Connect with us

CULTURA

Moaștele Sfântului Nicolae aduse la o biserică din Florești, alături de icoana făcătoare de minuni a ierarhului

Publicat


Nicolae

Biserica „Sfântul Dumitru” din Florești va găzdui, în perioada 25-27 octombrie 2024, o serie de evenimente religioase cu prilejul hramului parohiei. Punctul central al evenimentelor va fi prezența moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din București, alături de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae.

Moaștele vor rămâne la biserică până luni dimineața, 28 octombrie, oferind credincioșilor ocazia de a se închina.

Programul evenimentelor liturgice

Vineri, 25 octombrie 2024: la ora 18:00, va avea loc un moment deosebit de rugăciune și evlavie, marcat de sosirea Moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, un lăcaș de cult cu o istorie spirituală profundă. Aceste moaște, împreună cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, vor fi primite cu o Vecernie cu Litie și cu Acatistul Sfântului Nicolae. Moaștele vor rămâne în biserică până luni dimineața, 28 octombrie, ora 10:00, oferind credincioșilor un prilej unic de închinare și rugăciune. Evenimentul va marca un început solemn al sărbătorii hramului parohiei.

Parastas pentru ctitorii bisericii

Sâmbătă, 26 octombrie 2024: Ziua hramului începe la ora 08:00 cu Acatistul Sfântului Dumitru și continuă cu Utrenia și Sfânta Liturghie la ora 10:00, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Arhimandritul Andrei Coroian, Consilier Eparhial în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei​.

De asemenea, va avea loc un parastas pentru ctitorii bisericii, urmat de un cuvânt de învățătură rostit de Arhim. Andrei Coroian. Seara, de la ora 18:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu de către preoții din Cercul Preoțesc Florești.

Duminică, 27 octombrie 2024: Sărbătoarea continuă cu slujbele dedicate Duminicii a 24-a după Rusalii și prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Cuvântul de învățătură va fi rostiti de Pr. Emil – Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București.

Evenimentele religioase se vor încheia la ora 18:00, cu Vecernia și Acatistul Sfântului Nicolae.

Sursa: Radio Renașterea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

”Afacerea meditațiilor” la Cluj. O industrie cu încasări oficiale de peste 3 milioane de euro pentru profesori

Publicat

De

meditatii

Meditațiile acordate elevilor de către profesori au devenit o adevărată afacere la Cluj, una extrem de bănoasă, estimată, oficial, cu încasări de peste 3 milioane de euro pe an. Părinții sunt încurajați să scoată banul din buzunar pe considerentul că, doar așa, copiii lor ar avea o șansă mai mare să intre la un liceu bun sau la facultate.

În multe cazuri, meditațiile nu se justifică, fiind destule exemple de-a lungul anilor de elevi cu 10 la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională care au mărturisit că nu au avut nevoie de cursuri suplimentare în particular, fiind suficiente informațiile acumulate la școală, în special la cele două materii de bază – limba și literatura română și matematică.

Cuvântul de ordine al părinților, când vine vorba de meditații, este ”trebuie”: ”Copilul meu trebuie să intre la liceul X sau să ia media peste 9,50 la Bacalaureat, iar pentru acest lucru plătesc oricât”.

Profesorii, direct interesați, nu fac decât să profite de dorința părinților și le țină isonul, spunându-le că meditațiile scumpe sunt soluția. În această relație părinte – profesor copilul este doar un pion care se supune.

Bază de selecție pentru meditații

Potrivit cifrelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, la nivelul județului Cluj sunt înregistrați 395 de profesori de matematică și 384 de limba și literatura română, principalele materii din care se dau meditații, dintr-un total de peste 8000 de cadre didactice.

De asemenea, sunt înscriși în clasa a VII –a un număr de 5970 elevi și 6287 în clasa a VIII-a, iar în clasele a XI-a și a XII figurează 5973 elevi, respectiv 4470, aceștia constituind baza de unde profesorii își racolează cursanții pentru meditații.

Sunt, așadar, teoretic, peste 22.000 de elevi cu potențial de a face meditații, din rândul cărora cadrele didactice care predau diverse materii au de unde alege.

Meditație de 150 de lei

Costul unei meditații, care durează o oră și jumătate, se ridică la 150 de lei, dacă meditațiile sunt asigurate de un profesor de gimnaziu sau de liceu pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea Națională, și de clasele a IX-a și a X-a, pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat.

Părinții care sunt potenți financiar și doresc o pregătire mai intensă pentru copiii lor la finalul liceului pot opta pentru meditații făcute de profesori universitari, mult mai puțini, care costă 300 de lei.

La Cluj-Napoca sunt și cazuri de tineri absolvenți care cer sume mai mici, în jurul a 60 de lei, iar unii prestează acest serviciu ”pe persoană fizică”, fără a avea PFA, astfel că fenomenul meditațiilor nu este controlat sută la sută de Fisc.

18.000 de lei/ lună din meditații

Dacă, de exemplu, un profesor de limba română are două grupe pe zi, adică șase elevi, timp de cinci zile, de luni până vineri, înseamnă 30 X 150 lei, adică încasează pe săptămână 4.500 lei. Înmulțiți 4500 de lei cu 4 și obțineți un venit lunar de 18.000 de lei, poate de 3 ori salariul unui profesor.

Meditațiile încep, de regulă, din septembrie, după vacanța de vară, și durează până anul viitor în iunie când au loc examenele, adică 10 luni, astfel că un profesor care dă meditații poate încasa 180.000 de lei din această activitate.

Dar sunt și profesori care dau meditații și sâmbăta, poate au mai mult de 6 elevi, astfel că și sumele încasate sunt pe măsură.

Peste 1500 de profesori înregistrați la Finanțe

În cursul anului 2023, peste 1500 de profesori, care predau diverse materii și care dau meditații, și-au înființat firme (PFA sau Întreprinderi Individuale (ÎI) sau SRL-uri), și s-au înregistrat la Agenția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Cluj, activitatea fiind una fiscalizată.

Cei mai mulți profesori care dau meditații sunt la Cluj-Napoca, respectiv 1.352, potrivit datelor AJFP Cluj. De asemenea, sunt înregistrați 102 profesori din Dej, 70 din Turda, 16 din Gherla și 14 din Huedin.

De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2024, s-au înregistrat 1.015 de cadre didactice, cele mai multe, 849, fiind din Cluj-Napoca, apoi 72 din Turda, 63 din Dej, 21 din Gherla și 10 din Huedin.

Venituri totale oficiale de peste 3 milioane de euro

Potrivit datelor Agenției Județene a Finanțelor Publice Cluj, veniturile declarate de cadrele didactice care dau meditații au fost de peste 16 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) în anul 2023.

”Din totalul de 16.256.908 lei, 6.418.252 de lei reprezintă venitul realizat în anul 2022, declarat în anul 2023 pentru contribuabilii impuși în sistem real, iar 9.838.656 de lei reprezintă venitul conform normei de venit pentru contribuabilii impuși în sistem normă de venit în anul 2023 și venitul estimat a se realiza pentru contribuabilii impuși în sistem real în anul 2023 – cel efectiv realizat avea termen de declarare data de 27.05.2024”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții AJFP Cluj.

Profesori cu încasări de sute de mii de lei

Veniturile individuale obținute din meditații nu sunt deloc de neglijat în condițiile în care, potrivit datelor de la Finanțe, sunt profesori care au declarat sume cuprinse între 250.000 de lei și 500.000 de lei în cursul anului trecut.

Pe primele 6 luni din 2024 primele trei venituri înregistrate ale unor cadre didactice din Cluj-Napoca la AJFP erau, în ordine de 250.000 de lei, 247.000 de lei și 230.000 de lei, față de primele trei venituri raportate în cursul anului trecut în aceeași perioadă și care au fost de 399.095 lei, 230.369 lei, respectiv 213.570 de lei.

Sumele încasate de profesorii din celelalte localități urbane din județul Cluj sunt mult mai mici decât cele înregistrate la Cluj-Napoca și sunt cuprinse între 3.500 de lei la Huedin și 60.000 de lei la Turda.

”Moda meditațiilor”

O profesoară care a optat pentru a-și păstra anonimatul și care predă la un liceu de top din Cluj-Napoca a precizat pentru Cluj24 că dă meditații pentru a-și rotunji veniturile și recunoaște că meditațiile s-au transformat într-o adevărată afacere, într-o industrie.

”Dacă profesorii ar avea aceleași venituri ca medicii, poate că și acest fenomen al meditațiilor nu ar fi luat amploarea din prezent. Dar guvernanții neglijează de ani buni, cu bună știință, educația, și mă refer la nealocarea a 6% din PIB, astfel că și profesorii trebuie să se descurce cum pot.

Noi facem un mare efort, pentru că meditațiile se fac întotdeauna după ore, ne rupem din timpul nostru liber, iar timpul înseamnă, ca peste tot, bani. Sunt conștientă că nu toți copiii au nevoie de meditații, Eu, cel puțin, dar sunt convinsă că și mulți colegi de-ai mei procedează la fel, încerc ca la orele de la clasă să predau astfel încât un elev să înțeleagă tot și să nu aibă nevoie de cunoștințe suplimentare în privat.

Dar a devenit un fel de modă să iei meditații și asta, în majoritatea cazurilor, din cauza presiunii puse de părinți. Aceștia fie nu știu potențialul copilului, nu știu gradul lui de pregătire, fie se iau după turmă, dacă dintr-o clasă sunt mai mulți elevi care iau meditații, hai să îi iau și eu copilului, să fiu sigur că ia examenul cu notă cât mai mare, de Evaluare Națională sau Bacalaureat. Aici este problema.

Dacă vine un părinte și îți bagă banii în buzunar, ce să faci, tu, ca profesor, să îi refuzi? Ne adaptăm”, a spus profesoara.

Aberații a la Cluj: Meditații online și 2-3 meditatori/ elev

Fenomenul meditațiilor a dus, cel puțin, la Cluj, la unele situații aberante. Pe lângă zeci de elevi pregătiți pe lună, în camere amenajate în apartamentelor profesorilor, unele cadre didactice au început să dea meditații online pentru elevi din alte județe.

Sunt și cazuri de elevi care au nu unul, ci doi sau chiar trei meditatori, în special la matematică. În condițiile în care un profesor bun nu poate asigura meditații decât o dată pe săptămână, părinții caută alți meditatori pentru cel puțin încă o zi sau două.

De asemenea, unii profesori titulari care și-au dezvoltat o adevărată pasiune pentru meditații bănoase au făcut cerere la ISJ Cluj și li s-a aprobat pentru a preda la școală cu jumătate de normă, având, astfel, mai mult timp la dispoziție pentru a da meditații în particular.

Aberațiile nu se opresc, însă aici, deoarece sunt elevi care se pregătesc cu meditatori din clasele a V-a și a VI-a pentru examenul de Evaluare Națională pe care îl au la sfârșitul clasei a VIII-a…

În ceea ce privește materia limba și literatura română, profesorii care dau meditații au dezvoltat așa numitele ”prefabricate”, răspunsuri prestabilite pe care elevii trebuie doar să le memoreze, fără să gândească, și să le ofere la examene. Astfel, după cuvintele cheie, se știe care ”prefabricate” aparțin unuia sau altuia dintre profesorii meditatori.

Ministrul Educației: Părinții să nu apeleze din start la meditații

Și ministrul Educației, Ligia Deca, s-a arătat preocupată de subiectul meditațiilor pentru elevi și a declarat că părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații.

Aceasta a explicat că nu toți elevii au nevoie de pregătire și că valorificarea oportunităților din partea școlii sunt suficiente.

„Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat Deca, citată de Edupedu.

Meditațiile nu sunt întotdeauna necesare

„Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a mai adăugat ea.

În plus, ea a precizat că, dacă elevii se folosesc în mod corect de oportunitățile oferite de școală și dacă părinții mențin un dialog cu profesorii, meditațiile nu vor fi necesare.

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”, a explicat Deca.

Părinții să fie sensibili la nevoile copilului

Aceasta a criticat părinții care își trimit copiii la mai multe sesiuni de meditații, cu profesori diferiți și a tras un semnal de alarmă cu privire la pregătirea excesivă pentru examene: „Am văzut și multe excese: copii care au mai mulți meditatori. Mie mi se pare că nu faci altceva decât să induci o nesiguranță și o presiune suplimentară”.

„În ceea ce privește meditațiile, noi, ca părinți, trebuie să fim foarte sensibili la ce are nevoie copilul nostru. Din acest punct de vedere, aș recomanda și discuția cu consilierul școlar, pentru că nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”, a conchis ministrul Educației.

Reglementare la Finanțe

În cazul în care un cadru didactic, persoană fizică, intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, are obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, profesorul are obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;

– fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care cadrul didactic începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de impunere.

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit și calculul impozitului pe venit

În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net care reprezintă norma anuală de venit ajustată, impozitul fiind final.

Dacă activitatea se desfășoară pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă activităţii se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care s-a desfăşurat activitatea respectivă.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj Sociopol: George Simion intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu la prezidențiale. Ciucă prinde locul 3, urmat de Lasconi

Publicat

sociopol
Cel mai recent sondaj Sociopol, realizat în perioada 14 – 18 octombrie 2024, indică un peisaj electoral consolidat, cu mici diferențe față de sondajul anterior, arată sociologul Mirel Palada, 
Potrivit sondajului, Marcel Ciolacu (PSD) își păstrează în continuare supremația, ocupând locul întâi în ierarhia de vot cu 26%. Acest procent îi asigură intrarea fără probleme în turul doi, din poziția de câștigător clar al turului 1.
Cel de-al doilea loc în finala turului doi este puternic contestat de George Simion (AUR), cu 20%, și de Nicolae Ciucă (PNL) cu 17%. Competiția dintre aceștia doi rămâne în continuare strânsă și va reprezenta, cu siguranță, momentul de suspans al acestei campanii electorale.
Următoarea poziție este ocupată de Elena Lasconi (USR), pe locul patru, cu 13%. Lasconi prezintă o evoluție relativ constantă în sondajele Sociopol.

Geoană, în scădere

sociopol

Următoarea poziție, locul cinci, este contestat de independenții Mircea Geoană, cu 10%, și Cristian Diaconescu, cu 9%. Geoană este într-o scădere semnificativă. Din contră, Diaconescu este în creștere.
Ceilalți candidați obțin scoruri reziduale, de maxim două puncte procentuale, și nu contează semnificativ în economia competiției.
Participarea la vot în țară este estimată la 52% (likely voters). Ținând cont și de diaspora, estimăm o participare finală la vot în turul unu ușor peste 55%.
”Cursa pentru intrarea în finala turului doi rămâne în continuare intensă. Pe lângă Ciolacu, desprins deja de restul plutonului, întrebarea este: cine va fi al doilea care intră în finală – Simion sau Ciucă?”, se întreabă Palada.

Sondaj pe 1003 persoane

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România. Volumul eşantionului: 1.003 persoane.
Perioada de culegere a datelor: 14 – 18 octombrie 2024. Metoda culegerii datelor: interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan (PNL) desființează programul electoral al lui Ciolacu: Pregătește ”Ultima plasă”, nimic despre antreprenori

Publicat

Rares Bogdan alegeri
Prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, susține că a realizat, după ce a citit proiectul electoral al candidatului PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, că acesta pregătește programul „Ultima plasă”.

Extinde controlul statului

”Statul Gras și umilirea antreprenorilor. Acest om continuă să ignore realitatea de zi cu zi a sute de mii de antreprenori români și contribuția crucială a economiei private la bunăstarea țării.
În discursul său de astăzi, probabil învățat la meditații, a reușit performanța de a face doar două referiri vagi la antreprenoriat, dar mesajul său rămâne clar: un stat tot mai mare și mai împovărător.
Așa zisul program al lui Marcel Ciolacu nu are alură de program prezidențial, fiind construit pentru un premier dornic de putere, deoarece propune extinderea controlului statului, în loc să fie sprijinit sectorul privat, care generează peste 80% din PIB și asigură milioane de locuri de muncă.

Stat hipertrofiat

Nimic despre susținerea reală a antreprenorilor, nimic despre facilități fiscale pentru cei care creează valoare, doar o tentativă de a controla și mai mult totul, de la afaceri până la viața cetățenilor.
În mod interesant, Ciolacu evită să clarifice poziția sa asupra cotei progresive – poate pentru că știe că PNL va guverna și va menține cota unică, singura care garantează echitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri.
România nu se poate dezvolta cu un stat hipertrofiat, ci doar cu o economie privată puternică, iar viitorul nu este cel al etatismului, ci al libertății economice și al antreprenorilor curajoși”, a spus Rareș Bogdan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 44 de ani din Cluj-Napoca, arestat. A produs un accident, era beat și a părăsit locul faptei

Publicat

accident

Polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au reținut un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca, după ce acesta a fost implicat într-un accident rutier pe DN1F E81, în afara localității Nădășelu, comuna Gârbău.

Accidentul a avut loc în data de 19 octombrie a.c., în jurul orei 16:00.

”Conform cercetărilor preliminare, bărbatul, în timp ce conducea autoturismul pe direcția Zalău – Cluj-Napoca, nu ar fi păstrat distanța de siguranță și ar fi intrat în coliziune cu un alt vehicul aflat pe același sens.

După impact, bărbatul nu a rămas la fața locului pentru soluționarea evenimentului, fiind solicitat un echipaj de poliție.

Acesta a fost ulterior depistat în localitatea Gârbău.

Alcoolemie uriașă

Testarea cu aparatul etilotest a indicat o valoare de 1,28 mg/L alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice”, arată IPJ Cluj.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar duminică a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax