Connect with us

ECONOMIE

Miliarde de lei pentru calea ferată a Clujului. Firmele se ÎNGHESUIE la caşcaval

Publicat


CFR SA a primit 19 oferte pentru electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km).

„Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că 19 operatori economici au depus oferte la procedurile de licitaţie deschisă pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări de electrificare şi reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km), pentru creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă.

În cadrul procedurilor de licitaţie publică, împărţite în patru loturi, au fost depuse următoarele oferte pentru fiecare lot, astfel:

Lot 1 Cluj-Napoca – Aghireş – 5 operatori economici

1. Asocierea FCC CONSTRUCCION S.A., CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE INŞAAT ANONIM ŞIRKETI ANKARA SUCURSALA BUCURESTI, GULERMAK AGIR SANAYI INŞAAT VE TAAHHUT A.Ş.

2. PORR CONSTRUCT

3. Asocierea S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. ARCADA COMPANY

4. Asocierea WEBUILD SPA – MILANO, SALCEF, IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA ITALIA S.P.A.

5. YAPI MERKEZI INŞAAT VE SANAYI A.Ş., MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S

Valoarea financiară estimată: 1.505.138.213,54 RON, fără TVA

Lotul 2 Aghireş – Poieni – 4 operatori economici

1. Asocierea ARCADA COMPANY, S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A

2. Asocierea FCC CONSTRUCCION S.A, CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE INŞAAT ANONIM ŞIRKETI ANKARA SUCURSALA BUCURESTI, GULERMAK AGIR SANAYI INŞAAT VE TAAHHUT A.Ş.

3. Asocierea WEBUILD SPA – MILANO, SALCEF SPA, IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA ITALIA S.P.A.

4. Asocierea YAPI MERKEZI INŞAAT VE SANAYI A.Ş., MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.
Valoarea financiară estimată: 1.472.917.742,19 RON, fără TVA

Lotul 3 Poieni – Aleşd – 4 operatori economici

1. Asocierea Railworks: ALSTOM TRANSPORT SA – ARCADA Company S.A. (lider de asociere)

2. Asociere FCC CONSTRUCCION S.A. – GULERMAK – CCN

3. Asocierea WEBUILD SPA – IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA- SALCEF SPA

4. Asocierea YAPI MERKEZI INSAAT VE SANAYI A.S. – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.

Valoarea financiară estimată: 2.168.599.348,22 Lei, fără TVA

Lotul 4 Aleşd – Frontieră Ungaria – 6 operatori economici

1. PORR Construct SRL – ofertant unic

2. Asocierea Railworks: ALSTOM TRANSPORT SA (lider de asociere) – ARCADA Company S.A.

3. Asociere FCC CONSTRUCCION S.A. – GULERMAK – CCN

4. Asocierea DRUM ASFALT SRL şi ZUE SPOLKA AKCYJNA

5. Asocierea WEBUILD SPA – IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA- SALCEF SPA

6. Asocierea YAPI MERKEZI INSAAT VE SANAYI A.S. – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.

Valoarea financiară estimată: 2.418.935.784,51 Lei fără TVA

Obiectivul general al contractelor este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km) pentru creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate, precum şi îndeplinirea următoarelor obiectivelor specifice:

– creşterea vitezei de circulaţie la valori cuprinse între 120 km/h şi 160 km/h pe întregul tronson;
– modernizarea staţiilor (inclusiv haltele de mişcare)
– modernizarea clădirilor staţiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
– modernizare poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terasamentelor;
– facilităţile pentru persoanele cu dizabilităţi;
– montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
– construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
– modernizarea instalaţiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului;
– maximizarea capacităţii de tranzit;
– asigurarea interoperabilităţii prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din staţii si haltele de miscare
– instalaţii de centralizare electronică noi, în staţii, şi introducerea sistemului de siguranţă ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
– modernizarea echipamentului de telecomunicaţii.

„Durata de implementare este de 102 luni pentru fiecare contract”

Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe cele patru loturi, aferente liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km), se vor asigura condiţii tehnice pentru circulaţia cu viteza de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.

Durata de implementare este de 102 luni pentru fiecare contract, astfel: 6 luni pentru proiectare, 36 luni pentru execuţia lucrărilor, iar perioada de garanţie este de minimum 60 de luni, sursa de finanţare fiind asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare şi managementul traficului feroviar.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA – companie care administrează infrastructura feroviară publică – desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă”, se arată în comunicat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Iar începe nebunia. Wizz Air a anulat zborul Cluj-Bologna din motive tehnice

Publicat

microsoft wizz

Compania aeriană Wizz Air a anulat, marți, zborul de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj spre Bologna (Italia), lăsând pasagerii cu ochii în soare. 

Cursa trebuia să decoleze la ora 6,55.

”Am făcut check-in-ul, nu a fost nicio problemă. Ne-au urcat pe toți pasagerii în autobuze, avionul era acolo, dar apoi ne-au anunțat că zborul s-a anulat.

Cu Wizz Air niciodată nu știi dacă pleci, dacă ajungi la destinație și ce soluții ai, din păcate”, a spus un pasager nemulțumit că a pornit în concediu cu stângul din cauza companiei loe cost

Potrivit acestuia, oamenii au fost anunțați că anularea este cauzată de probleme tehnice.

De asemenea, a fost anulat și zborul de retur care urma să aterizeze de la Bologna la Cluj la ora 11,20.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Carnea de vită Premium Angus din Sibiu – gust autentic și încredere în fiecare bucată

Publicat

Premium Angus

La poalele Carpaților, într-un mediu natural, se produce o carne de vită de o calitate excepțională care încântă papilele gustative și aduce încredere în produsele de pe masă. E vorba despre carnea de vită Premium Angus, din Sibiu. Această carne nu este doar un produs local, ci un etalon al performanței culinare și al devotamentului față de practici agricole sustenabile.

Calitatea Premium Angus – oalegere pentru experiențe culinare incomparabile

Într-o lume în care timpul petrecut cu cei dragi este din ce în ce mai prețios, fiecare masă devine o oportunitate de a crea amintiri memorabile.

Carnea de vită Premium Angus din Sibiu este alegerea perfectă pentru cei care apreciază gustul autentic și calitatea superioară a preparatelor.

Recunoscută pentru textura sa rafinată și marmorarea intensă, această carne oferă o experiență culinară de neuitat, indiferent de modul în care este gătită.

Fie că alegi să pregătești o friptură suculentă la tigaie sau să organizezi un grătar pentru a pune în valoare aromele naturale ale cărnii, Premium Angus va fi punctul culminant al mesei tale. Atenția pentru detalii și practicile eficiente de producție garantează nu doar un gust deosebit, ci și un produs sănătos.

Secretele unui steak de vită desăvârșit

Pentru a sublinia aromele naturale ale cărnii de vită Angus, marinarea este un pas esențial. Aceasta îmbogățește gustul și rafinează textura cărnii.

Alege sosuri care să completeze armonios preparatul și să adauge un plus de savoare. În plus, utilizarea unui grătar de calitate, cu control precis al temperaturii și distribuție uniformă a căldurii, e recomandat pentru a menține suculența și aromele autentice ale cărnii.

Tomahawk Steak – piesă de rezistență la BBQ

Top view of dry-aged marble beef steak Tomahawk on black slate with spices. Flat lay, dinner concept.

Pentru cei care doresc să impresioneze cu adevărat, un tomahawk steak pregătit pe un grătar cu smoker este alegerea ideală.

Carnea de vită Premium Angus, cu marmorarea sa bogată și gustul inconfundabil, este perfectă pentru această metodă de gătire lentă, care permite aromelor să se dezvolte în mod optim. Reglează temperatura grătarului între 110-135°C și asigură-te că folosești un termometru pentru a obține exact rezultatul dorit.

După gătire, lasă carnea să se odihnească pentru a permite sucurilor să se redistribuie uniform, garantând astfel o friptură fragedă și plină de savoare.

Transformă fiecare masă într-o experiență unică

Cu Premium Angus din Sibiu, fiecare masă devine un festin. Indiferent dacă este vorba de o seară liniștită în familie sau de o petrecere cu prietenii, atmosfera va fi întotdeauna încărcată de voie bună și preparate delicioase. Descoperă gama variată de piese de carne de vită Angus, de la tomahawk la vrăbioară și antricot cu os, și transformă orice masă într-o senzație culinară de neuitat.

Vizitează acum magazinul online al producătorului www.premiumangus.ro și explorează ofertele speciale și selecția vastă de carne de vită Angus.

Alege calitatea și gustul autentic pentru a crea momente de neuitat alături de cei dragi, savurând carnea de vită Premium Angus din Sibiu.

Citește mai departe

POLITICA

Interes maxim pentru Planul SIMION! Liderul AUR semnează contractul și la Cluj-Napoca

Publicat

simion

Planul pe care George Simion l-a anunțat pentru alegerile prezidențiale a stârnit controverse uriașe în spațiul public, în mod special propunerile privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului. Însă, pe lângă controverse, Planul SIMION a generat și un interes major din partea românilor.

Sute de persoane la semnare

Simion

Luni seara sute de persoane s-au prezentat la sediul de campanie al lui George Simion situat la Magazinul București pentru a se înscrie în program. Aceștia au fost interesați de Planul SIMION și să semneze contractele de înscriere.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura.

Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a declarat George Simion.

Materiale de construcții

Acesta a precizat că, prin PLANUL SIMION, își dorește să investească „în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din România.

De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

E nevoie de Parlament și Guvern

Pentru implementarea măsurilor din PLANUL SIMION, liderul AUR a subliniat că are nevoie de Parlament și Guvern. „Cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale”.Începând de astăzi, românii care vor să se înscrie în Planul SIMION pot semna contractele la Magazinul București din Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36 în intervalul 09:00 – 21:00.
În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

 

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „Guvernările PSD-PNL au distrus sistemele de irigații și nu au pus nimic în loc!”

Publicat

Gianina Șerban

România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România, susține Gianina Șerban de la AUR.

”Mai mult, recoltele fermierilor noștri sunt topite sub arșița ultimelor săptămâni. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise.

Culturile de toamnă, precum grâul și rapița, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitațiilor. În acest context, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește semnificativ în acest an.

În acest context dramatic, Guvernul PSD-PNL demonstrează o nepăsare cruntă față de situația fermierilor români, care se luptă cu pierderi uriașe și dificultăți economice grave.

Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă și costurile necesare pentru finanțarea culturilor, care totalizează și ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera.

Stare de urgență

Situația agriculturii românești este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic. Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigații în loc să îl dezvolte. Fermierii și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le vor salva culturile, fiind dependenți de prognozele meteorologice pentru a obține apa necesară.

Nepăsarea guvernului PSD-PNL față de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiții în sistemul național de irigații, acum aceștia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga țară se confruntă cu o secetă cumplită.

Dacă nu au soluții, atunci să fie declarată starea de urgență în agricultură și să pună la dispoziție fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, a spsu Șerban.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax