Connect with us

EVENIMENT

Mircea Abrudean, la forumul OCDE: Doar oferind feed-back clar inițiativelor cetățenești creștem încrederea în actul de guvernare

Publicat


Mircea Abrudean

Clujeanul Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a participat la Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației”, organizat la Milano în perioada 21-22 octombrie.

Forumul a pus accent pe participarea cetățenilor, dar și al funcționarilor publici, în procesul decizional.

Mircea Abrudean, la forumul OCDE: Doar oferind feed-back clar inițiativelor cetățenești creștem încrederea în actul de guvernare

Tema Forumului a fost „Identificarea de noi oportunități pentru viitorul democrației: Demnitate-Securitate-Încredere”, și a adus în prim plan nevoia de a pune accent pe vocea cetățenilor în procesul decizional, ca element fundamental al unei guvernări deschise, potrivit Secretatiatului General al Guvernului.

Mircea Abrudean a vorbit în cadrul sesiunii „Valorificarea vocilor cetățenilor: Consolidarea democrației reprezentative prin participarea semnificativă a cetățenilor”, alături de George Papandreau, raportorul pentru Democrație al Consiliului Europei, Leo Varadkar, fost prim-ministru al Irlandei, Thierry Beaudet, președintele Consiliului Economic, Social și de Mediu al Franței, precum și alți reprezentați ai mediului internațional și reprezentați ai societății civile.

“Atât cetățenii, cât și funcționarii publici, trebuie să fie implicați în crearea unei culturi a participării publice. Investind în creșterea capacității civice și în formarea oficialilor, calitatea contribuțiilor cetățenilor se poate îmbunătăți și acestea pot fi mai bine integrate în elaborarea politicilor publice.

Fără o încredere reală și o implicare sistematică a societății civile în crearea politicilor publice, efortul depus și propunerile noi de la nivelul central al administrației pot rămâne ineficiente.

Feed-back-ul clar și prompt cu privire la modul în care sunt utilizate contribuțiile cetățenilor este esențial.

Guvernele ar trebui să asigure informarea completă și corectă a cetățenilor cu privire la sugestiile care au fost adoptate și să explice de ce este posibil ca altele să nu fi fost potrivite. Această abordare generează încredere și arată că participarea civică are rezultate tangibile”, a spus Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

România a făcut progrese în procesul de aderare la OCDE

De asemenea, în marja Forumului, Mircea Abrudean a avut și două întâlniri bilaterale.

Prima cu Gillian Dorner, director adjunct al Direcției pentru Guvernanța Publică a OCDE și Calos Santiso, șeful Diviziei pentru Guvernare Digitală, Inovare în sectorul public și Guvernare Deschisă OCDE, și o a doua, cu Ianoș Bertok, directorul Comitetului de Guvernanță Publică al OCDE.

Subiectele abordate în cadrul întâlnirilor au vizat atât temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE, cât și progresele făcute de România în cadrul procesului de aderare la Organizație.

Mircea Abrudean: România a făcut progrese importante

Forumul OCDE din acest an a urmărit să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă și sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creșterea încrederii cetățenilor în procesul de guvernare.

Discuțiile au vizat experiențele internaționale și inovațiile tehnologice care pot amplifica vocile cetățenilor în democrațiile moderne.

Participanții la Forum au discutat despre instrumentele digitale și utilizarea inteligenței artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, integritatea informației, combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței față de ingerințele străine nejustificate, cooptarea cetățenilor în procesul de tranziție ecologică, precum și guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituțiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

“Am spus și ieri și mă bucur să pot sublinia și la finalul lucrărilor Forumului că România este considerată de OCDE ca reper de bună practică în domeniul guvernării deschise. Am făcut progrese importante și drumul nostru către alinierea la standardele internaționale în acest domeniu continuă.

Sunt convins că vom putea integra în totalitate în legislația, politicile și practicile noastre recomandările făcute de OCDE, atât în domeniul guvernării deschise, cât și guvernanței publice și vom putea privi în urmă cu mândrie la tot efortul și consistența muncii depuse în acești ani”, a mai spus Mircea Abrudean.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Elevii clujeni învață să acorde primul ajutor: masaj cardiac, defibrilator și manevra Heimlich. Cursuri practice

Publicat

De

ajutor

Elevii de clasa a VIII-a de la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popovici” Cluj-Napoca au participat, marți, la primele cursuri practice de prim ajutor în care au învățat să folosească un defibrilator, să facă masaj cardiac și să aplice manevra Heimlich. Toate acestea îi ajută să poată interveni în caz de stop- cardio respirator sau când un coleg de-al lor se îneacă cu o bomboană sau cu mâncare.

Președintele Asociației Formatorilor Medicali Acreditați (AFMA), dr. Mihai Oprea, a declarat pentru Cluj24 că ”Primul ajutor în școală” este un proiect al asociației , în parteneriat cu Academia de Prim Ajutor, care are ca scop învățarea elevilor în mod gratuit cum să acorde primul ajutor.

”La nivel european și al Organizației Mondiale a Sănătății sunt recomandări potrivit cărora elevii de peste 12 ani ar trebui să aibă cunoștințe de prim – ajutor astfel încât, în momentul în care devin adulți, să fie capabili să facă aceste manopere și a salva vieți.

Copiii trebuie învățați de mici cum să acorde primul ajutor pentru că, ulterior, profesorii ar dori să învețe, dar și părinții.

Instructori specializați

ajutor

Potrivit statisticilor, 80% din stopurile cardio-respiratorii au loc acasă, iar cel mai probabil cineva din familie ar putea fi salvat în urma acestor cursuri de prim-ajutor.

Cursurile de 2 ore sunt ținute gratuit de instructori specializați – medici, paramedici, cu experiență în serviciile SMURD și de situații de urgență sau ambulanță și au o componentă teoretică și una practică. Sperăm să organizăm 40 de sesiuni în această primă fază”, a spus Oprea.

Practică pe manechine

Cursurile de marți au fost ținute de dr. Anca Acasandrei, medic rezident ATI, care a avut la dispoziție mai multe manechine și un defibrilator.

”Întotdeauna se poate întâmpla o situație de urgență, chiar în sala de clasă unde un elev se poate îneca cu o bomboană sau cu mâncare.

Îi învățăm pe elevi să evalueze o victimă, prin evaluarea stării de conștiență înainte de a suna la 112. Cel mai important este că îi învățăm să fie în siguranță, deoarece siguranța salvatorului este pe primul loc.

De asemenea, îi învățăm pe copii să evalueze dacă o victimă respiră sau nu, să deschidă căile aeriene, dar și să acorde primul ajutor, cu ajutorul masajului sau al unui defibrilator în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator. De asemenea, au fost învățați să aplice manevra Heimlich pentru dezobstrucția căilor aeriene.

Elevii s-au descurcat neașteptat de bine, au prins manevrele pe care le-au avut de făcut”, a afirmat Acasandrei.

E bine să știi ce ai de făcut

O elevă care a participat la curs a efectuat masajul cardiac și a spus că acordarea primului ajutor este necesară.

”Nu a fost ușor să aplic 30 de compresii, dar prin aceste cursuri de prim-ajutor poate reușim să salvăm o viață. E bine să știi ce ai de făcut în caz de nevoie, iar noi am învățat cum trebuie să procedăm”, a precizat aceasta.

Școlile se pot înscrie pe site-ul www.primulajutorinscoala.ro pentru a participa în proiect.

Proiectul este susținut financiar de Primăria Cluj-Napoca, iar cursurile de la Zbor Hub sunt organizate în parteneriat cu Asociația Preventis și de la School of Health.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la Mera. O femeie a fost găsită carbonizată, iar o tânără a suferit arsuri la nivelul feței

Publicat

O femeie a decedat, iar o tânără de 18 ani a suferit arsuri, într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea clujeană Mera.

Pompierii clujeni au intervenit, marți dimineață, la un incendiu izbucnit la o casă din Mera. Patru autospeciale s-au deplasat la fața locului.

O femeie a decedat, o alta a fost rănită

În interiorul casei, pompierii au găsit o femeie carbonizată. O altă tânără a suferit arsuri la nivelul feței și primește îngrijiri medicale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu de casă în localitatea Mera. La fața locului s-au deplasat de urgență 4 autospeciale, alături de autoscară. Incendiul se manifestă la un singur nivel al casei, cu degajări puternice de fum. Odată ce au pătruns în interior, forțele noastre au găsit o femeie carbonizată. De asemenea, o tânără de aproximativ 18 ani, care prezintă arsuri la nivelul feței, primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Intervenția este în desfășurare, revin și cu alte imagini”, a transmis ISU Cluj.

Update

„Incendiul este lichidat, în aceste momente se înlătură efectele negative ale acestuia”, a mai completat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cluj-Napoca va găzdui, în weekend, Trofeul Carpați Niro 2024 la handbal feminin

Publicat

Federația Română de Handbal organizează Trofeul Carpați Niro la handbal feminin, în weekend, la Cluj-Napoca. Participă echipele din șase țări.

În perioada 25-27 octombrie 2024, Federația Română de Handbal la BT Arena din Cluj-Napoca, are loc Trofeul Carpați Niro, la handbal feminin (senioare) cu participarea a șase echipe: România, Brazila, Elveția, Turcia, Macedonia de Nord și Slovacia.

Programul competiției

Vineri, 25 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Brazilia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 2: România – Macedonia – ora 17:30
  • Meciul 3: Elveția – Turcia – ora 19:30.

⁠Sâmbătă, 26 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Macedonia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 2: România – Elveția – ora 17:30
  • Meciul 3: Brazilia – Turcia – ora 19:30.

Duminică, 27 octombrie 2024:

  • Meciul 1: Elveția – Macedonia – ora 12:30;
  • Meciul 2: Turcia – Slovacia – ora 14:30
  • Meciul 3: România – Brazilia – ora 17:30
  • Festivitatea de premiere – ora 19:15

Jucătoarele, întâlnire cu fanii

Pe 24 octombrie, de la ora 17 la 18, fanii naționalei sunt așteptați la Iulius Mall, unde jucătoarele României vor face poze, vor da autografe și vor schimba câteva pase cu fanii prezenți.

Totodată, marți, 22 octombrie, de la ora 17, la sala BT Arena va fi antrenamentul deschis al echipei României (primele 20 de minute).

Biletele pot fi achiziționate online. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj- Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme la Cluj în ultimele zile de octombrie. De ce temperaturi avem parte

Publicat

De

Vremea la Cluj

Administrația de meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice și precipitațiilor până în data de 3 noiembrie

La Cluj, temperaturile se mențin, deocamdată, ridicate în timpul zilei.

Vreme la Cluj în ultimele zile de octombrie. De ce temperaturi avem parte

Potrivit meteoroilogilor, în această săptămână, valorile termice diurne nu vor avea variații importante, iar media acestora va fi de 17 – 18 grade.

Pe parcursul nopților însă, valorile termice vor fi în creștere în primele zile de la medii de -1…0 grade, spre 4 grade.

Vremea se răcește la început de noiembrie

În săptămâna următoare, până în data de 3 noiembrie, vremea se va răci treptat, dar diferențele vor fi mai ales la valorile diurne, arată meteorologii.

În medie, maximele vor ajunge la 11 – 12 grade, iar minimele la 1 – 2 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi în creștere după data de 31 octombrie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax