Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Mesajul de Paști al ÎPS Andrei, Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului,

Publicat


YouTube video

„Oricâte probleme ar fi în lumea aceasta, inclusiv cele provocate de Coronavirus, noi trebuie să fim optimiști, pentru că Paștile sunt izbăvirea de întristare”.

ANDREI

Din harul lui Dumnezeu,

Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului

și Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului,

Preacucernciului cler, Preacuviosului Cin Monahal şi dragilor noştri credincioși, vă repet vestea cea unică și inegalabilă: Hristos, Paștile nostru, a înviat din morți!

Să transmitem generațiilor viitoare preocupările pascale!

„Când vă vor zice copiii voștri: Ce înseamnă rânduiala aceasta? Să le spuneți: Aceasta este jertfa ce o aducem de Paști Domnului”

(Ieșirea 12, 26-27).

Iubiți frați și surori,

Anul acesta a fost dedicat de către Sfântul Sinod pastorației părinților și copiilor. Nu se poate să nu mergem cu gândul în vremurile de demult, când Dumnezeu i-a scăpat pe evrei din robia egipteană și ca aducere aminte a stabilit sărbătoarea Paștilor Legii celei vechi.

În seara Paștilor se jertfea mielul pe care-l consuma familia, aducându-și aminte că atunci când au fost eliberați din robie, cu sângele mielului au fost stropite pragul de sus al ușii și ușorii, iar îngerul morții n-a intrat în casele evreilor și întâi născuții lor au fost salvați.

Obiceiul acesta l-au transmis părinții copiilor din neam în neam. Sărbătoarea Paștilor a rămas pentru ei cea mai mare sărbătoare. De fapt și numele sărbătorii Paști, așa se traduce în română: trecere. Îngerul morții a trecut pe lângă ușile evreilor.

Sărbătoarea aceasta îi aduna pe toți ai casei și este transmisă din generație în generație. Sărbătorile sfinte sunt mijloace de educare și catehizare a celor tineri.

Și pentru noi creștinii, Sărbătoarea Paștilor, care are o nouă semnificație, este cea mai mare sărbătoare. Ea ne aduce aminte nouă „că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi”. Sfântul Pavel ne spune că Domnul Hristos „a intrat o dată pentru totdeauna în Sfânta Sfintelor, nu cu sânge de țapi și de viței, ci cu însuși Sângele său, și a dobândit o veșnică răscumpărare” (Evrei 9, 12).

Hristos, Paștile noastre, S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire, cum spunem și în Crez: „S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat; și a înviat a treia zi, după Scripturi”.   

Iubiţi credincioşi,

Învierea Domnului Hristos are pentru noi o importanță covârșitoare. Ne spune tot Sfântul Apostol Pavel că: „Hristos a înviat din morți, fiind începătură învierii celor adormiți. Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om și învierea morților. Căci precum în Adam toți mor, așa și în Hristos toți vor învia” (I Corinteni 15, 20-22).

Omul secularizat și înstrăinat de cele sfinte își poate pune multe întrebări referitoare la învierea morților, ca și cum Atotputernicul care l-a creat n-ar putea avea putere să-l ridice din morți. Pentru logica omenească însă, Sfântul Pavel scrie: „Va zice cineva: cum înviază morții? Și cu ce trup au să vină? Nebun ce ești! Tu ce semeni nu dă viță de nu va muri. Și ce semeni nu este trupul ce va să fie, ci grăunte gol, poate de grâu, sau de altceva din celelalte; Iar Dumnezeu îi dă un trup, precum a voit, și fiecărei semințe un trup al său” (I Corinteni 15, 35 – 38).

Așa că Învierea Domnului Hristos, care este „începătură a învierii celor adormiți” (I Corinteni 15, 20) are importanță absolută pentru noi. Iar Sărbătoarea Paștilor este „Sărbătoarea Sărbătorilor și Praznicul Praznicelor[3]. Este cea mai mare sărbătoare creștină pe care de la începuturile creștinismului credincioșii o țin cu multă evlavie și  o transmit copiilor.

Locul în care se ține Sărbătoarea Paștilor, după Biserică, este familia creștină. Vremurile de nestatornicie în care ne aflăm însă, pot pune în dificultate multe familii. Fie că e vorba de secularizare, de globalizare, de lipsa valorilor morale, de sărăcia care-i determină pe mulți români să plece la muncă în străinătate, toate acestea fragilizează familia.

Faptul că familia este atât de vulnerabilă se datorează și lipsei de iubire jertfelnică. Abordând subiectul la modul ideal, Sfântul Ioan Gură de Aur numește familia „ecclesia domestica”, și o vede întemeiată pe iubire și pe jertfă.

La rândul său, Ioan Alexandru zice că „Familia este întemeiată pe cea mai trainică dimensiune a Universului care nu piere niciodată și aceasta este dragostea. Iar dragostea adevărată începe cu jertfa de sine, pentru că numai unde stăpânește spiritul jertfei de sine este locul larg de viețuire pentru celălalt. O asemenea familie transmite preocupările pascale copiilor și nepoților.

Așa numitul mod de viață supranumit „modern”, tot mai des întâlnit, ar trebui corectat. „A spune că, în cadrul culturii occidentale, familia se află într-o stare de dezorientare totală, reprezintă o banalitate. Au spus-o mulți deja. Mulți continuă s-o spună și astăzi, iar familia se strică pe zi ce trece. În pofida mulțimilor de cărți, a seminariilor, a pleiadelor de experți, soți și soții continuă să se înstrăineze unul de celălalt, părinții se îndepărtează de copii și copiii de părinți. Din nefericire, mulți nu își dau seama că nu familia modernă este o problemă, ci modul de viață «modern».

Iar modul de viață „modern” Îl izgonește pe Dumnezeu din viața de zi cu zi. Oamenii  „moderni” nu mai merg la biserică, nu mai sunt preocupați de sărbătorile pascale, nu mai admiră valorile tradiționale ale neamului.

Iubiţi fraţi şi surori,

Să nu uităm că anul acesta este dedicat, totuși, de către Sfântul Sinod pastorației părinților și copiilor. Părinții trebuie să aibă preocupări spirituale serioase, inclusiv legate de sărbătorirea Paștilor și să le transmită și copiilor.  Pe bună dreptate ne zice Înțeleptul Solomon: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; și chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6).

Învățătorul absolut este Domnul Hristos. Pe contemporanii Săi, și pe noi pe toți, ne învață „ca Unul ce are putere, iar nu cum îi învățau cărturarii lor” (Matei 7, 29).  Citim în Sfânta Scriptură că „părinții Lui în fiecare an de sărbătoarea Paștilor se duceau la Ierusalim. Iar când a fost El de doisprezece ani, s-au suit la Ierusalim, după obiceiul sărbătorii” (Luca 2, 41-42).

Luăm act de faptul că trei instituții îi formează pe copii și pe tineri: familia, Biserica și școala.  Ele, dacă își fac datoria, le transmit cele mai bune deprinderi. Uneori însă, se îngrijesc de starea lor materială și le neglijează sufletul. Spune Sfântul Ioan Gură de Aur că „mulți părinți ca să dăruiască fiului lor un cal frumos (am zice azi, o mașină – n.n.), o casă luxoasă, o moșie bogată, fac orice și pun toate în lucrare. Dar ca sufletul să fie virtuos și să fie aplecat spre pietate, la aceasta nu dau nicio însemnătate… La ceea ce trebuie, așadar, să ținem noi, nu-i a face pe copiii noștri bogați în bani, în aur, în prisosințe de acest soi, ci trebuie așa să-i facem ca ei să fie mai presus de toate bogați în pietate, în înțelepciune și-n comori de virtute”.

De viața lor sufletească și legătura cu Paștile, ar trebui să fim preocupați. Să-i știm că merg la biserică, că se spovedesc, că se împărtășesc, că au dragoste față de toate obiceiurile noastre sfinte. Cât ne bucurăm când îi vedem pe elevi și pe studenți că merg la slujbe. Iar pe cei mititei îi ducem de mână. Cu nostalgie ne aducem aminte de poezia lui George Coșbuc: „Pe deal se suie-ncetișor/ Neveste tinere și fete,/ Bătrâni cu iarna vieții-n plete;/ Și-ncet, în urma tuturor,/ Vezi șovăind câte-o bătrână/ Cu micul ei nepot de mână”.

Marele pedagog Jan Amos Comenius spune că „a educa tineretul cu prevedere înseamnă a te îngriji dinainte ca sufletele lor să fie ferite de stricăciunea lumii și ca semințele onestității împlântate în ei să ajungă să încolțească fericit, prin neîncetate îndemnuri si exemple, apoi ca mințile lor să fie pătrunse de cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu”.

Lucrarea acesta de educare o fac părinții, o face Biserica și o face școala. De aceea este o binecuvântare prezența religiei în școli, chiar dacă sunt și unele voci potrivnice.  În cele mai multe țări civilizate din Europa, ca Germania, Austria, Grecia și altele, se face religie în școli.

Filozoful, pedagogul și eseistul Vasile Băncilă ține să precizeze că „unul din fundamentele educației, mai ales în școala primară, este învățământul religios. Sub acest raport, necesitatea formației religioase a învățătorului e mai mult decât elocventă. Copilului trebuie să i se dea religie. Aceasta e o datorie capitală față de sufletul lui și față de sufletul adultului care va fi… Sunt liberi adulții să creadă ce vor: dar n-au dreptul să distrugă în copil posibilitățile de a trăi, acum și mai târziu, religia”.       

Iubiţi credincioşi,

Copiii și tinerii binecrescuți au o viață spirituală frumoasă, sunt receptivi la Slujbele Deniilor, la Slujba Învierii, la Liturghia de Paști, iar la masa de prânz în ziua sărbătorii se bucură de ouăle roșii, de mielul pascal care-L preînchipuie pe Mielul lui Dumnezeu care și-a dat viața pentru noi și a înviat a treia zi. Atmosfera ce domnește în familiile normale este una de pace și de har. Se ciocnesc ouă și se mănâncă pască, toată lumea se bucură.

Din nefericire, în lumea noastră secularizată, multe familii au ajuns în criză. Și, cum spune Părintele Patriarh Daniel, „totdeauna au existat crize în familie. Astăzi, însă, familia naturală, tradițională, se află în criză, în mutație spre un viitor confuz și incert, în toată Europa, astfel încât  criza familiei este percepută ca simptom al civilizației occidentale, o criză a societății contemporane însăși”.

În asemenea familii sunt grave derapaje educaționale pe care nu le poate îndrepta nici preotul și nici dascălul. Comenius folosește cuvinte tari referitoare la această realitate: „Ce sunt tinerii bogați fără înțelepciune, decât niște porci îngrășați cu tărâțe? Și ce sunt cei săraci fără înțelegerea lucrurilor, decât niște măgăruși, condamnați să ducă poveri? Ce sunt cei frumoși care n-au învățat nimic, decât niște papagali împodobiți cu pene?”.

Dreptmăritori creştini,

Oricâte probleme ar fi în lumea aceasta, inclusiv cele provocate de Coronavirus, noi trebuie să fim optimiști, pentru că Paștile sunt „izbăvirea de întristare”. Această stare de optimism și de bucurie pascală s-o transmitem și tinerilor noștri și dimpreună cu ei și cu dumneavoastră, cu toții să cântăm: „Cinstiți creștini preaiubiți,/ Poftiți ca să ne primiți,/ La dumneavoastră venim,/ Să vă propovăduim./ Cuvinte de înviere,/ Să vă facem mângâiere,/ Și cântări cu voie bună,/ Zicem cu toți dimpreună:/ Hristos a-nviat din morți,/ Ca să ne scape pe toți,/ Cu moarte moartea călcând,/ Tuturor viață dând”.

Cântându-i Domnului ”Cântare de biruință”, vă dorim sărbători pascale cu pace și liniște și vă zicem din tot sufletul: Hristos a Înviat!

ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformări

Publicat

Lucrări stada Dorobanților

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a explicat într-o postare pe Facebook, ce se întâmplă cu lucrările de pe Cale Dorobanților.

Acesta a făcut precizările după ce un consilier local al USR a vorbit despre lucările de pe Calea Dorobanților, unde se introduc conducte de apă, arătând cu degetul spre Primărie.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformării

”Din păcate, unii consilieri locali preferă să răspândească deezinformări în loc să își folosească timpul și eneriga în folosul clujenilor.

Lucrările efectuate de către compania de apă pe Calea Dorobanților nu sunt finalizte, fiind doar temporare.

Trotuarele urmează să fie refăcute în totalitate atunci când lucrările vor fi încheiate”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, care a precizat că lucrările nu sunt făcute de  Primărie.

Acesta a recomandat clujenilor să se informeze din surse credibile.

„Dezinformarea în mediul online este o unealtă tot mai des folosită”, a spus Tarcea.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Publicat

De

Metrou Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că finațarea din PNRR pentru realizarea metroului există în acest moment.

Pe lângă sumele din PNRR, a fost introdus și un alt sistem de finanțare, respectiv prin obligațiuni verzi.

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Primarul a declarat că un act adițional semnat la începutul acestei săptămâni cu Ministerul Transporturilor vine să completeze sumele necesare realizării metroului de la Cluj.

”Noi am încheiat un act adițional care, în esență, completează sursa de finanțare a metroului.

Dar finanțarea din PNRR se menține. Deci toți cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Asăzi avem finanțarea din PNRR”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Obligațiunile verzi, un nou instrument de finanțare

Primarul a explicat faptul că prin acest act adițional se introduce un nou instrument de finanțare pentru metrou și anume obligațiunile verzi.

Acesta este un nou tip de instrument financiar prin care Ministerul Finanțelor va putea atrage de pe piața europeană bani pentru finanțarea de investiții veri, ca metrou, căi ferate, reabilitare energetică a clăditrilor, respctiv proiecte care contribuie la decarbonizare.

Citește și: Emil Boc: Avem o nouă sursă de finanțare pentru metroul de la Cluj. Am semnat contractul cu Ministerul Transporturilor

De asemenea, Emil Boc a precizat că un lucru important este faptul că în actul adițional semnat cu Ministerul Transporturilor se menționează faptul că finanțarea din obligațiunile verzi se menine pe întreaga perioadă a proiectului.

”Deci avem o sursă certă de finanțare a proiectului metroului până la final”, a mai spus Emil Boc.

Finanțarea metroului prin PNRR a fost pusă sub semnul întrebării din cauza unor tehnicalități privind licitația. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, chiar la Cluj, că Guvernul va fi olbligat să taie 10% din împrumuturi din PNRR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară va avea loc în perioada 26-28 septembrie la Cluj-Napoca

Publicat

Ce salarii sunt la Cluj

Cel de-al XIX-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară se va desfășura în perioada 26-28 septembrie 2024, la Cluj-Napoca.

Deschiderea evenimentului este programată în data de 26 septembrie, începând cu ora 13:00, în sala Atena din cadrul Grand Hotel Napoca, strada Octavian Goga nr.1, Cluj-Napoca.

Sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică

Prin ediția de anul acesta continuă tradiția manifestărilor de succes organizate anual de către Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, iar ca element de noutate îl reprezintă parteneriatul dintre Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Gruppo San Donato East Europe și Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, sub înaltul patronaj al Ministerului Sănătății din România.

Prin această colaborare a fost posibilă realizarea a două sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică, cu prezentări susținute de medici din cadrul Gruppo San Donato East Europe, împreună cu chirurgi cu vastă experiență din România, precum și a unui parteneriat solid între aceste instituții prin care Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară sprijină formarea tinerilor medici rezidenți și specialiști, în chirurgia cardiovasculară pediatrică, prin acordarea unor burse de studiu.

Pe parcursul acestui an, șase medici au beneficiat de acest program de pregătire intensivă pe parcursul a 30 de zile în cadrul clinicii din cadrul Grupului San Donato.

„Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită o abordare interdisciplinară”

„În ultimul an am asistat la progrese semnificative în managementul pacienților cardiaci, în special prin implementarea tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiacă. Această evoluție evidențiază nevoia unei colaborări strânse între chirurgii cardiaci tradiționali și cardiologii intervenționiști și clinicieni.

Astăzi, cardiologia intervențională și chirurgia cardiacă sunt mai integrate ca niciodată. Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită acum o abordare interdisciplinară din partea cardiologilor clinici, cardiologilor intervenționali și chirurgilor cardiovasculari”, a transmis Prof. Adrian Molnar, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

70 de speakeri de renume internațional

La congres vor participa peste 70 de speakeri de renume internațional, specialiști recunoscuți în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei și cardiologiei intervenționale, care vor aduce contribuții valoroase sesiunilor științifice.

Programul va aborda o varietate de subiecte, incluzând anestezia cardiovasculară, chirurgie coronariană, chirurgia aortică, suportul circulator și aspectele genetice și moleculare ale patologiei cardiovasculare. Sesiunile se vor desfășura în 3 săli de conferințe, oferind atât prezentări teoretice, cât și ateliere practice.

Mai multe informații despre eveniment găsiți pe srccv.medevents.ro.

Citește mai departe

CULTURA

Rezășul și frecțiile cu țuică. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Publicat

De

Frecția cu prune

Prunele se culeg pentru jinars sau țuică, cum i se mai spune, în momentul când sunt coapte bine.

Acum e perioada bună din an. Țuica se face și în zilele noastre ca în trecut, dar atunci aceasta mai era folosită și ca leac nu doar la băut.

Frecțiile cu țuică și rezășul. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Prunele culese se depozitează în butoaie sau căzi, lăsându-le la fermentat din luna septembrie până în postu’ Crăciunului, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT).

Atunci se duc la fiert, spune Aurelia Zegrean din satul Ceaba, judetul Cluj.

,,Când cistulești, poți să iei o jumătate de kil de țuică, să nu-i șcimbe culoarea, să n-o tulbure.

La țuica asta, prima care cură, i să zâce rezăș și să folosăște la frecții la om și la animale.

Dacă să love o vacă la v’ un pcicior, îi puneam cârpă cu rezăș și să vindeca. Îi tare bun pântru reomatism”, a arătat lelea Aurelia.

“Țuica de poame e ca un medicament”

Dar nu doar din prune se face jinars.

,,Se mai face țuică de poame, de mere, de pere, de dreță cum storci struguri, aceasta preparându-se la fel ca cea de prune, doar că iese cantitate mai mică.
Țuica de poame îi ca un medicament”, spune lelea Aurică, dar băută cu măsură, așă câte un păhărel.

Deci nu ca să te îmbeți, spune ea.

„Șî doctoru’ zâce că îi bună câte-o-ngițâtură să omoare microbii din corp, da nu să bei să gânești că te-mbeț’, c-atunci te-ai îmbătat cu tătu’. O vreme nu mai poț’ be”.

Foto: Foto: Strânsul prunelor/Șigău, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax