CULTURA
Medicamente de Dragobete, bune pentru băieţi şi fete
Din cela mai vechi timpuri, oamenii au fost interesaţi de potenţă, în cazul bărbaţilor, dar şi de fertilitate, în cazul femeilor. Pentru combaterea deficienţelor legate de cele două aspecte, de-a lungul timpului au fost inventate diverse medicamente care să îmbunătăţească funcţiile respective. Unele medicamente ajutau, într-adevăr, altele nu ajutau, deşi se vindeau foarte bine şi cele din urmă.
Muzeograful Ana Maria Gruia de la Muzeul Farmaciei din Cluj descrie, pentru Cluj24, câteva dintre aceste medicamente care cu mai mult su mai puţin succes se foloseau odinioară de către înaintaşii noştri.
vezi şi:
FOTO. Medicamente de altădată: Elixirul dragostei, glande anale de castor şi praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice
Secreţia iepelor în călduri
Hippomanes şi Hippocras. Hippomanes este un termen folosit deseori în tradiţia magico-medicală a antichităţii drept substanţă misterioasă cu spectaculoase puteri afrodiziace.
După cum sugerează şi numele, cei mai mulţi autori îi atribuie o origine cabalină, considerând că este fie secreţia iepelor în călduri, fie o bucată de carne, întunecată la culoare, cu care mânjii se nasc pe frunte. De fapt, este vorba despre o formaţiune vâscoasă, de dimensiuni variabile, care se formează uneori în sacul amniotic al erbivorelor.
Chiar atunci când se credea că este o plantă, hippomanes se presupunea a avea un efect asupra cailor, inducând o stare de excitaţie sexuală şi/sau înnebunindu-i. Indiferent de ingredientul folosit, hippomanes apare menţionat drept ingredient în diverse magii negre şi poţiuni ale dragostei.
Hippocras (vīnum Hippocraticum) – vinul aromatizat era popular în lumea romană şi a continuat să fie extrem de apreciat de-a lungul întregului Ev Mediu european şi chiar mai târziu. Era vorba despre o infuzie pe bază de vin îndulcit cu miere (şi mai apoi cu zahăr), în care diverse condimente erau lăsate la macerat şi apoi strecurate printr-un dispozitiv numit „mâneca lui Hipocrate” (manicum hippocraticum).
Acest din urmă „aparat” poartă numele inventatorului său – celebrul medic grec Hipocrat din Cos – care l-a proiectat în secolul al V-lea î.e.n. pentru a filtra apa. În Evul Mediu Hippocras era preparat adeseori şi în farmacii, fiind utilizat ca digestiv, ca bază în care se amestecau alte substanţe active, sau ca afrodiziac.
Reţeta este foarte asemănătoare celei de secol XVIII pentru Elixirul Dragostei”, explică Ana Maria Gruia.
Reţete medievale
Mai târziu, în Evul Mediu, au apărut multa alte reţete cu produse/medicamente afrodiziace.
„Preparatele menite a stârni pasiunea şi a spori fertilitatea au proliferat şi în perioada medievală şi premodernă.
O carte de bucate arabă din jurul anului 1000 include un capitol despre proprietăţile medicinale ale mâncării, oferind reţete afrodiziace pregătite pentru califi precum Harun al-Rasid din O mie şi una de nopţi. Un astfel de preparat utilizează scorţişoară de Ceylon, nard, cuişoare, ghimbir, piper lung, Saussurea costus, seminţe de năsturel (asturtium officinale), praz persan şi morcov amestecate cu miere.
Se recomanda consumarea a câte unui cocoloş de amestec, de mărimea unei migdale, de două ori pe zi, pe stomacul gol. Bucătarul medieval precizează că reţeta funcţionează „cu voia lui Dumnezeu”.
O reţetă occidentală celebră în secolul al XVII-lea se numea Fortuna Veneris şi consta din furnici lăsate la macerat în vin timp de o lună într-un recipient de sticlă etanş. Produsul se distila şi în el se adăugau noi furnici, procedeul fiind repetat de trei ori. Soluţia finală se separa de uleiul care plutea deasupra şi era apoi un preparat excelent pentru a descătuşa pasiunile animalice. Se considera că este nu doar un puternic afrodiziac, dar şi un remediu excelent împotriva fricii şi se recomanda consumarea lui înainte de bătălii, pentru a spori curajul.
Aqua Magnanimitatis (sau Spiritus Formicarum) se prepara identic, doar că se foloseau furnici, ouă de furnici, porcuşori de pământ şi albine”, mai arată istoricul şi muzeograful clujean.
Plante şi condimente exotice
Alte produse sau plante des întrebuinţate astăzi aveau odinioară atribuite şi proprietăţi afodiziace, dar în primul rând pentru că erau exotice, printre aceatea numărându-se cafeau, ceaiul şi tutunul.
„Multe dintre plantele exotice au fost considerate ca având proprietăţi afrodiziace, probabil prin însăşi aura lor de mister şi noutate. Dintre ele, tutunul, cacaua, cafeaua şi ceaiul au trezit un viu interes în epoca premodernă, ca medicamente universale, dar şi datorită presupusului lor efect asupra libidoului. Unele aveau însă proprietăţi contradictorii din punctul de vedere al teoriei umorilor, generând vii dezbateri. Cacaua şi cafeaua în special au fost considerate atât afrodiziace cât şi anti-afrodiziace.
Consumul băuturii din boabe de cacao (măcinată împreună cu ardei iute şi alte condimente) a fost observată prima dată de către conchistadorii spanioli în nou descoperitul continent al Americii. Băutura, numită de către azteci Cacahuatl (de la kakawa şi atl, apă) era administrată ca medicament dar şi ca puternic afrodiziac.
Montezuma însuşi consuma zeci de căni pe zi pentru a obţine putere, curaj, înţelepciune şi potenţă. Boabele de cacao erau atât de preţioase încât se foloseau ca unitate de schimb: 10 boabe echivalau cu un iepure, de exemplu, iar un sclav valora 100 de boabe. Băutura de cacao, tot neîndulcită şi condimentată, a fost mult timp controlată de către spanioli şi preparată în mănăstiri (ca medicament), dar în secolul al XVII-lea s-a răspândit în toată Europa (ca substanţă exotică, scumpă, afrodiziacă).
Cafeaua, introdusă din Orientul Apropiat, era iniţial recomandată drept antidot pentru alcool dar şi băutură care te tine treaz, stimulează intelectul şi reduce libidoul. În secolul al XVII-lea în Anglia femeile protestau împotriva cafelei care îi făcea pe bărbaţi inactivi sexual, deşi poate din cauză că petreceau prea mult timp la cafenele şi nu acasă.
Ceaiul, adus din China, se considera că sporeşte vigilenţa şi pioşenia. În secolul al XVIII-lea i s-au atribuit conotaţii negative, fiind considerat a genera o aură efeminată.
Tutunul a fost considerat şi el afrodiziac, dar se pare că doar datorită aurei de exotism. Oricum, efectele afrodiziace ale tuturor produselor pe bază de plante sunt slabe şi indirecte, prin stimulare circulaţiei sângelui şi prin reducere stresului.
Altele produse exotice, cunoscute în Europa mai demult, dar originare din alte zone, au fost şi ele folosite în prepararea unor parfumuri senzuale sau poţiuni ale dragostei: cardamonul, nucşoara, scorţişoara, cuişoarele, ori au fost considerate anti-afrodiziace, precum camforul”, mai arată muzograful Ana Maria Gruia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.
Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.
Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.
Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.
Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.
Foto: Europol
EVENIMENT
FOTO. Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc
Un nou incendiu a avut loc joi seara pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.
Din fericire nu au existat persoane rănite.
Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au acționat joi seara pe strada Cantonului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință improvizată.
Flăcările au fost stinse de pompieri în limitele găsite. Deocamdată, nu se cunoaște cauza incendiului.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv
Primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).
Funcția de președinte i-a aparținut până acum lui Emil Boc, primarul Clujului, care va fi de acum președinte executiv.
Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv
Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă joi, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).
În urma alegerilor desfășurate la sediul AMR de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și lui Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Prima femeie în această funcție
Potrivit unui comunicat al AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.
Lia Olguța Vasilescu, este prima femeie din România care a ocupat funcţia de primar al unei reşedinţe de judeţ. Ea a ajuns la cel de al patrulea mandat. De astăzi, este și prima femeie care obține funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România. Până anul acesta, Lia Olguța Vasilescu a fost vicepreședinte al AMR.
Din această nouă calitate, Lia Olguța Vasilescu va face parte din comisia pe care Marcel Ciolacu vrea să o constutuie în PSD și care se va ocupa de proiectul de lege privind regionalizarea României.
Foto: AMR
EVENIMENT
Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc
Aurelia Cristea, consilier local PSD, care este iniţiatoarea legii antifumat, și-a declarat susținerea pentru primarul Clujului care vrea un oraș fără fum de țigară.
Emil Boc a declarat recent că “studiază” posibilitatea unei legi pentru a interzice fumatul în parcuri și în locuri de joacă, la Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc
“Având în vedere dezbaterea publică generată de inițiativa domnului primar Emil Boc privind restricționarea fumatului în anumite spații publice deschise, doresc să îmi exprim aprecierea și susținerea pentru această propunere”, a transmis Aurelia Cristea pe pagina de Facebook.
Ea spune că acest lucru este o continuare firească a politicilor publice care prioritizează sănătatea cetățenilor, iar viziunea ei este “de a transforma Cluj-Napoca în primul oraș din România fără fum de țigară”.
“Acesta este un obiectiv curajos și realizabil, inițiativa putând contribui semnificativ la reducerea expunerii la fumatul pasiv, educarea comunității cu privire la pericolele fumatului, sprijinirea fumătorilor actuali să renunțe și promovarea unui stil de viață sănătos, cu efect direct asupra sănătății generațiilor viitoare”, a precizat consiliera PSD Cluj.
“Oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății”
Aurelia Cristea este cea care a inițiat legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise.
“A fost o măsură curajoasă, dar absolut necesară pentru protejarea sănătății publice. Larga susținere publică de care a beneficiat, atât înaintea adoptării, cât și după implementare a dovedit că oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății tuturor. Această lege a demonstrat că schimbările importante sunt posibile, iar astăzi milioane de români se bucură de un mediu mai sănătos și mai sigur.
În legea privind interzicerea fumatului am inclus deja o interdicție clară pentru fumatul în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în spații deschise sau închise. Este vital ca autoritățile locale să elaboreze și să pună în aplicare regulamentul care să asigure respectarea acestei prevederi, consolidând astfel protecția copiilor și a familiilor.
Există, însă, spații deschise în care publicul nu beneficiază de avantajele reducerii expunerii la fumatul pasiv, de aceea este vital ca legislația curentă să fie completată de măsuri adecvate – perimetrul parcurilor (suplimentar față de locurile de joacă din parcuri incluse în legislația actuală), intrările în instituțiile de învățământ și sanitare (o anumită distanță față de aceste intrări), perimetrul stațiilor mijloacelor de transport în comun, stadioanele, piscinele de agrement și alte locații în care se desfășoară activități sportive”, a mai spus Aurelia Cristea.
Aurelia Cristea vrea consultare publică
Consiliera PSD a subliniat că, avțnd în vedere experiența largii consultări publice la nivel local în Cluj-Napoca din anul 2016, care a dus la inițierea legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, consideră oportună lansarea unei inițiative cetățenești de consultare asupra soluțiilor optime de reducere a fumatului și expunerii la fumatul pasiv.
“O categorie specială de cetățeni a căror opinie ar fi vital să fie valorificată este cea a elevilor și studenților, pe care i-aș încuraja să vină cu propuneri de petrecere a timpului liber din timpul programului școlar în așa fel încât tentația fumatului să fie eliminată – locuri amenajate pentru activități sportive și de agrement în curțile școlilor, liceelor și instituțiilor de învățământ ar reprezenta un câștig major pentru sănătatea acestor tineri.
România a făcut un pas istoric în 2016 prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, dar lupta pentru sănătatea publică nu se oprește aici. Salut inițiativa administrației locale și sper ca aceasta să devină un model la nivel național, demonstrând că prin măsuri clare și curajoase putem construi comunități mai sănătoase și mai responsabile”, a mai spus Aurelia Cristea.