Connect with us

ACTUALITATE

Miercuri dimineață a ajuns la Cluj-Napoca o nouă tranșă de vaccin anti-Covid

Publicat


O nouă tranșă de vaccin a ajuns astăzi la Cluj-Napoca, la centrul regional de stocare la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian”, după ce a fost livrată de producător cu avionul, pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu”.

Cele 20.475 doze de vaccin care au fost livrate astăzi fac parte din lotul de 150.000 de doze care a ajuns în România în această dimineață.

Vă recomandăm să vă informați constant despre campania de vaccinare, accesând: https://vaccinare-covid.gov.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro-alegerile au depreciat moneda unică

Publicat

Cursul euro a scăzut

Avântul primit de suveraniști din partea alegătorilor la scrutinul europarlamentar desfășurat duminică, pune sub semnul întrebării perspectiva integrării fiscale şi financiare a Uniunii Europene.

Pierderile suferite de partidele de guvernământ din Germania, Franța, unde au fost anunțate deja alegeri parlamentare anticipate, Olanda, Austria, Spania sau Polonia, au fost primite negativ de piețele financiare.

Euro s-a depreciat de la 1,0802 dolari, la închiderea piețelor americane de vineri, la 1,0732 – 1,0782 dolari, ceea ce a ridicat cursul monedei americane de la 4,5668 la 4,6302 lei.

Reziliența economiei americane la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală și perspectiva ca prima reducere să fie realizată în septembrie sau chiar noiembrie, suprapus peste pericolele politice din Europa, ar putea deprecia moneda unică la 1,05 dolari, în următoarele luni.

Volum modest al tranzacțiilor

Rezultatul slab obținut de AUR în România s-a reflectat în stabilitatea cursului, care a urcat marginal de la 4,9760 la 4,9765 lei/euro, în timp ce media monedei maghiare s-a depreciat de la 389,64 la 393,09 forinți/euro iar a celei poloneze de la 4,2891 la 4,3197 zloți/euro.

Cu patru săptămâni rămase până la următoarea ședință de politică monetară a BNR, volumul tranzacțiilor din piață a rămas unul modest, în condițiile existenței unei lichidități în exces.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,04%, nivel care nu a mai fost atins în ultimele 25 de luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,05% iar cel la 12 luni la 6,06%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Ministerul de Finanțe continuă să profite de excedentul de lei din piață și se împrumută cu sume mai mari decât cele programate.

Bani la Trezorerie

Trezoreria a atras 797 milioane lei, peste valoarea programată de 500 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,29%. La aceasta sumă s-au adăugat 300 milioane lei, împrumutate până în 2030, pentru care se va plăti o dobândă medie anuală de 6,69%,

Euro s-a depreciat, de asemenea, față de alte valute majore, iar cursul celei elvețiene a urcat la 5,1621 lei, iar al lirei sterline la 5,8813 lei.

Evoluția metalului galben, care fluctua între 2.287,30 și 2.302 dolari, a provocat scăderea prețului gramului de aur la 341,8121 lei.

Întărirea monedei americane a depreciat bitcoin la 69.206 – 69.771 dolari și ethereum la 3.685 – 3.705 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj vrea să-și REPATRIEZE un fost jucător. Are 4 titluri cu echipa

Publicat

adi paun

Antrenorul de la CFR Cluj, Dan Petrescu, și-ar dori o repatriere la echipa din Gruia. Este vorba de un jucător cu care a mai colaborat și care are 4 titluri cu formația clujeană.

Este vorba de Adiță Păun, jucător crescut în academia echipei din Gruia și component al lotului ”feroviarilor” până în 2022, când a fost împrumutat la Hapoel Beer Sheva, scrie Iamsport.ro.

CFR Cluj vrea să-și REPATRIEZE un fost jucător. Are 4 titluri cu echipa

În iulie 2023, echipa din Israel a activat clauza de cumpărare a fotbalistului, dar, în septembrie 2023, l-a cedat, tot sub formă de împrumut, la rivala din campionat Bnei Sakhnin.

În această vară, fotbalistul o să revină la Hapoel Beer Sheva, însă are șanse mari să ajungă din nou la CFR Cluj.

Adrian Păun s-ar fi înteles deja cu CFR Cluj, dar mijlocașul ofensiv trebuie să își încheie contractul cu Hapoel Beer Sheva înainte.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum s-a VOTAT la Cluj. Cei mai mulți alegători, la locale, sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani. Câți tineri au ales

Publicat

De

Caăi tineri au ales la Cluj

50,33% dintre clujenii cu drept de vot s-au prezentat duminică, 9 iunie, la urne, la alegerile locale.

Este vorba de 312.055 de persoane care au decis cine va fi la cârma comunității și a județului, din 614.807 cu drept de vot.  Cei mai mulți alegători sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani.

De asemenea, în județ, la alegerile locale, au votat mai multe femei, iar cele mai mute voturi au fost în mediul urban.

Cum s-a VOTAT la Cluj. Cei mai mulți alegători, la locale, sunt din categoria de vârstă 45-64 de ani

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, la Cluj au votat 158.861 de femei și 153.194 de bărbați.

182.253 de voturi au fost date în mediul urban și 129.802 în mediul rural.

Pe categorii de vârstă, cei mai mulți votanți au între 45 și 64 de ani.

E vorba de 57.104 de bărbați și 56.651 de femei.

Urmează cei cu vârsta de 65 de ani plus. În județ, la locale, au votat 31.635 de bărbați cu vârsta de 65 de ani și peste, și 37.872 de femei din această categorie de vârstă.

Cum s-a VOTAT la Cluj. Câți tineri au ales

Urmează categoria de vârstă 35-44 de ani. În județ au votat 31.608 bărbați și 30.852 de femei cu vârste între 35 și 44 de ani.

Din categoria de vârstă 25-34, au votat, în întreg județul, 21.368 de bărbați și 22.199 de femei.

Peste 22.000 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au ieșit la vot

La categoria de vârstă 18-24 de ani sunt peste 22.000 de votanți.

Astfel, au votat 11.478 de bărbați și 11.277 de femei.

Cum s-a votat la Cluj-Napoca pe categorii de vârstă

În Cluj-Napoca, la alegerile locale au votat 127.477 de persoane. Și în capitala județului, cei mai mulți votanți au fost din categoria de vârstă 45-64 de ani.

Este vorba de 20.593 de bărbați și 22.875 de femei.

La fel, urmază categoria de vârstă 65 de ani și peste. Astfel au votat 12.129 de bărbați și 14.711 femei.

Citește și: VIDEO. Zeci de tineri la coadă să voteze la Cluj-Napoca după ora 22. Secție de votare cu program prelungit până la ora 24

De asemenea, peste 29.000 de clujeni cu vârste între 35 și 44 de ani au votat la locale. Au fost la vot 14.621 de bărbați și 14.588 de femei.

Câți tineri între 18 și 34 de ani au ieșit la vot

Din categoria de vârstă 25-34 de ani, la vot au ieșit 9.187 de bărbați și 10.190 de femei.

De asemenea, peste 8.000 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au votat la Cluj-Napoca. Este vorba de 4.279 de bărbați și 4.304 femei.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI Cluj 2024. Câte voturi au obținut partidele la alegerile pentru PE

Publicat

steag ue, romania

Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din 670 de secții de votare din cele 674 care au fost deschise duminică în județul Cluj arată că cele mai multe sufragii a obținut coaliția PSD-PNL.

Astfel, lista comună a celor două partide aflate la guvernare a fost votată de 106.922 de persoane (33,42%), iar pe podium au mai urcat AUR, cu 44.866 voturi (14,02%) și UDMR cu 43.005 voturi (13,44%).

Pentru Alianța Dreapta Unită au votat 35.516 persoane (11,10%), iar pentru REPER au votat alte 25.576 de persoane (7,99%).

Candidatul independent Nicu Ștefănuță a primit 21.281 voturi (6,65%).

Restul partidelor și candidaților independenți au obținut între 0,32% și 3,19%.

Pe lista comună PSD – PNL fac parte și 3 clujeni, Daniel Buda și Rareș Bogdan de la PNL și Vasile Dîncu de la PSD.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax