Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, va vota la alegeri cu urna mobilă. Este confirmat cu COVID și se află acasă la Florești, în izolare

Publicat


Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, va vota la alegerile parlamentare cu urna mobilă, în condițiile în care se află acasă, la Florești, în izolare pentru 14 zile, după ce a fost fost joi confirmat cu COVID.

Oros este și candidat pe lista PNL Cluj pentru Senat, unde ocupă primul loc.

Din cauza infectării cu noul coronavirus, Adrian Oros nu va putea participa nici la ceremonia de sărbătorire a Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.

Alegerile parlamentare au loc pe 6 decembrie, iar izolarea lui Oros expiră la patru zile după scrutin.

Citește și Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, infectat cu noul coronavirus. Clujeanul se află în izolare



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Zeci de elevi, părinți și profesori la Marșul Bicicliștilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”  

Publicat

bicicliști

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj-Napoca a organizat ,,Marșul Bicicliștilor”, care a avut loc în cadrul programului Săptămana Verde. Astfel, aproximativ 120 de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au pornit pe traseu într-o plimbare care a durat peste 2 ore. 

Traseul parcurs a început în curtea unității de învățământ și a continuat pe str. Primăverii- str. Plopilor- Parcul Rozelor- pista de biciclete de pe malul drept al Someșului- str. Splaiul Independențe- Pod Garibaldi- pista de biciclete de pe malul stâng al Someșului- Pod Rozelor- Parcul Rozelor- str. Plopilor- Str. Primăverii, apoi linia de finish pe Aleea Peana, nr. 2-4 (Școala Gimnazială Ion Creangă).

 Evenimentul a fost o adevărata reușită

bicicliști

,,A fost o adevărată reușită. Fericire totală din partea copiilor”, sunt cuvintele profesorului coordonator Simona Mariaș pentru a rezuma evenimentul.

Alături de prof. Camelia Sîncrăian Pop și la inițiativa Iulianei Moholea, membru al consiliului părinților, s-a urmărit promovarea în rândul copiilor a unui stil de viață mai sănătos și productiv.

Așadar, această activitate se remarcă în cadrul Saptămânii Verzi, aducând o notă de originalitate și dynamism, restul activităților fiind statice, în timp ce aceasta a fost una foarte dinamică.

Cum sportul îi ajută pe copii să se deconecteze de realitatea digitală

Totodată, profesorul școlii a adus în discuție problematica timpului excesiv petrecut de copii în mediul virtual, aceasta fiind de părere că activitățile în aer liber îi pot ajuta pe copii să petreacă mai puțin timp pe dispozitivele electronice.

”Sunt tot timpul cu telefoanele în mână…însă astăzi au uitat cu țoții de grija lor”, a spus Mariaș.

Elevii au fost, astfel, foarte dornici de mișcare și socializare, privind activitatea ca pe un prilej de a se cunoaște mai bine între ei, fiind liberi să iasă din zona lor de confort.

“La școală fiecare este cu clasa lui, grupul lui, dar aici s-au format noi prietenii”, menționează Simona Mariaș.

Proiectul ,,Săptămâna Verde” – educație ecologică în școli

Programul “Săptămâna verde” a început în 2023 și se desfășoară pe parcursul a 5 zile lucrătoare din timpul anului școlar. În această perioadă, unitățile de învățământ sunt încurajate să implice elevii în activități care au ca scop educarea cu privire la mediul înconjurător și menținerea unui stil de viață sănătos.

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj reușește, de asemenea, să implementeze aceste obiective, prin diversele activități interprinse. Pe lângă ,,Marșul Bicicliștilor”, elevii școlii au vizitat Universitatea Tehnică, unde cadrele didactice ale Facultății de Mediu au prezentat micuților curioși experimente și videoclipuri educative cu privire la mediu și poluare.

La finalul activității, elevii și-au pus cunoștințele la încercare printr-un quiz distractiv pe Kahoot, iar datorită rezultatelor bune obținute, au fost recompensați cu premii de către universitate.

Alte activități

Săptămâna Verde se va încheia vineri, cu o acțiune de ecologizare, în care copiii vor contribui la îmbunătățirea orașului și vor învăța tehnici de supraviețuire.

Cadrele didactice ale școlii au mulțumit Primăriei și Poliției Locale Cluj-Napoca, a căror cooperare a fost utilă în organizarea evenimentului de miercuri.

De asemenea, și părinții au avut o contribuție la bunul mers al activității, prin mobilizarea de care au dat dovada pentru a face rost de veste reflectorizante și de truse de prim ajutor.

Având la dispoziție truse de prim ajutor oferite de părinți, copiii care nu au avut bicicletă au avut și ei un rol important pe traseu, fiind “ajutorul de serviciu” în cazul unor probleme.

Timeea Morocoj
Bianca Matei
Alexandru Mocan

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Publicat

boc u cluj (2)

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la Napoca Live, despre „U” Cluj și șansele echipei de a juca în cupele europene.

„Acum încep și eu să mă mai relaxez (după victoria Universității cu Poli Iași), a început să ne mai vină și nouă apă pe Someș. După meciul cu Petrolul eram tare supărat și s-a oprit un clujean lângă mine și mi-a zis: lasă, domnule primar, nu fi necăjit, noi iubim echipa, nu rezultatul.

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Mă bucur că echipa și-a regăsit cadența și că, an de an, ridică standardele tot mai sus. Nu e departe momentul când U va juca în cupele europene. Îi felicit pe băieți pentru victorie și le țin pumnii pentru meciul următor de la Craiova. Haide U, și la bine și la greu”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidatura pentru un nou mandat de primar la Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL), respinsă de Biroul Electoral

Publicat

iancu gheorghe

Candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL) la alegerile din 9 iunie a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, decizia putând fi contestată la Judecătoria Huedin.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, dl. lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (pozitia 249 — „Iancu Gheorghe / Primar aI comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii dlui Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare.

Cu drept de contestație la Judecătoria Huedin în termen de 48 ore”, se arată în decizia Biroului Electoral Căpușu Mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia din nou la vale. S-a turnat asfalt care a crăpat. Restricții de circulație

Publicat

De

O bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Dar, surpriză, asfaltul turnat s-a crăpat joi dimineață, asfel că în zonă traficul a fost restricționat și s-au montat jaloane în zona afectată.

O soluție tehnică greșită

”Nu știm cine a decis să se toarne asfalt peste o surpătură, dar a fost o decizie proastă. Acum s-a crăpat și asfaltul.

Acolo trebuie lucrare serioasă, cu piloți și parapet de beton, pentru că riscăm să o ia toată strada la vale. Nu e prima oară când se rupă porțiuni mari din această stradă”, a spus un locuitor al zonei pentru Cluj24.

Atenție la conductele de utilități

Uliului

Un altul a avertizat că în zona afectată sunt și conducte de utilități, solicitând intervenția de urgență a autorităților pentru remedierea situației.

”Dacă trece un camion greu de câteva tone pe stradă să nu ajungem să îl vedem răsturnat”, a avertizat acesta.

Strada Uliului a mai fost afectată de surpări și anul trecut.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax