Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Mircea Abrudean: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

Publicat


Morcea Abrudean

Secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, participă în aceste zile la Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației, de la Milano.

Potrviti acestuia, eforturile pe care le face România sunt apreciate la cel mai înalt nivel.

Mircea Abrudean: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

În aceste zile are loc, la Milano, evenimentul ”Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației”, organizat de Secretariatul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) şi Italia, care deține președinția G7 în acest an, cu tema „Identificarea de noi oportunități pentru viitorul democrației: Demnitate-Securitate-Încredere”.

În cadrul demersurilor de avansare a candidaturii României la OCDE, Secretariatul General al Guvernului României a fost invitat să participe, alături de toate guvernele statelor membre și statelor candidate, și este reprezentat de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului.

Creșterea încrederii în guvernarea deschisă

Forumul OCDE din acest an urmărește să ofere o platformă incluzivă de dialog pentru guverne, societatea civilă și sectorul privat pentru a avansa agenda globală privind creșterea încrederii în guvernarea deschisă, potrivit Secretariatului General al Guvernului.

Discuțiile vor avea ca bază de plecare progresele de etapă pentru cei cinci piloni ai Declarației ministeriale de la Luxemburg, adoptată în marja primei reuniuni a Forumului (2022) și la semnarea căreia a participat și România, reprezentată la acel moment de Mircea Abrudean, în calitate de șef al Cancelariei prim-ministrului.

Încrederea în instituțiile publice stă la baza celor 5 piloni de lucru care formează Inițiativa OCDE pentru consolidarea democrației, combaterea dezinformării, consolidarea reprezentării, participării și deschiderii în viața publică, adoptarea responsabilităților globale ale guvernelor și construirea rezistenței la influența străină, pregătirea guvernelor pentru a răspunde provocărilor climatice și de mediu și transformarea guvernanței și guvernării publice pentru o democrație digitală.

România şi-a exprimat intenția de a se alătura inițiativei ”Trust survey”

Forumul OCDE din acest an de la Milano se va axa pe instrumentele digitale și utilizarea inteligenței artificiale ca instrument constructiv în procesul de guvernare, pe integritatea informației, combaterea dezinformării și consolidarea rezilienței față de ingerințele străine nejustificate, pe cooptarea cetățenilor în procesul de tranziție ecologică, precum și pe guvernarea deschisă, pornind de la rezultatele celui de-al doilea Studiu OCDE privind încrederea în instituțiile publice, lansat la 10 iulie 2024.

În ceea ce privește tematica „Reconstruirea încrederii în guverne”, va fi prezentat Studiul OCDE privind încrederea în instituțiile publice ”Trust Survey”.

Studiul a fost extins şi la nivelul statelor aflate în proces de aderare la OCDE.

În acest sens, România şi-a exprimat intenția de a se alătura inițiativei ”Trust survey” și de a participa în analiza pe care OCDE o va realiza în etapa următoare, respectiv 2025 – 2026, pentru toate statele doritoare.

Mircea Abrudean

Luni, Mircea Abrudean a fost speaker în cadrul unuia dintre panelurile Forumului, în cadrul sesiunii ”Facem ca vocile oamenilor să conteze – Întărirea democrației reprezentative prin participarea semnificativă a cetățenilor”, alături de George Papandreau, raportorul pentru Democrație al Consiliului Europei, Leo Varadkar, fost prim-ministru al Irlandei, Thierry Beaudet, președintele Consiliului Economic, Social și de Mediu al Franței, precum și alți reprezentați ai mediului internațional și reprezentați ai societății civile.

La acest panel, la care pe lângă participanții din sală, au fist prezente online peste 750.000 de persoane, din cele peste 44 de state reprezentate la Forum, Mircea Abrudean a purtat discuții libere pe tema consolidării proceselor de participare cetățenească ca o caracteristică de bază a democrațiilor reprezentative.

România este dată drept exemplu

De asemenea, secretarul general al Guvernului a avut o întrevedere bilaterală cu Gillian Dorner, director adjunct al Direcției pentru Guvernanța Publică a OCDE și Calos Santiso, șeful Diviziei pentru Guvernare Digitală, Inovare în sectorul public și Guvernare Deschisă OCDE.

Principalele teme au fost progresele și temele comune de colaborare între Guvernul României și OCDE pe domeniile guvernării deschise, inovării in sectorul public, creșterea încrederii populației în guvern și inițiativele viitoare ale OCDE la care Secretariatul General al Guvernului ar putea contribui.

“România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise și este dată drept exemplu în toate rapoartele pe care organizația le face pe această temă. Mă bucur să văd că eforturile pe care țara noastră le face sunt apreciate la cel mai înalt nivel”, a precizat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Publicat

balaj

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.

Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj, încurajează comportamentul violent al suporterilor „studenților”, scrie GSP.

Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

„În primul rând, trebuie să-ți dorești pentru a rezolva o problemă. Suporterii noștri se plâng că sunt ridicați, nu se pot așeza pe locurile pe care le-au cumpărat. Sunt fete care au fost scuipate, lovite. Avem copilul acela… Am încercat să nu mai spun nimic. Am solicitat să stăm la inelul superior, dar am fost invitați să stăm jos.

Noi le-am mulțumit că am primit mai multe bilete decât prevede regulamentul, 2.400 față de 1.500, dar ce se întâmplă în afara stadionului pare că este încurajat. Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de suporter, chiar în timpul serviciului, chiar de la jandarmerie. Unii își întorc spatele când suporterii noștri sunt scuipați. Intervin doar când fanii noștri răspund.

Cel care a lovit cu bâta a zis că nu-l interesează dacă e fată, băiat, minor, dacă e fan CFR, nu se poate abține. Un copil de 19 ani a avut fața spartă cu o sticlă, la el se referea Kelemen Hunor.

Și a fost lovit pentru că e fan CFR. Dimineața se chinuiau să îi scoată cioburile din față. Asta s-a întâmplat în preajma stadionului”.

Cristi Balaj, despre calificarea în semifinalele Cupei României

„Este pentru prima oară în cariera lui Dan Petrescu când a câștigat la penalty-uri. Niciodată! De fiecare dată a pierdut. Eu i-am zis de ce am câștigat, dar rămâne între noi. S-au schimbat mulți jucători, am avut două zile mai puțin. Am jucat luni, față de sâmbătă, cum au jucat ei. Am făcut multe modificări, cei care au jucat au demonstrat că merită să fie la CFR. Suntem fericiți.

E greu de rezolvat problema mingii. E un contract în derulare. Dar, după discuțiile acestea, se va acorda un interes mai mare acestui aspect în sezonul viitor. Sunt convins că se va acorda un interes mult mai mare din sezonul viitor. La noi s-a discutat de mingi la antrenament, dar nu le-a criticat nimeni.

Dacă FRF va găsi o soluție pentru semifinale, e binevenită decizia. E bine pentru fotbal. Există un sponsor care a făcut niște eforturi, nu ar fi fair-play. Sunt convins că FRF va lua în considerare acest aspect”, a încheiat președintele lui CFR Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Publicat

De

Angajații din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului de MALPRAXIS

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.

Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.

Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Practic, profesioniștii din Sănătate, reuniți la conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” vor simplificarea sistemului.

”Noi avem o urgență care înseamnă o regândire a sistemului de malpraxis, pentru a crește posibilitatea profesioniștilor să-și facă datoria în mod adecvat, iar pacienții să beneficieze de protecția necesară. De asemenea, trebuie să regândim sistemul și din perspectiva modului în care sunt asigurate și unitățile sanitare.Vrem simplificarea sistemului, în sensul că ne dorim să creștem ponderea înțelegerilor amiabile, astfel încât nici pacientul, nici profesionistul să nu ajungă atât de frecvent la comisiile de cercetare și în instanțe. Să existe posibilitatea de a se înțelege, la nivelul asiguratorlui foarte rapid”, a declarat conf univ. Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.

Sistemul este nefuncțional

Reprezentanții Federației spun că de mai bine de 10 ani, toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențele, care sunt cunoscute, dar fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.

Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți, mai spun reprezentanții profesioniștilor din sistem, conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul.

Concluzia este că actualul sistem păgubește profesioniștii din Sănătate și prejudiciază pacienții.

Potrivit ultimului studiu sociologic făcut în România, și acesta mai vechi de 10 ani, erau 176.189 de contracte de asigurari de raspundere civilă, iar despăgubirile au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, în 2012.

Ce este maplraxisul

Malpraxisul este descris ca orice deviere de la standardele de îngrijiri medicale acceptate, care determină prejudicii unui pacient. De asemenea, ”evenimentele adverse” sunt incidentele medicale – evenimente medicale nedorite care nu sunt determinate de neglijență.

Un eveniment medical nefericit este o consecința severă a unui tratament aplicat corect, care intervine rar (nu mai mult de 1% din cazuri), cum ar fi reacții alergice la medicamente sau complicații chirurgicale neobișnuite în urma tratamentului.

Niciun profesionist din Sănătate nu are dreptul să își desfășoare activitatea dacă nu are o asigurare de malpraxis, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau privat.

La conferința de la Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Agenția Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, inclusiv reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, avocați, juriști, dar nu și cei ai Ministerului Sănătății.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj-Napoca, dr. George Dindelegan, șeful secției de Chirurgie Generală I a Spitalului de Urgență Cluj, prorector al UMFIH Cluj-Napoca, dar și dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Publicat

Accident Feleacu

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate