin, avându-l alături pe arhidiaconul Ionuț Koblicska.
În cadrul bisericii parohiale se păstrează o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, de la Schitul Prodromu din Muntele Athos, precum și o raclă cu fragmente din moaștele Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, ocrotitorii parohiei.
Sursa: Radio Renașterea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident cu două mașini a avut loc joi dimineață, pe o stradă din municipiul Dej. Două victime au primit îngrijiri medicale, fiind ulterior transportate la spital.
Pompierii din Dej au avut, joi dimineață, o intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiu. În urma impactului, o tânără de 25 de ani și un bărbat de 55 de ani au primit îngriijiri medicale, fiind ulterior transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din Dej. Mai exact, a fost vorba despre o tamponare între două autoturisme, rezultând două victime. O femeie de aproximativ 25 de ani și un bărbat de aproximativ 55 de ani au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat 4 autoturisme pe strada Brâncuși era beată. A fost reținută de polițiști
O femeie de 43 de ani a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști în urma accidentului rutier care a avut loc miercuri pe strada Constantin Brâncuși, din Cluj-Napoca.
Alte 4 mașini au fost avariate în urma accidentului.
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat alte 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști
Accidentul a avut loc în 18 decembrie, în jurul orei 16.50.
Conform primelor cercetări a rezultat că o femeie de 43 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul dinspre cartierul Borhanci înspre centru, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu un autovehicul parcat pe partea dreaptă a sensului de deplasare, ulterior fiind proiectată pe sensul opus de mers, acroșând alte două autovehicule parcate.
Totodată, un element de caroserie al autovehiculului la volanul căruia se afla femeia, a fost proiectat pe capota unui alt autoturism, aflat pe sensul opus de mers.
În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale.
A căzut testul pentru alcool
La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceasta a fost condusă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.
În baza probatoriului administrat, femeia de 43 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Grupul vocal Ad Libitum Voices organizează, duminică, 22 decembrie, de la ora 20,30, o seară specială la Cinema Teatru „Florin Piersic” din Cluj-Napoca. În cadrul spectacolului „Crăciunul Ad Libitum”, spectatorii se vor putea bucura atât de colindele clasice care îi vor transpune din nou în copilărie, cât și de piese reinterpretate într-un stil modern și plin de energie.
Ad Libitum Voices este singurul proiect din România care combină cu succes muzica pop și clasică, într-o manieră inedită și captivantă. Interpretările lor au devenit virale pe platformele digitale precum TikTok, iar acum ai șansa să-i vezi live, într-un spectacol care promite să aducă magia Crăciunului mai aproape de inima ta.
”În cadrul acestui concert, cei patru membri ai grupului vor interpreta un repertoriu special, inspirat de tradițiile și spiritul Crăciunului.
Fiecare melodie va fi o călătorie emoționantă despre iubire, speranță și nostalgie, transmisă cu pasiune de pe scenă către inimile celor prezenți.
Atmosfera va fi una de sărbătoare, cu lumini strălucitoare și decoruri festive, creând cadrul perfect pentru a celebra magia Crăciunului.
Bilete VIP, cu acces în culise
Iar pentru cei care doresc o experiență și mai specială, avem plăcerea să anunțăm biletele VIP (meet the talent), disponibile doar pentru 40 de norocoși, imediat după concert!
Aceste bilete includ backstage acces dupa concert, exclusive photo and video experience si posibilitatea de a te bucura de conversații și momente de neuitat, având toată atenția grupului Ad Libitum Voices”, arată organizatorii.
Biletele pot fi achiziționate AICI. Prețurile sunt cuprinse între 108 și 274 de lei.
EVENIMENT
FOTO. Contrabandist de țigări din Huedin, plasat sub control judiciar. Polițiștii au stabilit prejudiciul
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, au pus, miercuri, în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, într-o cauză penală care vizează comiterea faptelor asimilate infracțiunii de contrabandă cu țigări, prevăzute de art. 270, alin.3 din Legea nr. 86/2006 (Codul Vamal al României).
”Din cercetările efectuate au rezultat indicii că, în cursul anului 2024, două persoane fizice au procedat la vânzarea către diverse persoane de țigarete, pe raza orașului Huedin, precum și a localităților alăturate, existând suspiciunea că aceste bunuri provin din acte de contrabandă.
Numărul țigaretelor identificate este de 59.980, prejudiciul fiind de aproximativ 30.000 lei .
În cauza a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, față de un bărbat de 52 de ani, din orașul Huedin, bănuit de comiterea infracțiunii de contrabandă”, arată IPJ Cluj.