Connect with us

EDUCATIE

Ministerul Educației: Peste 100.000 de angajați din învățământ au fost vaccinați

Publicat


Ministerul Educației a anunțat că joi a fost atins pragul de 100.000 de angajați din învățământ care au fost vaccinați împotriva Covid-19.

„100.000! În campania de vaccinare a personalului din învățământ am atins astăzi – 4 martie – borna de 100.000 de persoane vaccinate. Practic, la finalul acestei zile, peste 101.000 angajați din sistemul de învățământ s-au vaccinat”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta susține că în acest fel aproape 30% din salariații din învățământ au fost imunizați.

„Eforturile de a organiza o campanie prioritară pentru personalul din învățământ dau, iată, rezultate”, a mai spus ministrul Educației.

Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât media pe țară. Preț RECORD la apartamentele noi

Publicat

Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar cu circa 75% mai mulți bani pentru un apartament în Cluj-Napoca decât media la nivel național.

La Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, 2.896 de euro/mp pentru un apartament, cu 75% mai mult decât prețul mediu înregistrat la nivel național, arată o analiză Imobiliare.ro.

Un apartament în Cluj-Napoca este cu 75% mai scump decât prețul pe țară

În septembrie 2024, prețul mediu al unui apartament la Cluj-Napoca a fost de 2.896 euro/mp, cu 14% mai mult decât în septembrie 2023 și cu 75% peste media înregistrată la nivel national, de 1.656 euro/mp. Apartamentele s-au scumpit într-un an la nivel național cu 13%.

Apartamentele din Cluj-Napoca sunt mult mai scumpe și comparativ cu alte orașe de mărimea sa: în Cluj-Napoca, prețul mediu al unui apartament nou în luna septembrie 2024 a fost de 3.230 euro/mp, cu 40% mai mult decât în Brașov – 2.313. euro/mp și cu 62% mai mult decât în București – 1.993 euro/mp.

Doi potențiali cumpărători pentru fiecare apartament

Chiar și în aceste condiții, competiția este mare pe piața din Cluj-Napoca pentru că oferta se menține destul de limitată. În trimestrul III al acestui an, pe platforma menționată au fost scoase la vânzare 1.128 de apartamente noi, cele mai multe în Mănăștur, Mărăști, Între Lacuri, Gruia și Dâmbul Rotund.

Pentru fiecare apartament nou listat au existat doi potențiali cumpărători care și-au manifestat interesul față de acesta. În unele zone, numărul este de trei potențiali cumpărători pentru fiecare apartament nou, respectiv în Centru – unde prețul mediu este de 3.012 euro/mp și în cartierul Zorilor – 2.988 euro/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri și propune un Black Friday administrativ.

Astfel, autorizațiile de construire și certificatele de urbanism vor fi emise într-o zi.

Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online

CJ Cluj va diminua timpii de eliberare a documentelor depuse de clujeni, la fel cum a făcut și anul trecut.

Astfel, toate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire depuse în intervalul 11.11.2024 – 15.11.2024, ora 12.00, către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.

Toate documentele au valabilitate juridică

„Având în vedere succesul de anul trecut al campaniei similare inițiate, când au fost emise, în decurs de cinci zile, nu mai puțin de 45 de acte de urbanism online, am decis să o reluăm și în 2024.

Este o nouă provocare pe care ne-am asumat-o și prin care dorim să atragem atenția cetățenilor asupra beneficiilor digitalizării serviciilor publice și a importanței eliminării hârtiei și a cozilor de la ghișeu”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Toate documentele emise online de CJ Cluj au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Nor de fum negru peste cartierul Mărăști, provenit de la un TIR defect

Publicat

Un nor dens de fum negru s-a lăsat peste cartierul Mărăști, în dimineața zilei de marți. Fumul provine de la un TIR, care se pare că a suferit o defecțiune tehnică pe strada Aurel Vlaicu, imediat după stația de autobuz.

Potrivit martorilor de la fața locului, focul a fost stins rapid de către șofer cu extinctorul din dotare, însă norul de fum gros și persistent s-a făcut remarcat în zonă. Cauza exactă a defecțiunii nu este cunoscută.

Nor de fum negru peste cartierul Mărăști

Până la momentul publicării acestei știri, pompierii din Cluj nu au fost alertați în legătură cu acest incident. Norul de fum gros a atras atenția trecătorilor și a rezidenților din zonă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fotbalist al Universității Cluj a recunoscut că s-a DOPAT. Reacția ANAD

Publicat

berto

Hildeberto „Berto” Pereira, atacantul de 28 de ani al Universității Cluj, a fost găsit dopat la un control antidoping. În urma acestui rezultat, fotbalistul și-a reziliat contractul cu trupa ardeleană.

Controlul a fost efectuat pe 6 septembrie și a relevat faptul că Berto avea în corp Furosemid.

Acesta a anunțat că nu a făcut gestul în mod intenționat, pentru a-și crește randamentul sportiv, ci din motive personale.

De asemenea, Berto anunță că și-a reziliat contractul cu trupa ardeleană.

Un fotbalist al Universității Cluj a recunoscut că s-a DOPAT. Reacția ANAD

„Pe 6 septembrie am făcut un test antidoping, iar rezultatul s-a întors pozitiv. Vreau să anunț foarte clar că nu am luat nicio substanță cu intenția de a-mi spori performanțele sportive, ci din motive personale care urmează să fie clarificate și justificate în viitorul apropiat. Situația este fără discuție dificilă și de impact pentru mine, dar sunt decis să cooperez cu autoritățile abilitate.

Înțeleg seriozitatea acestei probleme și am decis să reziliez contractul cu Universitatea Cluj. Decizia vine pentru a-mi permite să mă concentrez pe ceea ce urmează și-mi asigură faptul că procesul va fi transparent și eficient.

Sunt determinat să mă apăr și să justific totul pentru a se rezolva cât mai repede și să revin cât mai repede pe teren”, a spus Berto pentru Iamsport.

Ce spune ANAD

Președintele Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Ștefan Rohnean, a reacționat, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, după ce atacantul Hildeberto Pereira (28 de ani) a fost prins dopat și și-a reziliat contractul cu Universitatea Cluj.

Ștefan Rohnean a precizat că ANAD așteaptă ca sportivul să ceară și recoltarea probei B. În funcție de noul rezultat, vor fi demarate procedurile de stabilire a gradului de vinovăție, ceea ce va determina durata pedepsei sportivului.

Dacă va fi găsit pozitiv și la al doilea test, cea mai dură pedeapsă pentru Hildeberto ar putea fi o suspendare de până la 2 ani. În cazul în care proba B este negativă și se ajunge la cea mai mică pedeapsă, fotbalistul poate scăpa doar cu mustrare.

„Sunt suplimente care pot fi contaminate”

În comunicatul trimis către iAMsport.ro, Hildeberto și-a asumat faptul că a consumat substanțe interzise în scop personal. În acest context, există și posibilitatea ca fotbalistul să nu mai ceară recoltarea probei B, ceea ce înseamnă că pedeapsa sa va fi stabilită pe baza rezultatului testului efectuat pe 6 septembrie.

„Mă surprinde că a ajuns deja la dumneavoastră și că astfel de cazuri apar în presă înainte de a fi definitive. Sunt suplimente care pot fi contaminate și, când vorbim de furosemid, am mai avut un caz al unei atlete (n.r. – Florentina Iușco, înainte de JO 2024), a mai fost și celebrul caz al Simonei Halep, dați-mi voie să nu vă răspund la toate întrebările astăzi pentru că trebuie să vedem unde va duce cazul, dacă vorbim de un supliment contaminat sau dacă vorbim pur și simplu de un altfel de caz.

„Există posibilitatea ca sportivul să ceară proba B”

Pedeapsa poate să fie începând de la mustrare, depinde foarte mult de unde a plecat contaminarea, dacă sportivul și-a luat toate măsurile de precauție și, în cazul în care contaminarea a fost fără o culpă a sportivului, sigur că poate fi redusă până la mustrare. În rest, de la mustrare până la 2 ani, decizia din partea Comisiei de Audiere poate fi oricare. 2 ani ar fi cel mai mult, dar vorbim ipotetic și nu pot să vă confirm nimic despre sportivul de la Cluj.

După cum știți, există posibilitatea ca sportivul să ceară proba B și după ce se finalizează analiza probei B urmează să se confirme că există un caz de dopaj. dacă sportivul renunță la proba B, atunci da, putem să considerăm că avem un caz pozitiv și atunci încep celelalte proceduri, care privesc gradul de vinovăție. Dacă gradul de vinovăție este unul scăzut, poate să ducă la o reducere substanțială a sancțiunii.

Dacă sportivul și-a asumat și v-a informat, este strict problema lui. Noi, până nu avem un caz cert, nu putem comunica în presă. În momentul în care nu va exista o altă opțiune, vom informa și vom ieși cu un comunicat de presă”, a spus Ștefan Rohnean.

Reacția clubului

„Jucătorul Hildeberto José Morgado Pereira a comunicat clubului FC Universitatea Cluj că a fost notificat de către Agenția Națională Anti-Doping cu privire la faptul că a fost raportat un rezultat analitic pozitiv cu o substanță aflată pe lista substanțelor interzise în urma unui control la care a fost supus, fără să se dispună suspendarea acestuia.

FC Universitatea Cluj nu a primit nicio informare oficială din partea ANAD în acest caz.

FC Universitatea Cluj nu are cunoștință despre modalitatea în care substanța a ajuns în corpul jucătorului și precizează că responsabilitatea cu privire la o eventuală încălcare a reglementarilor anti-doping aparține jucătorului.

Dacă o astfel de practică a avut loc, s-a petrecut în afara cadrului oficial și în afara procedurilor medicale aprobate de staff-ul FC Universitatea Cluj.

FC Universitatea Cluj promovează valorile unei competiții curate inclusiv în ceea ce privește evitarea cu strictețe a oricăror practici care contravin reglementărilor anti-doping.

Clubul și jucătorul au decis încetarea amiabilă a contractului.

Orice detalii despre situația jucătorului vor fi oferite de către reprezentanții acestuia”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax