ADMINISTRAȚIE
Metroul clujean va fi fără conductor. La fel ca proiectul. Valoarea investiţiei creşte cu 3 miliarde, la 14
Guvernul a aprobat noii indicatori tehnico-economici pentru proiectul metroului din Cluj, după ajustarea costurilor iniţiale, ca urmare a creşterilor preţurilor la energie şi la materiale de construcţii. Ajustarea înseamnă creşterea preţului cu 3 miliarde de lei, la aproape 14 miliarde. Da, dar vom avea trenuri fără mecanic. Şi vom face economie… Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că proiectul va fi mult întârziat. Dacă va mai fi concretizat…
Proiectul „Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, a primit o altă unde verde din partea guvernului.
Proiectul propune construcţia unei linii de metrou uşor, cu 19 staţii subterane în tehnologie rail şină de cale ferată, cu o capacitate de transport nominală/maxima la interval de 90 de secunde: 15.200/21.600 pasageri/ oră şi sens (40 trenuri/ ora şi sens) şi un depou suprateran.
Interstaţiile de metrou sunt proiectate ca tuneluri circulare gemene, executate cu maşini de forat tuneluri, cu menţinerea presiunii în front, tip TBM EPB (Earth Pressure Balance).
Flota de material rulant este constituită din trenuri cu 3 (trei) vagoane, în lungime de 51 m, cu lăţimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri. Sistem de siguranţă şi automatizare a traficului şi trenurile de metrou sunt prevazute cu tehnologie fără mecanic (driverless) ce corespunde gradului de automatizare GoA4, care presupune operarea nesupravegheată a trenului (UTO), ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Sens unic “apărat” cu bicicleta de șoferii care intră neregulamentar cu mașinile. Imagini incredibile din Cluj-Napoca
Imagini incredibile la Cluj-Napoca, din intersecția străzilor Iancu Jianu și Grâului.
Șoferul unui autoturism a fost surprins intrând cu mașina pe o “scurtătură” care este, de fapt sens unic.
Sens unic “apărat” cu bicicleta de șoferii care intră neregulamentar cu mașinile. Imagini incredibile din Cluj-Napoca
Acest lucru nu este, însă, ceva ieșit din comun, având în vedere că și alti șoferi aleg această variantă.
Așa cum se vede din imagini, șoferul autoturismului intră pe stradă și se oprește efectiv în roata unei biciclete.
Tânăra de pe bicicletă, care a realizat filmarea, nu a vrut să se miște din loc când șoferul i-a cerut să îl lase să treacă.
EVENIMENT
Poliția Animalelor a făcut CERCETĂRI la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare
Poliția Animalelor a inițiat cercetări la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare aparținând unui bărbat de 33 de ani din comună. Animalele au fost duse într-un adăpost.
„Joi, 19 septembrie a.c., polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de schingiuirea animalelor, după ce în cursul serii de 19 septembrie a.c., în spațiul public, prin intermediul unei rețele de socializare, au fost postate mai multe fotografii cu exemplare canine care ar fi fost supuse unor acțiuni de cruzime și abandonate.
Poliția Animalelor a făcut CERCETĂRI la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare
Astfel, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au demarat verificări pe raza comunei Panticeu, în zonele în care existau indicii că s-ar afla animalele.
Activitățile de căutare au fost reluate în cursul zilei de azi, 20 septembrie a.c., context în care au fost identificate 4 exemplare canine, stabilindu-se că aparțin unui bărbat de 33 de ani, din comuna Panticeu.
Animalele au fost consultate de un medic veterinar, urmând a le fi acordate îngrijirile necesare.
Polițiștii au emis ordine de plasare în adăpost pe care le-au înaintat entității responsabile, respectiv Consiliului Județean Cluj, patrupedele urmând a fi plasate într-un adăpost al unei asociații de profil din Cluj-Napoca”, a comunicat Biroul Pentru Protecția Animalelor Cluj.
EVENIMENT
U Cluj l-a transferat pe atacantul Artur Miranyan. Este golgheterul campionatului din Armenia
U Cluj a obținut semnătura lui Artur Miranyan, anunță reprezentanții clubului de fotbal.
În vârstă de 28 de ani, atacantul cu dublă cetățenie, armeană și ucraineană, vine la Universitatea din postura de jucător liber de contract.
U Cluj l-a transferat pe atacantul Artur Miranyan. Este golgheterul campionatului din Armenia
Miranyan s-a despărțit recent de vicecampioana țării sale, FC Noah, în tricoul căreia a marcat sezonul trecut 23 de goluri și a fost golgheterul campionatului, arată reprezentanții U Cluj.
S-a format la academia clubului Şahtior Doneţk
“Noul atacant al echipei noastre s-a format în Ucraina, în Academia celor de la Șahtior Donetsk, club pentru care a bifat cinci prezențe în UEFA Youth League în sezonul 2013-2014”, conform site-ului Universității Cluj.
Artur Miranyan a debutat la seniori în stagiunea 2014-2015, la Vardar Skopje, după care a mai evoluat la formaţiile Pyunik Erevan, Urartu, Alashkert şi FC Noah.
El a evoluat pentru Ucraina la categoriile de vârstă U17, U18 şi U19, după care a apărat culorile Armeniei la U21 şi seniori.
La prima reprezentativă, Miranyan a evoluat în opt meciuri, dintre care unul în preliminariile Cupei Mondiale din Qatar (2022) şi două în preliminariile Campionatului European din Germania (2024).
Miranyan este al doilea jucător transferat de Universitatea Cluj în această săptămână după mijlocaşul Răzvan Oaidă, care a evoluat la FC Rapid.
Foto: FC U Cluj
EVENIMENT
Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”
Pensia anticipată a devenit pensie pentru limită de vârstă, iar cea anticipată parțială a fost eliminată complet în noua lege, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.
Modificări față de vechea legislație au fost aduse, astfel, și în ceea ce privește pensia anticipată, artă directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.
Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”
Potrivit directorului Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.
De asemenea, o pot solicita şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
Cum te poți pensiona anticipat
Astfel, pentru o femeie născută în octombrie 1966 vârsta standard de pensionare conform anexei nr.5 din lege este de 62 ani și 11 luni.
De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 34 ani și 10 luni, iar cel minim de cotizare contributiv este de 15 ani.
“Prin urmare, aceasta persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024, respectiv la 57 ani și 11 luni, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 34 ani și 11 luni”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.
Directorul Casei de Pensii Cluj a dat și exemplul unui unui bărbat născut în septembrie 1960.
Vârsta standard de pensionare în acest caz este de 65 ani.
Pentru acest caz, stagiul complet de cotizare contributiv conform anexei nr.5 din lege este de 35 ani, iar stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.
Această persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024 cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani.
În situația în care nu are acest stagiu contributiv nu are dreptul la pensie anticipată.
Accesul la pensie anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv
Cu alte cuvinte, dacă persoana are vârsta necesară prevăzută de lege, dacă nu face dovada realizării stagiului contributiv nu va avea dreptul la pensie anticipată.
“Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv prevăzut de lege”, subliniază directorul Casei de Pensii Cluj.
În același timp este important de precozat că la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Reducerea vârstei de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere
Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare
Este important de reținut, spune directorul Casei de Pensii Cluj, La acordarea pensiei anticipate, că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua Lege a pensiilor sau de alte acte normative.
“Astfel, dacă persoana are lucrat în grupa I de muncă 2 ani și are o reducere de 1 an a vârstei standard de pensionare, reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată nu se cumulează cu reducerea de 1 an pentru grupa de muncă.
Sau în cazul unei femei care are un copil pe care la crescut până la vârsta de 16 ani, reducerea de 6 luni acordată în acest caz, potrivit noii legi, nu se cumulează cu reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată”, a explicat Mariana Nicoleta Sălciuan.
Cum se stabilește pensia anticipată
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 a Legii 360 din 2023 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Astfel, pentru perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv de până la un an, se acordă un procent de diminuare pentru fiecare lună de anticipare de 0,40%:
- între un an şi 2 ani procentul este de 0,35%
- între 2 şi 3 ani procentul este de 0,30%
- între 3 şi 4 ani – 0,25%
- între 4 şi 5 ani – 0,20%.
Procentul maxim de penalizare al pensiei anticipate este de maxim 24%, față de până la 30% cât era în vechea lege .
La Cluj, 3.205 pensii anticipate parțiale devin pensii anticipate
Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
În județul Cluj, la data de 31 august 2024 erau în plată 185 dosare de pensie anticipată.
Apoi, de la 1 septembrie 2024, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, au devenit pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.
La data de 31 august 2024, la Cluj erau în plată 3.205 de dosare de pensie anticipată parțială.
De asemenea, la Cluj sunt și 64 de dosare de pensie anticipată parțială fără penalizare în plată la 31 august, care au devenit pensii anticipate, fără procent de diminuare.
Acestea sunt acordate persoanelor care au locuit 30 ani în zonele poluate.
Cum se calculează pensia
Formula de calcul a pensiilor este reprezentată de două elemente, a arătat Casa de Pensii Cluj. Este vorba de un VPR, care reprezinta valoarea punctului de referință, și numărul total de puncte.
PENSIA = VPR x NUMĂRUL TOTAL DE PUNCTE
VPR (valoarea punctului de referință) = VPP: 25
NUMĂRUL TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.
“Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic”, a precizat Mariana Nicoleta Sălciuan.
Punctajul lunar, a mai spus aceasta, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
Care este noutatea în formula de calcul
Directorul Casei de Pensii Cluj arată că noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.
Astfel, la calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, si anume:
- 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.
“Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Dar atenție! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie”, explică directorul Casei de Pensii Cluj.
Apoi, stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.
Cum se transformă pensia anticipată în pensie pentru limită de vârstă
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor încheiate în baza contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situaţia diminuării capacităţii de muncă.
Plata pensiei anticipate
Pensia anticipată se plătește de la data încetării calității de asigurat.
Aceasta este o excepție. De regulă, pensiile se plătesc de la data înscrisă în decizia de pensie emisă de casa de pensii.
Suspendarea plății pensiei anticipate
Pensia anticipată se suspendă în situatia în care pensionarul își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
Stagiile de cotizare realizate în perioada de suspendare a pensiei anticipate se valorifică la trecerea în pensie limită de vârstă.